1821 Digital Gallery
Όταν ο μπαμπάς σου είναι εθισμένος στο Facebook

Όταν ο μπαμπάς σου είναι εθισμένος στο Facebook

Μπορεί να κάνει μέχρι και 60 δημοσιεύσεις σε μια μέρα
© Glen Carrie
Ένα βίντεο για τον Vin, έναν εθισμένο στο Facebook, και πώς η γυναίκα και οι γιοι του τον αντιμετωπίζουν

Όλοι πιθανότατα έχουμε κάποιον συγγενή λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, ο οποίος αποφάσισε να ανοίξει λογαριασμό στο Facebook και μετά από λίγο άρχισε να μας πιάνει συζήτηση και να ρωτάει τι κάνει η υπόλοιπη οικογένεια στα σχόλια των posts μας. Αν αυτό σας φαίνεται ενοχλητικό, τότε δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσατε αν είχατε για πατέρα σας τον Vin, έναν εθισμένο στο Facebook και ακόμα περισσότερο στα memes.

Όχι, η λέξη «εθισμένος» δεν είναι υπερβολική, αφού στο βίντεο «My Dad, the Facebook Addict», ο ίδιος παραδέχεται ότι υπάρχουν μέρες που τα posts του φτάνουν μέχρι και τα 60, αλλά και ότι υπάρχουν φορές που απλά σηκώνεται από το κρεβάτι στη μέση της νύχτας γιατί θέλει να είναι σίγουρος ότι κάποιος δεν του έχει απαντήσει-επιτεθεί για κάτι που έχει γράψει. Στην περίπτωση που όντως αυτό έχει συμβεί, τότε είναι έτοιμος για μία «μάχη memes», την οποία δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει, αφού έχει έναν φάκελο με όποιο meme μπορείς να φανταστείς και έχει φροντίσει όλα να έχουν ταξινομηθεί με αλφαβητική σειρά, ώστε μόλις κάποιος του στείλει κάτι να είναι έτοιμος να «αντεπιτεθεί» όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν σκέφτεστε ότι αυτό ναι μεν είναι κακό, αλλά δεν ενοχλεί κανέναν, φταίει που δεν έχετε ακούσει τους γιους του. Ο ένας σταμάτησε να τον ακολουθεί ώστε να μην βγαίνουν συνεχώς οι δημοσιεύσεις του στην αρχική του σελίδα και ώστε να μπορεί να βλέπει τι ανεβάζουν και οι υπόλοιποι φίλοι του, αλλά μόλις ο πατέρας του το κατάλαβε άρχισε να ποστάρει τις ίδιες δημοσιεύσεις και μέσα στο χρονολόγιο του γιου του. Αναφέρει, μάλιστα, ότι έχει σκεφτεί να διαγράψει εντελώς τον λογαριασμό του, αλλά τότε απλά ο πατέρας του θα άρχιζε να του τα στέλνει με e-mail, ενώ ο άλλος του γιος άντεξε να τον έχει φίλο για 12 μέρες και μετά δεν τον διέγραψε απλώς, αλλά και τον μπλόκαρε.

Από την άλλη, ο τρίτος του γιος, Dylan, δηλώνει ότι διασκεδάζει πλέον με την online συμπεριφορά του πατέρα του. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως στην αρχή δοκίμασε να του επισημάνει ότι ποστάρει υπερβολικά πολύ ενημερώνοντας τον ότι είχε κάνει 352 δημοσιεύσεις μέσα σε μια βδομάδα, αλλά κατάλαβε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να διορθωθεί κάτι, αφού ο πατέρας του θεώρησε αυτή την πληροφορία ως κατόρθωμα.

Το Facebook, μάλιστα, κάποια στιγμή είχε απαγορεύσει στον Vin να δημοσιεύει ή να σχολιάζει οτιδήποτε για τρεις ολόκληρες μέρες, πράγμα που αυτόν τον εκνεύρισε και το βρήκε άδικο, ενώ η οικογένειά του το χειροκρότησε και θεώρησε ότι έπρεπε να γίνει. Ωστόσο, τελικά και ο ίδιος φαίνεται να επωφελήθηκε από αυτή την τριήμερη απαγόρευση γιατί άρχισε να συνειδητοποιεί πόσα άλλα πράγματα έκανε πριν μπει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή του και πόσα περισσότερα θα μπορούσε να καταφέρει αν διέγραφε τον λογαριασμό του μία και καλή, «Στο τέλος υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν posts με έντονες απόψεις στο Facebook. Τα memes είναι αρκετά σαν αυτοκόλλητα προφυλακτήρα αυτοκινήτου, επιφανειακά έμοιαζαν αρκετά διασκεδαστικά, αλλά τα μαχαίρια τους αναζητούν στόχους. Η εκτεταμένη χρήση τους από εμένα ήταν ένα σύμπτωμα αυτού. Οι άνθρωποι παίρνουν πλευρές και το Facebook είναι ένα μεγάλος διαπληκτισμός γεμάτος με θόρυβο, θόρυβο που πνίγει τον εαυτό του στο σημείο που πλέον δεν ακούς τίποτα. Είναι σαν να πολλαπλασιάζεις με το μηδέν, το αποτέλεσμα είναι απλά το τίποτα. Σε αυτό το σημείο ξέρεις ότι είναι ώρα να φύγεις και να επιστρέψεις στη ζωή σου».  

My Dad, the Facebook Addict (2019)

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5