1821 Digital Gallery
Το χέρι με το κινητό

Το χέρι με το κινητό

Ο Francois Dourlen μιξάρει την πραγματικότητα με την ποπ κουλτούρα με τη βοήθεια εντός smartphone

Δεν είναι ούτε επαγγελματίας φωτογράφος, ούτε εξπέρ του Photoshop. Είναι βασικά ένας φιλόλογος που όμως δηλώνει μουσικός αλλά έγινε διάσημος ως φωτογράφος ή μάλλον καλύτερα ως «το χέρι μέσα στις φωτογραφίες». O Francois Dourlen είναι μόλις 33 ετών και διδάσκει ιστορία σε ένα επαγγελματικό λύκειο στη Νορμανδία. Ξεκίνησε να παίζει με το κινητό του κάνοντας μικρά «χειροποίητα» μοντάζ με εικόνες που φωτογράφιζε στο δρόμο και έγινε διάσημος μέσα από τον λογαριασμό του στο Instagram. Σήμερα η σελίδα του έχει 102.000 συνδρομητές ενώ οι εικόνες του ανεβαίνουν και στους λογαριασμούς του στο twitter και στο facebook.

Αυτό που ουσιαστικά κάνει ο Dourlen είναι ότι «μιξάρει» εικόνες πραγματικές που βρίσκει μπροστά του με κινούμενα σχέδια, σκηνές από ταινίες ή σκίτσα που βρίσκει στο κινητό του. Τα «κουμπώνει» τέλεια και φωτογραφίζει το αποτέλεσμα. Ο ίδιος δηλώνει ότι η φωτογραφία αποτελεί ένα χόμπυ που του επιτρέπει να ταξιδεύει αλλά δεν σκέφτεται σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει το σχολείο και τη διδασκαλία και να γίνει επαγγελματίας φωτογράφος. «Πάντα έχω νέα πρότζεκτ που τρέχουν αλλά τελικά καταλήγω να λέω πιο συχνά όχι παρά ναι. Έχω μία κανονική ζωή, μία δουλειά, μία κόρη και μία σύντροφο», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του.

Πως του μπήκε όμως η συγκεκριμένη ιδέα να ενώνει ρεαλιστικές εικόνες με σκίτσα και στοιχεία της ποπ κουλτούρας; Σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση διηγήθηκε: «Ξεκίνησα ένα βράδυ που καθόμασταν με τους φίλους μου και παίζαμε. Πρώτα με Polaroid αλλά με περιόριζαν αρκετά, άσε που κόστιζαν και πολύ. Μετά μου μπήκε η ιδέα να χρησιμοποιήσω το κινητό μου». Το πρώτο του έργο ήταν ένα φωτομοντάζ ενός αγάλματος του Ναπολέοντα που υπάρχει στο Cherbourg, την πόλη που ζει και ενός μικρού πόνυ. Το έφτιαξε έχοντας στο μυαλό του τον Λεόν, τον γιό κάποιων φίλων του γιαυτό και το ονόμασε “ Mon petit Neypo Léon”. Ανέβασε την φωτογραφία στον λογαριασμό του στο Facebook και είδε ότι άρεσε στους φίλους του. Ακολούθησε μία δεύτερη αντίστοιχη φωτογραφία που κυκλοφόρησε εντυπωσιακά γρήγορα. Τελικά πείστηκε να φτιάξει μία ξεχωριστή σελίδα στο Facebook με τίτλο «Οι φωτογραφίες του Francois». Εκεί και άρχισε επίσημα πια να ανεβάζει φωτογραφίες αλλά πάντα έχοντας όλο αυτό στο μυαλό του περισσότερο ως παιχνίδι.

Σχετικα
Huawei Winter Sales 2022: Eντυπωσιακές εκπτώσεις ασύγκριτες τιμές
Huawei Winter Sales 2022: Eντυπωσιακές εκπτώσεις ασύγκριτες τιμές

Παρόλο που μερικές από τις φωτογραφίες του φαίνονται αρκετά δύσκολες, ο ίδιος εξηγεί ότι αυτό που κάνει είναι πολύ απλό. «Βολτάρω στους δρόμους και όταν δω κάτι που μου κάνει κλικ, μου σκάει η ιδέα. Μπαίνω στο google image και ψάχνω την εικόνα που έχω φανταστεί. Την κατεβάζω στο κινητό, την ταιριάζω και όλο αυτό τελικά το φωτογραφίζω».

Η παραγωγή του δεν είναι σταθερή παρόλο που πολλές διαφημιστικές εταιρίες τον έχουν προσεγγίσει προσπαθώντας να στήσουν συνεργασίες και να βασίσουν επάνω του τις διαφημιστικές τους καμπάνιες. Ο ίδιος προτιμά να παραμένει αυτό που ονομάζει «ερασιτέχνης» και να βγάζει τις φωτογραφίες του όποτε του έρθει και πάντα τον ελεύθερο χρόνο του. «Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία, κανένας σχεδιασμός. Υπάρχει μόνο η φαντασία μου. Το μόνο που έχω να κάνω είναι να βρίσκω χρόνο να κάνω βόλτες και να περιμένω να μου έρθει η ιδέα. Για αυτό και μπορεί να περάσουν μέρες ή και βδομάδες χωρίς να έχω ανεβάσει καμία φωτογραφία και άλλες φορές μπορεί να ανεβάσω δύο την ίδια μέρα. Είναι εντελώς αυθόρμητο και έτσι θέλω να παραμείνει».

Σχετικα
Το Venu 2 Plus της Garmin φέρνει το smartphone σας στον καρπό σας
Το Venu 2 Plus της Garmin φέρνει το smartphone σας στον καρπό σας

FACEBOOK: www.facebook.com/lesphotosdefrancois

INSTAGRAM: www.instagram.com/francoisdourlen

TWITTER: twitter.com/photos2francois

SITE: www.francoisdourlen.com

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5