- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γράμματα 269
Χτυπούνε σιωπητήριο για ν’ ακουστούν οι ψίθυροι Το πιο ανησυχητικό φαινόμενο αυτή την περίοδο
Χτυπούνε σιωπητήριο για ν’ ακουστούν οι ψίθυροι
Το πιο ανησυχητικό φαινόμενο αυτή την περίοδο πέρα από την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της είναι η υποχώρηση της αυτοπεποίθησης μεγάλης μερίδας πολιτών. Επικεντρώνεται στους νέους που, παρά την επιστημονική τους επάρκεια και τη συγκέντρωση γνώσης, αδυνατούν να ερμηνεύσουν και να αποκωδικοποιήσουν τα πολλαπλά μηνύματα της εποχής.
Είναι προτιμότερο να ενταχθούν στην ανταγωνιστική και περιορισμένων ευκαιριών αγορά εργασίας των 700 ευρώ ή να παραμείνουν επιδοτούμενοι κάτω από τη γονική στέγη;
Έχουν κάποιες επιλογές, όπως:
Να ενεργοποιηθούν στην πολιτική και κοινωνική ζωή για τη διαμόρφωση ευνοϊκότερων όρων στη σημερινή κοινωνία ή να παραμείνουν απαθείς και αδιάφοροι, εκτιμώντας ότι με τη συμμετοχή τους θα διευρύνουν το περιορισμένης αντιπροσώπευσης πολιτικό σύστημα.
Να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να περιβάλουν με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη το θεσμικό και παραγωγικό ιστό της χώρας ή να παραμείνουν δύσπιστοι και αδιάφοροι, αξιολογώντας τον ως αναξιοκρατικό και διεφθαρμένο.
Να επιδιώξουν τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη, και οι ανασφαλείς να κινηθούν με ιδιοτέλεια και τυχοδιωκτισμό αναμένοντας ιδιοτελώς οφέλη και κέρδη σε κάθε έκφανση της επικοινωνίας και κοινωνικότητάς τους.
Αυτή η αμφιβολία καθηλώνει και απενεργοποιεί τη νεανική δράση, οδηγεί σε παραίτηση και εγκατάλειψη ενώ παραδίδει σε χωματερές τον πλούτο της κοινωνίας μας, το ανθρώπινο δυναμικό της. Η κατάσταση αυτή ικανοποιεί την υπάρχουσα πολιτική και οικονομική ελίτ η οποία προσδοκά και επιδιώκει με κάθε τρόπο να συνθλίβει τη νέα γενιά ανάμεσα στην απόρριψη και την απογοήτευση.
- ΜΑΚΗΣ ΜΑΚΚΑΣ, δημοσιογράφος
Δημιουργική κριτική
κ. Γεωργιάδη, έχω το εξής σχόλιο για το άρθρο σας :
Χωρίς να αμφισβητώ την ακρίβεια όσων λέτε και επιρρίπτετε σε μεμονωμένα πρόσωπα (Τσάτσος, Παπούλιας για πράξεις τους στο παρελθόν - άσχετες όμως με το θέμα) και σε ένα τμήμα τουλάχιστον της ελληνικής κοινωνίας («Ελληνάρες»), θα έλεγα ότι κάποτε πρέπει οι ασκούντες δημόσια κριτική να αποστασιοποιούνται από τις μικρότητες της πολιτικής και να κρίνουν τις πράξεις που παίζουν με τους θεσμούς πέραν και πάνω από τις περιστάσεις και τα πρόσωπα και την τρέχουσα κυβερνητική ή αντιπολιτευτική πολιτική. Τότε οι ασκούντες δημόσια κριτική συμβάλλουν δημιουργικά να γίνουμε σοβαρότεροι και έτσι να μειωθούν οι αφορμές να υπενθυμίζουν το σημίτειο «αυτή είναι η Ελλάδα» και τι στάση τήρησαν οι «Ελληνάρες» στο ναυάγιο του Σάμινα (που και οι «Ελληνάρες» είναι μέρος της κοινωνίας μας, κάποιοι τους δίδαξαν κοινωνικά και πολιτικά ήθη). Αλλιώς - χωρίς ίσως να το συνειδητοποιούν - επιλέγουν τη στάση της στείρας «τιμωρίας» και «απαξίωσης» κάθε θετικού σήμερα, λόγω λαθών του παρελθόντος. Και η στάση αυτή αποτελεί - ασυνείδητα - διδαχή για μια απαξιωτική και μηδενιστική θεώρηση των πραγμάτων από το νεανικό τμήμα της κοινωνίας μας. Πράγμα πολύ άσκημο. Ο πολίτης (και κυρίως ο νέος πολίτης) πρέπει να είναι μαχητικός και να διεκδικεί την επιβράβευση των σωστών πράξεων και την τιμωρία των άλλων. Οι μεγαλύτεροι και οι εκφέροντες δημόσιο λόγο θα του προσφέρουν αυτό το κλίμα και εσείς καλείστε να συμβάλετε σε αυτό.
-Κ. Μαυρίδης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο των social media
Η ηλικιωμένη δεν σταμάτησε να χειροκροτά την ορχήστρα
Η απίθανη αναζήτηση στο Μπρούκλιν
Ο στόχος της επιχείρησης που κράτησε έξι ώρες
Τα λόγια του «ζηλιάρη» Χάαλαντ προς την σύντροφό του, Ιζαμπέλ, μετά το τετ α τετ της με τον Ιταλό ηθοποιό
Η καταγγελία για τον θυρωρό
Με αφορμή το περιστατικό επί τουρκικού εδάφους
Παρά τη σφοδρότητα του ατυχήματος, ο οδηγός δεν τραυματίστηκε
Οι μουντιαλικές συναντήσεις με την αφρόκρεμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και όχι μόνο
Υπήρχε μάλιστα και προηγούμενο
Η Τζέσι Κέιβ υποδήθηκε την Λάβέντερ Μπράουν στις ταινίες του Χάρι Πότερ
Στο πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας στην Ουρουγουάη
Απίθανα πράγματα, μαζεύτηκαν κοντά 2.000 άτομα έξω από την εκκλησία στη Μαδέρα
Διαρρήκτες έκλεψαν τον παπαγάλο το 2017 - Η απίθανη ιστορία στο Μπράντφορντ της δυτικής Αγγλίας
Η αντίδρασή της που έγινε viral
Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού έγινε viral υπό τους ήχους της «Ψυχεδέλειας»
Το πιο ρομαντικό ταξίδι της ζωής τους μετατράπηκε σε μια απίστευτη περιπέτεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.