Trending Now

Λέξεις και φράσεις που θα γίνουν της μόδας μετά την πανδημία

«Μου λείπεις σαν κομμωτήριο»

Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μάνος Βουλαρίνος παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα όλες τις νέες λέξεις και φράσεις που θα γίνουν μόδα και θα έχουν τα λεξικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Η πανδημία δεν θα άφησει πίσω της μόνο νεκρούς, οικονομικά συντρίμμια και ψεκασμένους που πολεμούν το 5G. Όπως συμβαίνει με κάθε τι μεγάλο, θα επηρεάσει και τη γλώσσα. Θα γίνει η αιτία να δημιουργηθούν νέες εκφράσεις, νέες λέξεις και να αλλάξει η σημασία κάποιων παλιών.

Θα εμφανιστούν λέξεις που θα δημιουργηθούν από τα ονόματα των πρωταγωνιστών και που σε μερικές δεκαετίες οι περισσότεροι θα αγνοούν την ετυμολογία τους:

χαρδαλιάς, ο - αυστηρός αλλά δίκαιος, σκληρός: ε όχι και χαρδαλιάς ο Σταύρος, αυτός τρομάζει και με τα μπαλόνια που σκάνε.

τσιόδρας, ο – μειλίχιος, πράος, ευγενικός: οι συνάδελφοί του τον κορόιδευαν σε κάθε ευκαιρία αλλά εκείνος ήταν πάντα τσιόδρας μαζί τους

Θα εμφανιστούν λέξεις που θα προκύψουν από νέες καταστάσεις και συνήθειες:

εξάρης, ο - αυτός που βολτάρει συνέχεια, που δεν μπορεί να κάτσει σπίτι (από τα sms με τον κωδικό 6): και που να σε βρει ο κούριερ να σου δώσει το δέμα; Αφού είσαι εξάρης

μπόρης, ο - αυτός που υφίσταται τις συνέπειες των λαθών του ή που πέφτει στην ίδια του την παγίδα (από τον αγγλο πρωθυπουργό Boris Johnson): όποιος σκάβει τον λάκκο του αλλουνού αργά ή γρήγορα θα γίνει μπόρης.

πεντατζής, ο - ο συνωμοσιολόγος, ο ψεκασμένος (από το 5G): είναι τόσο πεντατζής που νομίζει ότι ο κορωνοϊός είναι σχέδιο του Μπιλ του Γκέιτς για να τον χωρίσει από την γκόμενα.

Λέξεις που ήδη υπάρχουν θα αλλάξουν σημασία.

αντισηπτικό, το - το σπάνιο, αυτό που είναι δύσκολο να βρεθεί: ο παππούς μου μάζευε γραμματόσημα και κάποια από αυτά ήταν πολύ αντισηπτικά. Αξίζουν μια περιουσία.  

μετάληψη, η - ριψοκίνδυνη δραστηριότητα: μου αρέσει πολύ να παρακολουθώ μηχανοκίνητα σπορ αλλά δε νομίζω να ασχολούμουν ο ίδιο. Είναι σκέτη μετάληψη.

Τέλος, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν εκφράσεις που πριν την Άνοιξη του 2020 θα ήταν σκέτες ασυναρτησίες:

ζευγάρι καραντίνα - ζευγάρι που είναι πάντα μαζί, αχώριστοι:  όχι να μην πεις στον Θανάση, είναι ζευγάρι καραντίνα με τη Μαρία και θα τη φέρει σίγουρα μαζί αλλά οι υπόλοιποι δεν την αντέχουν. 

σύγκριση ΣΥΡΙΖΑ - η σύγκριση άσχετων πραγμάτων (από τη μανία των συριζαίων συμπολιτών να συγκρίνουν 100 νεκρούς μιας ολιγόωρης πυρκαγιάς που θα μπορούσαν να είναι πολύ λιγότεροι, με τους 100 νεκρούς στον ενάμιση μήνα μιας πανδημίας που θα μπορούσαν να είναι πολλές χιλιάδες περισσότεροι): μα καλά, συγκρίνεις το αγγλικό με το ελληνικό πρωτάθλημα; Τι σύγκριση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή;

μου λείπεις σαν κομμωτήριο - έκφραση που δηλώνει αβάσταχτο χωρισμό ή απουσία: έχουν περάσει μόλις 3 μέρες από την τελευταία φορά που σε είδα και ήδη μου λείπεις σαν κομμωτήριο.

βήχει χωρίς χέρι - έκφραση που περιγράφει επικίνδυνο άνθρωπο: ο Γιάννης είναι μπλεγμένος με νύχτα και ναρκωτικά και γενικά βήχει χωρίς χέρι. Καλύτερα να μείνεις μακριά του.

Και θα χρησιμοποιούν και άλλη μια φράση που ακόμα δεν έχει αποκτήσει περιεχόμενο.

αποτελεσματικός σαν Έλληνας - έκφραση που περιγράφει αυτόν που χωρίς να το περιμένει κανείς φέρνει σε πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή  
ή
έκφραση που δηλώνει άνθρωπο που φαίνεται ότι θα φέρει σε πέρας μια αποστολή αλλά στο τέλος τα κάνει θάλασσα.

Σε λίγους μήνες θα ξέρουμε τι σημαίνει η φράση αυτή. Και μπράβο μας. Και καλό Πάσχα.