1821 Digital Gallery
Άστον Κούτσερ: Δώστε τέλος στη σύγχρονη δουλεία (video)

Άστον Κούτσερ: Δώστε τέλος στη σύγχρονη δουλεία (video)

Ένας σταρ του Χόλιγουντ θέτει τη Γερουσία και την κοινωνία προ των ευθυνών τους
Frazer Harrison/Getty Images/IDEAL IMAGE

Προ των ευθυνών τους έθεσε τόσο την «κοινωνία όσο και την εξουσία» για την παγκόσμια πληγή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παράνομης διακίνησης ανηλίκων ο ηθοποιός και πατέρας δυο παιδιών, Άστον Κούτσερ, μιλώντας με πάθος ενώπιον των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της γερουσίας για τη μάχη ενάντια στη σύγχρονη δουλεία.

Ο 39χρονος σταρ του Χόλιγουντ υπογράμμισε ότι είναι πλέον καιρός η κοινωνία και η εξουσία να αναλάβουν τις ευθύνες απέναντι στο πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας, τα παιδιά, και να τα υπερασπιστούν. Μάλιστα, δήλωσε, ότι ο ίδιος έγινε μάρτυρας και βίωσε καταστάσεις με θύματα ανυπεράσπιστα παιδιά, τις οποίες δεν θα «έπρεπε να ξαναδεί κανείς άνθρωπος στον κόσμο»

Ο Άστον Κούτσερ κατέθεσε στην επιτροπή με την ιδιότητα του προέδρου του οργανισμού «Thorn», ο οποίος ιδρύθηκε με σκοπό τη δημιουργία λογισμικού  για τον εντοπισμό θυμάτων σεξουαλικής και άλλης κακοποίησης στον κόσμο. Ο Κούτσερ ίδρυσε τον εν λόγω οργανισμό το 2009 μαζί με την τότε σύζυγό του, Ντέμι Μουρ. «Το δικαίωμα της ευτυχίας της ζωής αφαιρείται δια της βίας, κακοποιείται και βιάζεται», τόνισε ο 39χρονος ηθοποιός, ο οποίος «λύγισε» και δάκρυσε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της 15λεπτης κατάθεσής του.

Ο ηθοποιός επισήμανε στους γερουσιαστές της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσινγκτον πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των νέων τεχνολογιών για να εξαλειφθεί η διαφήμιση και προώθηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων μέσω του διαδικτύου. «Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προώθησης της σύγχρονης δουλείας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την καταπολέμηση του φαινόμενου», είπε χαρακτηριστικά. «Μπορούμε να φτιάξουμε εργαλεία που να είναι καλύτερα από τα δικά τους για να τους πολεμήσουμε», πρόσθεσε. Και έγινε πιο συγκεκριμένος φέρνοντας ως παράδειγμα το Spotlight, ένα «εργαλείο» που αναπτύχθηκε από την οργάνωση του Κούτσερ και έχει βοηθήσει στον εντοπισμό 6.000 θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και trafficking σε έξι μήνες. Το Spotlight αναπτύχθηκε μετά από μια έρευνα του 2012 που κατέδειξε ότι το 63% των ανήλικων θυμάτων της σύγχρονης δουλείας είχαν αγοραστεί ή πουληθεί μέσω διαδικτύου.

Σχετικα
Ευγενία Δημητροπούλου: Η φωτογραφία με το κοριτσάκι που υιοθέτησε
Ευγενία Δημητροπούλου: Η φωτογραφία με το κοριτσάκι που υιοθέτησε

Frazer Harrison/Getty Images for Stagecoach

Ο Άστον Κούτσερ, παντρεμένος σήμερα με την ηθοποιό Μίλα Κούνις, ευχαρίστησε την Επιτροπή για την ευκαιρία που του δόθηκε για να μιλήσει και πρόσθεσε πως ήταν «ως μία από τις μεγαλύτερες τιμές που του έχουν γίνει πότε».

 «Ένα κομμάτι της δουλειάς μου που αφορά την καταπολέμηση του trafficking είναι πως έχω συναντηθεί με θύματα από τη Ρωσία, την Ινδία, θύματα που έχουν έρθει από το Μεξικό, τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και ολόκληρη τη χώρα (σ.σ. εννοεί τις ΗΠΑ). Έχω βρεθεί σε εφόδους του FBI και έχω δει πράγματα που κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να βλέπει», δήλωσε συγκινημένος ο 39χρονος ηθοποιός. «Έχω δει βίντεο με ένα παιδί στην ηλικία του δικού μου να βιάζεται από έναν Αμερικανό που ταξίδεψε για σεξουαλικό τουρισμό στην Καμπότζη», κατέληξε ο Άστον Κούτσερ. «Έχω βρεθεί στην άλλη άκρη του ακουστικού με την ομάδα μου, να μού να ζητάει βοήθεια γιατί είχαμε λάβει τηλεφώνημα από το υπουργείο Δικαιοσύνης που μας ενημέρωνε ότι ένα 7χρονο κορίτσι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά και το οπτικό υλικό είχε διαρρεύσει στο βαθύ διαδίκτυο (dark web). Και το κορίτσι αυτό κακοποιούνταν για τρία χρόνια και δεν μπορούσαν να βρουν το δράστη. Ζητούσαν τη δική μας βοήθεια. Εμείς ήμασταν η τελευταία γραμμή άμυνας. Ένας ηθοποιός και το ίδρυμά του, η πιθανή τελευταία γραμμή άμυνας», κατέληξε.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5