Resto

3 hot προτάσεις για τον χειμώνα που ξεκινάει δυνατά

Καλό φαγητό, ωραία κρασιά, ζωντανή ατμόσφαιρα

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 678
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anoigma.jpg
Φάρμα Μπράλου

Μπορεί ο Νοέμβριος να μπήκε με σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες αλλά όλα δείχνουν πως η πόλη έχει μπει για τα καλά σε mood χειμωνιάτικο – είδατε κι εσείς τα πρώτα στολίδια των Χριστουγέννων; Αυτό σημαίνει πως από τη μία είμαστε όλοι έξω στους δρόμους ενώ τα περισσότερα από τα στέκια που θα μας φιλοξενήσουν τους επόμενους μήνες έχουν ήδη ανοίξει και μας περιμένουν. Ας δούμε λοιπόν ένα καινούργιο που πήρε τη θέση του στον αθηναϊκό χάρτη αλλά και δυο άλλα που επαναλανσάρονται με ωραίες αλλαγές στο μενού και το κόνσεπτ.

▶ Την Αρχελάου, που είναι η γειτονιά μου, την περπατάω καθημερινά και σχεδόν πάντα πέφτω σε κάτι καινούργιο να χαζέψω. Από το άγαλμα του Τρούμαν μέχρι ψηλά στο Άλσος, που καταλήγει, εδώ μοιάζει να κινείται ένας κόσμος ολόκληρος που τρώει, παίζει θέατρο, κάνει μόδα, ανακαλύπτει τις νέες τάσεις, διασκεδάζει, συχνάζει σε στέκια που σφύζουν από ζωντάνια. Καινούργιος «ένοικος» του κοσμοπολίτικου δρόμου το Walla Walla, ένα διαφορετικό wine bar. Ο χώρος του είναι φρέσκος, πολύ όμορφος, έχει ήπιες αναφορές εξωτικού χαρακτήρα και παρεΐστικη διάθεση. Στην κουζίνα βρίσκεται ο γνωστός σεφ Κώστας Τσίγκας, που φέτος θέλει να μας ταξιδέψει στις γεύσεις της καλής ζωής. Το μενού αλλάζει συνέχεια, έχει αρκετά έθνικ στοιχεία ενώ δεν λείπουν και οι ευρωπαϊκές νότες. Δηλαδή, υπάρχουν tacos, bao buns, dumplings, νιόκι γεμιστά με πέστο ή με τυρί και μανιτάρια, ριζότο με φουά γκρα, σπιτικό πατέ αλλά και μια πίτσα που αντί για ντομάτα έχει απαλή κολοκύθα, στρατσιατέλα και καπνιστή πανσέτα, την έφαγα προχτές και ήταν υπέροχη.

wala-walla.jpg
Walla Walla

Το ωραίο και δυνατό του καινούργιου είναι η κάβα, που περιλαμβάνει πάνω από 700 ετικέτες! Μπορείς λοιπόν να πάρεις ένα κρασί από τη θεματική τους λίστα –αυτό τον καιρό παίζουν με τα natural και βιοδυναμικά κρασιά–,αλλά μπορείς να διαλέξεις κάποιο άλλο από την κάβα και να το πάρεις στο σπίτι ή να το πιεις επιτόπου με κάποια μικρή χρέωση. Να σας πω ότι υπάρχουν ακριβές, σπάνιες ετικέτες, που με αυτόν τον τρόπο θα πιείτε σε ανέλπιστες τιμές. Ανοίγει από τις 7 το απόγευμα, Κυριακή και μεσημέρι, πήγα πρώτη του μέρα και γινόταν χαλασμός! Αρχελάου 7, Παγκράτι, 2107230832

▶ Ένα άλλο βράδυ πήγα στο αγαπημένο και «υπόγεια» εροτίκ Θα σε κάνω Βασίλισσα και ευχαριστήθηκα τις αλλαγές στο μενού του. Φέτος το Queen’s Bar Food του ακολουθεί τη λογική του sharing και οι παρέες μπορούν να παίξουν απολαυστικά με ένα πλατό που περιλαμβάνει θαλασσινά  –εξαιρετικό το καλαμάρι σοτέ με Pernod, το ceviche μυλοκόπι, οι γαρίδες με πέστο κόλιανδρου– και διάφορες μικρές σαλάτες, αν πίνουν λευκό κρασί. Αν πίνουν κόκκινο τους περιμένει πλατό με κεμπάπ μαύρου χοίρου, μπριζόλα κόντρα νεροβούβαλου, πρόβειο λουκάνικο γεμιστό με μυζήθρα και χόρτα, αρνίσιο μπούτι φιλεταρισμένο και άλλα. Τα δοκίμασα και τα δύο και ήταν και πολύ νόστιμα και πολύ χορταστικά, υπάρχει και η πρόταση γι’ αυτούς που πίνουν ουίσκι με διάφορα καπνιστά – σολομός, πέστροφα, χέλι, τσίρος.

tha-se-kano-vasilissa.jpg
Θα σε κάνω Βασίλισσα

Η λίστα περιλαμβάνει κρασιά-διαμάντια από τις δεκαετίες του ’90 και του 2000, καθώς και πολλές σπουδαίες ετικέτες από παλιό και νέο κόσμο. Τα ουίσκι είναι πάνω από 200, ενώ δυνατή είναι και η προσφορά σε ρούμια. Τις Πέμπτες παίζει live jazz με την καταπληκτική ορχήστρα του Δημήτρη Καλαντζή και πάντα κάποιον extra guest, άλλες βραδιές παίζουν μουσική γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Ο χαμός μαθαίνω γίνεται τις Κυριακές τα μεσημέρια, τότε που η ορχήστρα ξεκινάει με Χατζηδάκι-Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, συνεχίζει με όλα τα καλά του ελληνικού κεφιού-νταλκά, Ζαμπέτα και Άκη Πάνου. Τότε το τραπέζι γίνεται ελληνικό και κυριακάτικο, με κόκορα και χυλοπίτες, πικάντικη χοιρινή τηγανιά, φρικασέ χοιρινό, ρολό στον φούρνο με πατάτες, όλα τους to share και σε πιατέλες όπως σπίτι μας. Να πάτε, είναι ωραία. Ιεράς Οδού & Βεροίας 13, 2103459299

▶ Από πέρυσι που πρωτάνοιξε μέχρι φέτος αλλαγές έγιναν και στο εστιατόριο της Φάρμας Μπράλου στο Κολωνάκι. Μπήκα προχτές, μια καθημερινή που, ναι, έξω είχε θερμοκρασίες καλοκαιριού, μέσα στο μαγαζί δεν έπεφτε καρφίτσα από παρέες νεανικές, μεγαλύτερες, ζευγάρια και αρκετούς ξένους που είχαν τις σωστές πληροφορίες. Ο χώρος έχει ωραία, σύγχρονη αισθητική, οι πίνακες είναι εκκεντρικοί και υπέροχοι –κορίτσι με… μπριζόλες στα μαλλιά και άλλα όμορφα–, η ατμόσφαιρα έχει αυτό το κάτι που κάνει ξένοιαστη και γιορτινή την καθημερινότητα.

farma-mpraloy.jpg
Γιάννης Λιόκας, Φάρμα Μπράλου

Καινούργιος σεφ είναι ο δοκιμασμένος Γιάννης Λιόκας ο οποίος πλουτίζει το κρεατοφαγικό μενού με διάφορα ελληνικά και δημιουργικά. Η λογική εδώ υπακούει στην τάση farm to table με τα κρέατα, τα πουλερικά αλλά και τα περισσότερα υλικά να έρχονται από την περίφημη και ομώνυμη φάρμα του ιδιοκτήτη Δάμη Πειθή. Μπορείς πάντα να διαλέξεις από το –σε εμφανές σημείο– ψυγείο, ή από το κρεοπωλείο τους ακριβώς απέναντι, ένα εξαιρετικό κομμάτι με τιμή κιλού και να το δώσεις να στο ψήσουν, ο σεφ θα σου συμπληρώσει με τα δικά του.

Εξαιρετική η αλευρόπιτα του «καλώς ήρθατε», ακόμη πιο γευστική η κρεατόπιτα με προβατίνα που ακολούθησε, νόστιμο και το αυγό με κρούστα από τραχανά και μανιτάρια. Δοκίμασα και τα φρυγαδέλια, θα τα προτιμούσα λίγο πιο ψημένα και το συκώτι να μη στάζει αιματάκι, όχι ότι δεν έγιναν ανάρπαστα… Με το κρέας στο επίκεντρο αλλά και με βαθιά νόστιμες ελληνικές προτάσεις –Ηπειρώτης ο Λιόκας–, με καλή κάβα κρασιών και με το σουβλατζίδικο να αναμένεται όπου να ’ναι απέναντι (στο κρεοπωλείο), η Φάρμα Μπράλου, ανοιχτή μεσημέρι-βράδυ, κάνει φέτος δυνατή επανεκκίνηση. Μηλιώνη 9 & Ηρακλείτου, Κολωνάκι, 2103645050

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ