Τι χρειάζεσαι για να φτιάξεις ένα πραγματικά καλό τοστ;
Θεματα

Τι χρειάζεσαι για να φτιάξεις ένα πραγματικά καλό τοστ;

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να απογειώσεις το καθημερινό σου τοστ

Πέρασα ένα μεγάλο μέρος της φοιτητικής μου ζωής τρεφόμενη αποκλειστικά με… τοστ. Μπορεί να μην είμαι ιδιαίτερα περήφανη για αυτή την περίοδο της ζωής μου (η μαμά μου σίγουρα δεν είναι), αλλά αν κάτι έμαθα είναι ότι με δυο φέτες ψωμί μπορείς να φτιάξεις περίπου τα πάντα. Με τα χρόνια κατάφερα να τελειοποιήσω την τεχνική που ονομάζω “Make toast like a boss”, σε σημείο που τα τοστ μου θύμιζαν περισσότερο πιάτο γκουρμέ εστιατορίου παρά γεύμα μέσου έλληνα φοιτητή.

Για εμένα, η εποχή του τοστ-τυρί-γαλοπούλα έχει παρέλθει οριστικά και αμετάκλητα. Υπάρχουν τόσα νόστιμα πράγματα που μπορείς να κάνεις με το τοστ σου, που πραγματικά είναι κρίμα να ακολουθείς την ίδια οδό κάθε μέρα. Τι χρειάζεσαι, όμως, για να φτιάξεις ένα πραγματικά καλό τοστ;

1. Ξέχνα την τοστιέρα

Σίγουρα το να «πετάξεις» το τοστάκι σου σε μια τοστιέρα και να το ξεχάσεις εκεί για λίγα λεπτά είναι ο πιο γρήγορος τρόπος, όχι όμως και ο καλύτερος δυνατός. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορείς να πειραματιστείς με όσα υλικά θες, αφενός γιατί η τοστιέρα δεν θα κλείσει ποτέ και αφετέρου γιατί δεν θα καθαρίσει ποτέ! Προσωπικά προτιμώ ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι, που θα αλείψω με βούτυρο για να πάρει το τοστ μου ακόμα βαθύτερη γεύση.

atk_5882.jpg
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Η Κρις Κρις ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δημιούργησε συσκευασμένο ψωμί για τοστ!

atk_5882.jpg
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Η Κρις Κρις ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δημιούργησε συσκευασμένο ψωμί για τοστ!

2. Το ψωμί είναι το παν

Το βασικό συστατικό κάθε συνταγής είναι αυτό που πρέπει να προσέξεις περισσότερο απ’ όλα. Στο κεφάλαιο «τοστ» το συστατικό αυτό είναι το ψωμί, που μπορεί να απογειώσει ή να ισοπεδώσει το τοστ σου, ανάλογα την ποιότητα που θα επιλέξεις. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ τα προϊόντα της σειράς Selection του Κρις Κρις για την υψηλή ποιότητα και τη θρεπτική τους αξία, αλλά και για τις επιλογές σε γεύσεις που συχνά μου λύνουν τα χέρια. Πρόσφατα, για παράδειγμα η συγκεκριμένη σειρά εμπλουτίστηκε με τρία νέα προϊόντα που σε προκαλούν να πειραματιστείς:

  • το Κρις Κρις Selection The Classic Toast που είναι εμπνευσμένο από την απλότητα και τη φινέτσα της ιταλικής αρτοποιίας, με κύρια συστατικά το ιταλικό προζύμι και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Μαλακό, αφράτο και απίστευτα γευστικό είναι η καλύτερη επιλογή αν θες να απογειώσεις το καθημερινό σου τοστ.
  • το Κρις Κρις Selection The Classic Sandwich που βασίζεται στην παραδοσιακή συνταγή των Βενεδικτίνων μοναχών του Burton Abbey, περιέχει τα μοναδικά αρώματα της αγγλικής βύνης και των σταρένιων νιφάδων και είναι κομμένο σε παχιές, αφράτες φέτες. Πρόσθεσε ανάμεσα σε αυτές τις φέτες σαλάτα και κοτόπουλο και έχεις ένα ολοκληρωμένο και άκρως χορταστικό γεύμα!
  • το Κρις Κρις Selection The Brioche Toast, η αγαπημένη κλασική γαλλική συνταγή με γαλλικό προζύμι και αγνό βούτυρο δίνει ένα ψωμί τόσο νόστιμο που άνετα τρώγεται και μόνο του. Το καλύτερο, όμως, είναι ότι αν θες να πειραματιστείς μαζί του μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας είτε αλμυρές, είτε γλυκές συνταγές!

 

3. Το τοστ δεν είναι μόνο αλμυρό

Κάτι ξέρουν οι Ιάπωνες που φτιάχνουν τοστ με κρέμα και φρούτα, οι Γάλλοι που δημιούργησαν το μαγευτικό French Toast, οι Αμερικάνοι που ορκίζονται στη νοστιμιά του “Peanut Butter &n Jelly Toast” και οι Άγγλοι που σκέφτηκαν την πουτίγκα σε μια στιγμή λιγούρας… Άνοιξε το ντουλάπι με τα υλικά ζαχαροπλαστικής, πειραματίσου και ποιος ξέρει, ίσως δημιουργήσεις το επόμενο κολασμένο food trend!

4. Τα υλικά μετράνε όσο και οι συνδυασμοί
Εννοείται πως αν χρησιμοποιήσεις τα καλύτερα δυνατά υλικά, θα πάρεις και το καλύτερο δυνατό γευστικό αποτέλεσμα. Εκτός από το ψωμί, δώσε σημασία στην ποιότητα των τυριών και των αλλαντικών που θα χρησιμοποιήσεις, και προτίμησε εποχιακά και φρέσκα λαχανικά για να εμπλουτίσεις το τοστ σου. Εξίσου σημαντικό είναι και το πώς θα συνδυάσεις τα υλικά μεταξύ τους. Ο πιο εύκολος τρόπος να το λύσεις αυτό είναι να δοκιμάσεις πρώτα το ψωμί και να σκεφτείς τι θα πήγαινε καλύτερα μαζί του (εγώ π.χ. όταν δοκίμασα πρώτη φορά το Κρις Κρις Selection The Brioche Toast σκέφτηκα αμέσως guacamole και τσένταρ!).

5. Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη…
…και θα συμβούν θαύματα! Δημιούργησε τους δικούς σου συνδυασμούς και πήγαινε εκεί που δεν έχει πάει κανείς μέχρι σήμερα: φτιάξε τοστ με το φαγητό που περίσσεψε χθες και σκέψου την εκδοχή κλασικών πιάτων σε τοστ (ας πούμε πώς θα έμοιαζε η χωριάτικη ή ο μουσακάς αν ήταν τοστ;). Σύντομα θα φτάσεις να δημιουργήσεις το δικό σου Ultimate Toast και δεν θα το αλλάζεις με τίποτα!

Δειτε περισσοτερα