Cosmic Telegram

Νέα Σελήνη στον Σκορπιό

Μαθαίνοντας από τα λάθη μας

332173-688521.jpg
Ευαγγελία Τσαβδάρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
maxw-824.jpg

Νέα Σελήνη στον Σκορπιό στις 28 Οκτωβρίου: Πώς θα μας επηρεάσει;

Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019, εθνική εορτή και αργία, γίνεται και η φετινή Νέα Σελήνη στον Σκορπιό με θέμα μάλλον ταιριαστό για την περίσταση: τη σοφία που μπορεί να φέρει η εμπειρία ως αποτέλεσμα των πολλών, πάρα πολλών λαθών που έχουμε κάνει όλοι, ως επίσης και την αρτηριοσκλήρωση που μπορεί να προκύψει αν δεν είμαστε προσεκτικοί για το πώς αντιμετωπίζουμε κάτι που έχει γίνει «θεσμός».

Βασικά, οι ενέργειες αυτής της Νέας Σελήνης υποδαυλίζουν το πάθος που βρίσκεται μέσα στον καθένα μας και περιμένει έναν άνθρωπο, μία ιδέα, μία συνθήκη για να αφοσιωθεί και να διοχετευτεί. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να το κάνουμε σωστά (ή έστω κάπως σωστότερα), δηλαδή δείχνοντας σεβασμό σε όσα έχουμε μάθει στη σταδιοδρομία μας ως επαγγελματίες, ως σύντροφοι και βασικά ως άνθρωποι.

Τις μέρες που ακολουθούν θα θελήσουμε να πάρουμε τα ηνία των σχέσεων μας, από τον γάμο μας ως το ποιος θα περάσει πρώτος στο φανάρι και ποιος κάνει κουμάντο στο σπίτι. Τα ίδια και στη δουλειά όπου θα θέλουμε να γίνεται το δικό μας, τελεία και παύλα. Ο θυμός θα είναι πάντα πολύ κοντά όταν αυτό δεν γίνεται και θα είναι θυμός συσσωρευμένος από όλες τις φορές που δεν εισακουστήκαμε, που παρεξηγηθήκαμε, που κάναμε τη λάθος επιλογή. Και η φυσική αντίδραση θα είναι να υιοθετήσουμε είτε μία στάση απόλυτη, είτε μια στάση ψυχρή, είτε να κάνουμε τους σπουδαίους και τους πάρα πολύ απασχολημένους για να βρούμε χρόνο να βάλουμε κάτω αυτό που μας συμβαίνει, εάν βέβαια δεν γίνουμε μπίλιες και δεν κάνουμε κάποια μεγαλόπρεπή αποχώρηση. Θα 'ναι ευκολότερο να αγνοήσουμε το γιατί συμβαίνει ό,τι συμβαίνει και μαζί την ηθική μας, τον τρόπο που θέλουμε να είμαστε: ανθρώπινοι.

Ωστόσο, η Νέα αυτή Σελήνη δεν συμβαίνει για να μας βγάλει εκτός εαυτού, να μας κάνει εγωκεντρικά τέρατα ή να δυσκολέψει τη ζωή μας. Συμβαίνει για να μας υποδείξει ότι ακόμη κι όταν φαίνεται να αντιμετωπίζουμε απόλυτες καταστάσεις, έχουμε επιλογή. Υπάρχει ο νόμος και υπάρχει ο Νόμος, υπάρχει το ανθρώπινο, υπάρχει όμως και το Ανθρώπινο. Αυτές τις μέρες είναι εύκολο να πάμε με το ρεύμα και να πούμε «και τι έγινε, αφού όλοι το κάνουν». Να γίνουμε κακούληδες, σκληρούληδες και γενικώς ανθρωπάκια. Ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας, βέβαιοι στις συνήθειες και τους θεσμούς μας, ήρεμοι στην τάξη μας.

Βέβαια την περίοδο που έρχεται τα πράγματα που μένουν ανείπωτα, οι πράξεις που δεν γίνονται ποτέ, ο εαυτός μας που δεν επιλέγουμε να ζήσουμε, θα είναι δραματικά παρόντα και με εμπρηστικές διαθέσεις για όσες συμπεριφορές, σχέσεις και καταστάσεις είναι λιγότερες από ό,τι μπορούμε. Η Νέα αυτή Σελήνη μάς κουρδίζει ώστε να παθιαστούμε με τα κεφαλαία στο Ωραίο, το Αληθινό, το Αγαθό, τον Άνθρωπο, τον Νόμο, τη Φύση, τη Ζωή. Όχι για να παθιαστούμε με το κεφάλαιο μας στο σεξ, το χρήμα και τον έλεγχο. Θέλει υπομονή και μια διαρκή υπενθύμιση ότι είμαστε νοήμονα όντα που στέκονται και είναι ικανά για το καλύτερο και το χειρότερο. Αυτό, αν δεν θέλουμε να είμαστε ανθρωπάκια, πρόβατα, έρμαια της αμφίβολης ηθικής ή σκοπών του καθένα που έχει την υπομονή να σκεφτεί τα πράγματα λίγο περισσότερο και λίγο βαθύτερα από εμάς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ