Αθλητισμος

Με Καρίμ και Φετφατζίδη στης ζωής τους το παιχνίδι

Λογικό είναι να περιμένεις να δεις τι θα κάνει ο Φούστε.

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 313
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Φετφατζίδης
Γιάννης Φετφατζίδης

Λογικό είναι να περιμένεις να δεις τι θα κάνει ο Φούστε. Ή Φουστέρ. Αποφασίστε αν είστε Καστιλιάνοι ή Καταλανοί και ανάλογα προφέρετε το όνομα του παίκτη που πρότεινε ο Ερνέστο Βαλβέρδε και πίνει νερό στο όνομά του. Αν όχι από τον Φούστε, τότε να δεις κάτι από τον Μωυσή Ουρτάδο. Πληθωρικός χαφ, παίκτης-εργαλείο κατά τα λεγόμενα, που αναμένεται να δώσει λύσεις στη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού. Αν δεν σου αρκούν αυτοί οι δύο μπορείς να προπονήσεις την περιέργειά σου περιμένοντας να δεις τι θα κάνει ο πολύς Ριέρα. Ο παίκτης-μεταγραφικό μπαμ του καλοκαιριού. Ουσιαστικά η ερυθρόλευκη απάντηση στην πράσινη μεταγραφική βόμβα του Γκοβού. Βλέπετε, ο Ισπανός φορούσε τη φανέλα της Λίβερπουλ και δεν συμβαίνει συχνά πυκνά ποδοσφαιριστές που διακρίθηκαν στην ομάδα του μεγάλου λιμανιού της Αγγλίας να εμπιστεύονται τη συνέχεια της καριέρας τους σε ελληνικές ομάδες.

Αλλά εκτός από αυτούς τους τρεις υπάρχει ένας ολόκληρος κατάλογος παικτών του Ολυμπιακού που θα είχες την περιέργεια να δεις τι καλύτερο θα είχαν να δώσουν στο πρώτο ματς της φετινής σεζόν με αντίπαλο τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο. Έναν Ηρακλή με χρέη, που παρακαλάει τον Ρέμο «να μείνει λίγο στη γραμμή» μπας και του ξεχρεώσει κανένα φέσι. Που η προετοιμασία του ήταν ελλιπής και που στα φιλικά ήταν απογοητευτικός. Απέναντι σε αυτόν, λοιπόν, τον Ήρακλή, πόσο εύκολο είναι να καθαρίσει με συνοπτικές διαδικασίες μόνος του ο Ιμπαγάσα; Η ποιότητά του, αλλά και όσων παικτών προανέφερα, επιτρέπει τέτοιες σκέψεις. Το παιχνίδι στο Καυταντζόγλειο το προηγούμενο Σάββατο ήταν η ανατροπή της λογικής που θέλει τα μεγάλα ονόματα να κάνουν τις ομάδες ισχυρές.  Διαβάζοντας το βιβλιαράκι με το πρόγραμμα του ματς, που περιλαμβάνει το ρόστερ των ομάδων, η πρώτη σκέψη που θα σου ερχόταν στο μυαλό είναι «τι σχέση έχουν αυτές οι δύο ομάδες μεταξύ τους;». Ποιος είναι αυτός ο Κατσικάς στο κέντρο της άμυνας δίπλα στο γερο-Κατσαμπή; Αυτός πάλι ο Λίμα τι μέρος του λόγου είναι; Τον άλλον στη μεσαία γραμμή πώς τον είπαμε; Καρλίνιος; Και τι ρόλο βαράει; Στην επίθεση ο Γιαπωνέζος Κομπαγιάσι!!! Γιαπωνέζος στις «γριές»; Έφτασε μέχρι το Τόκιο η φήμη της Αυτόνομης Θύρας 10; Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας;

Μερικές φορές από αλλού το περιμένεις και από αλλού σου έρχεται. Άλλον περιμένεις να πατήσει την μπάλα στο χορτάρι και να κάνει τη διαφορά και άλλος το πετυχαίνει. Στον Ολυμπιακό περίμεναν να λάμψει ο Ριέρα κάνοντας τους πάντες να τρίβουν τα μάτια τους. Αν όχι αυτός, τουλάχιστον κάποιοι από τους υπόλοιπους που κόστισαν ένα κάρο λεφτά. Τη διαφορά την έκανε όμως αυτός που δεν τον πιάνει το μάτι σου. Ο Φετφατζίδης. Ο πιτσιρικάς, το ταλέντο. Η λέξη ταλέντο για όλους αυτούς που προέρχονται από τις ακαδημίες των μεγάλων ομάδων είναι παρηγοριά στον άρρωστο. Ξέρουν εκ των προτέρων όλοι ότι δεν πρόκειται να του δοθούν ευκαιρίες, ότι κανείς δεν θα επιμείνει στην επιλογή του, οπότε τον βαφτίζουν ταλέντο για να ελπίζουν μαζί του. Ο Φετφατζίδης έδειξε όμως ότι και μπάλα ξέρει –δεν θα μπορούσε εξάλλου να ξεχωρίσει αν δεν μιλούσε στο τόπι– και θρασύς είναι. Δεν θα φοβηθεί να κάνει την τρέλα του μέσα στο γήπεδο, να επιχειρήσει μια ντρίπλα εξεζητημένη, μια ατομική προσπάθεια στα όρια της υπερβολής. Πατάει περιοχή, πατάει γραμμή, σηκώνει το κεφάλι και βλέπει πού βρίσκονται συμπαίκτες και αντίπαλοι. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που στο Καυταντζόγλειο στο ένας εναντίον ενός ήταν ο μοναδικός παίκτης του Ολυμπιακού που βαθμολογήθηκε με άριστα.

Στην απέναντι πλευρά του γηπέδου ο διεθνούς φήμης Ριέρα κρατούσε τον έλεγχο που είχε πάνω ένα ολοστρόγγυλο μηδέν. Στα ποδοσφαιρικά στέκια της Θεσσαλονίκης ο Αραμπατζής για πολλά χρόνια θα καυχιέται ότι σε εκείνο το ματς πήρε το διαβατήριο του Ισπανού. Αλλά, ακόμη και αν ο Σ.Φ.Φ. (Σύνδεσμος Φίλων Φετφατζίδη) περίμενε από το μικρό μια τέτοια εμφάνιση, ούτε ένας από τους οπαδούς του Ηρακλή δεν θα πόνταρε τα λεφτά του, πολλά ή λίγα, στον Καρίμ Σολτάνι. Η μεταγραφή του στον Ηρακλή αποκλείεται να συμπλήρωσε στις εφημερίδες κείμενο μεγαλύτερο από 100 λέξεις. Ο Γαλλοαλγερινός μέσος ήρθε από τον πάγκο και άλλαξε τη μορφή του παιχνιδιού. Με τις ατομικές του ενέργειες τσάκισε την άμυνα του Ολυμπιακού. Ο Μοντεστό δυο φορές σαν από κρίση υπογλυκαιμίας βρέθηκε στο έδαφος έχοντας χάσει την επαφή με το περιβάλλον. Άλλες τόσες ο παρτενέρ του στα μετόπισθεν Αβραάμ έφυγε από τη φόρα του να τον ανακόψει σε λάθος κατεύθυνση που οδηγούσε εκτός αγωνιστικού χώρου. Ήταν ο Καρίμ που έκανε την τελική πάσα στον Βέλλιο για να πετύχει το νικητήριο γκολ. Ο Καρίμ, που δεν τον υποδέχτηκε κόσμος και λαός στο αεροδρόμιο, που και ο ίδιος δεν ήξερε καλά καλά πού πάει να συνεχίσει την καριέρα του. Στο διαδίκτυο έψαξε να βρει πληροφορίες και εκεί εντυπωσιάστηκε από τις εκδηλώσεις του κόσμου. Με αγωνία περίμενε να ζήσει την ατμόσφαιρα από κοντά. Μια ατμόσφαιρα που αυτή τη φορά τη δημιούργησε μόνος του και δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τις εικονικές στις οθόνες των κομπιούτερ.       

info@athensvoice.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ