Αθλητισμος

Never leave quietly: Η εβδομάδα του Τσιτσιπά στο Μόντε Κάρλο ήταν το κάτι άλλο

Το μήνυμα του Στέφανου Τσιτσιπά στην κάμερα μετά τον τελικό συμπυκνώνει όσα είδαμε από εκείνον στο Μονακό

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά την κατάκτηση του τίτλου στο Μόντε Κάρλο
© Julian Finney/Getty Images / Ideal Image

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο 23χρονος κατέκτησε το Masters του Μόντε Κάρλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και όλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα μηνύματά του στην κάμερα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς τα κατάφερε. Έγινε ο πρώτος παίκτης εκτός των Big 4 που υπερασπίζεται τον τίτλο του στο Μόντε Κάρλο τα τελευταία 20 χρόνια και φεύγει από το Μονακό όντας δεύτερος στην κούρσα για το Τορίνο και τα ATP Finals. Ο έλληνας τενίστας που είναι γνωστός για τα ιδιαίτερα μηνύματα που αφήνει στις κάμερες μετά από κάθε νίκη, έγραψε μετά τον τελικό με τον Νταβίντοβιτς Φοκίνα «Never leave quietly, μτφ. Ποτέ μην φεύγεις με ησυχία» και όλοι έπσευσαν να το ερμηνεύσουν. Ο πρώτος τίτλος του Τσιτσιπά για το 2022 ήρθε με πολλή φασαρία και η εκπληκτική εβδομάδα του στο Μόντε Κάρλο τα είχε όλα.

Το μήνυμα του Στέφανου Τσιτσιπά στην κάμερα μετά την κατάκτηση του Μόντε Κάρλο
Το μήνυμα του Στέφανου Τσιτσιπά στην κάμερα μετά την κατάκτηση του Μόντε Κάρλο

 
Κακά τα ψέματα, με τον Ναδάλ εκτός με τραυματισμό και τον Τζόκοβιτς χωρίς αγωνιστικό ρυθμό, ο 23χρονος έφτασε στη γαλλική ριβιέρα με τον τίτλο του φαβορί. Κανείς όμως δεν μπορούσε να προβλέψει μια τόσο τρελή εβδομάδα για εκείνον. Ξεκίνησε την πορεία του προς το Back to Back με μια εμφατική νίκη κόντρα στον Ιταλό Φάμπιο Φονίνι με 6-3, 6-0 χωρίς να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης. «Work Harder» είχε γράψει τότε στην κάμερα. Λίγες ώρες πιο πριν είχε νικήσει και στα διπλά μαζί με τον αδερφό του, Πέτρο τους Γκολούμπεφ και Σονέγκο με 2-1 παίρνοντας τη δεύτερη νίκη τους σε Masters τουρνουά μετά από ένα χρόνο.

Στη φάση των «16» ο Τσιτσιπάς αντιμετώπισε τον Λάζλο Ντζέρε σε ένα παιχνίδι που έκρυβε παγίδες. Ο Σέρβος ο οποίος δύο χρόνια πριν είχε συγκινήσει, αφιερώνοντας τον τίτλο που κατέκτησε στη χωμάτινη επιφάνεια του Ρίο στους γονείς του, που πρόσφατα είχε χάσει, είναι πάντα ένας δυσκολοκατάβλητος αντίπαλος. Στο δέυτερο σετ κατάφερε να φτάσει ως το τάι μπρεικ, όμως εκεί ο Τσιτσιπάς ήταν ανώτερος και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Το παιχνίδι του είχε πάλι ορισμένες αδυναμίες, όμως φαινόταν όλο και καλύτερο. Οι επιστροφές του γίνονταν όλο και καλύτερες ενώ σιγά σιγά ξεκίνησε να βάζει περισσότερα Slice στο ρεπερτόριο του. Στη συνέχεια του τουρνουά, θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο.

Ο προημιτελικός ήταν ο αγώνας - τομή για τη συνέχεια του στο τουρνουά. Όταν αντίπαλός σου είναι ο Ντιέγκο Σβάρτζμαν τότε ξέρεις ότι θα πρέπει να τα δώσεις όλα για να κερδίσεις. Ο «κοντορεβυθούλης» του παγκοσμίου τένις είναι από τους πιο ζόρικους παίκτες στο τουρ και ειδικά στο χώμα, έχει δυσκολέψει τους πάντες. Ήταν ο παίκτης που πήρε σετ από τον Ράφα Ναδάλ στο αψεγάδιαστο Ρολάν Γκαρός του 2020 και πρόσφατα έφτασε ως τον τελικό στο τουρνουά του Ρίο. Ο Τσιτσιπάς πήρε άνετα με 6-2 το πρώτο σετ κάνοντας 3 μπρέικ και παρουσιάζοντας ένα πολύ μεστό παιχνίδι. Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε και στο δεύτερο σετ, όπου και προηγήθηκε με 5-2, μέχρι το παιχνίδι να γίνει ρόλερ κόστερ.
 
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχασε την ψυχραιμία του, έδωσε την ευκαιρία στον Σβάρτζμαν να επιστρέψει στη διεκδίκηση του αγώνα και το κοινό μοιραία υποστήριξε ένθερμα τον Αργεντίνο. Ο Σβάρτζμαν στο τάι μπρέικ έγινε ο πρώτος παίκτης που παίρνει σετ από τον Τσιτσιπά στο Μόντε Κάρλο τα τελευταία δύο χρόνια και ξεκίνησε το decider με δύο μπρέικς ενώ μάλιστα σέρβιρε για να κάνει το 5-0. Όσο ο Στέφανος εμφάνιζε σημάδια κατάρρευσης, το κοινό μετατοπίστηκε και άρχισε να του δίνει δύναμη. Ο ίδιος ζήτησε από το box του να μην μιλήσει γιατί κινδύνευε και με point penalty λόγω coaching και όταν «άδειασε» εντελώς, ξεκίνησε να κάνει πράξη το αδιανόητο. Παίζοντας πραγματικά υπέροχο τένις δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Σβάρτζμαν. Πήρε 6 σερί γκείμς και πέρασε στα ημιτελικά. «Στο δεύτερο σετ σέρβιρα για τη νίκη, όμως ο Ντιέγκο είναι Ντιέγκο και σκέφτηκα στο τρίτο σετ ότι κι εγώ πρέπει να γίνω Στέφανος». Ο Τσιτσιπάς πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην καριέρα του, το κοινό τον λάτρεψε και τα social media μαγεύτηκαν από τον ψυχισμό του. Η κούπα είχε κατακτηθεί από εκείνη τη νύχτα.


 
Στον ημιτελικό αντίπαλος ήταν ο Σάσα Ζβέρεφ, ο οποίος μετά από το ξέσπασμά του στο Ακαπούλκο έψαχνε για μια υπέρβαση και μια νίκη statement για το 2022. Το τένις του Στέφανου Τσιτσιπά όμως ήταν υπέροχο και στα δύο σετ. Η κυριαρχία του στο χώμα κόντρα στο Νο. 3 της Παγκόσμιας Κατάταξης είναι ολοκληρωτική και αυτή ήταν η τρίτη νίκη του σε ισάριθμους αγώνες, δείχνοντας ότι έχει πάρει τον αέρα κόντρα σε έναν σπουδαίο αντίπαλο. Με 6-4, 6-2 ο Στέφανος Τσιτσιπάς μέσα σε 1 ώρα και 15 λεπτά θα βρισκόταν σε έναν ακόμη τελικό με αντίπαλο τον Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα.


Με τον Ισπανό μοιράζονται μια σπουδαία κοινή πορεία που ξεκίνησε από τα juniors και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ο «Φόκι» έκανε στο Μονακό το τουρνουά της ζωής του, αποκλείοντας τον μεγάλο Νόβακ Τζόκοβιτς στον δεύτερο γύρο και εν συνεχεία τους Γκοφίν, Ρουντ και Ντιμιτρόφ για να φτάσει στον πρώτο τελικό Masters της καριέρας του. Τα έδωσε όλα στο τουρνουά και πολύ θα ήθελε να το ολοκληρώσει με τον τίτλο, όμως ο Στέφανος ήταν ανώτερος και επικράτησε με 6-3, 7-6. Ο Νταβίντοβιτς Φοκίνα το παραδέχθηκε στις δηλώσεις του και του υπενθύμισε την πρώτη τους αναμέτρηση στα Juniors, όπου και πάλι είχε ηττηθεί με 6-1, 6-0.



Ο «Πρίγκιπας» του Μόντε Κάρλο αφού σιγοτραγούδησε τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο φρόντισε να ενισχύσει κι άλλο τους δεσμούς του με το γαλλικό κοινό. Αποκάλυψε ότι το Masters των Μονεγάσκων ήταν η πρώτη διοργάνωση που αγωνίστηκε όταν ήταν 6 χρονών και «ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα βρισκόμουν εδώ σήμερα». Έγινε ο 6ος παίκτης στην ιστορία που καταφέρνει να κερδίσει δύο συνεχόμενες φορές το ίδιο Masters και λίγο αργότερα πήρε και τα συγχαρητήρια του πολυνίκη του τουρνουά, Ράφα Ναδάλ.


Σειρά τώρα έχει η Βαρκελώνη, εκεί όπου πέρυσι ο Τσιτσιπάς έφτασε ως τον τελικό και ηττήθηκε στα σημεία από τον Ισπανό σούπερσταρ. Στόχος του είναι φυσικά ο τίτλος καθώς μπαίνει στο τουρνουά ως Νο 1 του ταμπλό, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ενδεχόμενη αναμέτρησή του με τον Κάρλος Αλκαράζ στα προημιτελικά. Never leave quietly, Στέφανε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ