Αθλητισμος

Λιονέλ Μέσι - Μπαρτσελόνα: Το τέλος της πιο όμορφης ιστορίας

Ο Βασιλιάς έφυγε από το «σπίτι» του για να πάει στο Παρίσι

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Λιονέλ Μέσι αποχαιρέτησε τους φίλους της Μπαρτσελόνα και έβαλε τέλος στην πιο όμορφη ιστορία του ποδοσφαίρου.
© Alejandro Garcia/ EPA

Ο Λιονέλ Μέσι έπειτα από μία συγκηνητική συνέντευξη τύπου αποχαιρέτησε τους φίλους της Μπαρτσελόνα. Τα ρεκόρ, οι τίτλοι και στιγμές στην ομάδα που λατρεύτηκε.

Ο Λιονέλ Μέσι μετά από μία ολόκληρη ζωή που έζησε τα πάντα με την Μπαρτσελόνα, λέει «αντίο» στην ομάδα της καρδιάς του και είναι έτοιμος για την επόμενη πρόκληση της καριέρας του με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν. Με δάκρυα στα μάτια στην συνέντευξη τύπου επιβεβαίωσε πως δεν θα συνεχίσει να φορά τα μπλαουγκράνα και οι ιθύνοντες του συλλόγου θα πρέπει να σκεφτούν έναν τρόπο να κουμαντάρουν την ομάδα χωρίς εκείνον. Μια 20ετία άπειρους τίτλους, ρεκόρ, μαγικά με την στρογγυλή θεά τελειώνει και μαζί της ολοκληρώνεται η πιο όμορφη ιστορία.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FC Barcelona (@fcbarcelona)

Το ντροπαλό παιδί από το Ροζάριο της Αργεντινής, αφού είχε κάνει εντύπωση με τις εμφανίσεις του στην πρώτη του ομάδα, Νιούελς Όλντ Μπόις, βρέθηκε το 2000 στην Καταλονία για να δοκιμαστεί από την Μπαρτσελόνα. Είχε συγγενείς εκεί και έφτασε η ώρα για το μεγάλο βήμα. Παρ΄όλο που κατέθεσε τα διαπίστευτήρια του από την αρχή η διοίκηση του κλαμπ ήταν πολύ σκεπτική στο να τον υπογράψει. Αιτία ήταν ένα πρόβλημα στις ορμόνες που είχε ο Λίο από όταν γεννήθηκε και έτσι υπήρχε ο φόβος πως δεν θα ψηλώσει άλλο. Ο πατέρας και μάνατζερ του ήθελε εγγυήσεις από την ομάδα ώστε να συνεχίσει ο γιος του να αγωνίζεται εκεί. Ο υπεύθυνος ακαδημιών της «La Masia» για να μην χάσει τον Λίο, δίνει στον μικρό να υπογράψει ένα συμβόλαιο με το πρώτο διαθέσιμο πράγμα που βρήκε δίπλα του. Μια χαρτοπετσέτα ενός εστιατορίου.

Ο πρώτος χρόνος του μετέπειτα βασιλιά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, δεν ήταν και ο καλύτερος. Πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα στις εξέδρες, καθώς υπήρχε μια διαμάχη ανάμεσα στην Νιούελς και την Μπαρτσελόνα σχετικά με την μεταγραφή του. Έπαιζε μόνο σε φιλικά καθώς δεν ήταν γραμμένος στα μητρώα της Ισπανικής Ομοσπονδίας και εκεί σκόρπιζε τρόμο. Σίγα-σιγά άρχισε να γίνεται γνωστό το όνομα του και όλοι μιλούσαν για το παιδί - θαύμα των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, που όμως ακόμα δεν μπορεί να αγωνιστεί. Παράλληλα του έλειπε πολύ το σπίτι του, κλείστηκε στον εαυτό του χωρίς να έχει παρέες. Το 2002 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, γράφεται στα μητρώα και πλέον μπορεί να αγωνιστεί σε επίσημα παιχνίδια. Τότε είναι που γνωρίζει τους Φάμπρεγκας και Πικέ, κάνοντας τις πρώτες δυνατές φιλίες. Μέσα σε ένα χρόνο έχει φτάσει να προπονείται με την πρώτη ομάδα και το ντεμπούτο του δεν είναι μακριά. 

 

 

Στις 16 Οκτωβρίου 2004 και ενώ το καταλανικό ντέρμπι Εσπανιόλ - Μπαρτσελόνα βρίσκεται στο 82ο λεπτό, σηκώνεται από τον πάγκο ένα αμούστακο παιδί. Κάνει προθέρμανση και πάει στην γραμμή του πλαγίου, όντας έτοιμος να περάσει στην θέση του Ντέκο. Τότε δεν το ήξερε κανείς αλλά μόλις έχει ξεκινήσει να γράφεται η πιο όμορφη ιστορία στα χρονικά του αθλήματος. 

Leo Messi's official debut against Espanyol

Messi's first official goal for FC Barcelona

Η αρχή είχε γίνει γι΄αυτόν τον τεράστιο ποδοσφαιριστή να αφήσει την δίκη του χρυσή παρακαταθήκη στην βίβλο του αθλήματος. Ο Μέσι είναι ένας εξωγήινος. Είναι άγνωστο για το αν θα μπορέσει το είδος μας να ξαναδει σύντομα έναν ποδοσφαιριστή που να πλησιάζει τα κατορθώματα του. Τα στατιστικά του τρομάζουν. Φεύγει από την Βαρκελώνη όντας πρώτος σκόρερ του κλαμπ που αγάπησε τόσο πολύ με 672 τέρματα. Την ίδια ώρα έχει τις περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλο παίκτης της Μπάρτσα με 520. Είναι ο παίκτης με τα περισσότερα τρόπαια στην Μπαρτσελόνα με 35 κατακτήσεις, είναι πρώτος σκόρερ της La Liga με 474 τέρματα και στο μεσοδιάστημα έχει κερδίσει 6 Χρυσές Μπάλες, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η λίστα με τα κατορθώματα του. 

 

 

Το μεγαλύτερο προσωπικό του επίτευγμα είναι η τρελή χρονιά που κάνει το 2012. Κάνενας ποδοσφαιριστής δεν έχει καταφέρει ποτέ να κάνει κάτι τόσο συγκλονιστικό. Βάζει 91 γκολ σε μία ημερολογιακή χρονιά και σπάει το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ με 85. Την ίδια χρονιά γίνεται ο πρώτος παίκτης που βάζει 5 γκολ σε ένα μόνο ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, με θύμα του την Λεβερκούζεν. 

Lionel Messi - All 91 Goals in 2012 - Unbeatable Record

Το 2014 οι σχέσεις του με την Μπαρτσελόνα έχουν φτάσει στα άκρα και την άνοιξη όλα δείχνουν πως ο Λίο θα φύγει από την ομάδα. Ένας από τους μέντορες του Τίτο Βιλανόβα, περνάει την μεγαλύτερη δοκιμασία της ζωής του. Δίνει μεγάλη μάχη με τον καρκίνο  και έχει εισέλθει στο νοκομείο, μη ευρισκόμενος σε καλή κατάσταση. Ο Βιλανόβα έμενε συχνά μακριά από τα φλας των τύπου και δεν ήθελε για πολλούς λόγους να τον επισκεφτούν οι πρώην παίκτες του. Ο Μέσι όμως δεν είναι ο οποιοσδήποτε και πηγαίνει να συμπαρασταθεί στον προπονητή που γνωρίζει πολύ καλά από τα χρόνια των ακαδημιών. Εκεί του εκμυστηρεύεται πως θα φύγει από την ομάδα. Τότε και σύμφωνα με ρεπορτάζ της El Periódico de Catalunya ο Τίτο απαντά: «Που θα πας; Στην Παρί; Η Μπάρτσα είναι το κλαμπ που σε δημιουργήσε, που μεγάλωσε. Δεν θα είναι πουθενά καλύτερα, ακόμα και αν έρθουν δυσκολίες.». Πέντε ημέρες μετά από αυτή την συζήτηση ο Τίτο φεύγει από την ζωή και ο Μέσι δίνει την υπόσχεση να μείνει στο σπίτι του για σχεδόν μία επταετία ακόμα, παίρνοντας για ακόμη μία φορά το Τσάμπιονς Λιγκ το 2015. 

Η επόμενη μέρα για την Μπαρτσελόνα θα είναι πολύ δύσκολη. Ο Μέσι την τρέχουσα δεκαπενταετία λειτουργεί όχι σαν ένας παίκτης αλλα σαν τρεις. Είναι συνεχώς πρώτος σκόρερ, πρώτος σε ασίστ και πρώτος σε επιτυχημένες ντρίμπλες. Ποτέ κανείς στο παρελθόν δεν μπορούσε να κάνει καλά και τα τρία αυτά κομμάτια του παιχνιδιού. Ο κόσμος τον αγάπησε πολύ στην Βαρκελώνη, γιατί έδωσε ότι είχε για αυτό το κλαμπ. Συμβάλλει τα μέγιστα κάθε φορά για την επιτυχία και το πραγματοποιεί εδώ και βρίσκεται συνεχώς στο κορυφαίο επίπεδο. Η διάρκεια τους ποδοσφαιρικής του ευφυΐας και στόφας, μαρτυρούν το μεγαλείο του.

Η σημερινή γενιά θα μπορεί να λέει πως εξαιτίας της τεχνολογίας και του διαδικτύου κατάφερε να δει τον -για πολλούς- μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών να παίζει το άθλημα που αγαπάει και να φτιάχνει την πιο όμορφη ιστορία στην πόλη που τον λάτρεψε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ