Αθλητισμος

Ρίκι Ρούμπιο: Το ντροπαλό παιδί από την Καταλονία

Ο μικρός που μεγάλωσε απότομα με το παρατσούκλι «El Mago»

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ταλαντούχος playmaker της Εθνικής Ισπανίας, Ρίκι Ρούμπιο, έχει μία πλούσια καριέρα με πολλές διακρίσεις και προκλήσεις
© ROMAN PILIPEY/ EPA

Ο ταλαντούχος Ισπανός playmaker, Ρίκι Ρούμπιο, στοχεύει στο Ολυμπιακό μετάλλιο έχοντας μιας πλούσια καριέρα από διακρίσεις και μια ιστορία που τον ωρίμασε.

Η Ισπανία στις 07.40 ώρα Ελλάδος στις 3 Αυγούστου δίνει ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της σε Ολυμπιακούς Αγώνες απέναντι στο διαχρονικά φαβορί κάθε μεγάλου τουρνουά, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι «Φούριας Ρόχας» διαθέτουν στο ρόστερ τους μία σειρά από πολύ μεγάλους παίκτες, προσωπικότητες και μία ατραξιόν. Έναν άνθρωπο που πληρώνει κάποιος ακριβά εισιτήρια για να τον δει στο γήπεδο να μαγεύει με την μπάλα στα χέρια. Τον Ρίκι Ρούμπιο, το ντροπαλό παιδί από την Καταλονία, ο οποίος οδήγει στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις την Ισπανία από το χεράκι.

Ricky Rubio - Partido DKV-R.Madrid (18-5-09)

Ο Ρίκι γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1990 σε ένα προάστιο της Βαρκελώνης. Από τα πρώτα του βήματα φάνηκε να έχει το μπάσκετ στο αίμα του. Δεν γέμιζε το μάτι καθώς από τα παιδιά της ηλικίας του ήταν ο πιο αδύνατος και ο πιο κοντός. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μπανταλόνα το 2005 και με αυτή άρχισε να γράφει τα πρώτα του ρεκόρ. Μέχρι στιγμής είναι ο νεότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί στο Ισπανικό Πρωτάθλημα μπάσκετ σε ηλικία 14 ετών και στις 24 Οκτωβρίου 2006 γίνεται ο πρώτος παίκτης που παίζει στην Ευρωλίγκα και έχει γεννηθεί την δεκαετία του ΄90. Από τα πρώτα του παιχνίδια φαίνεται πως το ταλέντο του είναι ιδιαίτερο. Το 2006 και το 2008 κατακτά το Eurocup με την αγαπημένη του Μπανταλόνα ενώ παράλληλα διακρίνεται και με πολλά ατομικά βραβεία. Το 2008 στο Πεκίνο, παίρνει και το ασημένιο μετάλλιο με την Ισπανία. Οι εμφανίσεις του τον φέρνουν στους μεγάλους της Βαρκελώνης, την Μπαρτσελόνα.

Ένα από τα μεγάλα του όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Να αγωνιστεί με τα χρώματα της πόλης στην οποία γεννήθηκε. Η διετία του εκεί είναι ονειρική. Μία φορά πρωταθλητής Ισπανίας, δύο φορές κυπελλούχος και πρωταθλητής Ευρώπης το 2010 στο Παρίσι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Το NBA δεν αργεί να μπει στην ζωή του και το 2011 γίνεται μέλος των Minnesota Timberwolves. Ο κόσμος εκεί τον υποδέχεται με ανοιχτές αγκαλιές. Την πρώτη του σεζόν στην Αμερική θα αντιμετωπίσει την πρώτη του μεγάλη πρόκληση. Σε ένα παιχνίδι με τους Los Angeles Lakers, σε μια προσπάθεια να μαρκάρει τον Κόμπι Μπράιαντ κάνει κομμάτια τον χιαστό του. Το πάντα χαμογελαστό και ευδιάθετο παιδί έπρεπε πλέον να σκληρύνει ώστε να επιστρέψει στα γήπεδα πιο δυνατός. 

Ricky Rubio suffers knee injury defending Kobe Bryant, helped off court Lakers at Timberwolves

Η αποθεραπεία του φάνηκε πολύ μεγάλη καθώς έμεινε έναν χρόνο μακριά από τα γήπεδα. Πείσμωσε, δούλεψε πολύ το κορμί του και κάθε σεζόν επιστρέφει όλο και καλύτερος. Μετράει μια δεκαετία στο NBA και από ένας ταλαντούχος παίκτης έχει γίνει ο star σε όλες τις ομάδες που παίζει. Έχει περάσει από την Minnesota, την Utah και το Phoenix με το οποίο μάλιστα έχει κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του γράφοντας 31 λεπτά συμμετοχής, 13 πόντους, 41,5% στα σουτ εντός πεδιάς και σχεδόν 9 ασίστ το παιχνίδι. Τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά δείχνουν έναν pure playmaker, με τρομερή έφεση στο να βλέπει όλους τους ανοιχτούς χώρους στο γήπεδο. Δεν πανικοβάλλεται στην πίεση, κρατάει πάντα την ψυχραιμία του και πιέζει πολύ καλά ο ίδιος τους αντιπάλους. Διαθέτει τρομερό έλεγχο της μπάλας, που τον καθιστά έναν φοβερό finisher κοντά στο καλάθι. Διαχρονική του αδυναμία τα σουτ τριών πόντων. Πολλές φορές οι αντίπαλοι τον άφηναν απελπιστικά ανοιχτό για να πάρει μερικά τρίποντα, παίζοντας έτσι με το μυαλό του. Πλέον έχει αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο για να βελτιώσει αυτό το κομμάτι και βαράει σταθερά πάνω από το 30% ανά σεζόν. 

RICKY RUBIO ★ HIGHLIGHTS SEASON 2019/20 ★ PHOENIX SUNS ★ GENIUS ASSISTS

Φαίνονται όλα σχεδόν να είναι ονειρικά για τον ταλαντούχο Ρίκι όμως δεν είναι έτσι. Την πρώτη του χρονιά στο NBA η αγαπημένη του μήτερα διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα. Ο 20χρονος τότε Ρούμπιο έπρεπε να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση, διότι κατά βάθος ήταν ένα παιδί που είχε ταξιδέψει στην άλλη άκρη του κόσμου για να κυνηγήσει το όνειρο του και έβλεπε τους δίκους του ανθρώπους να περνάνε μεγάλες στεναχώριες. Ζύγισε τα πράγματα που είχαν την μεγαλύτερη σημασία για εκείνον και προσπάθησε να ισορροπήσει την καριέρα του και ταυτόχρονα να είναι δίπλα στην οικογένεια του σε ότι χρειάστηκε. Η μητέρα του πάλεψε με την ασθένεια για τέσσερα χρόνια μέχρι που την κατέβαλε το 2016. Ο Ρίκι πληγώθηκε πολύ, όμως στις τελευταίες συζητήσεις του με εκείνη, της υποσχέθηκε δύο πράγματα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ricky Rubio (@ruuufio)


Αρχικά ίδρυσε το Ricky Rubio Foundation, έναν οργανισμό που βοηθάει όσους ταλαιπωρούνται από καρκίνο στον πνεύμονα και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ο γιος είχε δώσει την υπόσχεση του στην μητέρα πως δεν πρόκειται να αφήσει κάποιον αβοήθητο όταν περνάει ένα παρόμοιο πρόβλημα και την κράτησε. Δεν ήθελε να δει κάποιον να βιώνει όσα βίωσεη ίδια. 

Ricky Rubio fulfilling a promise he made to his mother

Η δεύτερη υπόσχεση εκπληρώνεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 στην Κίνα. Μετά από ένα εκπληκτικό τουρνουά με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, την οδηγεί στην κατάκτηση της πρώτης θέσης. Βγαίνει MVP της διοργάνωσης και την ώρα της απονομής δείχνει τον ουρανό αφιερώνοντας αυτή την επιτυχία του στην μαμά. Είχε μόλις εκπληρώσει τις δύο υποσχέσεις που της είχε δώσει και ήταν ευτυχισμένος. Έχει σαρώσει τους τίτλους με την Ισπανία έχοντας ασημένιο, χάλκινο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς και 4 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όμως αυτό στην Κίνα ήταν το πιο σημαντικό για πολλούς λόγους. Ο ίδιος έχει γράψει ένα συγκλονιστικό κείμενο για την μητέρα του στο The Players Tribune, το οποίο αξίζει να διαβάσει κάποιος και έχει τίτλο «For you Mama».

Ο Ρίκι Ρούμπιο, όντας παγκόσμιος πρωταθλητής το 2019 στην Κίνα, αφιερώνει το τρόπαιο στην μητέρα του
© ROMAN PILIPEY / EPA

Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο ο Ρούμπιο οδηγεί και πάλι την εθνική Ισπανίας. Με την Αργεντινή κάνει ένα φοβερό παιχνίδι και τελειώνει με 26 πόντους, 5 τρίποντα, 4 ασίστ και 24 στο σύστημα αξιολόγησης. Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως είναι μπροστά του με αντίπαλο τις ΗΠΑ. Αν μπορεί κάποιος να το καταφέρει όμως είναι εκείνο το χαμογελαστό παιδί από τις γειτονιές της Καταλονίας, που έκανε τα όνειρα του πραγματικότητα, είναι πάντα ταπεινός και ζει για την χαρά του παιχνιδιού. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ