Αθλητισμος

Euro 2020: H UEFA απαντά στις επικρίσεις με ΛΟΑΤΚΙ «logo»

Γιατί απέρριψε το αίτημα του Μονάχου για τη φωταγώγηση της Allianz Arena - Δεν πάει στον αγώνα ο Βίκτορ Όρμπαν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το γήπεδο «Allianz Arena» στο Μόναχο και το logo της UEFA στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
Το γήπεδο «Allianz Arena» στο Μόναχο και το logo της UEFA στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας © EPA

Στα χρώματα ΛΟΑΤΚΙ το logo της UEFA, με την ομοσπονδία να εξηγεί γιατί δεν δέχτηκε τη φωταγώγηση της Allianz Arena στο Γερμανία - Ουγγαρία για το Euro 2020.

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η UEFA σήμερα, Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021, το μεσημέρι για την απόφασή της να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα του Μονάχου να φωταγωγήσει την Allianz Arena στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Απαντώντας στους επικριτές της που έκαναν λόγο για «πολιτικό υπόβαθρο» πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση, η UEFA άλλαξε το logo της, χρησιμοποιώντας τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ο αγώνας Γερμανία - Ουγγαρία για το Euro 2020 είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 22.00 απόψε το βράδυ. Ο πρόσφατος νόμος στην Ουγγαρία που απαγορεύει την προώθηση της ομοφυλοφιλίας σε ανηλίκους, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Ευρώπη, με τις γερμανικές αρχές στο Μόναχο να ζητούν από την UEFA να φωτογωγήσουν την Allianz Arena στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, θέλοντας έτσι να στείλουν μήνυμα για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας. Παράλληλα, ήθελαν να στηρίξουν και την ουγγρική ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, καταγγέλλοντας τον ομοφοβικό ουγγρικό νόμο.

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον ουγγρικό νόμο για την ομοφυλοφιλία είναι και η Ελλάδα, η οποία συνυπογράφει την κοινή δήλωση των χωρών που ζητούν δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Βουδαπέστης.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ουγγαρία καταγγέλλουν ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο οδηγεί σε απαγόρευση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαφημίσεων, βιβλίων ή σειρών στις οποίες γίνεται αναφορά στην ομοφυλοφιλία.

Ωστόσο, η UEFA απάντησε αρνητικά, με τις αρχές του Μονάχου να περνούν στην αντεπίθεση και να βάζουν σημαίες του ουράνιου τόξου στο δημαρχείο της πόλης.

«Πολιτικό ήταν το ίδιο το αίτημα που μας υποβλήθηκε» ξεκαθάρισε η UEFA στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας: «Για την UEFA, το ουράνιο τόξο δεν είναι ένα πολιτικό σύμβολο, αλλά ένα σημάδι της σταθερής δέσμευσής μας για μια πιο διαφορετική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία».

Munich undeterred by UEFA’s rainbow illumination ban

 

Στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας το logο της UEFA - Τι ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία

«Σήμερα, η UEFA φοράει με περηφάνια τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Είναι ένα σύμβολο που ενσωματώνει τις βασικές μας αξίες, προωθώντας όσα πιστεύουμε - μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, ανεκτική σε όλους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, τις πεποιθήσεις ή το φύλο των ανθρώπων της.

» Μερικοί ερμήνευσαν την απόφαση της UEFA να απορρίψει το αίτημα της πόλης του Μονάχου να φωτίσει το γήπεδο στα χρώματα ουράνιου τόξου για έναν αγώνα EURO 2020 ως "πολιτική". Αντίθετα, το ίδιο το αίτημα ήταν πολιτικό, καθώς συνδέεται με την παρουσία της ουγγρικής ποδοσφαιρικής ομάδας στο γήπεδο για τον αγώνα με τη Γερμανία.

» Για την UEFA, το ουράνιο τόξο δεν είναι ένα πολιτικό σύμβολο, αλλά ένα σημάδι της σταθερής δέσμευσής μας για μια πιο διαφορετική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία».

H UEFA άλλαξε το σήμα της στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
H UEFA άλλαξε το σήμα της στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Δεν πάει στο γήπεδο «Allianz Arena» ο Βίκτορ Όρμπαν στον αγώνα Γερμανία - Ουγγαρία για το Euro 2020

Εν τω μεταξύ ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να δώσει το παρών στον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στη Γερμανία και την Ουγγαρία.

Το ιδιωτικό τζετ που θα μετέφερε τον Όρμπαν στο Μόναχο, ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στις 17.30. Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ακύρωσε το ταξίδι του.

Ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ, ήταν αυτός που έστειλε την επιστολή στην UEFA τη Δευτέρα (21/6) με το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη φωταγώγηση της Allianz Arena στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Η πρωτεύουσα της Γης (της Βαυαρίας) έχει ως αξία την ποικιλομορφία, την ανοχή και την ισότητα στον αθλητισμό και σε όλη την κοινωνία» ανέφερε ο δήμαρχος του Μονάχου στην επιστολή του, επισημαίνοντας ότι ο φωτισμός του σταδίου αποτελεί «ένα ορατό σημάδι αλληλεγγύης με την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ της Ουγγαρίας».

Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ σχολίασε: «Ο ουγγρικός νόμος παραβιάζει ξεκάθαρα τις αξίες της ΕΕ».

Τι ισχυρίζεται η κυβέρνηση στην Ουγγαρία για τον νόμο κατά της ομοφυλοφυλίας

Από τη μεριά του ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο ισχυρίστηκε ότι ο συγκεκριμένος νόμος  «δεν απευθύνεται εναντίον οιασδήποτε κοινότητας στην Ουγγαρία, μόνο εναντίον των παιδόφιλων».

Και πρόσθεσε: «Ο νόμος αυτός δεν λέει τίποτα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ενηλίκων. Λέει μόνο πως, όταν τα παιδιά είναι κάτω των 18 ετών, η σεξουαλική εκπαίδευσή τους είναι ευθύνη μόνο των γονέων τους, αυτό είναι όλο».

Για «ντροπή» κάνει λόγο η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ ανησυχεί πολύ από αυτόν τον νόμο και εξετάζει τη νομιμότητά του».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ