Αθλητισμος

Euro 2020-UEFA: Όχι στον φωτισμό ουράνιου τόξου στο Allianz Arena

Παρά την προσπάθεια του δημάρχου του Μονάχου να στηρίξει την ουγγρική ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Allianz Arena
Allianz Arena © EPA/HUGO DELGADO

Euro 2020: Η UEFA δεν δέχτηκε να φωτιστεί το γήπεδου του Μονάχου στα χρώματα του ουράνιου τόξου για το Γερμανία - Ουγγαρία.

H UEFA τελικά απάντησε αρνητικά στο αίτημα του δημάρχου του Μονάχου να φωταγωγηθεί στα χρώματα του ουράνιου τόξου το γήπεδο που θα γίνει ο αγώνας ανάμεσα στην Ουγγαρία και τη Γερμανία για το Euro 2020, ως μία απάντηση στον ομοφοβικό νόμο της ουγγρικής κυβέρνησης.

Η UEFA απέρριψε τη συγκεκριμένη κίνηση των Γερμανών καθώς θεωρεί ότι έχει ευρύ πολιτικό χαρακτήρα και πρότεινε εναλλακτικές ημερομηνίες για το φωτισμό του σταδίου με τα χρώματα ουράνιου τόξου. «Είτε στις 28 Ιουνίου - που είναι η Ημέρα απελευθέρωσης (τοπική ομοφυλοφιλική υπερηφάνεια) - είτε μεταξύ 3 και 9 Ιουλίου που αντιστοιχεί στην εβδομάδα της Christopher Street Day στο Μόναχο».

«Ο ρατσισμός, η ομοφοβία, ο σεξισμός και όλες οι μορφές διακρίσεων αποτελούν πληγές για τις κοινωνίες μας και αντιπροσωπεύουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παιχνίδι σήμερα. Ωστόσο, η UEFA, μέσω του καταστατικού της, είναι μια πολιτικά και θρησκευτικά ουδέτερη οργάνωση. Δεδομένου του πολιτικού πλαισίου αυτού του συγκεκριμένου αιτήματος - ενός μηνύματος που στοχεύει σε μια απόφαση που έλαβε το ουγγρικό εθνικό κοινοβούλιο - η UEFA πρέπει να απορρίψει αυτό το αίτημα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι η σημαία του ουράνιου τόξου έχει καταστεί παγκόσμιο σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και υιοθετείται από την ποδοσφαιρική κοινότητα σαν ένδειξη αλληλεγγύης.

Ο ομοφοβικός νόμος Ορμπάν

Η Ουγγαρία πριν από περίπου μία εβδομάδα πέρασε νόμο με τον οποίο απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανηλίκους, και κάνει λόγο για «παρεκτροπή ταυτότητας φύλου» και επιβάλλει λογοκρισία ακόμη και σε διαφημιστικά σποτ που ενδεχομένως παρουσιάζουν ένα ομόφυλο ζευγάρι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ