Αθλητισμος

Λέστερ: Με το βασιλιά Ριχάρδο Γ΄ για δωδέκατο παίκτη

Διαβάστε γιατί ο θρύλος του Βασιλιά Ριχάρδου Γ΄ πλανάται πάνω από τις αγαπημένες «αλεπούδες» του αγγλικού ποδοσφαίρου

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζέιμι Βάρντι με την κούπα του FA Cup στο κεφάλι
© Marc Atkins/Getty Images

Η Λέστερ κατέκτησε το FA Cup με σκορ 1-0 απέναντι στην Τσέλσι και έδωσε συνέχεια στον μύθο που θέλει τον βασιλιά Ριχάρδο Γ΄ να έχει αλλάξει το DNA της ομάδας.

Η Λέστερ έπειτα από μία αναμέτρηση που έσπασε καρδιές στο ιστορικό γήπεδο του Γουέμπλεϊ, επικράτησε με 1-0 στον τελικό του FA Cup έναντι της ακριβής και συνάμα φιναλίστ του Τσάμπιος Λιγκ Τσέλσι. Με την φωτοβολίδα του Τίλεμανς, οι «Αλεπούδες» γυρίζουν στην πόλη τους που αριθμεί μόλις 295.000 κατοίκους, με την πρώτη τους κούπα. Και αυτό μετά από τέσσερις αποτυχημένες απόπειρες για την διοργάνωση του κυπέλου Αγγλίας, τον θεσμό που αποτελεί τον αρχαιότερο στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η αλήθεια είναι πως η τελευταία πενταετία έχει εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο για την ομάδα του Λέστερ, που μάλλον ούτε οι πιο αισιόδοξοι οπαδοί της δεν περίμεναν. Από το 2015 μέχρι και σήμερα έχουν παρελάσει από το King Power Stadium μερικοί από τους μεγαλύτερους παίκτες του κόσμου όπως οι Τζέιμι Βάρντι, Ενγκολό Καντέ, Ριάντ Μαχρέζ και Τζέιμς Μάντισον, ενώ σαν διαμάντι λάμπει ακόμη η κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ την σεζόν 2015-16.

Η δρόμος προς τις επιτυχίες όμως δεν ήταν πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Η Λέστερ δέχτηκε μία σειρά από πολύ ηχηρές σφαλιάρες μέχρι να φτάσει στο σημείο να λογίζεται μια υπολογίσιμη δύναμη του Αγγλικού ποδοσφαίρου και να έχει τον σεβασμό όλων των ποδοσφαιρόφιλων. Μάλιστα μία από αυτές τις αποτυχίες της έχει μείνει στην ιστορία του αθλήματος. Είναι 12 Μαΐου του 2013 και η Λέστερ πηγαίνει στην έδρα της Γουότφορντ ώστε να υπερασπιστεί το υπέρ της 1-0 για τα πλέι οφ της Τσάμπιονσιπ. Το ματς είναι στο 2-1 και όλα δείχνουν πως θα έχουμε παράταση μιας και στην δεύτερη κατηγόρια της Αγγλίας ο κανόνας του εκτός έδρα γκολ δεν ισχύει. Οι φιλοξενούμενοι στο 95 κερδίζουν πέναλτι και έχουν ευκαιρία να καθαρίσουν. Ο Νόκαερτ εκτελεί, ο Αλμούνια αποκρούει και έπειτα συμβαίνει αυτό.

Μήνυμα της Υφυπουργού Μαρίας Συρεγγέλα για τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας | 15.05.2021

Αυτή η αποτυχία σημάδεψε πολύ πικρά παίκτες και οπαδούς. Σίγουρα όμως κατάφερε να πεισμώσει άπαντες. Οι Άγγλοι λατρεύουν τις ιστορίες και τους θρύλους που αφορούν την στρογγυλή θέα και είναι πεπεισμένοι πως το τσιπάκι σχετικά με την Λέστερ άλλαξε ριζικά από ένα συγκεκριμένο γεγονός. Ο μύθος θέλει την εντεκάδα να κατεβαίνει στα παιχνίδια της με έναν ακόμα συμπαίκτη, τον βασιλιά Ριχάρδο Γ΄, καθώς μετά την ανακάλυψη της χαμένης σωρού του οι «Foxes» σπάνε τα κοντέρ.

Πράγματι, οι οπαδοί της ομάδας θεωρούν πως ο Ριχάρδος «στέκεται» στο πλάι τους. Ο τελευταίος βασιλιάς της Αγγλίας που έπεσε στην μάχη, βρέθηκε στην εξουσία από το 1843 μέχρι τον θάνατο του το 1845. Μετά την ήττα του οι αντίπαλοί αρνήθηκαν να αποδώσουν τιμές κατά την ταφή και η σωρός θάφτηκε στην περιοχή του Λέστερ. Μετά από μία περίοδο αναταραχών το σημείο καταστράφηκε και πολλοί πίστευαν πως τα λείψανά του πετάχτηκαν στον ποταμό Σόαρ. Έπειτα όμως από ανασκαφές στην ίδια τοποθεσία το 2012, βρέθηκαν μία σειρά από οστά τα οποία ταυτοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο του Λέστερ και αποκαλύφθηκε πως ανήκαν στον ίδιο τον Ριχάρδο Γ΄. Ακολούθησε νεκρώσιμος ακολουθία με τιμές ενώ η Βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσε πως «πρόκειται για ένα γεγονός υψίστης σημασίας».

Ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ΄ θεωρείται ο προστάτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Λέστερ καθώς μετά την ανακάλυψη της σορού του το 2012, ο σύλλογος γνωρίζει μόνο επιτυχίες
© ANDY RAIN /EPA

Στις 26 Μαρτίου 2015 η σωρός του τοποθετείται στον καθεδρικό ναό του Λέστερ και από τότε η ομάδα έχει το βλέμμα της μόνο στο ταβάνι. Ακολούθησαν ο μυθικός τίτλος της σεζόν 2015-16, Ευρωπαϊκά παιχνίδια σε Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ και ένας ακόμα τίτλος αυτή την φορά για το κύπελλο. Σαν η αύρα ενός βασιλιά της Αγγλίας να βρίσκεται πλέον στο DNA της ομάδας και βοηθάει όλα τα στελέχη της όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο. Ο θάνατος του ιδιοκτήτη της Λέστερ, Βιτσάι Σριβανταναπράμπα, από ατύχημα έφερε σε ένα πολύ δύσκολο ψυχολογικό σημείο όσους ασχολούνται με τον οργανισμό της. Μπορεί και αυτή η πίστη σε μια μεταφυσική παρουσία να έδωσε κουράγιο στους ανθρώπους της και με αισιοδοξία να κοίταξαν μπροστά στο μέλλον. Οι «Αλεπούδες» μπορεί να μην έχουν την πλούσια ιστορία πολλών ομάδων της Βρετανίας, όμως έχουν αποκτήσει με τους σπαθί τους τον χαρακτήρα των «σκληρών» της Πρέμιερ Λιγκ.

Πλήθος φιλάθλων συνεχίζει μέχρι και σήμερα να πηγαίνει στο μνήμα του βασιλιά Ριχάρδου και να λέει το δικό του «ευχαριστώ» για όσα καταφέρει η ομάδα που τόσο αγαπάει. Είναι ευχέρεια του καθενός να πιστεύει στον μύθο αυτό, σίγουρα όμως η πόλη έχει αποκτήσει τον δικό της ήρωα. Ο βασιλιάς μισήθηκε και ταυτόχρονα αγαπήθηκε από πλήθος κόσμου. Για πολλούς ένας αιμοδιψής τύραννος και για αρκετούς άλλους ο προστάτης του λαού. Ένας βασιλιάς που έπεσε στο σημείο της μάχης και τώρα είναι σύμβολο μιας ομάδας που έχει κάνει τον χαρακτήρα «πολύ σκληρή για να πεθάνει» να της ανήκει δικαιωματικά.

Ο διάσημος θρύλος που θέλει τον Ριχάρδο Γ΄να οδηγεί την Λέστερ σε επιτυχίες μετά την ανακάλυψη της σορού του το 2012
youtube/Cosmote Tv

Η ιστορία αποτελεί ακόμη μία απόδειξη του ότι ο ρομαντισμός χωράει και με το παραπάνω στο ποδόσφαιρο, ακόμα και αν κάποιος αδιαφορεί πλήρως για τέτοια γεγονότα. Την πιστεύουν οι οπαδοί της Λέστερ και αυτό είναι αρκετό. Ίσως είναι και το κάτι μεταφυσικό που έστειλε την μπάλα στο σημείο που ζευγαρώνουν οι αράχνες στο σουτ του Τίλεμανς. 

Chelsea and Leicester FA final,.. incredible goal from Tielemans

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ