Αθλητισμος

Το «χτύπημα» του κορωνοϊού στον αθλητισμό

Ποιες διοργανώσεις ανά τον κόσμο επηρεάζονται μέχρι στιγμής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός γήπεδο
Ο κορωνοϊός «χτύπησε» τον αθλητισμό © EPA/CIRO FUSCO

Τεράστιο πλήγμα δέχεται η βιομηχανία του αθλητισμοί από τον κορωνοϊό. Υπό τον φόβο του κορωνοϊού οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις γίνονται χωρίς θεατές.

Ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει ήδη τις μισές χώρες του πλανήτη και πολλοί φοβούνται πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Είναι λογικό κι επόμενο να έχουν επηρεαστεί πολλές αθλητικές διοργανώσεις ανά τον κόσμο, ενώ αρκετές είναι αυτές που βρίσκονται σε φάση αναμονής και ετοιμότητας.

Προσπαθήσαμε και συγκεντρώσαμε όσες αθλητικές συναντήσεις έχουν αναβληθεί ή θα γίνουν χωρίς θεατές λόγω κορωνοϊού, αν και είναι σχεδόν βέβαιο πως κάτι θα λείπει από τη λίστα, καθώς συνεχώς γίνονται ανακοινώσεις και κάπου… χάνεται η μπάλα.

Στα πιο σημαντικά events όμως, μέχρι την Τρίτη 10 Μαρτίου το πρωί, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, έχουν απαγορευτεί οι θεατές στους αγώνες όλων των αθλημάτων μέχρι και τις 22 Μαρτίου, ως ένα πρώτο μέτρο.

Στην Ιταλία, επίσης γνωστό πια, απαγορεύτηκαν όλοι αγώνες ως τις 3 Απριλίου, αφού άλλωστε όλη η χώρα έχει μπει ουσιαστικά σε καραντίνα.

Στη Γαλλία αποφασίστηκε χθες ότι όλοι οι αγώνες ποδοσφαίρου της Α’ και Β’ κατηγορίας θα διεξαχθούν μπροστά σε 1.000 θεατές το ανώτερο. Αναμένεται απόφαση και για τα κλειστά γήπεδα της χώρας.

Λίγο πιο πέρα, στη Γερμανία, δεν υπάρχει οριστική απόφαση ακόμη, όμως είναι πιθανό κι εκεί να ισχύσει η οδηγία των «1.000 θεατών», που στη χώρα μας αφορά θεάματα όπως τις συναυλίες.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα δεδομένα εξετάζονται κατά περίπτωση. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο κάποια ματς γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες, αλλά δεν είναι ο κανόνας προς το παρόν.

Στη Βρετανία μέχρι τώρα, όλες οι αναμετρήσεις γίνονται κανονικά με κόσμο.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις για Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ, οι καταστάσεις διαφέρουν. Είναι σίγουρο πως το αυριανό ματς της Παρί Σεν Ζερμέν με την Ντόρτμουντ θα γίνει χωρίς κόσμο, όπως και το σημερινό ανάμεσα σε Βαλένθια και Αταλάντα. Για την επόμενη εβδομάδα υπάρχει σκέψη να μην ανοίξουν οι θύρες στο «Καμπ Νου» για το Μπαρτσελόνα-Νάπολι.

Στο Γιουρόπα Λιγκ, έχει αποφασιστεί πως αυτή την εβδομάδα θα γίνουν χωρίς κόσμο οι αγώνες Σεβίλλης-Ρόμα και Ολυμπιακού-Γουλβς, ενώ μένει μετέωρο το Ίντερ-Χετάφε. Ως τώρα ο προγραμματισμός της ΟΥΕΦΑ λέει πως το παιχνίδι θα λάβει χώρα στο Μιλάνο (δίχως κόσμο εννοείται), με τη Χετάφε να έχει προγραμματίσει 12ωρη παραμονή στην πόλη. Από την άλλη, όμως, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία λέει πως «σέβεται τις αποφάσεις των τοπικών αρχών». Τουλάχιστον αυτό έγραψε στην ανακοίνωση για το Ολυμπιακός-Γουλβς. Άρα δεν θα πρέπει να διεξάγει τον αγώνα στο Μιλάνο, μα σε άλλη χώρα. Δύσκολο να βρεθεί γήπεδο μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες…

Η ρεβάνς αυτού του ζευγαριού στη Μαδρίτη θα γίνει σίγουρα χωρίς κόσμο, ενώ αναζητείται λύση τόσο για το Ρόμα-Σεβίλλη όσο και το Γιουβέντους-Λιόν της επόμενης εβδομάδας.

Φεύγοντας από την Ευρώπη, στην Ασία τα προκριματικά του Μουντιάλ που ήταν να γίνουν στο τέλος του μήνα, μετατέθηκαν για τον Σεπτέμβρη.

Και το μπάσκετ θα δεχθεί πλήγμα πανευρωπαϊκά, καθώς τα κλειστά γυμναστήρια είναι πιο επίφοβα από τους ανοιχτούς χώρους. Την Πέμπτη το βράδυ για την Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός παίζει με την Αρμάνι. Στο Μιλάνο οι «ερυθρόλευκοι» δεν δέχονται να πάνε και έτσι αναζητείται γήπεδο σε άλλη χώρα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες άπαντες τηρούν στάση αναμονής σε όλα τα σπορ, απλά έχουν βγει οδηγίες για να αποφεύγονται χειραψίες με κόσμο, υπογραφή αυτογράφων κλπ., ενώ απαγορεύεται να μπαίνουν πια στα αποδυτήρια του ΝΒΑ οι δημοσιογράφοι.

Στον χώρο του τένις, αναβλήθηκε το τουρνουά Masters 1000 Indian Wells, που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Καλιφόρνια, αλλά αντίθετα θα γίνει κανονικά στα τέλη του μήνα, το χιλιάρι Masters στο Μαϊάμι, αν και η Φλόριντα έχει ήδη πολλά κρούσματα κορωνοϊού. Παράλληλα, ματαιώθηκαν και 3-4 μικρότερα τουρνουά στην Κίνα.

Όσον αφορά τη Φόρμουλα 1, την Κυριακή που ξεκινά το πρωτάθλημα στη Μελβούρνη δεν θα υπάρξουν περιορισμοί, αλλά στις 22 του μήνα στο Μπαχρέιν, το γκραν πρι θα γίνει δίχως κόσμο. Εδώ και καιρό έχει ακυρωθεί ο αγώνας της Σαγκάης και ίσως γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Στο Moto GP, δηλαδή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μοτοσυκλέτας, αναβλήθηκαν οι δύο πρώτοι αγώνες της σεζόν σε Κατάρ και Ταϊλάνδη.

Τέλος, μεγαλύτερο άγχος για όλους τους φιλάθλους στον κόσμο προκαλεί η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και το ενδεχόμενο ακύρωσής τους. Οι φετινοί Αγώνες έχουν οριστεί να γίνουν στο Τόκιο από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου. Οι διοργανωτές ισχυρίζονται πως όλα θα γίνουν κανονικά, όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Η Αφή της Φλόγας θα γίνει κανονικά την Πέμπτη στην Αρχαία Ολυμπία, όμως κόπηκαν οι περισσότερες προσκλήσεις και μόλις 100 άτομα θα παραβρεθούν. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ