Αθλητισμος

Η ΑΕΚ στις υπηρεσίες του Καρντόσο

Πώς ο νέος προπονητής έχει αναλάβει το απόλυτο κουμάντο

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2147707.jpg
©ΙΝΤΙΜΕ/ ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο προπονητής της ΑΕΚ χτίζει την ομάδα της νέας σεζόν με τον δικό του -και μόνο- τρόπο.

Έπειτα από το πρωτάθλημα του 2018 και την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η ΑΕΚ πήρε την κατηφόρα. Δεν κατέκτησε ούτε βαθμό στην Ευρώπη, έμεινε τρίτη στην πρόσφατη Σούπερ Λιγκ και έχασε με κάτω τα χέρια στον τελικό του Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έφυγε νωρίς, ενώ η τρίτη θητεία του Μανόλο Χιμένεθ αποδείχθηκε βραχύβια, αφού το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε. Η ΑΕΚ έψαχνε κάτι καινούργιο και διαφορετικό. Και πιστεύει πως το βρήκε στο πρόσωπο του Μιγκέλ Καρντόσο.

Περίεργη περίπτωση ο Πορτογάλος τεχνικός, που έχει κάνει χρόνια βοηθός, αθλητικός διευθυντής, αλλά σαν πρώτος προπονητής μετρά μόλις δύο σεζόν. Και τρεις ομάδες…

Το 2017-18 είχε μια πετυχημένη χρονιά στη Ρίο Άβε, αλλά βιάστηκε να ανοίξει τα φτερά του, μετρώντας δύο αποτυχημένα περάσματα σε Ναντ και Θέλτα. Η «Ένωση» παίρνει ρίσκο με την πρόσληψή του, όμως φαίνεται πως με τα λόγια του έχει πείσει τον Δημήτρη Μελισσανίδη, άρα το project του αναμένεται με ενδιαφέρον.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι περισσότερες μεταγραφές όχι απλά είναι επιθυμίες του κόουτς, αλλά επιλογές. Έχει πάρει τα ηνία από τον τεχνικό διευθυντή, Νίκο Λυμπερόπουλο και φέρνει παίκτες που γνωρίζει καλά ο ίδιος, με τις ευλογίες της διοίκησης. 

Ας δούμε που βρίσκεται τώρα το ρόστερ της ΑΕΚ, με την υποσημείωση πως ούτε φέτος θα γίνουν οικονομικές υπερβάσεις.

Κάτω από τα δοκάρια, ο «Δικέφαλος» επιμένει ελληνικά. Ο Μπάρκας παραμένει, ο Τσιντώτας το ίδιο και έρχεται τρίτος ο γκολκίπερ ο Αθανασιάδης από τον Αστέρα Τρίπολης.

Δεξί μπακ υπάρχει ο Μπακάκης, ενώ τη θέση του Γκάλο θα πάρει ο 27χρονος Πορτογάλος Παουλίνιο (ελεύθερος από την Τσάβες), η πρώτη επιλογή του Καρντόσο μόλις ανέλαβε την ομάδα. Στα αριστερά της άμυνας συνεχίζουν από πέρυσι οι Χουλτ και Λόπες.

Στο νευραλγικό κομμάτι των στόπερ, υπάρχουν οι Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Σβάρνας, ενώ προστέθηκε ως δανεικός ο Βράνιες, κατόπιν επιθυμίας του Μελισσανίδη να τον επαναφέρει στην ομάδα. Χθες ειδοποιήθηκε να βρει ομάδα ο Τσόσιτς.

Πιο μπροστά στη μεσαία γραμμή, η ΑΕΚ έχει ήδη τους Σιμόες, Γαλανόπουλο, Κρίστιτσιτς και πήρε τον Νταβίντ Σιμάο (πάλι Πορτογάλος) από την Αντβέρπ. Στους αμυντικούς/κεντρικούς χαφ θα πρέπει να προσθέσουμε και τον 20χρονο Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς, γιο του Ρέφικ, παλιού άσου της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού.

Όσον αφορά τα δεκάρια, πέρα από τον Μάνταλο ήρθε και ο 24χρονος Ζεράλντες από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, φυσικά επιλογή του Καρντόσο.

Αυτό σημαίνει ότι ο Μάνταλος  θα κληθεί αρκετές φορές να παίξει και εξτρέμ, εκεί που βρίσκουμε ακόμη τους Αλμπάνη, Γιαννιώτα, Κλωναρίδη. Τουλάχιστον ένας εξ αυτών δεν θα συνεχίσει, με τον νέο προπονητή να ψάχνει ακραίο επιθετικό στην πατρίδα του.

Τέλος, στην επίθεση υπάρχει ο Λιβάγια και ο Γιακουμάκης, όμως ο Καρντόσο αναζητά φορ με άλλα χαρακτηριστικά. Το θέμα του είναι πώς θα χωρέσει και τον Κροάτη σε σύστημα 4-2-3-1, εκτός κι αν αποφασίσει ότι δεν τον χρειάζεται…

Δίχως μεταγραφικές υπερβολές, η ΑΕΚ επενδύει σε παίκτες-λαχεία, με στόχο να επανέλθει στην κορυφή. Πιθανότητες για να τα καταφέρει υπάρχουν, αλλά δεν είναι και τόσες πολλές. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ και δείχνουν ότι βρίσκονται τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά. Αυτά, όμως, θα κριθούν μέσα στα γήπεδα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ