Αθλητισμος

Ο μεσαίωνας του Αζερμπαϊτζάν

Ο Αρμένιος Μκιταριάν χάνει τον τελικό Άρσεναλ-Τσέλσι διότι φοβάται για τη ζωή του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Χένρικ Μκιταριάν.jpg
Χένρικ Μκιταριάν / © EPA/WILL OLIVER

Εδώ και δύο μέρες έχει προκύψει ένα σημαντικό θέμα, ξέχωρα από τ’ αθλητικά, που όσο περνάει ο καιρός ολοένα και γιγαντώνεται.

Στον τελικό της Τετάρτης 29/5 ανάμεσα σε Άρσεναλ και Τσέλσι, οι «κανονιέρηδες» δεν θα έχουν στη διάθεσή τους, τον Χένρικ Μκιταριάν. Ο λόγος δεν είναι απλός (πχ. τραυματισμός ή κάτι τέτοιο), μα πολύ σοβαρός.

Ο Μκιταριάν είναι Αρμένιος και η χώρα του δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν, όπου θα φιλοξενήσει τον τελικό. Ο λόγος είναι η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που εδώ και πολλά χρόνια έχει αποτελέσει σημείο εχθροπραξιών για τις δύο μεριές.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των Αζέρων και της ΟΥΕΦΑ ότι κανείς δεν θα πειράξει αυτόν ή την οικογένειά του, ο ίδιος ο 30χρονος παίκτης πήρε την απόφαση να μην ταξιδέψει, μην θέλοντας να ρισκάρει τη ζωή του.

Η Άρσεναλ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την επιλογή της ΟΥΕΦΑ να διεξάγει το ματς στο Μπακού, ενώ πολλές οργανώσεις ανά τον κόσμο, όπως η Διεθνής Αμνηστία υπενθύμισαν (ή και ενημέρωσαν) στον κόσμο την κατάσταση που επικρατεί στο Αζερμπαϊτζάν.

Φίμωση των δημοσιογράφων, αναίτιες συλλήψεις ομοφυλόφιλων, δίκες με στημένους δικαστές και άλλα πολλά, συνθέτουν ένα άρρωστο κλίμα στην πρώην σοβιετική χώρα.

Είναι βέβαιο πως του χρόνου θα γίνουν κι άλλα παράπονα προς την ΟΥΕΦΑ, καθώς στο Μπακού θα φιλοξενηθούν παιχνίδια του EURO 2020. Τρία ματς ομίλων, ένα της φάσης των «16» και ένας προημιτελικός! Βλέπετε δεν μπορούσε να αρνηθεί η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία τα χρήματα από το ανατολικό άκρο της Ευρώπης και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. 

Henrikh Mkhitaryan forced to miss Europa League final: Should Arsenal boycott? | ESPN FC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ