Αθλητισμος

Πώς ο Ζλάτκο Ντάλιτς έγινε από το πουθενά λαϊκός ήρωας στην Κροατία

Από την ανυποληψία στην κορυφή, δέκα μήνες δρόμος

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-996424150.jpg
© Alexander Hassenstein/Getty Images/Ideal Image

Ό,τι και να συμβεί σήμερα στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ, ο Ζλάτκο Ντάλιτς θα είναι κερδισμένος. Ανεξάρτητα με το αν νικήσει η Γαλλία ή η δική του ομάδα, η Κροατία.

Πριν από σχεδόν δέκα μήνες ουδείς τον γνώριζε. Κι όσοι συμπατριώτες του τον θυμόντουσαν, αναμφίβολα δεν τον είχαν σε μεγάλη –προπονητική- εκτίμηση.

Το βιογραφικό του υποψήφιου παγκόσμιου πρωταθλητή πραγματικά δεν γεμίζει κανενός το μάτι. Δεν έχει δουλέψει ποτέ στις δύο ομάδες της πατρίδας του (Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Χάιντουκ), παρά μόνο στις Βάρτεκς, Ριέκα, Σλάβεν, έχει θητεία στην Ντινάμο Τιράνων και από το 2010 εργαζόταν αποκλειστικά στη Σαουδική Αραβία.

Κι όταν τον Γενάρη του 2017 απολύθηκε από την Αλ Αϊν, έμεινε άνεργος για δέκα μήνες. Το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου του περασμένου έτους, ήταν στο σπίτι του και έβλεπε το παιχνίδι της Κροατίας με τη Φινλανδία. Και μάλλον αγανάκτησε και αυτός με το εντός έδρας 1-1. Οι αδιάφοροι και αποκλεισμένοι Φινλανδοί ισοφάρισαν στο τελευταίο λεπτό με έναν παίκτη ονόματι Πίρι Σόιρι, που έκανε το δεκάλεπτο ντεμπούτο του με την εθνική του ομάδα.

Με αυτό το αποτέλεσμα, η Κροατία έχανε οριστικά την πρωτιά από την Ισλανδία και θα έδινε 72 ώρες αργότερα «τελικό» στην Ουκρανία. Με ήττα έχανε και τα μπαράζ, με ισοπαλία ή νίκη έπαιρνε τη δεύτερη θέση. Η επίδοξη παγκόσμια πρωταθλήτρια κινδύνευσε πολύ νωρίς.

Εκείνη την Παρασκευή, μέσα στα μεσάνυχτα χτύπησε το τηλέφωνο του Ντάλιτς. Ήταν ο Νταβόρ Σούκερ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας: «Θες να αναλάβεις την εθνική; Αύριο το απόγευμα φεύγουμε για Ουκρανία»!

Ο Ντάλιτς δεν πίστευε στ’ αυτιά του, όπως και οι φίλαθλοι την επόμενη μέρα που ανακοινώθηκε η ξαφνική αλλαγή. «Μα καλά, πού τον βρήκαν αυτόν;» είπαν οι περισσότεροι.

Σάββατο πρωί ανακοινώθηκε η απόλυση του Άντε Τσάτσιτς κι αμέσως μετά η πρόσληψη του Ντάλιτς. Ο οποίος συνάντησε για πρώτη φορά τους παίκτες του δύο ώρες πριν φύγει το αεροπλάνο για Κίεβο!

Μαζί με τον Τσάτσιτς απολύθηκε και όλο το τεχνικό τιμ, πλην του γυμναστή τερματοφυλάκων, Μάριγιαν Μρμιτς. Ο λόγος εξηγήθηκε επαρκώς από τον Σούκερ: «Θα ήταν παράλογο να μην έχει ο νέος προπονητής έναν άνθρωπο δίπλα του στον πάγκο. Θα γινόμασταν ρεζίλι»…

Ο Ντάλιτς δεν προσελήφθη για τις προπονητικές του ικανότητες, αλλά σαν… ξυπνητήρι. Όλοι ξέρουμε και βλέπουμε την αξία των διεθνών Κροατών, όμως εκείνη την εποχή η ομάδα ήταν σε μαύρα χάλια. Ακόμη κι ο ακούραστος Λούκα Μόντριτς έδειχνε να βαριέται, ανήμπορος να αποδώσει.

Ουδείς ξέρει τι τους είπε ο Ντάλιτς στις λίγες ώρες μέχρι το παιχνίδι της Ουκρανίας. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι με δύο γκολ του Κράμαριτς, ο Κροατία πήρε τη νίκη με 2-0 και καπάρωσε έστω τη θέση για τα μπαράζ.

Αντίπαλος ήταν η Εθνική μας ομάδα. Και μπορεί σήμερα οι εκπεφρασμένες ελπίδες μας για πρόκριση να φαντάζουν αστείες, αλλά τότε είχαν βάση. Η Κροατία δεν είχε καμία σχέση με την ομάδα που χαζεύουμε στα γήπεδα της Ρωσίας. Όμως, είπαμε. Έχουν πολλούς και καλούς παίκτες. Και ο Ντάλιτς τους απελευθέρωσε. Γι’ αυτό και φάγαμε τέσσερα γκολ στο ρελαντί και πήγαν αυτοί αντί για εμάς στο Μουντιάλ.

Ο Ντάλιτς απέκτησε αυτοπεποίθηση, κατάφερε να συσπειρώσει τους πάντες και να που σήμερα στις 6 το απόγευμα, θα δούμε την πρώτη βαλκανική ομάδα σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Απόλυτα δίκαια μάλιστα.

Ο 52χρονος τεχνικός ξέρει καλά πως θα εξαργυρώσει αυτή την πορεία στο άμεσο μέλλον, με μια πρόσληψη στην Πρέμιερ Λιγκ όπως λέγεται.

Όμως σήμερα προετοιμάζεται για το ματς της ζωής του. Με προσήλωση, ηθικό ακμαιότατο και χωρίς άγχος. Ρωτήθηκε χθες στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, τι σκοπεύει να πει στους παίκτες του ακριβώς πριν βγουν στο γήπεδο. Ήταν λακωνικός και μάλλον ειλικρινής: «Καλά να περάσετε παιδιά»…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ