Αθλητισμος

Μόνο ο Ουζουνίδης υπήρχε μπροστά τους!

Οι κοντοί ορίζοντες των ανθρώπων του ποδοσφαίρου μας και η αδυναμία τους να δουν πιο μακριά

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4422501.jpg
© ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISS

Η επιλογή Ουζουνίδη δείχνει ότι ο ορίζοντας των ανθρώπων της ΑΕΚ εξαντλείται σε πρόσωπα και παραστάσεις που περιστρέφονται διαρκώς γύρω τους. Καμιά σχέση και επαφή με τον πραγματικά προηγμένο ποδόσφαιρο, σε μια χρονιά που πρέπει να υπερασπιστεί τον τίτλο της και να κάνει μια όσο γίνεται καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία. 

Θα μπορούσαν να ψάξουν κάτι πιο προχωρημένο και ελκυστικό που να δείχνει διαφορετικό προσανατολισμό. Να το καθυστερήσουν δέκα μέρες κοιτάζοντας την αγορά. Δεν τα κατάφεραν. Παραμένουν κολλημένοι σ αυτό που βλέπουν γύρω τους. Και καταλήγουν σε λύσεις που θεωρούν «σίγουρες» - φτηνές, αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με όσα εξελίσσονται έξω και πέρα από το ελληνικό ποδοσφαιρικό χωριό. Άλλωστε όταν προσπάθησαν να φέρουν κάτι που δεν το ήξεραν, απέτυχαν με πάταγο.

Ο Χιμένεθ ήταν γνωστός, ήρθε από τα Εμιράτα, κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα, χειροκροτήθηκε και μόλις ζήτησε κάτι παραπάνω, τον... έστειλαν! Θα τον αντικαταστήσει ο Ουζουνίδης που «μεγαλούργησε» στον διαλυμένο Παναθηναϊκό, δηλαδή σε μια ομάδα που δεν είχε στόχους και φιλοσοφία αλλά έβλεπε μόνο την ανάγκη να μην διαλυθεί. Εκεί έγινε «θεός» και «φυσικά» βρήκε αμέσως δουλειά σε μια ομάδα με την ίδια ελληνική νοοτροπία και ποδοσφαιρική κουλτούρα που αποδεικνύεται πως ανακυκλώνει την πατροπαράδοτη μιζέρια μας.

Υπάρχει και το παράδειγμα του Ολυμπιακού. Στήριξε για αρκετά χρόνια την επιλογή του προπονητή του στις ικανότητες των μάνατζερ με τους οποίους συνεργάστηκε. Εκτός από τον Βαλβέρδε, τού έφεραν τον Ζαρντίμ, τον Μίτσελ και τον Μάρκο Σίλβα. Τους έκαψε και τους τρεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στην πραγματικότητα δεν άφησε να δουλέψουν αμέσως μετά ούτε ο Μπέντο, ούτε ο Χάσι, ούτε ο Οσκαρ Γκαρθία. Μερικοί βρήκαν καλύτερες ομάδες και πρωταθλήματα, και συνέχισαν. ΟΖαρντίμ στην Μονακό, ο Μίτσελ σε Μαρσέιγ και Μάλαγα, ο Μάρκο Σίλβα στην Πρέμιερ Λιγκ. Έτσι έφτασε να έχει πλέον επιλογή του τον Πέντρο Μαρτίν από τα μεσαία ράφια του πορτογαλικού πρωταθλήματος, αφού εκείνοι που τον τροφοδοτούν δεν έχουν πλέον την διάθεση να στέλνουν εδώ τους καλύτερους διαθέσιμους για Ελλάδα.

Άλλη μια οπισθοδρόμηση σε καιρούς που τα πάντα τρέχουν με ταχύτητα φωτός και στο ποδόσφαιρο, με τους δικούς μας αδύναμους να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ