Visual Browsing

Πού μαθαίνουν την τέχνη οι έλληνες designers;

Πού μαθαίνουν την τέχνη οι έλληνες designers;
Μάθετε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα BTEC-Foundation in Art & Design που στέλνει νέους στα κορυφαία Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας
  • A-
  • A+
0
Με ποιον τρόπο το Τμήμα BTEC-Foundation in Art & Design των Εκπαιδευτηρίων Δούκα καταφέρνει το 100% ποσοστό εισαγωγής στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Η αλήθεια είναι ότι το περιβάλλον για όσους νιώθουν ότι έχουν τις τέχνες και το design στη φλέβα τους, ήταν πάντα θολό όσον αφορά την εκπαιδευτική τους κατάρτιση. Τουλάχιστον στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν ήταν λίγες οι φορές που άκουγα συζητήσεις φίλων να λένε, ότι θα κυνηγήσουν το όνειρό τους αργότερα, σε συνδυασμό με κάτι άλλο, αφού δεν υπάρχει κάτι που να τους καλύπτει. Όμως η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική και πριν δύο χρόνια, μόλις ψάχτηκα λιγάκι για την κόρη μιας φίλης, βρήκα την λύση που έψαχνε.

Από το 2008, στα Εκπαιδευτήρια Δούκα λειτουργεί το Πρόγραμμα BTEC Foundation in Art & Design το οποίο απευθύνεται σε σπουδαστές που θέλουν να ενταχθούν στις σημαντικότερες σχολές των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης . Με δημιουργικά Full-Time και Part-Time προγράμματα δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης του Foundation παράλληλα με το Γενικό Λύκειο ή το IB, με την επιτυχία να μοιάζει, σχεδόν, δεδομένη. Το 96% των σπουδαστών περνά στην πρώτη του επιλογή και κορυφαία Πανεπιστήμια όπως το Central St. Martins και το London School of Fashion υποδέχονται κάθε χρόνο έλληνες φοιτητές, που από όσο με πληροφόρησε η φίλη, είχαν δημιουργήσει μια μικρή παροικία στο Λονδίνο. Μάλιστα, όλοι μαζί ξεκίνησαν απευθείας από το 2ο έτος της σχολής αφού το Foundation των Εκπαιδευτηρίων Δούκα θεωρείται στο εξωτερικό τόσο προηγμένο, ώστε η πρώτη χρονιά να μοιάζει περιττή!

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 3 στάδια: exploratory, pathway και confirmatory και στόχοι του είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της γνώσης του σύγχρονου κόσμου, η σύνδεση της σύγχρονης πρακτικής με τις ιστορικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιρροές, η ανάπτυξη διανοητικής περιέργειας, μεθόδων δημιουργικής παραγωγής, η εξερεύνηση νέων ιδεών κλπ.  Οι μαθητές θα πειραματιστούν, θα αποκτήσουν τεχνικές γνώσεις, θα εστιάσουν στο αντικείμενο που επιθυμούν και θα καταλήξουν να κάνουν την «πτυχιακή» τους εργασία παρουσιάζοντας ό,τι έχουν μάθει και δουλεύοντας πιο ανεξάρτητα. Το πρόγραμμα που είναι πιστοποιημένο από το διεθνή φορέα  Pearson / EDEXCEL αποτελείται από 720 ώρες διδασκαλίας, ή αλλιώς guided-learning-hours (GLH) και από 120 credit qualifications. Το κάθε στάδιο ισούται με 40 credits.

Τι αλλάζει από φέτος
Το σχολικό έτος 2020-21 τα Εκπαιδευτήρια Δούκα εγκαινιάζουν και το νέο πρόγραμμα BTEC Level 1 Art & Design, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά από 14 - 15 ετών, που αγαπούν την Τέχνη και το Design και ονειρεύονται να σπουδάσουν σε κορυφαία Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Σκοπός είναι τα παιδιά να μάθουν να αποτυπώνουν δημιουργικά τις ιδέες τους, εμβαθύνοντας στην έννοια του sketchbook, να ερευνούν σε βάθος το έργο μεγάλων καλλιτεχνών, να πειραματίζονται, να καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη και να εξελίσσουν το σκίτσο και το σχέδιό τους. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουν, με μεγαλύτερη άνεση και αυτοπεποίθηση, να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του BTEC Foundation in Art & Design, GCE Art ή του IB ART.

Εκτός των άλλων, οι μαθητές θα μπορέσουν να λάβουν την πιστοποίηση BTEC Level 1 Award από τον διεθνώς αναγνωρισμένο εξεταστικό φορέα Pearson/EDEXCEL, μια πιστοποίηση θα προσμετρηθεί κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς τους για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του εξωτερικού.


Γιατί το πρόγραμμα ξεχωρίζει από το 2008 ως σήμερα;

Portfolio Preparation 
Ένα ολοκληρωμένο Portfolio αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό βήμα για την εισαγωγή των σπουδαστών στα Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας. Ξεκινάμε άμεσα τα βασικά βήματα -μέσω διαφορετικών ηλεκτρονικών προγραμμάτων-  για τη δημιουργία ενός Digital Portfolio τόσο μέσα στο βασικό μας πρόγραμμα όσο και στο Εντατικό Πρόγραμμα Portfolio Preparation, κάθε Σάββατο. Οι σπουδαστές, μέσα από πολλές ώρες ορθής καθοδήγησης και προσωπικής δουλειάς, μαθαίνουν να επιλέγουν και να μετατρέπουν τις καλλιτεχνικές εργασίες από τα workbooks τους σε ψηφιακή μορφή, έτσι ώστε, με τη βοήθεια του κατάλληλου λογισμικού, να παρουσιαστούν στη μορφή που απαιτεί το κάθε Πανεπιστήμιο.

Εντατικό Πρόγραμμα Portfolio Preparation 
Στο Εντατικό Πρόγραμμα Portfolio Preparation που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο, από Οκτώβριο έως Φεβρουάριο, συμμετέχουν στο οποίο συμμετέχουν οι σπουδαστές του BTEC αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για σπουδές Masters στο Art & Design ή όσοι επαγγελματίες επιθυμούν να ενισχύσουν το βιογραφικό τους. Η διδασκαλία γίνεται εξατομικευμένα (1:1) για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου. 

Δωρεάν μαθήματα IELTS
Για να ενισχύσουν την υποψηφιότητά τους αλλά και τις γνώσεις τους στην Αγγλική γλώσσα, oi σπουδαστές του BTEC έχουν δωρεάν μαθήματα για την κατάκτηση της πιστοποίησης IELTS.

Ψυχαγωγικές Δραστηριότητες
Περίπου μια φορά το μήνα οι καθηγητές οργανώνουν περίπατο σε μουσείο, έκθεση ζωγραφικής, ή σχεδιαστική επίσκεψη. Αυτό προωθεί τα σχέδιά των σπουδαστών, ανοίγει τους ορίζοντές τους και τους εισάγει στα Αθηναϊκά δρώμενα τέχνης. Ένας τρόπος να αγαπήσουν την πόλη που ενδέχεται να δουλέψουν στο μέλλον.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5