- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Γούντι Άλεν εκδίδει το πρώτο του μυθιστόρημα
Το «Τι συμβαίνει με τον Μπάουμ;» σηματοδοτεί το λογοτεχνικό ντεμπούτο του διάσημου σκηνοθέτη
Ο Γούντι Άλεν κυκλοφορεί το πρώτο του μυθιστόρημα - Το βιβλίο εξερευνά τις νευρώσεις, τις σχέσεις και τις αντιφάσεις της δημόσιας εικόνας του σκηνοθέτη
Το πρώτο μυθιστόρημα του σκηνοθέτη Γούντι Άλεν αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος από τον ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο Swift Press.
Το βιβλίο του Γούντι Άλεν τιτλοφορείται «Τι Τρέχει με τον Μπομ;» (What’s With Baum?) και αφορά έναν μεσήλικα Εβραίο δημοσιογράφο που γίνεται συγγραφέας και κατατρύχεται από άγχος για τα πάντα.
Σύμφωνα με τον εκδότη, ο Μπομ είναι ένας διανοούμενος με «φλύαρα φιλοσοφικά έργα» που δέχονται χλιαρές κριτικές, ενώ ο φημισμένος εκδότης του στη Νέα Υόρκη τον έχει εγκαταλείψει.
Ο τρίτος του γάμος κλονίζεται και, σε μια στιγμή παρόρμησης, προσπαθεί να φιλήσει μια νεαρή δημοσιογράφο στη διάρκεια μιας συνέντευξης – περιστατικό που εκείνη ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει.
.@_SwiftPress is set to publish What’s With Baum?, a debut novel by Woody Allen about a middle-aged Jewish novelisthttps://t.co/lhjQOVKba4 (£) pic.twitter.com/GsQvTemCPs
— BookBrunch (@BookBrunch) July 18, 2025
Από τη δεκαετία του 1970, ο Άλεν έχει γράψει συλλογές διηγημάτων και δοκιμίων, καθώς και τα απομνημονεύματά του «Apropos of Nothing» το 2020. Τα απομνημονεύματα είχαν αποσυρθεί αρχικά από τον εκδοτικό οίκο Hachette λόγω εσωτερικών αντιδράσεων, εξαιτίας των κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση της κόρης του Ντίλαν Φάροου, το 1992.
Ο ίδιος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες, αποκαλώντας τις «εντελώς κατασκευασμένες». Οι δύο έρευνες της εποχής δεν οδήγησαν σε ποινική δίωξη.
Το μυθιστόρημα, έκτασης 160 σελίδων, περιγράφεται από τη Swift Press ως «πορτρέτο ενός διανοούμενου καθηλωμένου από νευρωτικές ανησυχίες για τη ματαιότητα της ζωής».
Ο Μπομ υποπτεύεται ότι ο όμορφος και πετυχημένος μικρότερος αδελφός του έχει αποπλανήσει τη σύζυγό του, απόφοιτη του Χάρβαρντ. Είναι επίσης ανήσυχος για την κοντινή της σχέση με τον γιο της – επιτυχημένο συγγραφέα – και καχύποπτος με τη φιλία της με τον γείτονά τους στο Κονέκτικατ.
«Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο Μπομ μιλάει μόνος του;» αναφέρει η περιγραφή του εκδότη. «Οι περαστικοί τον αποφεύγουν στον δρόμο. Εν τω μεταξύ, ανακαλύπτει ένα τρομακτικό μυστικό που απειλεί να τινάξει τον γάμο του στον αέρα. Να το κρατήσει για τον εαυτό του ή να το αποκαλύψει;».
Το μυθιστόρημα αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο. Ο εκδότης της Swift Press, Μαρκ Ρίτσαρντς, δήλωσε πως η εταιρία είναι «ενθουσιασμένη» με το βιβλίο, το οποίο χαρακτήρισε «αστείο, έξυπνο, συναρπαστικό και ανθρώπινο. Μπορεί ο Γούντι Άλεν να χρειάστηκε σχεδόν 90 χρόνια για να γράψει ένα μυθιστόρημα, αλλά άξιζε την αναμονή».
Η Swift Press ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2020 και το 2022 ξεκίνησε το imprint Forum, το οποίο εστιάζει σε συγγραφείς που αμφισβητούν τις σύγχρονες αντιλήψεις. Μεταξύ των τίτλων της, το Liberal Bullies του Λουκ Κόνγουεϊ και το Gay Shame του Γκάρεθ Ρόμπερτς.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη και γιατί αξίζει να διαβαστεί από γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας
Ένα ωμό, κλειστοφοβικό πολιτικό θρίλερ που επαναπροσδιορίζει το Caribbean noir
Μια συγκινητική ωδή στη μνήμη και την παιδική ηλικία
Δύο συγκλονιστικά ιστορικά βιβλία από τις εκδόσεις Utopia φέρνουν τον Μεσαίωνα στο σήμερα με ρυθμό που κόβει την ανάσα.
Τιμά το πολύπλευρο έργο του εθνικού μας ποιητή με μια πλούσια έκδοση - Με ανέκδοτα έργα και νέες μελέτες
«Το Σύμπαν δεν σου δίνει σκοπό. Σου δίνει την ελευθερία να τον δημιουργήσεις», λέει ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός
Προτάσεις ελληνικής πεζογραφίας από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή
Η μοναδική αρχιτεκτονική του και η νέα πολιτιστική εμπειρία προσελκύει βιβλιόφιλους από όλο τον κόσμο
Ένα ανέκδοτο ποίημα του Γιώργου Βέλτσου για την ATHENS VOICE
Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή
Η συγγραφέας μιλά για το νέο της ψυχολογικό θρίλερ, τη δημιουργική εμμονή, τη μοναξιά, την επινόηση και το σκοτεινό βλέμμα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Πώς η χρήση ΤΝ από μαθητές και δασκάλους μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία του σχολείου
«Ένα μόνο δωμάτιο με ένα μόνο βιβλίο». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το όραμα του Yoshuyuki Morioka
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα βιβλία του, τις επιρροές του και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Η Μαίρη Σιάνη-Ντέιβις στο βιβλίο «Έντιμος εμπορία» γράφει για μια γενιά που γεννήθηκε πριν από τον πόλεμο αλλά τον πρόλαβε, όπως και τον Εμφύλιο, στην πιο τρυφερή της ηλικία
Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.
Όταν η αναζήτηση του τέλειου σώματος μετατρέπεται σε μια εφιαλτική, γεμάτη σασπένς ανατομία της ανθρώπινης απόγνωσης
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.