Βιβλιο

Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ συνεχίζει δυναμικά για δεύτερη χρονιά

Πάνω από 30 επαγγελματίες του βιβλίου από τουλάχιστον 22 χώρες στη Θεσσαλονίκη

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Διεθνείς αγορές, audiobooks, τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνικοί πράκτορες από 30 χώρες στις 16-19 Μαΐου 2024

Εμβαθύνοντας στη σημασία που έχει η γνωριμία, ο διάλογος και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ του εκδοτικού κόσμου της Ελλάδας και του εξωτερικού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εγκαινίασε πέρυσι το Διεθνές Επαγγελματικό Πρόγραμμα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται στις 16-19 Μαΐου 2024 © Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Η μεγάλη επιτυχία και απήχηση της διοργάνωσης εξασφάλισε μια πρωτόγνωρη δυναμική στο φετινό πρόγραμμα, το οποίο θα φιλοξενηθεί στον ξεχωριστό χώρο ΔΙΑΛΟΓΟΣ / DIALOGUE με αίθουσες εκδηλώσεων και επαγγελματικών συναντήσεων. Εκδότες και λογοτεχνικοί πράκτορες από πολύ σημαντικές, για τη βιβλιοπαραγωγή, χώρες του εξωτερικού, σπουδαίοι μεταφραστές – μέλη του Ευρωπαϊκού Μεταφραστικού Δικτύου ENLIT (European Network for Literary Translation) που θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνέλευσή του στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της έκθεσης, δυναμικές γυναίκες από τον εκδοτικό χώρο και το διεθνές φόρουμ δικτύωσης PublisHer, ινστιτούτα, εμπειρογνώμονες και εκδότες του εξωτερικού, αναγνωρίζοντας το ρόλο που είναι σε θέση να παίξει μια καταξιωμένη έκθεση βιβλίου σαν τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θα βρίσκονται εκεί στηρίζοντας κάθε προσπάθεια προώθησης του βιβλίου και των ανθρώπων του.

Στο πλαίσιο του 2ου TBF Fellowship Porgram 2024, όλοι οι εκθέτες-εκδότες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν στο «Κέντρο Δικαιωμάτων ΔΕΒΘ / TBF Rights Centre» πάνω από 30 επαγγελματίες του βιβλίου από τουλάχιστον 22 διαφορετικές χώρες (Αίγυπτο, Αλβανία, Βραζιλία, Βρετανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ινδία, Ιράν, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Β. Μακεδονία, Λιθουανία, Μεξικό, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία). Οι επαγγελματίες της φετινής έκθεσης ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τους Έλληνες εκδότες, να αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, να γνωρίσουν καλύτερα την πλούσια ελληνική βιβλιοπαραγωγή και να προχωρήσουν στην αγοραπωλησία δικαιωμάτων.

Fellowship Ambassador του φετινού Fellowship είναι η Petra Hardt, διακεκριμένη διευθύντρια δικαιωμάτων επί εικοσιπενταετία στον μεγαλύτερο γερμανικό εκδοτικό οίκο, Suhrkamp Verlag. Ξεχωριστός καλεσμένος για τη διεθνή αγορά παιδικού βιβλίου είναι ο Mauro Spagnol, ιδρυτής του πρακτορείου Books Everywhere με έδρα το Λονδίνο, το οποίο επικεντρώνεται στο παιδικό βιβλίο και εκπροσωπεί ανεξάρτητους εκδοτικούς οίκους σε όλη την Ευρώπη, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τους συχνά κρυμμένους θησαυρούς τους στην ευρύτερη παγκόσμια αγορά. Το Books Everywhere έλαβε το Sharjah Rights Connection Award 2022, ενώ ένας από τους οίκους που εκπροσωπεί, το Mosquito Books Barcelona, βραβεύτηκε στην πρόσφατη έκθεση παιδικού βιβλίου της Μπολόνια.

Καλεσμένες/-οι στη φετινή διοργάνωση θα είναι, μεταξύ άλλων, η τ. πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (IPA) και πρόεδρος της Sharjah Book Authority Α.Ε. Sheikha Bodour Al Qasimi, με τη συνεχή ενθάρρυνση και υποστήριξη της οποίας δρομολογήθηκε η συνεργασία με τη Σάρτζα, η Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (IPA, Gvantsa Jobava, η Διευθύντρια της Ένωσης Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) Anne Bergman, ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Βόρειας Μακεδονίας Bojan Sazdov, o διευθυντής του τμήματος διεθνών εκθέσεων βιβλίου του Υπουργείου Πολιτισμού Ρουμανίας Alex Popescu, κ.ά.

Στην έκθεση θα συμμετέχουν ως εκθέτες εκδότες και φορείς από το εξωτερικό, συγκεκριμένα από χώρες, όπως Αϊζερμπαϊτζάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Μολδαβία, Ρουμανία, Τουρκία, οι οποίοι βρίσκονται στη διάθεση των Ελλήνων εκδοτών και επαγγελματιών του βιβλίου για κάθε υποστήριξη και συνεργασία.

2ο Επαγγελματικό Διεθνές Πρόγραμμα ΔΕΒΘ / TBF Fellowship Program

Το «Κέντρο Δικαιωμάτων Διάλογος / Dialogue Rights Centre» που εγκαινιάστηκε πέρυσι στην ΔΕΒΘ και έγινε ήδη θεσμός, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολύ σημαντικών εκδοτικών οίκων απ’ όλον τον κόσμο για την Ελλάδα. Οι επαγγελματίες που επισκέπτονται τη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος της έκθεσης έχουν ήδη εκδώσει Έλληνες συγγραφείς ή/και ενδιαφέρονται να εκδώσουν, θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την ελληνική λογοτεχνία, τα νέα ταλέντα και τις τάσεις της ελληνικής αγοράς, να αναπτύξουν δεσμούς με τη χώρα και να γνωρίσουν μικρότερους εκδοτικούς οίκους που δεν επισκέπτονται συχνά τις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού. Στο Κέντρο Δικαιωμάτων και σε πάνελ καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους/τις:

Kristiana Golemi (DITURIA Publishing House – Αλβανία), Laura Di Pietro (EditoraTabla – Βραζιλία), Gergana Pancheva (Sofia Literary Agency – Βουλγαρία), Ranya Bakr (Al Arabi Publishing and Distributing – Αίγυπτος), Mohamed El Baaly (Sefsafa Culture and Publishing Egypt – Αίγυπτος), Gabriela Panaget (Editions Grasset & Fasquelle – Γαλλία), Armand de Saint Sauveur (Editions Intervalles – Γαλλία), Justine Collas (Éditions Emmanuelle Collas – Γαλλία), Elisa Diallo (S. Fischer Verlag – Γερμανία), Inka Ihmels (Aufbau Verlage GmbH & Co. KG – Γερμανία), Kanchan Wanchoo Sharma (National Book Trust India - Υπουργείο Παιδείας, Ινδία), Alireza Nourizadeh (Iran Book Grant - Υπουργείο Πολιτισμού, Ιράν), Maya Feldman (Am-Oved publishing house – Ισραήλ), Paolo Canton (Topipittori – Ιταλία), Anna Garbarino (Mondadori Libri – Ιταλία), Benas Berantas (Book Smugglers' Agency – Λιθουανία), Ricardo Sánchez-Riancho (Textofilia Ediciones – Μεξικό), Vitor Silva Mota (LeYa – Πορτογαλία), Liliana Duta (Publica – Ρουμανία), Senja Požar (Mladinska Knjiga Publishing house –Σλοβενία), Beatriz Coll (RDC Agencia Literaria – Ισπανία), Jakob Kaae (Aska Förlag – Σουηδία), Hülya Dayan (Tudem Publishing Group – Τουρκία), Lina Chebaro (Arab Scientific Publishers, KSA & Lebanon και Thaqafa Publishing & Distribution – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Mairead Loftus (Pan Macmillan – Ηνωμένο Βασίλειο), Stella Giatrakou (Bonnier Books UK – Ηνωμένο Βασίλειο), Ayser Ali (Ayser Ali Agency – Ηνωμένο Βασίλειο), Ilenia Treccarichi (The Quarto Group – ΗΠΑ), Brooke O'Donnell (Independent Publishers Group – ΗΠΑ), Peter Joseph (Harper Collins – ΗΠΑ).

Στο πρόγραμμα επίσης θα συμμετέχουν στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα ο Tamer Said (Διευθυντής του Sharjah International Literary Agency, ΗΑΕ) και η Alanoud Ali (υπεύθυνη προγραμμάτων και Δημοσίων Σχέσεων του Emirates Publishers Association, ΗΑΕ).

Την Πέμπτη 16 Μαΐου η Fellowship Ambassador, Petra Hardt, θα μιλήσει για το ρόλο των λογοτεχνικών πρακτόρων στην ψηφιακή εποχή. Θα παρουσιαστεί η ελληνική βιβλιοαγορά σε αριθμούς και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, ενώ ο Mauro Spagnol, διευθυντής του λογοτεχνικού πρακτορείου Books Everywhere (UK), θα παρουσιάσει την αγορά του παιδικού βιβλίου διεθνώς. Επίσης θα γίνουν συζητήσεις για τηνν ανερχόμεη αγορά των audio books στηΕλλάδα και η Τεχνητή <νοημοσύνηΤην Παρασκευή 17 Μαΐου θα γίνουν παρουσιάσεις της διεθνούς αγοράς βιβλίων σε Βαλκάνια, Ευρώπη, Αμερική, Αραβικές χώρες, καθώς και των προγραμμάτων μετάφρασης, δικαιωμάτων και διαλόγου στη θεματική «Λογοτεχνία σε κίνηση», καθώς και ενημερωτικές παρουσιάσεις θεσμών και προγραμμάτων, όπως το ENLIT, GreekLit, Creative Europe, Γαλλικό Ινστιτούτο, Ινστιτούτο Γκαίτε, κ.ά. Το Σάββατο 18 Μαΐου ο διάλογος θα επικεντρωθεί σε ζητήματα λογοτεχνικών πρακτόρων, στο Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) και στις Γυναίκες στα Βιβλία.

Το διεθνές φόρουμ δικτύωσης PublisHer - Women in Publishing έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Γυναίκες στα Βιβλία ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ζητήματα των γυναικών εκδοτριών. Άλλωστε πολύ σημαντική στη φετινή ΔΕΒΘ είναι η συμμετοχή του διεθνούς φόρουμ δικτύωσης PublisHer - Women in Publishing, που εργάζεται επάνω στους σχετικούς προβληματισμούς και προωθεί τη γυναικεία ενδυνάμωση στον εκδοτικό χώρο. Φέτος στην έκθεση παιδικού βιβλίου στην Μπολόνια το φόρουμ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στην 20η ΔΕΒΘ και απένειμε για πρώτη φορά τα νέα του βραβεία για γυναίκες που ξεχώρισαν στον εκδοτικό χώρο (Shirley Yvonne Carby- Carlong Publishers Caribbean Ltd, Mitia Osman Tisma – Mayurpankhi, Agamee Prakashani και Anne Friebel - Palomaa Publishing).

Εκτός από ενημέρωση και συμβουλευτική σε επαγγελματίες, το PublisHer θα διοργανώσει στο πλαίσιο της 20ής ΔΕΒΘ και σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, εκδηλώσεις με τη συμμετοχή κορυφαίων εκδοτριών από την Ελλάδα και τα Εμιράτα. Στο πάνελ με τίτλο «Η επίδραση των εκδοτικών οίκων που διευθύνουν γυναίκες - Σάρτζα και Ελλάδα» εξετάζεται η επίδραση αυτών των εκδοτικών οίκων και οι μοναδικές προοπτικές και προτεραιότητες που φέρουν οι γυναίκες ηγέτιδες στον συγκεκριμένο τομέα. Συντονίζει η δημοσιογράφος Olivia Snaije, που ζει στο Παρίσι και συνεργάζεται με μεγάλα περιοδικά με εξειδίκευση στα βιβλία και τη Μέση Ανατολή. Στην εκδήλωση με τίτλο «Προωθώντας την ποικιλομορφία στον εκδοτικό χώρο» θα αναζητηθούν πρωτοβουλίες και στρατηγικές προώθησης της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης στον εκδοτικό χώρο, καθώς και οι τρόποι, με τους οποίους οι εκδότες μπορούν να κινητοποιηθούν προς ένα πιο συμπεριληπτικό και αντιπροσωπευτικό λογοτεχνικό τοπίο. Συντονίζει η Στέλλα Κάσδαγλη, συν ιδρύτρια του Women On Top, συγγραφέας.

Το Ευρωπαϊκό Μεταφραστικό Δίκτυο ENLIT επιλέγει την 20ή ΔΕΒΘ για την ετήσια συνέλευσή του

Οι Έλληνες εκδότες θα έχουν την πολύτιμη ευκαιρία να συναντήσουν τα 13 μέλη του Ευρωπαϊκού Μεταφραστικού Δικτύου ENLIT (European Network for Literary Translation), που θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνέλευσή του στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 20ής ΔΕΒΘ. Το ENLIT ιδρύθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης το 2016 με στόχο την ανάπτυξη προγραμμάτων στήριξης της μετάφρασης για την προώθηση της λογοτεχνίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στην ΔΕΒΘ το δίκτυο θα παρέχει ενημέρωση για μεταφραστικά προγράμματα και θα συμμετάσχει σε πάνελ που αφορούν μεταφραστικά προγράμματα.

Παρόντες/-ούσες θα είναι οι: Ainhoa Sanchez (Ισπανία), Tiia Strandén (Φινλανδία), Kotryna Pranckunaite (Λιθουανία), Olena Odynoka (Ουκρανία), Pavel Sibyla (Σλοβακία), Katja Urbanija (Σλοβενία), Sinéad Mac Aodha (Ιρλανδία), Paul Hermans (Βέλγιο/Φλάνδρα), Marife Boix-Garcia (Γερμανία – Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης), Margit Walsø (Νορβηγία), Martin Krafl (Τσεχία), Julià Florit Juan (Καταλονία) και Alexandra Büchler (Ην. Βασίλειο/Ουαλία), ενώ το Ελληνικό μεταφραστικό πρόγραμμα GreekLit θα εκπροσωπήσει ο Χάρης Μελετιάδης, μέλος της επιτροπής του προγράμματος, μέσω του οποίου έχουν ήδη εκδοθεί 39 βιβλία σε 19 γλώσσες.

Ελληνο-γαλλικό Επαγγελματικό Εργαστήριο και στην Αθήνα

Ξεκινώντας με σημαντικές θεσμικές συνεργασίες για την υποστήριξη επαγγελματιών του βιβλίου, όπως το Let’s Talk από το 2019 με εταίρους τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης και το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ενώνει φέτος τις δυνάμεις του με το BIEF (Bureau International de l’Edition Française) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, διοργανώνοντας στην Αθήνα το Ελληνο-γαλλικό Εργαστήριο για Εκδότες Παιδικών Βιβλίων και Κόμικς», την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024.

Η εκδήλωση αυτή έχει ως στόχο να προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη γαλλική αγορά εις βάθος και να συζητήσουν θέματα συνεργασίας σε ένα πιο άνετο πλαίσιο από αυτό των μεγάλων διεθνών εκθέσεων. Η πρώτη ημέρα περιλαμβάνει ένα πρωινό παρουσιάσεων και συζητήσεων σχετικά με θέματα που αφορούν τις γαλλικές και ελληνικές εκδόσεις στον τομέα των παιδικών βιβλίων και κόμικς, ενώ στη συνέχεια το διήμερο θα επικεντρωθεί σε κατ’ ιδίαν (Β2Β) συναντήσεις μεταξύ των Γάλλων και Ελλήνων συμμετεχόντων που θα προγραμματίζονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προκειμένου να συζητήσουν πιθανές συνεργασίες και να ανακαλύψουν νέους εκδοτικούς καταλόγους και κυκλοφορίες. Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου 2024.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ θα ανακοινώνονται στο προσεχές διάστημα. Δείτε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://www.thessalonikibookfair.gr/.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP. 

Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Χορηγός Επικοινωνίας για το Επαγγελματικό Πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ είναι η ιστοσελίδα ενημέρωσης και ανάλυσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου του βιβλίου, eAnagnostis.