Βιβλιο

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Οι στίχοι γιορτάζουν και μας συναντούν μέσα από απαγγελίες και τραγούδια

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 909
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Γιάννης Μπελώνης στο αφιέρωμα «Όλες του κόσμου οι φωνές» για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Γιάννης Μπελώνης στο αφιέρωμα «Όλες του κόσμου οι φωνές» © Γιάννης Σπανός

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024: εκδηλώσεις στην Αθήνα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: από την ΕΛΣ έως το κέντρο

Την ημέρα της άνοιξης που το φως και το σκοτάδι μοιράζουν ισότιμα την "επικράτειά" τους στη Γη, στις 21/3, οι στίχοι γιορτάζουν αλλά είναι πια καθιερωμένο οι εκδηλώσεις για την ποίηση να μην λείπουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μάρτη.

Ακολουθώντας τα καλέσματα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης αυτή την Πέμπτη, «Όλες του κόσμου οι φωνές» μας φέρνουν στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στις 20:30 η τραγουδίστρια Ρίτα Αντωνοπούλου και ο πιανίστας Γιάννης Μπελώνης θα τραγουδήσουν Νερούδα, Χικμέτ, Μπρεχτ, Λόρκα, Μαγιακόφσκι με οδηγό τις μελωδίες μελάων μας συνθετών (των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Μάνου Λοΐζου, Θάνου Μικρούτσικου, Χρήστου Λεοντή).

Ο εορτασμός, όμως, θα έχει ξεκινήσει ήδη από το πρωί, καθώς από τις 10:00 έως τις 22:00 ο Δήμος Αθηναίων και το Πανεπιστήμιο Αθηνών μας προσκαλούν σε Μαραθώνιο Ποίησης στα Προπύλαια. Φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, κάτοικοι της Αθήνας, ακόμη και περαστικοί, θα μπορούν να απαγγείλουν κείμενα από όλη τη διαδρομή του ελληνικού ποιητικού λόγου «με σκοπό την ανάδειξη ήχων και φωνών στην καθημερινότητα, που μεταμορφώνουν το ηχοτοπίο της πόλης», όπως σημειώνει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αχιλλέας Χαλδαιάκης. Το ίδιο βράδυ (στις 19:00-20:00), στην κεντρική αίθουσα του ΕΚΠΑ, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα απαγγείλει στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, συνοδεία κλασικών μελωδιών που αγαπούσε ο ποιητής, ερμηνευμένων στο πιάνο από την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.

Στον Ιανό, πάλι, (από τις 18:00 έως τις 23:00), περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες και συγγραφείς θα απαγγέλουν το ποίημα που αγαπούν στην καθιερωμένη βραδιά λόγου και μουσικής που φέτος είναι αφιερωμένη στον Μιχάλη Γκανά. Ανάμεσά τους οι Ηλίας Ανδριόπουλος, Μηνάς Βιντιάδης, Μυρσίνη Γκανά, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Αγαθή Δημητρούκα, Στάθης Δρογώσης, Έλλη Ιγγλίζ, Ζερόμ Καλούτα, Στέλιος Μάινας, Τίτος Πατρίκιος κ.ά.

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 19:30 το περιοδικό Δέκατα παρουσιάζει στο βιβλιοπωλείο Επί λέξει «Τα ποιήματα του 2022». Ο τόμος, σε επιμέλεια των Παναγιώτη Βούζη και Αντιγόνης Κατσαδήμα, περιλαμβάνει δημιουργίες 66 ποιητών.

Το Σάββατο 23 Μαρτίου το μεσημέρι, πάλι, οι ποιητές, μετά από κάλεσμα του Κύκλου Ποιητών και της Εταιρείας Συγγραφέων, θα βγουν στους δρόμους για να μοιράσουν χρωματιστά τρικάκια με στίχους στην Πανεπιστημίου. Ο ποιητικός περίπατος θα ξεκινήσει στις 12:30 από την επάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος (απέναντι από τη Βουλή) και θα καταλήξει στην Ομόνοια (από το δεξί πεζοδρόμιο της Πανεπιστημίου). Μπροστά από την Αθηναϊκή Τριλογία θα τους συντροφεύσει μουσικά και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ