Βιβλιο

Podcast Συναντήσεις με τον Μάκη Προβατά | Μια συζήτηση με τον Θεοφάνη Τάση

Ο καθηγητής πρακτικής φιλοσοφίας μιλάει για το νέο του βιβλίο «Εν μέση οδώ», για την κοινοτοπία και το μυστήριο της ανθρώπινης συνθήκης

prov2.jpg
Μάκης Προβατάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γιατί επιστρέφουμε σε τόπους, ανθρώπους και εμπειρίες του παρελθόντος;

Θεοφάνης Τάσης «Εν μέση οδώ» (εκδόσεις Αρμός)

Στο πιο προσωπικό του μέχρι σήμερα έργο ο Θεοφάνης Τάσης συνδυάζει τη φιλοσοφία, την ποίηση και την αυτοβιογραφία σ’ ένα υβριδικό ημερολόγιο. Ταξιδεύοντας από το Ρίο ντε Τζανέιρο μέχρι τη Σεούλ στοχάζεται άλλοτε εύθυμα, ενίοτε μελαγχολικά, τη φιλία, την πατρίδα και τη θνητότητα. Έργο βαθιάς ομορφιάς το «Εν Μέση Οδώ» (εκδ. Αρμός) μιλά για την κοινοτοπία και το μυστήριο της ανθρώπινης συνθήκης.

Θεοφάνης Τάσης: Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 στο Μόναχο όπου και μεγάλωσε. Διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universität στην Αυστρία και είναι επισκέπτης καθηγητής στο Universität St. Gallen στην Ελβετία. Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Marie Curie Fellow στο Université Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universität Berlin. Η έρευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ανθρώπινης αναβάθμισης με επίκεντρο τις έννοιες εικόνα, θνητότητα και τέχνη του βίου. Τα έργα του Πολιτικές του Βίου: Η Ειρωνεία (Εκδόσεις Ευρασία, 2012) και Καστοριάδης: Μια Φιλοσοφία της Αυτονομίας (Εκδόσεις Ευρασία, 2007) έχουν βραβευθεί με το Καυταντζόγλειο βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το Ψηφιακός Ανθρωπισμός: Εικονιστικό Υποκείμενο και Τεχνητή Νοημοσύνη (Εκδόσεις Αρμός, 2019) ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2020. Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη τα έργα του: Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Αναβάθμισης (Εκδόσεις Αρμός, 2021), Πολιτικές του Βίου ΙΙ: Η Επιμέλεια Εαυτού στην Εικονιστική Κοινωνία (Εκδόσεις Αρμός, 2017), Φάρμακον (Εκδόσεις Ευρασία, 2011) και οι ποιητικές συλλογές Φυσιολογικά Ευρήματα (Εκδόσεις Κέδρος, 2001) και Απογεύματα στον Καπιταλισμό (Εκδόσεις Τυπωθήτω, 2009). Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία των Martin Heidegger, John Stewart Mill, Αλέξανδρου Νεχαμά και Roberto Mangabeira Unger.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ