Βιβλιο

Κατσαρόλες με βιβλία: Για να μην παχαίνεις, για να μη σε «τρώει» το φαγητό

«Η διατροφή μας αναμφισβήτητα αντανακλά τον ψυχικό μας κόσμο»

Δήμητρα Κακαουνάκη
Δήμητρα Κακαουνάκη
ΤΕΥΧΟΣ 899
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατσαρόλες με βιβλία: Για να μην παχαίνεις, για να μη σε «τρώει» το φαγητό

Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγή για κεφτεδάκια φακής από το βιβλίο «Ψυχογαστρονομία» της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, εκδόσεις Μεταίχμιο

Γιατί παχαίνεις; Γιατί αφού έχεις αδυνατίσει με τόσο κόπο ξαναπαχαίνεις; Στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να απαντήσει η διατροφολόγος Αλίκη Πανοποπούλου με σειρά άρθρων της στην Εφημερίδα των Συντακτών τα οποία έγιναν στη συνέχεια βιβλίο για τις αγαπημένες πολυφαγίες. Τρώμε από ανάγκη ή από συνήθεια, και πώς σταματάμε;

Πώς ορίζεται κατά την Καλλιόπη Εμμανουηλίδου η «ψυχογαστρονομία»;

«Η διατροφή μας αναμφισβήτητα αντανακλά τον ψυχικό μας κόσμο. Η ποσότητα και η ποιότητα της τροφής, όπως και ο τρόπος που την καταναλώνουμε, είναι αλληλένδετα με τη συναισθηματική μας κατάσταση, την προσωπικότητα, τα βιώματά μας, αλλά και με το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο. Από τον θηλασμό κιόλας η τροφή αποκτά έντονο συναισθηματικό φορτίο – γεγονός που ενισχύει την απόλαυση της κατανάλωσής της, αλλά μπορεί και να οδηγήσει σε προβληματικές καταστάσεις», γράφει η ψυχολόγος Καλλιόπη Εμμανουηλίδου. «Η ψυχολογία της διατροφής είναι ένα επιστημονικός κλάδος στον οποίο η διατροφική μας πράξη προσεγγίζεται ως συμπεριφορά», σημειώνει υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να συμπεριληφθεί στη γαστρονομική ενασχόληση με το φαινόμενο και η ψυχολογική του διάσταση, αλλά και να δοθεί έμφαση σε μια πιο υγιή διατροφική συμπεριφορά».

Τι γίνεται, λοιπόν, όταν τρώμε πέρα από κάθε όριο; «Η πολυφαγία έχει να κάνει με τη συναισθηματική ανάγκη που καταπατά τη λογική, γι’ αυτό και γίνεται ανεξέλεγκτη. Για να φτάσει κανείς στο να αδυνατίσει, βασική προϋπόθεση είναι να αντικρίσει τις πολυφαγίες του. Πρέπει να επιτρέπονται κατά τη διάρκεια του αδυνατίσματος – μόνο έτσι θα έχει τη δυνατότητα να καταλάβει ο άνθρωπος με παραπάνω βάρος ότι οι πολυφαγίες του είναι σύμμαχοι και όχι εχθροί του», εκτιμάει η Αλίκη Πανοπούλου.

Με αυτές τις σκέψεις κάνουμε την αλλαγή και πάμε στην κουζίνα να φτιάξουμε κεφτέδες χωρίς κιμά κρέατος. Θα φάμε κεφτεδάκια της… φακής!

Συνταγή: Τα κεφτεδάκια φακής της Βιβής

Υλικά

  • ½ φλιτζάνι φακές
  • 1 πατάτα
  • 1 αυγό
  • 1 κρεμμύδι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. αλατοπίπερο
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. κάρι
  • ½ φλιτζάνι καλαμποκάλευρο

Για τη σος

  • 100 γρ. γιαούρτι
  • στραγγιστό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι

Η εκτέλεση

Βράζουμε τις φακές και την πατάτα (κομμένη σε κύβους).

Μαραίνουμε το κρεμμύδι σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε την πάπρικα και τον πελτέ, ανακατεύοντας για 1 λεπτό.

Πολτοποιούμε τις φακές και την πατάτα και πλάθουμε τα κεφτεδάκι σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Τα ψήνουμε σε λαδόκολλα στον φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ετοιμάζουμε τη σος που θα τα συνοδεύσει, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε μπολ.

Τα βιβλία

  • «Ψυχολογία της διατροφής» της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, εκδόσεις Μεταίχμιο
  • «Ψυχογαστρονομία» της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, εκδόσεις Μεταίχμιο
  • «Αγαπημένες μου πολυφαγίες» της Αλίκης Πανοπούλου από την Εφημερίδα των Συντακτών
«Αγαπημένες μου πολυφαγίες» της Αλίκης Πανοπούλου, από την Εφημερίδα των Συντακτών // «Ψυχογαστρονομία» της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, εκδόσεις Μεταίχμιο // «Ψυχολογία της διατροφής» της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, εκδόσεις Μεταίχμιο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ