Βιβλιο

Εταιρεία Συγγραφέων: Ποιοι θα τιμηθούν στα Βραβεία 2023

Η Τελετή Απονομής θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εταιρεία Συγγραφέων: Ποιοι θα τιμηθούν στα Βραβεία 2023
© Unsplash+ In collaboration with Galina Nelyubova

Εταιρεία Συγγραφέων: Απονομή βραβείων, παρουσίαση λογοτεχνικού ημερολογίου και υποδοχή νέων μελών, την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 Την καθιερωμένη εκδήλωση απονομής βραβείων, παρουσίασης λογοτεχνικού ημερολογίου και υποδοχής νέων μελών διοργανώνει και φέτος, την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) η Εταιρεία Συγγραφέων.

Η Εταιρεία Συγγραφέων είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981, με επίτιμο Πρόεδρο τον Οδυσσέα Ελύτη και αριθμεί σχεδόν 350 μέλη. Αποτελεί τον μείζονα φορέα ποιητών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, μεταφραστών, κριτικών και άλλων ανθρώπων του λόγου που γράφουν στα ελληνικά, ενώ αντεπιστέλλοντα και επίτιμα μέλη της αποτελούν διακεκριμένοι νεοελληνιστές και επιφανείς ξένοι συγγραφείς.

Εκλιπόντα μέλη της περιλαμβάνουν την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τον Νάνο Βαλαωρίτη, τον Βασίλη Βασιλικό, την Κική Δημουλά, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Ουμπέρτο Έκο, την Άλκη Ζέη, τη Μαργαρίτα Καραπάνου, τον Μίλαν Κούντερα, τον Εμμανουήλ Κριαρά, τον Ζακ Λακαριέρ, τον Τάσο Λειβαδίτη, τη Μαργαρίτα Λυμπεράκη, τον Δημήτρη Μαρωνίτη, τον Ερρίκο Μπελιέ, τον Άμος Οζ, τον Ηλία Πετρόπουλο, την Τζίνα Πολίτη, τον Αντώνη Σαμαράκη, τη Ζωρζ Σαρρή, τον Μίλτο Σαχτούρη, τη Διδώ Σωτηρίου, τον Κώστα Ταχτσή, τον Πάτρικ Λι Φέρμορ, τον Γιώργο Χειμωνά, κ.α.

Κάθε χρόνο η Εταιρεία απονέμει βραβεία σε αναγνωρισμένους και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες ή ξένους συγγραφείς που προάγουν τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό. Η Εταιρεία έχει επίσης πλούσια εκδοτική δράση, που περιλαμβάνει ετήσιο λογοτεχνικό Ημερολόγιο με πρωτότυπα κείμενα μελών της.

=

Βραβεία 2023 από την Εταιρεία Συγγραφέων

Το Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων θα απονεμηθεί φέτος στον ομότιμο καθηγητή Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ερατοσθένη Γ. Καψωμένο, ενώ οι νικητές των βραβείων «Γιάννη Βαρβέρη» και «Μένη Κουμανταρέα», για την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών/τριών και πεζογράφων, θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τα βραβεία «Βαρβέρη» και «Κουμανταρέα» σε πρωτοεμφανιζόμενους/ες ποιητές/τριες και πεζογράφους θα απονείμουν ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης και η πεζογράφος Ρέα Γαλανάκη, ενώ το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» στον Ερατοσθένη Καψωμένο θα απονείμει η Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Έρη Σταυροπούλου. Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Ιωσήφ Βεντούρας, θα καλωσορίσει τα νέα τακτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων και τα νέα αντεπιστέλλοντα μέλη.

Το λογοτεχνικό ημερολόγιο 2024, με κείμενα μελών της εταιρείας και με τίτλο τον στίχο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, «για μια ζωή δίχως φόβο και χλεύη» (Εκδόσεις Σοκόλη), θα παρουσιάσει η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. Άννα Αφεντουλίδου, που είχε και την ευθύνη της επιμέλειας ύλης και η οποία, μαζί με τον Πρόεδρο Ιωσήφ Βεντούρα, προλογίζουν την έκδοση. Υπεύθυνη σχεδιασμού, εικονογράφησης και επιμέλειας κειμένων είναι η Αθηνά Σοκόλη.

Την εκδήλωση οργανώνει και συντονίζει ο ποιητής και μέλος του Δ.Σ. Αντώνης Δ. Σκιαθάς, και πλαισιώνουν μουσικά ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Βασιλάκης και ο πιανίστας Μάνος Σαριδάκης.

Βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη» για πρωτοεμφανιζόμενο/η ποιητή/ποιήτρια:

Βραχεία Λίστα (βιβλία έκδοσης 2022)

Η αποτελούμενη από τις ποιήτριες, μέλη της Εταιρείας, Χλόη Κουτσουμπέλη, Ηρώ Νικοπούλου και Δήμητρα Χριστοδούλου, επιτροπή  κρίσης της Εταιρείας Συγγραφέων για το βραβείο Γιάννη Βαρβέρη σε πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή ή ποιήτρια, κατά το έτος 2022, ανακοίνωσε την παρακάτω βραχεία λίστα υποψηφίων ποιητών και ποιητριών, με αλφαβητική σειρά:

  1. Νατάσα Βαρελά, «Το σκιάχτρο», Εκδόσεις Γκοβόστη.
  2. Γεωργία Διάκου, «Αυτά που φαίνονται στο φως μου μοιάζουν οικεία», Εκδόσεις Θράκα.
  3. Ναταλία Καλογεροπούλου, «Ήξερα μόνο ένα παιδί που περπατούσε με τα χέρια», Εκδόσεις Ενύπνιο.
  4. Ελισάβετ Λαμπροπούλου, «Ετεροτοπίες», Εκδόσεις Ενύπνιο.
  5. Γιώργος Πισσάνης, «Ο ελαιοχρωματιστής», Εκδόσεις Ιωλκός.
  6. Γεωργία Πολυκανδριώτη, «Το μανταρίνι», Εκδόσεις ΑΩ
  7. Στέφανος Ρέγκας, «Είδη γνώσης», Εκδόσεις Πόλις.
  8. Τρία Έπσιλον, «Γνωρίζω αυτές που πλέκουν στη μέση της θάλασσας», Εκδόσεις Θράκα.
  9. Λίλια Τσούβα, «Εγκέφαλος Ψάρι», Εκδόσεις Βακχικόν.
  10. Άρης Φίλιππας, «Αυτοί που Πεθαίνουν είναι Πάντα οι Άλλοι», Εκδόσεις Θράκα.

Το βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη» για πρωτοεμφανιζόμενους/ες ποιητές/ποιήτριες θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του ποιητή και μέλους της, Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες φωνές στην ελληνική ποίηση.

Βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» σε πρωτοεμφανιζόμενο/η πεζογράφο:

Βραχεία Λίστα (βιβλία έκδοσης 2022)

Η αποτελούμενη από τις πεζογράφους, μέλη της Εταιρείας, Λίλα Κονομάρα, Αργυρώ Μαντόγλου και Ελιάνα Χουρμουζιάδου, επιτροπή κρίσης της Εταιρείας Συγγραφέων για το βραβείο Μένη Κουμανταρέα σε πρωτοεμφανιζόμενο πεζογράφο, κατά το έτος 2022, ανακοίνωσε την παρακάτω βραχεία λίστα υποψηφίων, με αλφαβητική σειρά:

  1. Άρης Αλεξανδρής, «Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα», Εκδόσεις Μεταίχμιο.
  2. Χριστίνα Ιωάννου, «Ταξίδι στο Φούρνο», Εκδόσεις Ιωλκός.
  3. Χάρης Καλαϊτζίδης, «Πολεμική μηχανή», Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας.
  4. Μαρία Καλιόρη, «Οι καλοί πεζοπόροι», Εκδόσεις Ιωλκός.
  5. Γιάννης Καρκανέβατος, «Ο πατέρας δεν μιλούσε γι' αυτά», Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας.
  6. Γεωργία Κούκου, «Ορίζοντας γεγονότων», Εκδόσεις Ενύπνιο.
  7. Κώστας Μιχόπουλος, «Όλα Χαμένα», Εκδόσεις Νήσος.
  8. Κώστας Μπαρμπάτσης, «Λυκοχαβιά και άλλες ιστορίες», Εκδόσεις Κέδρος.
  9. Βασιλεία Παπακώστα, «Μάφιν βανίλια», Εκδόσεις Σμίλη.

Το βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» για πρωτοεμφανιζόμενους/ες πεζογράφους θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του πεζογράφου και μέλους της, Μένη Κουμανταρέα (1931-2014) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες φωνές στην ελληνική πεζογραφία.

Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου»:

Το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» απονέμεται σε σημαίνουσες προσωπικότητες που με το έργο τους συντελούν στην διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, ομότιμος καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γεννήθηκε το 1938 στα Χανιά της Κρήτης. Πτυχιούχος και διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι (1974-1977, με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης), με ειδίκευση στην Αισθητική και τη Θεωρία της Τέχνης και του Πολιτισμού. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, υπήρξε οργανωτής ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και είχε σημαντικές εξωπανεπιστημιακές επιστημονικές δραστηριότητες, με στόχο πάντα την προώθηση των Νεοελληνικών Σπουδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει εκδώσει περισσότερα από 30 βιβλία και 300 μελετήματα, που καλύπτουν όλο το εύρος της ελληνικής λογοτεχνίας από την Κρητική λογοτεχνία της Αναγέννησης ως το τέλος του εικοστού αιώνα. Διευθύνει την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου στα Χανιά, όπου οργανώνει σταθερά διαλέξεις και ελληνικά και διεθνή συνέδρια για τον νεοελληνικό πολιτισμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ