Βιβλιο

Βιβλία για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Πώς τα τελευταία τρία χρόνια έχει εμπλουτιστεί η ελληνική βιβλιογραφία για την Τεχνητή Νοημοσύνη

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 897
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βιβλία για την Τεχνητή Νοημοσύνη

14 βιβλία για την Τεχνητή Νοημοσύνη που αξίζει να διαβάσεις

«Η φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης» του Γιώργου Χατηβασιλείου (εκδ. Διόπτρα) και  «Το “εγωιστικό γονίδιο” του δικαίου και το δίκαιο της τεχνητής νοημοσύνης» του Σπύρου Βλαχόπουλου είναι δύο από τα πιο πρόσφατα βιβλία που εμπλουτίζουν την ελληνική βιβλιογραφία γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μέσα στο 2023 κυκλοφόρησε επίσης η μελέτη της Φερενίκης Παναγοπούλου-Κουτνατζή «Τεχνητή νοημοσύνη: Ο δρόμος προς έναν ψηφιακό συνταγματισμό» από τις εκδόσεις Παπαζήση. Σε ένα συλλογικό τόμο με τίτλο «Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και το ανθρώπινο μέλλον μας» που κυκλοφορεί από τα Liberal Books, συμμετέχουν ο Henry A. Kissinger, ο Eric Schmidt και ο Daniel Huttenlocher. Επίσης, εκδόθηκε το βιβλίο του Μανώλη Ανδριωτάκη «Τεχνητή νοημοσύνη για όλους» με πρόλογο του Κυριάκου Πιερρακάκη (εκδ. Ψυχογιός): είχε προηγηθεί το βιβλίο «Homo Automaton» του Μανώλη Ανδριωτάκη (Garage Books). Από τις εκδόσεις Σαββάλας, κυκλοφόρησε το «ChatGPT για εκπαιδευτικούς και μαθητές, Πρακτική εφαρμογή και παραδείγματα» του Παναγιώτη Τσιωτάκη κι από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το συλλογικό έργο «Μπορεί ο αλγόριθμος... να είναι ηθικός, να είναι δίκαιος, να είναι διαφανής, να δικάζει και να διοικεί;»

Το βιβλίο αναφοράς παραμένει ωστόσο εκείνο του Βρετανού καθηγητή πληροφορικής Stuart Russell, «Τεχνητή νοημοσύνη - Μια σύγχρονη προσέγγιση» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος το 2021. Έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ένα ακόμα βιβλίο του Russell με τίτλο «Συμβατή με τον άνθρωπο; Η τεχνητή νοημοσύνη και το πρόβλημα του ελέγχου» από τις εκδόσεις Τραυλός. Ένα ακόμα μεταφρασμένο βιβλίο είναι της Hannah Fry, «Hello World: Άνθρωπος στην εποχή του αλγόριθμου» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπασωτηρίου.

Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος εξέδωσαν επίσης βγάλει ένα βιβλίο του Γιάννη Μαστρογεωργίου «Τεχνητή νοημοσύνη και άνθρωπος - Μια απόπειρα κατανόησης της εποχής μας», οι εκδόσεις Λιβάνη ένα βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη με τίτλο «Ρήξη: ο πόλεμος της Τεχνητής Νοημοσύνης» και ένα του Πέτρου Παπακωνσταντίνου «Άνθρωποι και ρομπότ: Οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης». Μέσα στο 2024, αναμένεται ένας τόμος για τις εξελίξεις στην ΤΝ τα τελευταία χρόνια και τις προκλήσεις που αυτές επισύρουν για την τεχνολογία και τη δημοκρατία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ