Βιβλιο

Πώς να ζούμε: Πιθανότατα το καλύτερο εκλαϊκευτικό βιβλίο για τον Μονταίνι

Η Σάρα Μπέικγουελ διαβάζει προσεκτικά τα δοκίμιά του, περιγράφει όψεις της ζωής του και μοιράζεται μαζί μας το απόσταγμα της σκέψης της.

aris-sfakianakis.jpg
Άρης Σφακιανάκης
ΤΕΥΧΟΣ 887
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μισέλ ντε Μονταίν
© Wikimedia Commons

Αναγνώστης με αιτία: Παρουσίαση του βιβλίου «Πώς να ζούμε» της Σάρα Μπέικγουελ, που κυκλοφορεί από τις εκδ. Ίκαρος

Στο γυμνάσιο τον γνωρίσαμε ως Μονταίνιο, η Εστία εξέδωσε τα «Δοκίμιά» του ως Μονταίνι, σήμερα οι εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορούν το βιβλίο της Σάρα Μπέικγουελ με τίτλο «Πώς να ζούμε», το οποίο αναφέρεται στον Γάλλο στοχαστή ως Μοντέν.

Όπως κι αν θέλετε να τον πείτε, με όποια γραμματοσειρά κι αν τον γράψετε, ο άνθρωπος αυτός που έζησε τον 16ο αιώνα στην επαρχία της Γαλλίας, μέσα σε ένα κτήμα με αμπέλια που έδιναν το δικό τους κρασί, αξίζει να διαβαστεί. Μάλιστα, τον διαβάζει και ο ήρωας του τελευταίου μου βιβλίου –που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες– στο παλάτι του Όθωνα.

Εγώ, ομολογώ, έχω διαβάσει τα «Δοκίμιά» του τρεις φορές. Μιλάμε για τέσσερις τόμους. Μιλάμε για την απόλυτη πνευματική απόλαυση. Και επειδή ο όρος «δοκίμιο» παραπέμπει στο μυαλό του σύγχρονου αναγνώστη σε κάτι στριφνό και δυσνόητο (σαν τη φιλοσοφία του Καντ, τρόπον τινά), σας λέω ότι στην περίπτωση του Μονταίνιου πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο συγγραφέας μιλάει για τη ζωή με έναν τρόπο εντελώς μυθιστορηματικό. Μας βάζει στον κόσμο του, μοιράζεται μαζί μας τις αγωνίες του, αποκαλύπτει ανερυθρίαστα την καθημερινότητά του και τις ασελγείς σκέψεις του, με δυο λόγια δεν αφήνει απλώς τον αναγνώστη να κοιτάξει από την κλειδαρότρυπα του δωματίου του, αλλά του ανοίγει ο ίδιος την πόρτα.

Αντιλαμβάνομαι ότι για να πιάσει να διαβάσει κάποιος σήμερα τα «Δοκίμια» του Μονταίνιου θα πρέπει να πάρουν από τα χέρια του το smartphone για κανένα χρόνο. Πράγμα που δεν γίνεται στην εποχή του δικαιωματισμού που ζούμε. Οπότε…

Sarah Bakewell, Πώς να ζούμε

Οπότε μπορεί να πάρει και να διαβάσει το εξαιρετικό πόνημα της Σάρα Μπέικγουελ, «Πώς να ζούμε» (με υπότιτλο: Ή η ζωή του Μοντέν σε μια ερώτηση και είκοσι πιθανές απαντήσεις).

Η Αγγλίδα συγγραφέας προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη μια γκουρμέ ντεγκουστασιόν από την πλούσια πνευματική κουζίνα του Γάλλου εκείνου που παράτησε τη δουλειά του στην κυβερνητική θέση που κατείχε για να αποσυρθεί στον πύργο του, να απομονωθεί στη βιβλιοθήκη του και να γράψει για όλα εκείνα που τον ενδιέφεραν. Τα ερωτήματα που τον απασχολούν έχουν άλλοτε χιούμορ, όπως: πώς μπορείς να καθησυχάσεις έναν φίλο που νομίζει ότι μια μάγισσα του έχει κάνει μάγια; Ή το άλλο: Τι λες στο σκυλί σου όταν θέλει να βγείτε βόλτα για παιχνίδι, ενώ εσύ θέλεις να μείνεις στο γραφείο σου και να συνεχίσεις να γράφεις το βιβλίο σου;

Την ίδια στιγμή όμως τον απασχολούν και περισσότερο καίρια ερωτήματα, όπως: Πώς να διαχειριστείς τον φόβο του θανάτου; Πώς να ξεπεράσεις την απώλεια του παιδιού σου ή ενός πολυαγαπημένου φίλου; Πώς να συμφιλιωθείς με τις αναπότρεπτες αποτυχίες και πώς να αξιοποιήσεις στο έπακρο κάθε στιγμή ώστε να μη χαθεί η ζωή σου χωρίς να την ευχαριστηθείς;

Το εξαιρετικό βιβλίο της Σάρα Μπέικγουελ φροντίζει με ένα απολαυστικό πραγματικά τρόπο να μας εισαγάγει στον κόσμο του Μονταίνιου ωθώντας μας ταυτόχρονα να αναζητήσουμε στις βιβλιοθήκες μας, ή στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο, τα «Δοκίμια» του Μονταίνι.

Πρόκειται για μια έκδοση (σε πολύ καλή μετάφραση του Βαγγέλη Προβιά) που αξίζει συγχαρητηρίων – τα οποία και δίνω από εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ