Βιβλιο

Κατσαρόλες με βιβλία: Η γαστριμαργία… αλλιώς με τα «ανάλεκτα του κυρίου Schott»

Ένα βιβλίο απρόσμενο, απροσάρμοστο, γεμάτο λέξεις ακριβές για την κουζίνα και τη φιλοσοφία της. Κάτι ανάμεσα σε βιβλίο μαγειρικής, κατάλογο κρασιών, οδηγό οικιακής οικονομίας ή ιστορία της μαγειρικής

Δήμητρα Κακαουνάκη
Δήμητρα Κακαουνάκη
ΤΕΥΧΟΣ 879
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατσαρόλες με βιβλία: Η γαστριμαργία… αλλιώς με τα «ανάλεκτα του κυρίου Schott»

Κατσαρόλες με βιβλία: Συνταγή από το βιβλίο «Γαστριμαργικά ανάλεκτα του κυρίου Schott» του Ben Schott (εκδ. Κασταλία) 

Κι εκεί που κατεβαίνω στο κέντρο της πόλης να βρω μπαχαρικά και κανένα ωραίο, παλιό μαγαζί που μπορείς ακόμη να φας κάτι πολύ νόστιμο, ψάχνω στα βιβλιοπωλεία πέριξ της Athens Voice. Εκεί που βρίσκονται οι θησαυροί των γνώσεων, με λέξεις έτοιμες για την κατσαρόλα. Από ράφι σε ράφι πέφτω πάνω στα «Γαστριμαργικά ανάλεκτα του κυρίου Schott». Ωπ, εδώ είμαστε. Για να δούμε τι θα δούμε και κυρίως τι θα μαγειρέψουμε.

Ένα βιβλίο απρόσμενο, απροσάρμοστο, γεμάτο λέξεις ακριβές για την κουζίνα και τη φιλοσοφία της. Κάτι ανάμεσα σε βιβλίο μαγειρικής, κατάλογο κρασιών, οδηγό οικιακής οικονομίας ή ιστορία της μαγειρικής, όπως αναφέρεται στην περιγραφή του οπισθόφυλλου. Αυτό το ωραίο βιβλίο με τα μικρά γράμματα είναι κάτι παραπάνω. Έχει ως σκοπό να μαζέψει τα ψίχουλα που έχουν αφρόντιστα σκορπιστεί πάνω στο τραπεζομάντιλο των γαστριμαργικών αναζητήσεων. «“Τα γαστριμαργικά ανάλεκτα του Κυρίου Schott” (εκδ. Κασταλία) δεν ισχυρίζονται ότι εξαντλούν το θέμα τους, δεν διεκδικούν δάφνες αυθεντίας, δεν έχουν πρακτικό στόχο». «Το βιβλίο ελπίζει να ανοίξει την όρεξη σε ένα μενού γευσιγνωσίας, αλλιώς dιgustation».

Στο βιβλίο αυτό μπορείς, αγαπητέ αναγνώστη/αναγνώριστρια, να διαβάσεις για τη διχόνοια της πουτίγκας, την ονοματολογία πούρων ανάλογα με το χρώμα, τι κάθισαν και έφαγαν ο Τόνι Μπλερ και ο Γκόρντον Μπράουν στο Granita –ένα ιταλικό εστιατόριο του Β. Λονδίνου– στις 31 Μαΐου 1964. Και ακόμη για το μούστο και το πετιμέζι, το ιρλανδικό Champ, τα ελληνικά τυριά Π.Ο.Π., το σπαράγγι και τα ούρα (ναι, ούρα, καλά διαβάσατε…), τους λογότυπους της Κόκα-Κόλα, την ιαπωνική λειτουργία του τσαγιού, μαγειρικές παροιμίες, αλλά τους πολιτικούς αφορισμούς για το φαγητό. Έλεγε, για παράδειγμα, ο τέως Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, τον οποίο διαδέχθηκε ο Μπλερ στην εξουσία, «Επιτρέψτε μία παρατήρηση: με ωραία λόγια δεν βουτυρώνεις φρυγανιές».

Και αν σας αρέσει το ποτό, και πάλι θα βρείτε μυριάδες ιδιαίτερες πληροφορίες, από τις θερμίδες και δόσεις αλκοόλ ως και το πώς να αντιμετωπίσετε το hangover, ή αλλιώς την «οργή των σταφυλιών» σε μία παράφραση του βιβλίου του γνωστού έργου του Στάινμπεκ και τις βρετανικές επιγραφές των παμπ. Το βιβλίο αποτελείται, όπως ενημερώνει η έκδοση, από 41.286 λέξεις. Σταματάω εδώ και φτάνω στη σελίδα 139 σε μία πολύ ωραία συνταγή από το 30 π.Χ. Την προσφέρει ο Απίκιος.

Η συνταγή: Γουρουνόπουλο γεμιστό αλά ρωμαϊκά

Αφαιρούνται όλα τα κόκαλα μέσω του οισοφάγου, ώστε το γουρονόπουλο να μοιάζει με ασκό, και στη συνέχεια παραγεμίζετε με: ένα τεμαχισμένο κοτόπουλο, συκοφάγους, τεμάχια από το ίδιο το ζώο, λουκάνικα Λουκανίας, χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, επεξεργασμένους βολβούς, σαλιγκάρια χωρίς όστρακο, μολόχες, τεύτλα, πράσα, σέλινο, βραστό λάχανο, κορίανδρο, άκοπο πιπέρι και κουκουναρόσπουρους. Από πάνω προστίθενται 15 αυγά και πιπεράτο liquamen. Συρράπτετε και το αφήνετε να ψηθεί στον φούρνο. Ύστερα ανοίγετε μία σχισμή στην πλάτη του ζώου, από όπου χύνεται η ακόλουθη σάλτσα: πιπέρι, πήγανο, liquamen, passum, μέλι και λίγο λάδι. Όταν το μείγμα βράσει, προσθέστε άμυλο για να δέσει.

Το βιβλίο
«Τα γαστριμαργικά ανάλεκτα του κυρίου Schott», Ben Schott. Μετάφραση, προσαρμογή, προσθήκες από την Κατερίνα Σχινά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κασταλία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ