Βιβλιο

19 νέα βιβλία για να διαβάσεις: Επιστήμη, δοκίμα, ιστορία, ψυχολογία, προσωπική ανάπτυξη

Η Athens Voice χαζεύει τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων, ξεφυλλίζει τις καινούργιες εκδόσεις και σου προτείνει τίτλους

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 863
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Athens Voice χαζεύει τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων, ξεφυλλίζει τις καινούργιες εκδόσεις και σου προτείνει τίτλους
© Gabriela Pereira / Pexels

Αφιέρωμα Βιβλίο: Οι καινούργιες εκδόσεις για επιστημονικά βιβλία, δοκίμα, ιστορία, ψυχολογία, προσωπική ανάπτυξη

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΔΟΚΙΜΙΟ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ινσόσπε Τζέσι, Η επανάσταση της γλυκόζης, εκδ. Ψυχογιός

Ινσόσπε Τζέσι, Η επανάσταση της γλυκόζης, εκδ. Ψυχογιός
Ένα πολύ χρήσιμο εχειρίδιο: με τρόπο προσιτό και άμεσο, μα και με μια βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση, η βιοχημικός Τζέσι Ινσοσπέ μάς εξηγεί γιατί οι αιχμές της γλυκόζης στο αίμα μας είναι τόσο βλαβερές, αλλά και πώς να τις οριζοντιώσουμε προκειμένου να βελτιώσουμε την υγεία μας. Αναλύοντας δεκαετίες ερευνών και κάνοντας χιλιάδες πειράματα στον ίδιο της τον εαυτό με τη χρήση ενός ΣΕΓ (Συνεχής Ελεγκτής Γλυκόζης), έχει συμπυκνώσει τα ευρήματά της σε 10 απλές και ανατρεπτικές συμβουλές που μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα. Ολοκληρώνοντας αυτό το βιβλίο, θα συνειδητοποιήσεις πώς το φαγητό επηρεάζει τον οργανισμό σου. Θα μάθεις: τι να φας στο πρωινό σου για να μην έχεις λιγούρες στη διάρκεια της μέρας· με ποια σειρά να τρως ό,τι είναι στο πιάτο σου για να χάσεις βάρος· τι να μη φας όταν το στομάχι σου είναι άδειο· ποιες τροφές προκαλούν μεταπτώσεις στη διάθεσή σου· πώς να αποφύγεις τη μεσημεριανή υπνηλία.

Γιώργος Χαρβαλιάς, Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια, εκδ. Πεδίο

Γιώργος Χαρβαλιάς, Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια, εκδ. Πεδίο
Το βιβλίο ορόσημο για τις ελληνο-γερμανικές σχέσεις ξετυλίγει με συναρπαστικό τρόπο το νήμα μιας άγνωστης ιστορίας και αναψηλαφεί τα λησμονημένα πολεμικά χρέη, την παλινόστηση των Ναζί, τις μεθόδους οικονομικής επιβολής στην Ευρώπη και τις αθέατες όψεις του δωσιλογισμού. Μια αποκαλυπτική ιστορική έρευνα που φτάνει μέχρι το σήμερα, καταρρίπτοντας μύθους για το πρόσωπο της «καλής Γερμανίας» και φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το κρίσιμο ζήτημα των αποζημιώσεων. Η ανοιχτή πληγή των πολεμικών αποζημιώσεων, οι απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις, η στερεότυπη απάντηση «περασμένα ξεχασμένα» διαδοχικών γερμανικών κυβερνήσεων και η συγκαταβατική στάση των αντίστοιχων ελληνικών αποτελούν ένα σκοτεινό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Είναι όμως ένα κεφάλαιο που πρέπει να μνημονεύεται και να συζητείται, ως ελάχιστος φόρος τιμής σε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων που σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από την τραυματική εμπειρία της Κατοχής. Ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Γιώργος Χαρβαλιάς ανοίγει αυτό το κεφάλαιο, παραδίδοντας στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο που ρίχνει άπλετο φως στην άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία.

«Κόντρα στις βεβαιότητες» της Αθηνάς Δρέττα, εκδόσεις Επίκεντρο

Αθηνά Δρέττα, Κόντρα στις βεβαιότητες, εκδ. Επίκεντρο
Τα tweet του Ν. Τραμπ, οι αλγόριθμοι του Netflix, ο κορονοϊός και τα εμβόλια, η κλιματική αλλαγή, τα airbnb στο Κουκάκι και οι βιοτεχνίες που μετακόμισαν από την Αγ. Βαρβάρα στη Γιουχάν, το γκραν-πρι στο Μπαχρέιν και ο τραυματισμός του Γκροζάν, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, τέμνουν κάθετα τον παραδοσιακό άξονα Αριστερά - Δεξιά. Το δίπολο ανοικτό-κλειστό μαζί με το Αριστερά-Δεξιά απεικονίζουν μια νέα πολιτική γεωμετρία που μετατοπίζει τον πολιτικό ανταγωνισμό στον χώρο του κέντρου και προϋποθέτει συνολικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Οι ιδέες χρειάζονται επανεφεύρεση. Αυτό το βιβλίο προσπαθεί να δώσει μερικά ψήγματα αυτών των νέων ιδεών που αναγκαστικά χρειάζονται συνεχή επαναπροσδιορισμό και αναθεώρηση με βάση τις συγκλονιστικές εξελίξεις της εποχής.

Emily Ratajkowski, Το σώμα μου, εκδ. Πεδίο

Emily Ratajkowski, Το σώμα μου, εκδ. Πεδίο
Το επιτυχημένο μοντέλο και ηθοποιός, ενεργή προοδευτική πολίτης, εξαιρετική επιχειρηματίας, παγκόσμιο φαινόμενο των κοινωνικών δικτύων και, τώρα, συγγραφέας, έχοντας γίνει παγκοσμίως γνωστή στην ηλικία των είκοσι ενός ετών, προκάλεσε τόσο επαίνους όσο και οργή με τον προκλητικό τρόπο που παρουσίασε το σώμα της ως μια μη απολογητική δήλωση φεμινιστικής ενδυνάμωσης. Η μετέπειτα εξέλιξη της σκέψης της για την εμπορευματοποίηση των γυναικών από την κουλτούρα μας είναι το θέμα αυτού του βιβλίου. «Το σώμα μου είναι μια προσωπική εξερεύνηση του φεμινισμού, της σεξουαλικότητας και της δύναμης, του τρόπου που αντιμετωπίζουν οι άνδρες τις γυναίκες και του τρόπου που οι γυναίκες εκλογικεύουν αυτή την αντιμετώπιση». Τα δοκίμια αυτά καταγράφουν στιγμές από τη ζωή της Ratajkowski, ενώ εξερευνούν τον τρόπο που η κουλτούρα μας μετατρέπει τα κορίτσια και τη γυναικεία ομορφιά σε φετίχ, την εμμονή της αλλά και την περιφρόνηση που δείχνει στη γυναικεία σεξουαλικότητα, τη διεστραμμένη δυναμική της βιομηχανίας της μόδας και του κινηματογράφου, και την γκρίζα ζώνη ανάμεσα στη συναίνεση και στην κακοποίηση.

Γιώργης Έξαρχος, Ο ποιητής Αλέξανδρος Αγγέλου (1883-1980), εκδ. Δίαυλος

Γιώργης Έξαρχος, Ο ποιητής Αλέξανδρος Αγγέλου (1883-1980), εκδ. Δίαυλος
Ο συγγραφέας μας βάζει κατευθείαν στο κλίμα της μελέτης του: «Ο ποιητής Αλέξανδρος Αγγέλου (1883-1980), με το σημαντικότατο έργο του, που περιέχεται στον παρόντα τόμο και για πρώτη φορά εκδίδεται, δεν εντάσσεται σε καμιά κατηγορία συγγραφέων, από αυτούς οι οποίοι ασχολήθηκαν και έγραψαν στην αρμάνικη βλάχικη γλώσσα. Είναι φωτεινή εξαίρεση, διότι σε ηλικία 18-22 ετών έγραψε τα αριστουργήματά του ανά χείρας, με τη λογική διδάκτορα γλωσσολογίας, επιστήμη την οποία σπούδασε στη συνέχεια. Το σύνολο των πρωτογενών αρμάνικων λέξεων που χρησιμοποίησε ξεπερνούν τις 6.000! Και πέραν τούτου, όλα τα θέματα της ζωής των Αρμάνων Ελληνοβλάχων τα εξέθεσε και τα ανέλυσε μέσα από τον πρισματικό φακό που λέγεται γυναίκα. Το έργο του είναι ύμνος στην Αρμάνα – Βλάχα (Βλάχισσα), που δικαιολογημένα την αναδεικνύει ως τον καραβοκύρη του πλοίου που ονομάζεται “Βλάχων βίος, ιστορία και πολιτισμός”. Τέτοια έκδηλη αγάπη, τέτοιον γιγάντιο σεβασμό, τέτοια γοητευτική λατρεία προς τη γυναίκα, σε όλες της τις εκφάνσεις (μάνα, σύζυγος, κόρη, αδελφή, γιαγιά) και σε όλες της τις γήινες, θεϊκές και μεταφυσικές δράσεις της, δεν έχω συναντήσει σε άλλους συγγραφείς, πεζογράφους ή ποιητές, της χώρας μας ή και ξένους».

Δήμητρα Δήμου, Η καντιανή ηθική στον σύγχρονο κινηματογράφο, εκδ. Βακχικόν

Δήμητρα Δήμου, Η καντιανή ηθική στον σύγχρονο κινηματογράφο, εκδ. Βακχικόν
Είναι ο ακαδημαϊσμός ο θάνατος του κινηματογράφου; O εκπρόσωπος του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου Werner Herzog υποστηρίζει πως ναι: «(Ο ακαδημαϊσμός) είναι το ακριβώς αντίθετο του πάθους. Το σινεμά δεν είναι η τέχνη των ακαδημαϊκών, αλλά των αγράμματων». Ο Herzog επιβεβαιώνει έτσι την καντιανή θεωρία περί «άσκοπης σκοπιμότητας» στην τέχνη. Και όταν συμπληρώνει ότι «το σινεμά δεν είναι ανάλυση, είναι η αναταραχή του μυαλού, προέρχεται από τα πανηγύρια και τα τσίρκα, όχι από την τέχνη και τον ακαδημαϊσμό», δεν φαντάζεται πόσο προσεγγίζει το πνεύμα της αισθητικής θεωρίας του Kant περί ωραίου και υψηλού. Το βιβλίο αυτό είναι κατ’ ουσίαν ένα πείραμα ανίχνευσης φιλοσοφικών ιδεών σε μη αναμενόμενες και υπεράνω φιλοσοφικής υποψίας κινηματογραφικές παραγωγές. Τελικός στόχος: η διαμόρφωση μιας διαφορετικής ανάγνωσης τόσο του κλασικού, όσο και του pop κινηματογράφου και σίγουρα όχι ο εξαναγκασμός υιοθέτησης μιας περιχαρακωμένης οπτικής, αλλά μάλλον το αντίθετο.

Gabor Maté, Όταν το σώμα λέει όχι – Το κόστος του κρυφού στρες, εκδ. Key Books

Gabor Maté, Όταν το σώμα λέει όχι – Το κόστος του κρυφού στρες, εκδ. Key Books
Ο Gabor Maté εξηγεί τι είναι το κρυφό στρες, πώς μας οδηγεί σε μια σειρά από ασθένειες και, το κυριότερο, πώς μπορούμε να θεραπευτούμε. Μπορεί ένας άνθρωπος να πεθάνει, κυριολεκτικά, από μοναξιά; Συνδέονται τα καταπιεσμένα συναισθήματα με το Αλτσχάιμερ; Υπάρχει άραγε η «προσωπικότητα του καρκινοπαθούς»; Ειδικός σε θέματα τραύματος, ο συγγραφέας και γιατρός εξαρτήσεων και στρες, αντλεί στοιχεία από πρωτοποριακές έρευνες, καθώς και από τις αληθινές ιστορίες ασθενών του, για να εξετάσει τον ρόλο που παίζει το κρυφό στρες στην εμφάνιση μιας σειράς ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αρθρίτιδα, o καρκίνος και μια σειρά από αυτοάνοσα. Επιπρόσθετα, παρουσιάζει τους 7 Κανόνες της Θεραπείας, που μας οδηγούν από το στάδιο της Αποδοχής σε αυτό της Αυτονομίας.

Vaclav Smil, Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος, εκδ. Διόπτρα

Vaclav Smil, Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος, εκδ. Διόπτρα
Ένας επιστήμονας μιλάει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον: Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος; Το ερώτημα φαντάζει απλό, αλλά δεν είναι. Η αστικοποίηση του σημερινού πληθυσμού και οι εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στην αγροτική παραγωγή, στην ενέργεια και στην οικονομία άλλαξαν τον τρόπο που ζούμε. Ποτέ δεν είχαμε στη διάθεσή μας τέτοιο όγκο πληροφοριών, όμως οι περισσότεροι, εγκλωβισμένοι στην εξειδίκευσή μας και αποκομμένοι από την πρωτογενή παραγωγή, αδυνατούμε να αντιληφθούμε τα βασικά μεγέθη και να συλλάβουμε τη μεγάλη εικόνα. Σ’ αυτό το φιλόδοξο και προκλητικό βιβλίο, ένας κορυφαίος επιστήμονας της εποχής μας αναλύει τους παράγοντες που καθορίζουν την επιβίωση και την ευημερία μας. Από την ενέργεια και την παραγωγή τροφίμων στις πρώτες ύλες και την παγκοσμιοποίηση, τους κινδύνους, το περιβάλλον και το μέλλον, ο Vaclav Smil υποβάλλει τις θεωρίες και τις προτάσεις που διατυπώνονται σήμερα σ’ ένα τεστ επαλήθευσης με βάση τα αδιάσειστα στοιχεία και την ορθολογική σκέψη.

Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Νεωτερικότητα και Ακροδεξιά στα μετακομμουνιστικά Βαλκάνια, εκδ. Επίκεντρο

Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Νεωτερικότητα και Ακροδεξιά στα μετακομμουνιστικά Βαλκάνια, εκδ. Επίκεντρο
Με τα λόγια της Δάφνης Χαλκιοπούλου: «Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μετακομμουνιστικών βαλκανικών χωρών, όπως η Ρουμανία, η Σερβία και η Βουλγαρία, είναι η πηγή της νομιμοποίησης των ακροδεξιών κομμάτων. Επειδή τα σημαντικότερα ακροδεξιά κόμματα αντλούν τη νομιμοποίησή τους από την ίδια την κομμουνιστική περίοδο, η κομμουνιστική κληρονομιά είναι υψίστης σημασίας για την κατανόηση των διαστάσεων τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης της υποστήριξης των ακροδεξιών κομμάτων σε αυτές τις χώρες… Η συνεργασία μεταξύ των δύο άκρων μπορεί να ερμηνευθεί ως ανησυχητικό φαινόμενο όσον αφορά τις προοπτικές εκδημοκρατισμού. Επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο, ο Παπασαραντόπουλος κάνει συγκριτικές αναφορές στην Ελλάδα, η οποία επίσης βίωσε έναν συνασπισμό μεταξύ απίθανων συντρόφων, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΕΛ, το 2015, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του ευρωπαϊκού λαϊκισμού… Τελικά, οι συνασπισμοί αυτοί δεν είχαν διάρκεια. Αντιθέτως, οι «φαιοκόκκινες» συμμαχίες μπορεί να συνέβαλαν στην παρακμή της ακροδεξιάς στα μετακομμουνιστικά Βαλκάνια…»

Μάνος Δανέζης, Σπάζοντας τον καθρέφτη, εκδ. Δίαυλος

Μάνος Δανέζης, Σπάζοντας τον καθρέφτη, εκδ. Δίαυλος
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Ιστορικά, μεγάλες κοινωνικές επαναστάσεις ακολουθούν τις αντίστοιχες επιστημονικές. Σήμερα που η νέα Μεγάλη επιστημονική επανάσταση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, πρέπει να περιμένουμε μια νέα Κοινωνική αλλαγή. Τα αναμενόμενα γεγονότα και οι αιτίες τους είναι το θέμα αυτού του βιβλίου. Η σύγχρονη επιστημονική άποψη ότι η “υλική πραγματικότητα” αποτελεί μια ψεύτικη εικόνα, η οποία σχηματίζεται σε έναν νοητικό καθρέφτη που δημιουργεί ο εγκέφαλος, ανατρέπει τις καθιερωμένες επιστημονικές αντιλήψεις. Παράλληλα, αναθεωρούνται πολλά δόγματα του πολιτισμού μας τα οποία αναφέρονται τόσο στα πεδία της κοινωνικής συγκρότησης και των ανθρώπινων σχέσεων όσο και σε αυτά των οικονομικών, θεολογικών, μεταφυσικών και φιλοσοφικών ενοράσεών μας. Συμπέρασμα-κάλεσμα: ας σπάσουμε τον ψεύτικο καθρέφτη, που πάνω του εμφανίζονται οι παραπλανητικές εικόνες ενός κόσμου που έχουμε αναγκαστεί να αποδεχόμαστε ως πραγματικό, και τον οποίο υποχρεωτικά υπηρετούμε. Ας καταλάβουμε τη νέα αποδεικνυόμενη γνώση για το τι είναι ο Άνθρωπος, τι είναι το Σύμπαν, τι είναι ο Θεός. Ας Σπάσουμε τον Καθρέφτη».

Η αστρονομία με απλά λόγια, Συλλογική, εκδ. Κλειδάριθμος

Η αστρονομία με απλά λόγια, Συλλογική, εκδ. Κλειδάριθμος
Πώς μπορούμε να μετρήσουμε το σύμπαν; Πού βρίσκεται ο «ορίζοντας γεγονότων»; Τι είναι η «σκοτεινή ύλη»; Από την αυγή του πολιτισμού, οι άνθρωποι παρατηρούσαν τα ουράνια φαινόμενα και επιχειρούσαν να τα εξηγήσουν. Έκτοτε, η επιστήμη της αστρονομίας μάς βοήθησε να διευρύνουμε τους ορίζοντες της γνώσης μας και να κατανοήσουμε το σύμπαν και τη θέση μας σ’ αυτό. Γραμμένο με απλή και κατανοητή γλώσσα, το βιβλίο είναι γεμάτο συνοπτικές αλλά πλήρεις ερμηνείες που παρακάμπτουν τη δυσνόητη ορολογία, διαγράμματα που εξηγούν τις περίπλοκες θεωρίες, αποφθέγματα που εντυπώνουν στη μνήμη τις αστρονομικές ανακαλύψεις και έξυπνη εικονογράφηση που ενισχύει την αντίληψή μας για τον κόσμο των άστρων.

Vincent Duluc - Kris - Florent Calvez, George Best - Ο πέμπτος Μπητλ, εκδ. Δίαυλος

Vincent Duluc - Kris - Florent Calvez, George Best - Ο πέμπτος Μπητλ, εκδ. Δίαυλος
Ο Τζορτζ Μπεστ υπήρξε για το ποδόσφαιρο ό,τι οι Μπητλς για την ποπ μουσική: η ενσάρκωση στην καρδιά των Swinging Sixties, μιας νέας κοινωνικής κατηγορίας. Εκπροσώπησε μια νεολαία ασυμβίβαστη, γεμάτη ανεμελιά και αυθάδεια, την ίδια νεολαία, που λίγα χρόνια αργότερα, στο τέλος της Ένδοξης Τριακονταετίας μετά τον Πόλεμο, κάπου στα μέσα της του ’70, θα συγκρουόταν με την αμείλικτη πραγματικότητα των χαμένων ψευδαισθήσεων, των ναρκωτικών και του αλκοόλ. Ο Τζορτζ Μπεστ θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Όμως δε θα ήταν ο Τζορτζ Μπεστ. O Kris προσάρμοσε σε κόμικ το μυθιστόρημα Le Cinquieme Beatles του Vincent Duluc, μιας από τις κορυφαίες πένες της γαλλικής αθλητικογραφίας. Ο σκιτσογράφος Florent Calvez έδωσε «ζωή» στο είδωλο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και στην «Αγία Τριάδα» που ο Μπεστ υπηρέτησε όλη του τη ζωή, δηλαδή το «αλανιάρικο» ποδόσφαιρο, το σεξ και το rock&roll. Ένα graphic novel για τη «μοναδική» ζωή του από τις εργατικές συνοικίες του Μπέλφαστ μέχρι την κορυφή και το άδοξο τέλος του, σε μετάφραση του Γιάννης Ανδρέου, ενώ το σημείωμα του επιλόγου ανήκει στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μάκη Διόγο, «σεσημασμένο πιστό» του Τζορτζ Μπεστ όσο και της Γιουνάιτεντ.

Τάκης Λαζαρίδης, Ευτυχώς ηττηθήκαμε, σύντροφοι…, εκδ. Επίκεντρο

Τάκης Λαζαρίδης, Ευτυχώς ηττηθήκαμε, σύντροφοι…, εκδ. Επίκεντρο
«Ανήκω στη γενιά των κομμουνιστών που πλήρωσαν τον λογαριασμό χωρίς ποτέ να τον ελέγξουν. Τετάρτη Αυγούστου, Κατοχή, Δεκέμβρης, Εμφύλιος, τα χρόνια που ακολούθησαν τον Εμφύλιο. Κοντύλια, όλα, από τον ίδιο παραφουσκωμένο λογαριασμό... Δραματικά ερωτήματα και τραγικά διλήμματα μας ζώνουν. Ποιος είναι ο κόσμος όπου ζούμε; Πού βαδίζει η ανθρωπότητα; Ποιο είναι το χρέος του ανθρώπου που αγαπά την ελευθερία, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο;». Ο νεαρός Τάκης Λαζαρίδης υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του όταν, τον Νοέμβριο του 1951, ξέσπασε στην Αθήνα η υπόθεση των ασυρμάτων του ΚΚΕ, με εξέχοντα κατηγορούμενο τον Νίκο Μπελογιάννη. Η δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας (Α.Ν. 375/1936) έγινε τον Φεβρουάριο του 1952. Οκτώ από τους 29 κατηγορουμένους καταδικάστηκαν σε θάνατο: Νίκος Μπελογιάννης Δημήτρης Μπάτσης, Ηλίας Αργυριάδης, Νικόλαος Καλούμενος, Έλλη Ιωαννίδου, στρατιώτης Φιλάρετος (Τάκης) Λαζαρίδης και Χαράλαμπος Μπισμπιάνος. Στη δίκη ο Τάκης «υπερασπίστηκε με επαναστατική συνέπεια και αδιαλλαξία την τιμή και την υπόληψη του κόμματος», όπως έγραψαν τα κομματικά έντυπα. Το βράδυ της 31ης Μαρτίου 1952 πήραν από τη φυλακή τους Μπελογιάννη, Μπάτση, Αργυριάδη και Καλούμενο και τους εκτέλεσαν στο Γουδί αφού φώτισαν τον χώρο με τους προβολείς των καμιονιών. Ο Λαζαρίδης επέζησε χάρις στο νεαρό της ηλικίας του, αλλά και χάρις στο ότι ο πατέρας του εκτελέστηκε από τους Γερμανούς και η μητέρα του για την αντιστασιακή της δράση καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά από βουλγαρικό στρατοδικείο. Αυτά προς γνώση για το μέγεθος και το ανάστημα αυτών των μαρτυριών…


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

John J. Ratey, Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου, εκδ. Key Books

John J. Ratey, Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου, εκδ. Key Books
Ξυπνάς κουρασμένος; Έχεις μνήμη χρυσόψαρου; Σε αγχώνει η καθημερινότητά σου; Υπάρχει λύση, λέει ο Ratey: η αερόβια άσκηση προγραμματίζει το μυαλό σου για κορυφαία απόδοση κι έτσι με αφορμή ένα επαναστατικό πρόγραμμα φυσικής αγωγής στο Ιλινόι των Η.Π.Α., όπου 19.000 μαθητές που γυμνάζονταν κάθε πρωί πρώτευσαν σε διεθνείς διαγωνισμούς φυσικής, ο καθηγητής ψυχιατρικής του Χάρβαρντ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα πολυετών ερευνών. Όλες συγκλίνουν στο ότι η άσκηση είναι πραγματικά η καλύτερη άμυνά μας ενάντια στην κατάθλιψη, στη διάσπαση προσοχής, στους εθισμούς, στις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ρόξι Ναφούσι, Manifest. Φτιάξε τη ζωή σου όπως θέλεις, εκδ. Ψυχογιός

Ρόξι Ναφούσι, Manifest. Φτιάξε τη ζωή σου όπως θέλεις, εκδ. Ψυχογιός
Γραμμένο από την coach προσωπικής ανάπτυξης Ρόξι Ναφούσι, το βιβλίο αυτό είναι o απαραίτητος οδηγός για οποιονδήποτε θέλει να νιώσει πως κρατάει το τιμόνι της ζωής του. Σε μόλις επτά απλά βήματα, η Ναφούσι διατείνεται πως οι αναγνώστες της θα μπορέσουν να κατανοήσουν την πραγματική τέχνη του manifesting και της υλοποίησης που οδηγεί σε μια άλλη νέα ζωή. Λέει: «Είτε θέλεις να προσελκύσεις την αδελφή ψυχή σου, να βρεις την τέλεια δουλειά, να αγοράσεις το σπίτι που ανέκαθεν ήθελες ή απλώς να αποκτήσεις περισσότερη εσωτερική γαλήνη και αυτοπεποίθηση, το Manifest θα σε διδάξει πώς ακριβώς να φτάσεις ως εκεί. Επομένως, έχε ξεκάθαρο όραμα, απομάκρυνε τον φόβο και την αμφιβολία, ευθυγράμμισε τη συμπεριφορά σου με τους στόχους σου, ξεπέρασε τις δοκιμασίες του σύμπαντος, ασπάσου την ευγνωμοσύνη χωρίς περιορισμούς, μετάτρεψε τον φθόνο σε έμπνευση και εμπιστέψου το σύμπαν».

Rhonda Byrne, The Secret - Ήρωας, εκδ. Πεδίο

Rhonda Byrne, The Secret - Ήρωας, εκδ. Πεδίο
Φανταστείτε να υπήρχε ένας χάρτης που να σας έδειχνε πώς, από εδώ όπου είστε τώρα, μπορείτε να κατακτήσετε την πιο καταπληκτική, πλούσια, γεμάτη και συναρπαστική ζωή που ονειρευτήκατε ποτέ. Φανταστείτε πως ο χάρτης αυτός σας καθοδηγεί βήμα προς βήμα στη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε για τη ζωή που επιθυμείτε. Αυτήν τη στιγμή, λέει η συγγραφέας, κρατάτε στα χέρια σας αυτόν τον χάρτη. «Είναι ο χάρτης της ζωής σας – είναι ο χάρτης με προορισμό το μεγαλείο». Δώδεκα από τους πιο επιτυχημένους εν ζωή ανθρώπους στον κόσμο, μοιράζονται τις φαινομενικά ανέφικτες προσωπικές τους ιστορίες και αποκαλύπτουν ότι έχουμε όλοι γεννηθεί με τα στοιχεία εκείνα που χρειάζονται για να ζήσουμε το μεγαλύτερό μας όνειρο.

Gaur Gopal Das, Τα υπέροχα μυστικά της ζωής – Πώς να βρεις ισορροπία και νόημα στη ζωή σου, εκδ. Key Books

Gaur Gopal Das, Τα υπέροχα μυστικά της ζωής – Πώς να βρεις ισορροπία και νόημα στη ζωή σου, εκδ. Key Books
Κολλημένος στην ανελέητη κίνηση της Βομβάης, ο Gaur Gopal Das συζητάει μαζί με τον εκατομμυριούχο νεαρό φίλο του τον Χάρι. Ξεκινάνε με τα απλά και καθημερινά: το στρες της σύγχρονης ζωής, την οικονομική ανασφάλεια, τις δυσκολίες στις σχέσεις. Μες στη λιμουζίνα του Χάρι οι δύο φίλοι σταδιακά εμβαθύνουν στα μεγάλα ζητήματα της ύπαρξης. Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας; Ποιο είναι το κλειδί για την ευτυχία που διαρκεί; Ο ινδουιστής μοναχός Gaur Gopal Das οδηγεί τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και μοιράζεται τις πολύτιμες γνώσεις του. Τα μαθήματα ζωής και το απόσταγμα των εμπειριών του που παρουσιάζει στο βιβλίο αυτό, πιθανόν να σας εμπνεύσουν και να σας μάθουν πώς να ευθυγραμμίσετε τη ζωή με τα όνειρά σας.

Τάρα Πόρτερ, Δε με καταλαβαίνεις!, εκδ. Ψυχογιός

Τάρα Πόρτερ, Δε με καταλαβαίνεις!, εκδ. Ψυχογιός
Οι έφηβες και οι νέες γυναίκες σήμερα είναι αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη συνθήκη: ποτέ έως τώρα δεν υπήρχαν τόσο μεγάλη ελευθερία και τόσες επιλογές, αλλά και ποτέ έως τώρα δεν υπήρχαν τόσες απαιτήσεις από αυτές – είτε από τρίτους είτε από τις ίδιες. Απευθυνόμενη στις έφηβες και τις νεαρές γυναίκες, η δρ Τάρα Πόρτερ αξιοποιεί την πολυετή ψυχοθεραπευτική εμπειρία της για να τους προσφέρει τα εργαλεία ώστε να κατανοήσουν τη δική τους ψυχολογία. Από τις εξετάσεις ως τις φιλίες, από τις σχέσεις μες στην οικογένεια ως τον έρωτα, η Πόρτερ συνθέτει όλα όσα έχει μάθει για να δώσει προσιτές εξηγήσεις και συμβουλές σε έφηβες και νέες γυναίκες. Σαν μια θερμή επιστολή από έναν σοφό φίλο ή μια μεγαλύτερη αδερφή, το βιβλίο αυτό κατανοεί τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα οι νέες γυναίκες και τις καθοδηγεί απέναντι στις προκλήσεις που θα βρουν στον δρόμο τους.

Whitney Goodman, Τοξική θετικότητα – Οδηγός συναισθηματικής επιβίωσης σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με την ευτυχία, εκδ. Key Books

Whitney Goodman, Τοξική θετικότητα – Οδηγός συναισθηματικής επιβίωσης σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με την ευτυχία, εκδ. Key Books
Καθηµερινά, βοµβαρδιζόµαστε µε τόνους «υποχρεωτικής» θετικότητας. Τα social media είναι γεµάτα από συµβουλές που µας παροτρύνουν επιτακτικά να δούµε τη φωτεινή πλευρά της ζωής, ειδικοί κάθε είδους, από life coaches έως θεραπευτές,προσπαθούν να µας πείσουν ότι το κλειδί για την ευτυχία είναι η αποσιώπηση της αρνητικότητας. Ακόµα και όταν αντιµετωπίζουµε σηµαντικές προκλήσεις –ασθένειες, απώλειες, χωρισµούς και άλλα δυσάρεστα–, µας δίνεται ελάχιστος χώρος για να εκφράσουµε τα αληθινά µας συναισθήµατα και φυσικά ούτε συζήτηση να τα επεξεργαστούµε πριν φτάσουµε στο σηµείο να νιώσουµε καλύτερα και να προχωρήσουµε. Αλλά αν όλη αυτή η θετικότητα είναι η απάντηση, γιατί τόσο πολλοί από εµάς νιώθουµε άγχος, κατάθλιψη και εξάντληση; Σε αυτό το καινοτόµο βιβλίο, η δηµοφιλής ψυχοθεραπεύτρια Whitney Goodman παρουσιάζει τις τελευταίες έρευνες στην επιστήµη της, καθώς και ιστορίες θεραπευοµένων που με απλούς τρόπους, παραδείγµατα και διαλόγους µας δείχνει πώς να σταθούµε στους γύρω µας όταν τα δύσκολα συναισθήµατα τους κυριεύουν, και ναι, δεν αρκεί ένα «θα περάσει κι αυτό».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ