Βιβλιο

10 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας για να διαβάσεις ή να χαρίσεις στις γιορτές

Βιβλία για τα Χριστούγεννα, σελίδες για το νέο έτος

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 853
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
αστυνομική λογοτεχνία
© Pixabay / pexels

Αστυνομικά βιβλία για τα Χριστούγεννα: 10 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας που ξεχωρίζουν το 2022

Η Athens Voice βλέπει τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες των βιβλιοπωλείων και προτείνει 10 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας για να χαρίσετε ή να διαβάσετε φέτος τα Χριστούγεννα.

to_nisi_cvr-front

Andriam McKinty, Το νησί, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα Για τη Χέδερ Μπάξτερ, ένα ταξίδι στην Αυστραλία με τον σύζυγοό της, τον Τομ, και τα δύο παιδιά του, την Ολίβια και τον Όουεν, είναι η εκπλήρωση ενός υπέροχου ονείρου. Είναι η ιδανική αφορμή για διακοπές και για να έρθει πιο κοντά με τα δύο παιδιά. Όμως, όπως συμβαίνει σε όλες τις οικογενειακές διακοπές, τίποτα δεν πηγαίνει όπως το είχαν αρχικά προγραμματίσει. Η ζέστη είναι αφόρητη, τα παιδιά βαριούνται και τα κοάλα που τους είχαν υποσχεθεί δεν φαίνονται πουθενά. Δύο ντόπιοι τους προσκαλούν στο ιδιωτικό νησί Ντατς και η οικογένεια τους ακολουθεί. Στο νησί δεν υπάρχουν τηλέφωνα, άρα η οικογένεια θα έχει την ευκαιρία να περάσει μία ώρα χωρίς καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Θα είναι μια υπέροχη περιπέτεια. Όμως υπάρχει λόγος που το νησί Ντατς είναι ιδιωτικό. Όταν η επίσκεψή τους καταλήγει σε ένα φρικτό δυστύχημα, η Χέδερ πρέπει να κάνει μια επιλογή που ανατρέπει όλα τα δεδομένα. Από επισκέπτες, οι Μπάξτερ θα γίνουν θηράματα που τρέχουν για να σωθούν από τους αδίστακτους διώκτες τους. 


agra-simenon_montmartre

Georges Simenon, Ο Μαιγκρέ στη Μονμάρτρη, εκδόσεις Άγρα «Ακριβώς απέναντί του, στον τοίχο, είδε μια φωτογραφία της Αρλέτ, με το αιώνιο μαύρο φόρεμα, τόσο εφαρμοστό επάνω της που έδειχνε πιο γυμνή και από τις άσεμνες φωτογραφίες που είχε στην τσέπη του. Σήμερα το πρωί, στο γραφείο του Λυκάς, μόλις που την είχε προσέξει. Δεν ήταν παρά ένα πουλάκι της νύχτας όπως τόσα άλλα. Ωστόσο, είχε εντυπωσιαστεί από τα νιάτα της και κάτι του είχε φανεί ότι δεν πήγαινε καλά...». Ο Georges Simenon γράφει ένα συναρπαστικό παρισινό μυθιστόρημα με τον επιθεωρητή Μαιγκρέ στη θρυλική περιοχή της Μονμάρτρης με τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Στο Πικράττ’ς, ένα μικρό μπαρ-ξενυχτάδικο, με τζαζ μουσική και σόου γυναικών ώς τα ξημερώματα, διαδραματίζεται η τραγωδία μιας κοπέλας που ήρθε από τη γαλλική επαρχία για να δοκιμάσει την τύχη της. Το βιβλίο περιλαμβάνει εκπληκτικές περιγραφές του κόσμου της νύχτας στη διάσημη συνοικία του Παρισιού.


bell-τyflo-shmeio-craven

M. W. Craven, Τυφλό σημείο, εκδόσεις Bell Το «Τυφλό Σημείο» είναι η τέταρτη υπόθεση του μοναδικού διδύμου Ουάσινγκτον Πόου και Τίλι Μπράντσο, στην αναμφίβολα πιο πετυχημένη σειρά crime βιβλίων των τελευταίων ετών. Βουτιά στην υπόθεση: Ο ντετέκτιβ αρχιφύλακας Ουάσινγκτον Πόου είναι στο δικαστήριο και αγωνίζεται να παραμείνει στο πολυαγαπημένο και απομονωμένο του υποστατικό, όταν τον καλούν σε ένα μπορντέλο στο Καρλάιλ, όπου ένας άντρας έχει χτυπηθεί μέχρι θανάτου με ένα ρόπαλο. Καθώς ο Πόου και η κοινωνικά αδέξια αναλύτρια Τίλι Μπράντσο εμβαθύνουν στην υπόθεση, βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινομενικά αναπάντητα ερωτήματα: γιατί τίποτα από το παρελθόν του θύματος δεν επαληθεύεται; Γιατί αφέθηκε ένα μπιμπελό στον τόπο του εγκλήματος και ποια είναι η σύνδεση με μια άψογα εκτελεσμένη ληστεία σε τράπεζα τρία χρόνια πριν, μια ληστεία στην οποία τίποτα δεν κλάπηκε;


psichogios_v2

Ρόμπερτ Χάρις, V2, εκδόσεις Ψυχογιός «Ο πρώτος πύραυλος θα κάνει πέντε λεπτά για να χτυπήσει το Λονδίνο. Έχετε έξι λεπτά για να σταματήσετε τον δεύτερο». Ο Ρούντι Γκραφ, ένας μηχανικός που ονειρευόταν να στείλει ρουκέτες στη Σελήνη, καταλήγει να δουλεύει στο πλευρό του Βέρνερ φον Μπράουν, για λογαριασμό των ναζί, βομβαρδίζοντας το Λονδίνο με πυραύλους V2. Η Κέι Κέιτον-Ουόλς ζει κι εκείνη μέσα στη δίνη του πολέμου. Όταν, εν μέσω ενός βομβαρδισμού, η σχέση της με τον εραστή της, έναν αξιωματικό της RAF, αποκαλύπτεται, προσφέρεται να μεταβεί σε μια μικρή πόλη του Βελγίου, όπου μαζί με άλλες σμηνίτισσες της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας ευελπιστούν να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τα σημεία εκτόξευσης των πυραύλων V2. Από τον συγγραφέα των μπεστ σέλερ «Fatherland» και «Μόναχο», ένα θρίλερ με θέμα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


dioptra-oxi_pia_anthropos

Osamu Dazai, Όχι πια άνθρωπος, εκδόσεις Διόπτρα Το «Όχι πια άνθρωπος» του Osamu Dazai, το δεύτερο μυθιστόρημα του κορυφαίου μεταπολεμικού Ιάπωνα συγγραφέα, είναι η συναρπαστική ιστορία ενός νεαρού άντρα που προσπαθεί να βρει τη θέση του σε έναν κόσμο που δεν καταλαβαίνει. Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως αποτυχημένο, ο ήρωας πασχίζει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, ακόμα κι όταν αισθάνεται ανίκανος να κατανοήσει τα ανθρώπινα όντα. Οι προσπάθειες του Γιόζο να συμφιλιωθεί με τον κόσμο γύρω του ξεκινούν από την παιδική του ηλικία και τελικά οδηγούν σε μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας μετά την ενηλικίωσή του. Ένα μυθιστόρημα βαθιά συγκινητικό, ακόμα και εμψυχωτικό. Το να γνωρίζεις τι σημαίνει απόγνωση και να την υπερνικάς με τα μέσα που διαθέτεις –η φαντασία ήταν το μοναδικό όπλο του Dazai– αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα μοναδικό χάρισμα.


metaixmio-to_skotadi_paramenei

William McIlvanney, Ian Rankin, Το σκοτάδι παραμένει, εκδόσεις Μεταίχμιο Ο δικηγόρος Μπόμπι Κάρτερ έκανε πολλές δουλειές για τους λάθος ανθρώπους. Τώρα είναι νεκρός και ο θάνατός του δεν ήταν ατύχημα. Πέρα από την απελπισμένη οικογένειά του και ένα σωρό ισχυρούς φίλους, ο Κάρτερ άφησε πίσω του και αρκετούς εχθρούς. Ποιος μπορεί να έδωσε το τελειωτικό χτύπημα; Τα βιβλία του William McIlvanney με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Λέιντλο, που αναλαμβάνει την υπόθεση, άλλαξαν το τοπίο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Όταν πέθανε το 2015, άφησε πίσω ένα μισοτελειωμένο χειρόγραφο με την πρώτη υπόθεση του Λέιντλο, την οποία ανέλαβε να ολοκληρώσει ο Ian Rankin. Τι έχουμε εδώ επομένως; Οι δύο εμβληματικοί συγγραφείς δίνουν ζωή στον υπόκοσμο της Γλασκώβης στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.


kedros-kerr_to_ena_apo_to_allo_teliko

Philip Kerr, Το ένα από το άλλο, εκδόσεις Κέδρος Μόναχο, 1949, στην πόλη επικρατεί χάος, εγκληματίες πολέμου το σκάνε, βρόμικες συμφωνίες κλείνονται και μαχαιριές πέφτουν πισώπλατα. Η πόλη έχει πολύ ψωμί για έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ που μπορεί να καθαρίζει το ναζιστικό παρελθόν ευκατάστατων πολιτών, να διευκολύνει τη φυγή κάποιων στο εξωτερικό, να διευθετεί αξιώσεις για κλοπιμαία. Μπορεί οι δουλειές αυτές να αηδιάζουν τον Μπέρνι Γκούντερ, αλλά γεμίζουν το άδειο πορτοφόλι του. Κάποια στιγμή μια γυναίκα ζητάει τη βοήθειά του. Ο άντρας της έχει εξαφανιστεί. Πρόκειται για τον σαδιστή πρώην διοικητή ενός από τα πιο φρικτά στρατόπεδα εργασίας στην Πολωνία. Δε θέλει να τον βρει, θέλει απλώς να βεβαιωθεί ότι είναι νεκρός. Φαίνεται αρκετά απλή υπόθεση, ο Γκούντερ την αναλαμβάνει, όμως στην πορεία συνειδητοποιεί πόσο άσχημα έχει μπλέξει αντιμετωπίζοντας εχθρούς από κάθε πλευρά. 


psichogios_prigkipas_tis_omixlis

Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, Η τριλογία της ομίχλης 1: Ο πρίγκιπας της ομίχλης, εκδόσεις Ψυχογιός Το νέο σπιτικό των Κάρβερ, στο παραθαλάσσιο χωριό όπου έχουν μετακομίσει για να ξεφύγουν από τον κλοιό του πολέμου που σφίγγει στο Λονδίνο, περιβάλλεται από μυστήριο. Το πνεύμα του μικρού Τζέικομπ, του γιου των παλιών ιδιοκτητών, ο οποίος πνίγηκε εκεί πριν από χρόνια, εξακολουθεί να επισκιάζει το μέρος. Οι αλλόκοτες συνθήκες θανάτου του αρχίζουν να αποσαφηνίζονται μόνο όταν αποκαλύπτεται ο Πρίγκιπας της Ομίχλης, ένας διαβολικός χαρακτήρας ικανός να εκπληρώσει οποιαδήποτε επιθυμία με τίμημα όμως ιδιαίτερα υψηλό.


dioptra-prepei_na_se_prodoso

Ruta Sepetys, Πρέπει να σε προδώσω, εκδόσεις Διόπτρα Ο δεκαεπτάχρονος Κρίστιαν Φλορέσκου ακούει ροκ μουσική, διαβάζει ποίηση και ονειρεύεται. Η σκέψη όμως είναι έγκλημα στη Ρουμανία. Όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης, πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναμορφωμένος και πιστός στα ιδεώδη ενός μονάρχη. Την εποχή που επικρατεί η απομόνωση, η Σεκουριτάτε προσεγγίζει τον Κρίστιαν ώστε να γίνει πληροφοριοδότης.Είναι ευφυής, γνωρίζει αγγλικά και έχει πρόσβαση στην οικία του Αμερικανού διπλωμάτη. Οι ενοχές τον κατακλύζουν. Ο πράκτορας έχει έναν φάκελο και τον εκβιάζει. Το αγόρι αναγκάζεται να στρατολογηθεί. Ποιος τον κατέδωσε; Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα της Ρουμανικής Επανάστασης του 1989, η Ruta Sepetys αφηγείται ένα οργουελικό θρίλερ για μια γωνιά της ιστορίας με σιωπή, πόνο, μα και πίστη στο ανθρώπινο πνεύμα.


psychogios_asteri_pano_apo_ti_bitleem

Agatha Christie, Αστέρι πάνω από τη Βηθλεέμ και άλλες ιστορίες, εκδόσεις Ψυχογιός Σε μια φάτνη της Βηθλεέμ ένας άγγελος προσφέρει στη Μαρία ένα όραμα του μέλλοντος και την ευκαιρία να αλλάξει τη ροή των γεγονότων. Ένας άτακτος γαϊδαράκος μαθαίνει το νόημα της αγάπης, καθώς μεταφέρει με ασφάλεια προς την Αίγυπτο μια πολύ ξεχωριστή μητέρα και το παιδί της. Η Άγκαθα Κρίστι εξέδωσε αυτή τη συλλογή ποιημάτων και ιστοριών με θρησκευτικό περιεχόμενο χρησιμοποιώντας το όνομα του συζύγου της. Το βιβλίο θεωρήθηκε παιδικό, προκειμένου να διαφοροποιηθεί από το υπόλοιπο έργο της, ωστόσο απευθύνεται κυρίως σε ενηλίκους – ειδικά στους ενηλίκους των μέσων της δεκαετίας του ’60, τότε που πρωτοδημοσιεύτηκε. Αν και οι εκδότες της ήταν πολύ επιφυλακτικοί, η επιτυχία του βιβλίου τους εξέπληξε ιδιαιτέρως.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ