Βιβλιο

25 βιβλία για τα Χριστούγεννα: Επιστήμη, μελέτες, ψυχολογία, βιογραφίες, μαγειρική

Βιβλία για τα Χριστούγεννα, σελίδες για το νέο έτος

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 853
17’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
25 βιβλία για τα Χριστούγεννα: Επιστήμη, μελέτες, ψυχολογία, βιογραφίες, μαγειρική

25 βιβλία με αντικείμενο την επιστήμη, την ψυχολογία, τον ελεύθερο χρόνο που ξεχωρίσαμε το 2022

Η Athens Voice βλέπει τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες των βιβλιοπωλείων και προτείνει 25 βιβλία επιστημονικά, μελέτης, ψυχολογίας ή βιογραφίες, για να χαρίσετε ή να διαβάσετε φέτος τα Χριστούγεννα.

chomski

Noam Chomsky, Robert Pollin, Κλιματική κρίση και παγκόσμια Πράσινη Νέα Συμφωνία, εκδόσεις Πεδίο O κορυφαίος διανοούμενος Noam Chomsky και ο γνωστός προοδευτικός οικονομολόγος Robert Pollin αποτυπώνουν τις καταστροφικές συνέπειες της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής και παρουσιάζουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα: την Πράσινη Νέα Συμφωνία. Οι δύο διανοητές υποστηρίζουν ότι οι προβλέψεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπερνούν τη φαντασία μας: απέραντες εκτάσεις γης θα μείνουν ακατοίκητες, καθώς θα μαστίζονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασίες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σιτοδεία. Η ανθρωπότητα πρέπει να εγκαταλείψει την καύση ορυκτών καυσίμων την επόμενη τριακονταετία, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο και να αυξηθούν οι ευκαιρίες των εργαζόμενων. 


she-said-kapoia-milise

Τζόντι Κάντορ, Μέγκαν Τούι, Κάποια μίλησε - She Said, εκδ. ΑΘΕΝS Bookstore Publications Στις 5 Οκτωβρίου 2017, η New York Times δημοσίευσε ένα άρθρο των Τζόντι Κάντορ και Μέγκαν Τούι που θα γινόταν αφορμή για ένα από τα σημαντικότερα κινήματα των τελευταίων ετών στη Δύση, το #MeToo. Το καθηλωτικό βιβλίο «Κάποια μίλησε» αφηγείται την άγνωστη ιστορία της έρευνας των δύο βραβευμένων με Πούλιντζερ δημοσιογράφων για το σκάνδαλο Γουάνστιν κατά τη διάρκεια της οποίας κατάφεραν να ξεμπερδέψουν ένα κουβάρι μυστικών πληρωμών και συμβάσεων εμπιστευτικότητας που τυλιγόταν επί δεκαετίες, πίεσαν μερικές από τις πιο διάσημες γυναίκες στον κόσμο, και κάποιες άγνωστες, να διακινδυνεύσουν μια δημόσια καταγγελία, και αντιμετώπισαν κατά πρόσωπο τον Γουάνστιν, την ομάδα των συνηγόρων του, ακόμη και τους ιδιωτικούς ερευνητές του.


kleidarithmos-το_σωμα_δεν_ξεχνα

Bessel van der Kolk, Το σώμα δεν ξεχνά - Εγκέφαλος, νους και σώμα στη θεραπεία του τραύματος, εκδόσεις Κλειδάριθμος Έρευνες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξαν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι το ψυχικό τραύμα: οι εμπειρίες του επηρεάζουν την ανθρώπινη βιολογία και ταυτότητα και έχουν καταστρεπτικές κοινωνικές συνέπειες, όπως σωματικές παθήσεις, προβλήματα στο σχολείο και την εργασία, εθισμό σε ουσίες καθώς και ψυχικές ασθένειες. Οι συνέπειες είναι ολέθριες για τους πάσχοντες, τις οικογένειές τους και τις μελλοντικές γενιές. Αντλώντας από την τριαντάχρονη εμπειρία του στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας και της κλινικής πράξης, ο Bessel van der Kolk αποδεικνύει πώς ο τρόμος και η απομόνωση είναι οι κύριες συνέπειες του ψυχικού τραύματος. Εξετάζει καινοτόμες θεραπείες που ανοίγουν νέους δρόμους στην προσπάθεια ανάρρωσης, αξιοποιώντας την ευροπλαστικότητα, την εγγενή προσαρμοστική ικανότητα του εγκεφάλου. 


barbounakhs-κοινωνικη_θεωρια

Χρήστος Ν. Τσιρώνης, Κοινωνική Θεωρία και Τουρισμός: Θρησκεία, Πολιτισμός, Πολυμορφικότητα, εκδόσεις Μπαρμπουνάκης Το τουριστικό ταξίδι έγινε μια πραγματικότητα που αγγίζει σήμερα μεγάλα πληθυσμιακά κομμάτια. Εμπλέκει αδιανόητο αριθμό ανθρώπων στον πλανήτη είτε με την ιδιότητα του επισκέπτη είτε με την ιδιότητα του οικοδεσπότη. Ο τουρισμός ως σύστημα και εμπειρία έχει μια ιδιαιτέρως δυναμική σχέση με το νεωτερικό πολιτισμικό παράδειγμα: επηρεάζεται από αυτό ως προς τις προτεραιότητες, τα μοτίβα, τις εκφάνσεις αλλά και επιδρά σε αυτό ως προς τις προοπτικές εκδίπλωσής του, τον τρόπο ζωής, τις επιλογές της ανθρώπινης δράσης. Συνεπώς, η κατανόηση του φαινομένου αυτού οδηγεί στη βαθύτερη κατανόηση του κόσμου μας και η ανάλυση των πυκνών συσχετίσεων του κοινωνικού κόσμου διαφωτίζουν καλύτερα το τουριστικό πεδίο. Ο ρόλος της σύγχρονης Κοινωνικής Θεωρίας σε αυτό το πλαίσιο είναι να αναδείξει τη σχέση του Τουρισμού και της Νεωτερικότητας, τον ρόλο της πολιτιστικής και της θρησκευτικής κληρονομιάς και τη δυναμική συσχέτισή τους σε αυτό το πλαίσιο.


psichogios_ouiski

Έντι Λάντλοου, Ουίσκι - Ένα ταξίδι γευσιγνωσίας, εκδόσεις Ψυχογιός Ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε το ουίσκι είναι να το γευτείτε. Αυτό το πραγματικά πρωτοποριακό εγχειρίδιο θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε το προσωπικό σας γούστο στο ουίσκι, παρουσιάζοντας έναν συναρπαστικό κόσμο από φίνα αποστάγματα που μπορείτε να απολαύσετε.


travllos_to_mellon_tis_antropotitas

Michio Kaku, Το μέλλον της ανθρωπότητας, εκδόσεις Τραυλός Δρασκελίζουμε το κατώφλι μιας νέας Χρυσής Εποχής στην εξερεύνηση του διαστήματος. Το 2024 θα εγκαινιάσουμε το πρώτο αρχηγείο μας στη Σελήνη. Το 2045 θα αποπειραθούμε το χτίσιμο υποδομών στο έδαφος του Άρη και την εξόρυξη των πολύτιμων χημικών στοιχείων του. Μέχρι το τέλος του αιώνα τα αστρόπλοια του πέμπτου κύματος τεχνολογίας, τα νανοσκάφη, τα ιστία λέιζερ, οι κινητήρες ramjet και αντιύλης θα κάνουν πραγματικότητα το ταξίδι μας πέρα από το Ηλιακό Σύστημα. Με σαφήνεια, αφηγηματικό σασπένς και βαθιά γνώση της σύγχρονης τεχνολογίας, ο διεθνούς φήμης φυσικός Μίκιο Κάκου μιλά για τα πιο «καυτά» θέματα των ταξιδιών στο διάστημα, την πυραυλική, τη ρομποτική, τη βιοτεχνολογία, τους κινητήρες στρέβλωσης, τις σκουληκότρυπες, τον υπερχώρο, τα παράλληλα σύμπαντα.


psichogios_george_michael_

James Gavin, George Michael: Η ζωή του, εκδόσεις Ψυχογιός Ο George Michael ήταν ένας προικισμένο τραγουδιστής της σόουλ, του οποίου η δουλειά συμπύκνωνε αρκετό πόνο αλλά και ερωτισμό. Ήταν ένας τραγουδοποιός με αληθινό ταλέντο και η μουσική του κατέκτησε τον κόσμο, ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Η κατασκευασμένη εικόνα του –αυτή του θεού του σεξ– δέσποζε στην ποπ κουλτούρα της εποχής του και έκρυβε για ένα διάστημα το μυστικό το οποίο πάλευε να μην αποκαλυφθεί: ήταν ομοφυλόφιλος. Η βιογραφία αυτή αποτυπώνει τη συναρπαστική ιστορία ενός σούπερ σταρ, του οποίου τα πάθη, όπως και τα τραγούδια, συνεχίζουν να αγγίζουν τους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο. O διακεκριμένος βιογράφος James Gavin παρακολουθεί τη μεταμόρφωση του ντροπαλού Αγγλοκύπριου Γιώργου Παναγιώτου σε είδωλο της ποπ, ως μέλους των Wham! τη δεκαετία του ’80, και στη συνέχεια περιγράφει με λεπτομέρειες την εντυπωσιακή σόλο καριέρα του, καθώς και τη συνακόλουθη πτώση του. Περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


dioptra-pos_dimiourgei_pragmatika_o_kosmos

Vaclav Smil, Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος, εκδόσεις Διόπτρα Ένας επιστήμονας μιλάει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Το ερώτημα φαντάζει απλό, αλλά δεν είναι. Η αστικοποίηση του σημερινού πληθυσμού και οι εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στην αγροτική παραγωγή, στην ενέργεια και στην οικονομία άλλαξαν τον τρόπο που ζούμε, καθώς ποτέ άλλοτε δεν είχαμε στη διάθεσή μας τέτοιο όγκο πληροφοριών. Και όμως, οι περισσότεροι από εμάς, εγκλωβισμένοι στην εξειδίκευσή μας και αποκομμένοι από την πρωτογενή παραγωγή, αδυνατούμε να αντιληφθούμε τα βασικά μεγέθη και να συλλάβουμε τη μεγάλη εικόνα που καθορίζει την επιβίωση και την ευημερία μας. Από την ενέργεια και την παραγωγή τροφίμων στις πρώτες ύλες και την παγκοσμιοποίηση, τους κινδύνους που διατρέχουμε, το περιβάλλον και το μέλλον, ο Vaclav Smil υποβάλλει τις θεωρίες και τις προτάσεις που διατυπώνονται σήμερα σε ένα διεξοδικό τεστ επαλήθευσης με βάση τα πραγματικά, αδιάσειστα στοιχεία και την ορθολογική σκέψη.


barbounakhs-μυθικεσ_ελληνικεσ_διαπραγματευσεισ

Ιωάννης Πεπελάσης, Μυθικές ελληνικές διαπραγματεύσεις, εκδόσεις Μπαρμπουνάκης «Οι άνθρωποι όποτε συγκεντρώνονταν, αδικούσαν ο ένας τον άλλον, μιας και δεν κατείχαν την πολιτική τέχνη. Και έτσι πάλι σκορπίζονταν και τους έτρωγαν τα θηρία. Τότε ο Δίας που ανησύχησε μήπως χαθεί η ράτσα μας από το πρόσωπο της γης έστειλε τον Ερμή για να φέρει στους ανθρώπους την αιδώ και τη δικαιοσύνη, ώστε να δημιουργηθούν μονιασμένες πολιτείες και δεσμοί που να δένουν με φιλία τους ανθρώπους», λέει ο Πλάτωνας στον Πρωταγόρα.Γιατί η «διαπραγμάτευση» είναι στενά συνδεδεμένη με την ανθρώπινη ζωή; Γιατί η «διαπραγμάτευση» είναι η ανθρώπινη επινόηση που εξελίχθηκε ταχύτατα και κατέλαβε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας; Ποιος είναι ο λόγος που, προκειμένου να ευδοκιμήσει, την συνέδραμαν αμέριστα η «επιδεξιότητα» και η «τεχνική»; Αυτά είναι τα ερωτήματα που τίθενται και απαντώνται, τολμώντας μια διείσδυση στα μεγάλα βάθη του χρόνου, εφόσον ακόμη δεν έχουν διαφωτιστεί επαρκώς από τον πυρσό της Ιστορίας.


diavlos-mesaritis_c

Ηλίας Γιαρένης, Ο Βυζαντινός λόγιος Νικόλαος Μεσαρίτης - κείμενα και μελετήματα, εκδόσεις Δίαυλος Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι αξιόλογες πτυχές του έργου του Νικολάου Μεσαρίτη, λογίου ιεράρχη που έζησε και έδρασε στο Βυζάντιο. Στο Πρώτο Μέρος εκδίδονται κριτικά ένα αγιολογικό και ένα ρητορικό έργο του συγγραφέα, ο Βίος του αγίου Μοδέστου, προστάτη των ζώων του οίκου και ιδίως των βοοειδών και ο Πέμπτος Κατηχητικός Λόγος του Μεσαρίτη, ως αρχιεπισκόπου Εφέσου και εξάρχου πάσης Ασίας. Στο Δεύτερο Μέρος περιλαμβάνονται δύο μελετήματα που επιδιώκουν να προσεγγίσουν όψεις του έργου του συγγραφέα σχετικά με την πνευματική ζωή της εποχής και του χώρου δράσης του. Το πρώτο εξετάζει το έργο του Μεσαρίτη ως πηγή για τις εκπαιδευτικές και ευρύτερα πνευματικές πραγματικότητες της εποχής του, όπως αυτές αποτυπώνονται στην Έκφραση του ναού των Αγίων Αποστόλων Κωνσταντινουπόλεως, ενώ το δεύτερο καταγράφει τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες με αφετηρία τη λατινοκρατούμενη Κωνσταντινούπολη και προορισμό τη Νίκαια.​


topos-motibo-ston_kairo_ths_lilipoypolhs

Γιώργος Ι. Αλλαμανής, Στον καιρό της Λιλιπούπολης, εκδόσεις Τόπος Μία κατάδυση στην άγνωστη ιστορία της εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη» (Δεκέμβριος 1977-Μάιος 1980) μέσα από 51 συνεντεύξεις, ανέκδοτους στίχους της Μαριανίνας Κριεζή που δεν πρόλαβαν να γίνουν λιλιπουπολιτικά τραγούδια, 73 χαμένα επεισόδια που εντόπισε ο συγγραφέας και εκατοντάδες ντοκουμέντα: έγγραφα, χειρόγραφα, παρτιτούρες, φωτογραφίες, ήχους, ταινίες, δημοσιεύματα. Το βιβλίο ακολουθεί βήμα βήμα «την καλύτερη παιδική εκπομπή που έγινε ποτέ για μεγάλους» στους διαδρόμους και τα στούντιο της ΕΡΤ, στον Μαγεμένο Αυλό, στους λαβυρίνθους της εξουσίας, στον ιδιωτικό και δημόσιο λόγο. Αποκαλύπτει τις αληθινές ιστορίες προσφιλέστατων τραγουδιών όπως το «Ρόζα Ροζαλία», το «Χρυσαλιφούρφουρο» και το «Δεν είμαστε Ζουλού». Είναι ταυτόχρονα ένα ταξίδι στην αναγεννησιακή εποχή του Τρίτου Προγράμματος επί Μάνου Χατζιδάκι (1975-1982). Το «Στον καιρό της Λιλιπούπολης» είναι αποτέλεσμα έρευνας που κράτησε πέντε χρόνια. Δεν είναι παιδικό βιβλίο. Είναι ένα χάρτινο ντοκιμαντέρ 350 σελίδων για σύγχρονους ενήλικες 18-70+ ετών.


miet-πυκλερ-μουσκαου_εξωφυλλο

Χέρμαν φον Πύκλερ-Μούσκαου, Τα πάθη μου στην Ελλάδα, εκδόσεις ΜΙΕΤ Στα τέλη του 1835, ύστερα από ένα τρικυμιώδες ταξίδι, αποβιβάζεται στην Πάτρα μια αλλόκοτη προσωπικότητα, ο πρίγκιπας Χέρμαν φον Πύκλερ-Μούσκαου, μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διασημότητες εκείνης της εποχής. Ξακουστός ταξιδιωτικός συγγραφέας –ιδίως ύστερα από τη διθυραμβική κριτική που δημοσίευσε ο Γκαίτε για το πρώτο του βιβλίο–, κηποτέχνης διεθνούς φήμης, αντικείμενο πόθου των γυναικών της καλής κοινωνίας στην Ευρώπη, παροιμιώδης μπον βιβέρ, ο Πύκλερ-Μούσκαου θα μείνει ένα χρόνο στη βαυαροκρατούμενη Ελλάδα και θα ταξιδέψει σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτειά της. Το γλαφυρό του ημερολόγιο κινείται στο όριο μεταξύ της πλέον ρεαλιστικής περιηγητικής καταγραφής και της καθαρής λογοτεχνίας. Ένα συναρπαστικό καλειδοσκοπικό πανόραμα στο οποίο συμπλέκονται λυρικές περιγραφές της ελληνικής φύσης, των αρχαιολογικών καταλοίπων της ένδοξης αρχαιότηταςκαι του νεότερου παρελθόντος, γλαφυρά πορτρέτα σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων (παλαίμαχοι αγωνιστές, φιλόδοξοι Έλληνες και ξένοι πολιτικοί, ο Όθων και η αυλή του κ.ά.), ιστορικά ανέκδοτα, χρονικά της κοσμικής ζωής της καλής κοινωνίας, στιγμιότυπα του καθημερινού βίου απλών ανθρώπων στις πόλεις και στα χωριά, εκτιμήσεις και απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές του νεαρού κράτους. 


travlos_symbati_me_ton_anthropo

Stuart Russell, Συμβατή με τον άνθρωπο; - Η τεχνητή νοημοσύνη και το πρόβλημα του ελέγχου, εκδόσεις Τραυλός Ο Ράσελ θεωρεί την υπερανθρώπινη Τεχνητή Νοημοσύνη ως υπαρξιακή απειλή για το είδος μας και παράλληλα την αναγνωρίζει ως το ύψιστο επίτευγμα του ανθρώπου. Πόσο συμβατή όμως με τον άνθρωπο θα είναι μια μηχανή με νοημοσύνη ανώτερη από τη δική του; Θα συνυπάρξουμε ή μήπως, κάτω από την εξουσία της, θα καταρρεύσουν οι θέσεις εργασίας, οι ανθρώπινες σχέσεις και ο ίδιος ο πολιτισμός μας; Ποιος, τελικά, θα κατέχει το «είναι» μας και τα δεδομένα του; Ο Ράσελ, κορυφαίος επιστήμονας της Τεχνητής Νοημοσύνης, η «φωνή» της κατά κυριολεξία, περιγράφει πώς, μπροστά σε ένα μέλλον που έρχεται νωρίτερα απ’ όσο νομίζουμε, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε πορεία προτού να είναι αργά. Προδιαγράφει τρόπους σχεδιασμού συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης ασφαλών και ωφέλιμων για τον άνθρωπο και προτείνει μηχανές που θα τις χαρακτηρίζει η αβεβαιότητα (η αμφιβολία) ως προς τους στόχους τους, με επακόλουθο να συμμορφώνονται με τις επιθυμίες των ανθρώπων. 


papadopoulos--pyrros_dhmas

Νίκος Ευσταθίου, Πύρρος, Με το μικρό μου όνομα, εκδόσεις Παπαδόπουλος Τον Αύγουστο του ’92, ένα μέχρι πρότινος άγνωστο παιδί από τη Χειμάρρα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης και παράλληλα τις καρδιές ολόκληρης της Ελλάδας, που τον υποδέχεται σαν ήρωα. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο Πύρρος ∆ήμας συναντά στον κήπο του τον δημοσιογράφο Νίκο Ευσταθίου, για να μοιραστεί μαζί του τις αφηγήσεις μιας ζωής τόσο συναρπαστικής, που θυμίζει μυθιστόρημα. Τοποθετώντας την προσωπική αφήγηση στο επίκεντρο του βιβλίου, η πρώτη σε βάθος βιογραφία του πιο επιτυχημένου αρσιβαρίστα της παγκόσμιας ολυμπιακής ιστορίας επιχειρεί να εστιάσει στον άνθρωπο πίσω από τον θρύλο καθώς με την αφοπλιστική ευθύτητα που τον χαρακτηρίζει, ο ∆ήμας φανερώνει το σώμα πίσω από τον πρωταθλητή, τα συναισθήματα πίσω από τα μετάλλια και τη λάμψη τους, αλλά και τον σύζυγο, τον πατέρα, τον μετανάστη παραμένοντας πάντοτε ο Πύρρος που γελάει και κλαίει με την ίδια ευκολία.


sygxronh-epoxh-astikh_dhmokratia

Γιώργος Ρούσης, Αστική Δημοκρατία - Εγχειρίδιο επαναστατικής χρήσης, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή Ο συγγραφέας θέλει να ανατρέψει την κυρίαρχη περί δημοκρατίας αντίληψη που καλλιεργούν οι ιδεολόγοι της κυρίαρχης τάξης, με βάση την οποία η δημοκρατία γενικώς και αορίστως αποτελεί τη βέλτιστη και ιστορικά κορυφαία μορφή έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας. Στην πραγματικότητα, λέει, η αστική δημοκρατία δεν είναι παρά μια μορφή της κατ’ ουσίαν δικτατορίας της αστικής τάξης, που εκπροσωπεί και το αστικό κράτος, και μάλιστα η ιδανικότερη για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της, εφόσον μέσω αυτής έχει τη δυνατότητα να γίνεται συναινετικά αποδεκτή από τα λαϊκά στρώματα και να μην επιβάλλεται μέσω της βίας. Στον αντίποδα, ο Ρούσης σημειώνει τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εργατική τάξη ώστε να ανατρέψει τη δικτατορία του κεφαλαίου και να οδηγήσει την κοινωνία στην κομμούνα, που είναι η δικτατορία της εργατικής τάξης, μορφή της οποίας είναι η ανώτερη από την αστική, σοσιαλιστική δημοκρατία ή δημοκρατία των πολλών ενάντια στους λίγους. «Αυτή με τη σειρά της είναι μια αναγκαία μεσολάβηση και όχι αυτοσκοπός, για να οδηγηθούμε στην εξαφάνιση των τάξεων και τη συνεπαγόμενη απονέκρωση του κράτους και της ίδιας της δημοκρατίας, ως αντίφασης εν τοις όροις, μια και δεν μπορεί να υπάρξει μη κατασταλτικό, ελεύθερο κράτος του δήμου ή του λαού».


travlos_life

Max Tegmark, Life 3.0 - Τι θα σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης; εκδόσεις Τραυλός Διά στόματος Elon Musk, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλου της SpaceX και της Tesla Motors: «Πώς θα επηρεάσει η Τεχνητή Υπερνοημοσύνη το έγκλημα, τον πόλεμο, τις θέσεις εργασίας, την κοινωνία, ολόκληρη την ανθρωπότητα; Άραγε, η αυτοματοποίηση θα κυριαρχήσει στις δραστηριότητές μας, αντικαθιστώντας τον άνθρωπο στην αγορά εργασίας, στην πολιτική, στη δικαιοσύνη, στην ιατρική, στην οικονομία, στη βιομηχανία, στις συγκοινωνίες; Πόσο αποδεκτή θα είναι η ετυμηγορία ενός ρομποτικού δικαστή και πόσο εφικτή η ζωή χωρίς ιδιοκτησία; Θα ζήσουμε σε μια Φιλελεύθερη Ουτοπία ή σε μια Συναινετική Δικτατορία; Τι είναι η συνείδηση και πότε θα την αποκτήσουν και οι μηχανές; Τι θα σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης; Eρωτήματα όχι απλώς συναρπαστικά από διανοητική άποψη, αλλά επίσης κρίσιμα από ηθική άποψη, αφού οι επιλογές μας επηρεάζουν το μέλλον της ζωής. Το βιβλίο είναι το πιο συναρπαστικό ανάγνωσμα για τις προκλήσεις αλλά και τις επιλογές στην αναζήτηση ενός μεγαλειώδους μέλλοντος για τη ζωή, τη νοημοσύνη και τη συνείδηση – στη Γη, αλλά και πολύ πιο μακριά».


topos-motibo-bromodoyvlino

Άρης Μαραγκόπουλος, Αγαπημένο βρωμοδουβλίνο, εκδόσεις Τόπος Με το «Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο» ολοκληρώνεται η μυητική τριλογία του Άρη Μαραγκόπουλου στο «Ulysses» του Τζέιμς Τζόις, μια προσφορά των εκδόσεων Τόπος στα εκατό χρόνια από την κυκλοφορία του εμβληματικού έργου. Ένας εικονογραφημένος πλοηγός στο πιο επιδραστικό μυθιστόρημα του 20ού αιώνα, που δεν είναι οδηγός περιήγησης στη σύγχρονη ιρλανδική πρωτεύουσα, ούτε καν ο ρομαντικός οδηγός εξαιτίας του οποίου το περισωθέν Δουβλίνο του 1904, για τουριστικούς λόγους, έχει μεταβληθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε θεματικό πάρκο Τζόις. Το «Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο» αφορά τους ναυτιλλομένους στο τζοϊσικό αρχιπέλαγος της γραφής, τους εραστές του έπους μιας ομηρικής υπερ-πόλης, εκείνης που αποτελεί τον απόλυτο πρωταγωνιστή του μυθικού αυτού κειμένου. Μιας πόλης που αντλεί ζωή από την υφολογική πανσπερμία των λογοτεχνικών Γλωσσών διά των οποίων εκφράζεται. 


travlos_o_bebilos_mathimatikos

Michael Brooks, Τζερόλαμο Καρντάνο - Ο βέβηλος μαθηματικός, εκδόσεις Τραυλός Ο Μάικλ Μπρουκς «ανασταίνει» τον Τζερόλαμο Καρντάνο, έναν απίθανο εφευρέτη, μαθηματικό, γιατρό και αστρολόγο, μια μοναδική φιγούρα από το Μιλάνο του 16ου αιώνα. Αυτός ο πεισματάρης, «υπερκόσμιος» άντρας κατάφερνε να μετατρέπει σε χρήμα τη μαθηματική του οξυδέρκεια καθώς και τις γνώσεις του στην ιατρική και στην αστρολογία. Αυτή η εκκεντρική προσωπικότητα της Αναγέννησης εφηύρε τα μαθηματικά των πιθανοτήτων (ώστε να κερδίζει στα τυχερά παιχνίδια) και –σχεδόν χωρίς να το επιδιώξει– επινόησε τους φανταστικούς αριθμούς, κατακτώντας έτσι τον ιστορικό τίτλο του θεμελιωτή των μαθηματικών πυλώνων της σύγχρονης κβαντικής φυσικής. Η ζωή του Καρντάνο είναι η καρδιά αυτού του γοητευτικού και εκκεντρικά έξυπνου βιβλίου, το στιλ του οποίου είναι εντελώς πρωτότυπο, ενώ ο τρόπος ανάμειξης ιστορίας, μυθοπλασίας και επιστήμης το κάνει ακόμα πιο γοητευτικό.


papadopoulos-pos_leitoyrgei_egefalos_paidion

Álvaro Bilbao, Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των παιδιών, εκδόσεις Παπαδόπουλος Ένας οδηγός για γονείς κυκλοφορεί σε 25 γλώσσες και έχει διαβαστεί ήδη από 400.000 αναγνώστες.Όλο και περισσότερες μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη υγιών και λειτουργικών ενηλίκων. Ο εγκέφαλος του παιδιού αναπτύσσει εξαιρετικές δυνατότητες κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι ετών της ζωής. Αυτό το πρακτικό βιβλίο αναλύει, με εύληπτο τρόπο, τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις της νευροεπιστήμης σχετικά με την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, με τον συγγραφέα να εξηγεί κατανοητά όλα όσα μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ενισχύσουν τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού τους. Με άφθονες συμβουλές ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες, να μάθουν να σχετίζονται με τους άλλους και να έχουν αυτοπεποίθηση, το βιβλίο προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη πρόκληση: πώς να είμαστε καλοί γονείς; 


miet-flashar_cover_front

Χέλμουτ Φλάσχαρ, Η αρχαιότητα επί σκηνής - Το αρχαίο ελληνικό δράμα στο θέατρο από την πρώιμη νεωτερικότητα έως τις μέρες μας, εκδόσεις ΜΙΕΤ Για τον Φλάσχαρ το αρχαίο θέατρο είναι ένα πεδίο επίκαιρου προβληματισμού ζωτικής σημασίας για κάθε κοινωνία. Γι’ αυτό εστιάζει πρωτίστως στο «ζωντανό» θεατρικό βίωμα της κάθε εποχής, αναδεικνύοντας τις κυρίαρχες κάθε φορά ιδεολογικές τάσεις. Η παράσταση του Οιδίποδα στην αναγεννησιακή Βιτσέντσα, η παρουσία του αρχαίου δράματος στο κλασικιστικό θέατρο της Βαϊμάρης, η «αναμέτρηση» του Έγελου και του Μέντελσον με την Αντιγόνη στην Πρωσία του 19ου αιώνα, τα εξπρεσιονιστικά θεατρικά πειράματα του Μαξ Ράινχαρντ, η «συνάντηση» του αρχαίου δράματος με τον εθνικοσοσιαλισμό, η ανακάλυψη του πολιτικού δυναμικού της αρχαίας τραγωδίας κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Ανούιγ, Μπρεχτ κ.ά.) και η συστηματική αξιοποίηση του αρχαιοελληνικού θεάτρου για τη γονιμοποίηση των πλέον προωθημένων τάσεων της θεατρικής πρωτοπορίας από τους πρωτεργάτες του μοντέρνου «θεάτρου του σκηνοθέτη» (Στάιν, Χώλ, Μνουσκίν κ.ά.) και εν συνεχεία του σύγχρονου μεταδραματικού θεάτρου – όλα αυτά και πολλά άλλα φαινόμενα παρελαύνουν στις σελίδες αυτού του βιβλίου σαν ένα πανόραμα όπου η ιστορία της πρόσληψης του αρχαίου δράματος συνυφαίνεται αφενός με τις ιστορικές και πολιτικές εξελίξεις κι αφετέρου με τα εκάστοτε κυρίαρχα ιδεολογικά και αισθητικά ρεύματα. 


travlos_skepsoy_san_fysikos

Jim Al-Khalili, Σκέψου σαν φυσικός… και δες τον Κόσμο με άλλα μάτια, εκδόσεις Τραυλός Προσπαθώντας να κατανοήσει πώς λειτουργεί ο φυσικός κόσμος, ο Al-Khalili αφιέρωσε τη μισή ακαδημαϊκή του καριέρα στην έρευνα. Την άλλη μισή τη διέθεσε στη διδασκαλία, στην επικοινωνία και στη διάδοση όσων έμαθε. Όταν ξεκίνησε, πριν από τρεις δεκαετίες, διδάχθηκε ότι βρισκόμασταν ένα βήμα πριν από το τέλος της Φυσικής, μιαν ανάσα πριν από τη Θεωρία των Πάντων. «Δεν έγραψα αυτό το βιβλίο για να αφηγηθώ την εξέλιξη της Φυσικής, ούτε για να οραματιστώ το μέλλον της (αφού δεν το γνωρίζω και υποψιάζομαι ότι θα είναι μακρύς ο δρόμος). Το έγραψα επειδή θέλω να σας μιλήσω για όσα γνωρίζω ότι δεν γνωρίζουμε» λέει ο ίδιος. Με το βιβλίο του μας προσκαλεί σε ένα ακόρεστο διανοητικό ταξίδι, με σταθμούς τους τρεις «πυλώνες» της σύγχρονης φυσικής: τη σχετικότητα, την κβαντική μηχανική και τη θερμοδυναμική. Τι άλλο θέλετε για να νιώσετε δέος και θαυμασμό; «Μα, είναι δυνατόν να μην αγαπά κάποιος τη Φυσική;» αναρωτιέται. 


barbounakhs-παγκρατιδησ

Κωνσταντίνος Αρ. Λογοθέτης, Παγκρατίδης: «Εις θάνατον τετράκις….», εκδόσεις Μπαρμπουνάκης Το βιβλίο του δικηγόρου και πρώην Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Λογοθέτη αποκαλύπτει μία επί δεκαετίες θαμμένη συνταρακτική αλήθεια, αναδεικνύοντας την υπόθεση Παγκρατίδη για πρώτη φορά από την αμιγώς δικαστική της σκοπιά. Το μέγεθος της τραγωδίας επιβεβαιώνεται με την αυτούσια παράθεση τού μέχρι σήμερα «εξαφανισμένου» πρακτικού μειοψηφίας, με το οποίο πλήρως κονιορτοποιείται από δικαστή της σύνθεσης του δικαστηρίου ολόκληρο το αστυνομικό και δικαστικό οικοδόμημα που στήθηκε στις πλάτες του άτυχου «Αρίστου», για να ικανοποιηθούν πρόσκαιρες πολιτικές και αστυνομικές στοχεύσεις, έναντι των οποίων η ζωή ενός εγκαταλελειμμένου φτωχόπαιδου δεν είχε καμία αξία, ενώ παρατίθενται, ακόμα και με φωτογραφική απεικόνιση, άγνωστα έγγραφα και στοιχεία από την προδικασία αλλά και την ίδια την δίκη, τα οποία για προφανείς λόγους μέχρι σήμερα κρατήθηκαν στο σκοτάδι. 


minwas-guinness-world-2023

Χρονόπουλος Ι. - Lexis Translation, Guinness World Records 2023, εκδόσεις Μίνωας Πρωτότυπα ανθρώπινα κατορθώματα, παράξενα ρεκόρ, αξιοπερίεργα γεγονότα αλλά και μοναδικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στο φυσικό περιβάλλον, στο πρώτο σε πωλήσεις βιβλίο όλων των εποχών παγκοσμίως. Στις σελίδες του θα βρείτε απίστευτες πληροφορίες για μια ευρεία γκάμα κατηγοριών: σπορ, κινηματογράφος, βιβλία, μουσική, επιστήμη και τεχνολογία, αλλά θα μάθετε και τα δύο νέα ελληνικά ρεκόρ: το ρεκόρ για το μεγαλύτερο βάρος σε βύθιση τρικεφάλων, που ανήκει στον Ελληνο-ουκρανό αθλητή καλλισθενικής γυμναστικής Σέιν Έβγκεν, και το ρεκόρ του πρώτου μόνιμου θεάτρου, που ανήκει στο Θέατρο του Διονύσου. Για τον εορτασμό, δε, της 150ής επετείου του βιβλίου «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» του Ιουλίου Βερν, δημιουργήθηκε μια ειδική κατηγορία ρεκόρ με τίτλο «Ο γύρος του κόσμου σε 180 ρεκόρ».Μια περιήγηση στον πλανήτη μας, στην οποία αναφέρονται αξιόλογα γεωγραφικά ορόσημα, τουριστικά hotspots και πολιτιστικά φαινόμενα από όλο τον κόσμο.


historical_quest-xristoygenniatikes_istories

Ελένη Μάργαρη, Χριστουγεννιάτικες ιστορίες ζωγραφικής, εκδόσεις Historical Quest Ποιος επινόησε το ομοίωμα της φάντης του Χριστού, ποια σχέση μπορεί να έχουν δυο χαριτωμένα αγγελάκια με τον θάνατο ενός ισχυρού πάπα, ποιος διάσημος καλλιτέχνης φιλοτεχνούσε ευχετήριες κάρτες για βιοπορισμό και ποιος ήταν εκείνος που αποκάλυψε την «πραγματική» ταυτότητα του Άγιου Βασίλη στα παιδιά; Οι απαντήσεις βρίσκονται στις «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες Ζωγραφικής», μαζί βέβαια με την εξιστόρηση της ζωής των ίδιων των καλλιτεχνών και τις ιστορικές και καλλιτεχνικές συνθήκες που συνέβαλαν στη φιλοτέχνηση των ξεχωριστών αυτών έργων. Επειδή δεν αποτελούν μόνο οι θρησκευτικές σκηνές την κατάλληλη εικονογράφηση της εορταστικής περιόδου, στο βιβλίο παρουσιάζονται επίσης έργα με θέμα τους τα έθιμα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, τις παραδόσεις, τα δώρα και τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Ανάμεσα στις ιστορίες ο αναγνώστης θα εντοπίσει και ζωγραφικά έργα που δεν φιλοτεχνήθηκαν για να τιμήσουν τη Γέννηση του Ιησού, αλλά απεικονίζουν την ομορφιά του χειμωνιάτικου τοπίου, ή άλλα, που με το πέρασμα του χρόνου παρερμηνεύτηκαν ή επανερμηνεύτηκαν για να συνοδεύσουν εορταστικές ευχές. 


minwas-green

Madame Ginger, GREEN ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ, εκδόσεις Μίνωας 120+ συνταγές και χρήσιμες συμβουλές για ένα μέλλον πράσινο και βιώσιμο. Μετά την επιτυχία του «ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ», που μπήκε σε περισσότερες από 15.000 κουζίνες και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουμε, η Madame Ginger με συνσυγγραφέα την Άννα Χαλικιά επιστρέφουν με plant-based συνταγές με βαθιά γεύση, άλλες που ξυπνάνε μνήμες και άλλες που διηγούνται νέες ιστορίες, εύκολες, με προσιτά υλικά. Επιπλέον, το βιβλίο περιλαμβάνει οδηγούς με ρεαλιστικές συμβουλές για να μαγειρεύουμε με έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, αποφεύγοντας τη σπατάλη τροφίμων. 120 πεντανόστιμες αλμυρές και γλυκές συνταγές που απευθύνονται σε όλους, ακόμα και στους πιο άπειρους: Όσπρια και λαδερά της ελληνικής κουζίνας με σύγχρονο twist, χορταστικές σαλάτες, λαχταριστές μακαρονάδες με κάρι, θρεπτικά πρωινά και εύκολα ψωμιά, σπιτικά plant-based τυριά και υγιεινά υποκατάστατα κρέατος από όσπρια και λαχανικά μαγειρεύονται με νέα υλικά και σύγχρονες τεχνικές.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ