Βιβλιο

Σε nonbinary συγγραφέα το βραβείο γερμανικής λογοτεχνίας - Ξύρισε τα μαλλιά του σε αλληλεγγύη στις Ιρανές

Σημαντική διάκριση για τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως μη δυαδικά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το βραβείο για το καλύτερο γερμανόφωνο μυθιστόρημα του 2022 απονεμήθηκε στον/ην Κιμ ντελ Οριζόν για το «Πορφυρό βιβλίο» - Τίμησε συμβολικά τις γυναίκες του Ιράν.
O/η νικητής του Γερμανικού Βραβείου Βιβλίου 2022, Κιμ ντελ Οριζόν ξυρίζει τα μαλλιά του/της κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης © EPA/Ronald Wittek

Το βραβείο για το καλύτερο γερμανόφωνο μυθιστόρημα του 2022 απονεμήθηκε στον/ην Κιμ ντελ Οριζόν για το «Πορφυρό βιβλίο» - Τίμησε συμβολικά τις γυναίκες του Ιράν.

Ως ένα λογοτεχνικό βραβείο υψηλού συμβολισμού για τα μη δυαδικά άτομα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τιμή που κατέκτησε ο/η συγγραφέας Κιμ ντελ Οριζόν.

Το μυθιστόρημά του λογοτέχνη που αυτοπροσδιορίζεται ως nonbinary, με τίτλο «Πορφυρό βιβλίο», τιμήθηκε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου με το Βραβείο Γερμανικής Λογοτεχνίας 2022.

Στο τέλος της ομιλίας που ακολούθησε την απονομή, ο/η  Κιμ ντελ Οριζόν ξύρισε το κεφάλι του/ης ως ένδειξη αλληλεγγύης στις Ιρανές γυναίκες. 

Μετά τον βίαιο θάνατο της Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθών στο Ιράν, αμέτρητες γυναίκες έκοψαν τα μαλλιά τους σε ένδειξη συμπαράστασης.

«Αυτό το βραβείο δεν είναι μόνο για μένα», λέει ο/η Κίμ ντελ Οριζόν, αφιερώνοντας το βραβείο για το καλύτερο γερμανόφωνο μυθιστόρημα της χρονιάς αξίας 25.000 ευρώ, που απονέμεται παραδοσιακά κατά την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Φρανκφούρτη, στις γυναίκες στο Ιράν που διαδηλώνουν αυτή τη στιγμή για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ο/η συγγραφέας αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό άτομο, δεν βλέπει τον εαυτό του/της ξεκάθαρα ούτε ως άντρα ούτε ως γυναίκα, ή και ως και τα δύο ταυτόχρονα και αυτό καταφέρνει να δείξει στο βιβλίο αναζητώντας την ανάλογη «γλώσσα».

Η κριτική επιτροπή χαρακτηρίζει το έργο προκλητικό αλλά και συναρπαστικό, «με τεράστια δημιουργική δύναμη καθώς μέσω της μυθοπλασίας ξεδιπλώνεται μια αίσθηση λογοτεχνικής καινοτομίας», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Σε nonbinary συγγραφέα το βραβείο γερμανικής λογοτεχνίας - Τι πραγματεύεται το βιβλίο 

Ο/η αφηγητής/τρια στο βιβλίο είναι ένα μη δυαδικό άτομο που ζει στη Ζυρίχη αφότου έφυγε από το μικρό συντηρητικό χωριό της Ελβετίας στο οποίο ζούσε. Στην μεγαλούπολή ζει πλέον ελεύθερα χωρίς να περιορίζεται σε στεγανά που απαιτεί η κοινωνία για εκείνον/η. Όταν η γιαγιά του/της αρρωσταίνει με άνοια αρχίζει να της μιλάει απευθείας για όλα εκείνα τα θέματα που δεν πρόλαβαν ποτέ να συζητήσουν, για την ταυτότητα του φύλου και τη ρατσιστική στάση της γιαγιάς.

Deutscher Buchpreis 2022 | Kim de l’Horizon erhält die Auszeichnung für den Roman „Blutbuch“

Σε ένα άλλο μέρος του βιβλίου, ο/η συγγραφέας επινοεί τις βιογραφίες των προγόνων της γιαγιάς και σε άλλο σημείο καταγράφει τα μυστικά της οικογένειας προσεγγίζοντας το θέμα από μια νέα οπτική γωνία. Η δυστυχισμένη μητέρα συμπεριφέρεται με τεράστια ψυχρότητα στο παιδί της και ο πατέρας δεν παίζει απλά κανένα ρόλο.

Ο/Η αφηγητής/τρια μεγαλώνει χωρίς να μπορεί να καθορίσει την ταυτότητα του/ης με τα στεγανά του ενός ή του άλλου φύλου που είναι διαμετρικά αντίθετα το ένα από το άλλο. Για τον λόγο αυτό ο/η συγγραφέας επιλέγει να μην χρησιμοποιεί και αντωνυμίες που αναφέρονται σε αρσενικό ή θηλυκό γένος αλλά χρησιμοποιώντας ουδέτερο γένος.

Το «Πορφυρό Βιβλίο», που παίρνει τον τίτλο του από μια πορφυρή οξιά στον κήπο της γιαγιάς, είναι το ντεμπούτο του/της Κιμ ντελ Οριζόν. Χρειάστηκε δέκα χρόνια για να γραφτεί.

(Με πληροφορίες του DW)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.