Βιβλιο

Αν σου άρεσε το «House of the Dragon», θα λατρέψεις το «Φωτιά & Αίμα»

Οι δράκοι επέστρεψαν στο Γουέστερος, αλλά και στις σελίδες επικής φαντασίας του George R.R. Martin

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
George R.R. Martin, «Φωτιά & Αίμα»: Διαβάσαμε το βιβλίο των εκδόσεων Anubis στο οποίο βασίστηκε η υπερπαραγωγή του ΗΒΟ, «House of the Dragon».
O George R.R. Martin αφηγείται τα χρονικά των Ταργκάρυεν, 300 χρόνια πριν από τα γεγονότα του «Game of Thrones»

George R.R. Martin, «Φωτιά & Αίμα»: Διαβάσαμε το βιβλίο των εκδόσεων Anubis στο οποίο βασίστηκε η υπερπαραγωγή του ΗΒΟ, «House of the Dragon».

Απαραίτητη προσθήκη στην ογκωδέστερη και πιο εξαντλητικά εξιστορημένη λογοτεχνική μυθολογία του πλανήτη ή ψίχουλα στους πεινασμένους ώσπου να φυσήξουν επιτέλους οι βασανιστικά μεταχρονολογημένοι «Άνεμοι του χειμώνα»; Τώρα που το «House of the Dragon» έχει κάνει ξανά το τηλεοπτικό κοινό να ψήνεται στο αλάτι του Ντράγκονστοουν και να αλητεύει στους αιθέρες καβάλα σε δράκους, είναι μια καλή στιγμή για να σκύψουμε στην πρώτη ύλη του, και στις εκατοντάδες σελίδες χαρτιού τις οποίες σχολαστικά μετέφρασαν και φέρνουν στα χέρια μας οι εκδόσεις Anubis, μέσα από το «Φωτιά & Αίμα» του George R.R. Martin, το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η υπερπαραγωγή του HBO.  

Ο άνθρωπος που εφηύρε ένα σύμπαν επικής φαντασίας χωρίς όμοιο από την εποχή του Τόλκιν, ο βάρδος της αφηγηματικής σάγκα που έκανε έναν ολόκληρο πλανήτη να παθιαστεί με κάστρα και πολιορκητές, η ψυχή και το μυαλό πίσω από το «Game of Thrones», ένα ορόσημο της ποπ κουλτούρας του 21ου αιώνα, το οποίο προκάλεσε παροξυσμό από το 2011 έως το 2019, ώσπου τελικά να πεθάνει άδοξα από το ίδιο του το σπαθί στη διάρκεια μιας βιαστικής, αποκλιματικής τελευταίας σεζόν, διασκεδάζει την αναμονή για τον επόμενο τόμο του «Τραγουδιού της Φωτιάς και του Πάγου» με ένα prequel των γεγονότων του Παιχνιδιού του Στέμματος, το οποίο θα απολαύσουν οι υποστηρικτές της φράξιας των δρακοαφεντών όσο και οι υπόλοιποι μαθητευόμενοι λόγιοι των επτά βασιλείων του Γουέστερος.

George R.R. Martin, «Φωτιά & Αίμα»: Διαβάσαμε το βιβλίο των εκδόσεων Anubis στο οποίο βασίστηκε η υπερπαραγωγή του ΗΒΟ, «House of the Dragon».

Ένα χρονικό του Οίκου Ταργκάρυεν από τον Αίγκον τον Κατακτητή έως τον Δρακοκτόνο Αίγκον Γ', το «Φωτιά & Αίμα» διαδραματίζεται 300 χρόνια πριν το κουιντέτο βιβλίων του «Τραγουδιού της Φωτιάς και του Πάγου», σε μια μυθιστορηματική καταγραφή του George R.R. Martin, η οποία ξεδιπλώνεται μέσα από το alter ego του για τις ανάγκες του έργου, του μέιστερ Γκυλντέυν της οικείας μας από τα προηγούμενα βιβλία, Ακρόπολης του Όλντταουν –ενός προδρόμου του Σάμγουελ Τάρλυ, αν θέλετε. Ό,τι μεσολαβεί ανάμεσα στην άνοδό τους προς την εξουσία, την κατάληψη του περιβόητου Σιδερένιου Θρόνου και του εμφυλίου πολέμου που κόντεψε να απαλείψει τη δυναστεία τους, είναι το γνώριμο στους αναγνώστες του Martin μείγμα θριάμβων και τραγωδιών που συνθέτει τον πυρήνα του έργου του, με την έμφαση ασφαλώς στο τραγικό σκέλος.

Ατέρμονες, ραδιούργες και προδοτικές αντιμαχίες, μακάβριες σκηνές θανάτου, πλεονάζων ερωτισμός με τον δείκτη συχνά στραμμένο στο αιμομικτικό σεξ, όλη η γοητευτική σκληρότητα των χαρακτήρων του «Game of Thrones» είναι εδώ, σε μια εναλλακτική Ιστορία εμπνευσμένη ταυτόχρονα από τον βρετανικό Μεσαίωνα, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την ελληνική αρχαιότητα και κάθε παρακλάδι της κλασικής ιστοριογραφίας, πάντοτε εμβαπτισμένη στην καλπάζουσα όσο και μεθοδική φαντασία του αμερικανού συγγραφέα.

Το αυτοτελές και ολοκληρωμένο σύμπαν του George R.R. Martin έχει τη δική του γλώσσα, τις δικές του τελετουργίες, καθώς και ένα βίαιο, ακραία βίαιο εθιμικό δίκαιο στα μονοπάτια του οποίου εύκολα θα προσανατολιστούν οι εκατομμύρια φανατικοί του αναγνώστες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που άφθονα διαβόητα ονόματα και τοποθεσίες κάνουν την εμφάνισή τους στις σελίδες του «Φωτιά & Αίμα»: Εδώ βρίσκονται πέρα από τους Ταργκάρυεν και οι Σταρκ, οι Λάννιστερ, οι Μπαράθηον και οι Γκρέυτζοϋ, οι Τάλλυ, οι Άρρυν, οι Ταϊρέλ και οι Μαρτέλ, εδώ δεσπόζουν και το Κινγκς Λάντινγκ, το Στορμς Έντ, το Γουίντερφελ, το Κάστερλυ Ροκ, το Σάνσπηαρ και το Χάρρενχαλ, στις σελίδες αυτές απλώνεται από άκρου εις άκρον η αγριότητα των Επτά Βασιλείων, εδώ περιγράφεται διεξοδικότερα και το αίνιγμα του Ολέθρου της Βαλύρια. Έστω και αν το «Φωτιά & Αίμα» δεν αγγίζει κανένα από τα ζητήματα που μένουν ανοιχτά στα πέντε πρώτα βιβλία του «Τραγουδιού της Φωτιάς και του Πάγου», προεκτείνει θεαματικά προς τα πίσω το πανόραμα της μυθοπλασίας του.

George R.R. Martin, «Φωτιά & Αίμα»: Διαβάσαμε το βιβλίο των εκδόσεων Anubis στο οποίο βασίστηκε η υπερπαραγωγή του ΗΒΟ, «House of the Dragon».
Το πρωταγωνιστικό καστ του «House of the Dragon» - Από αριστερά: Ιβ Μπεστ, Στιβ Τουσάν, Πάντι Κόνσινταϊν και Ρις Ίφανς © HBO

Όσο για τους ίδιους τους δρακοαφέντες, η δραματικότητα της μοίρας τους έχει διασαφηνιστεί από τα πρώτα κιόλας κεφάλαια της σειράς: «Κάθε παιδί γνωρίζει πως οι Ταργκάρυεν πάντα χόρευαν στο χείλος της παραφροσύνης… Ο Βασιλιάς Τζαιχαίρυς είπε κάποτε πως η παραφροσύνη και το μεγαλείο είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος… Κάθε φορά που γεννιέται ένας Ταργκάρυεν, οι θεοί ρίχνουν το νόμισμα στον αέρα και ο κόσμος κρατάει την ανάσα του ώσπου να δει με ποια πλευρά θα προσγειωθεί στο έδαφος».

Κάπως έτσι κι εδώ: Μεγαλείο και παρακμή, θριαμβικές κορυφώσεις και κατακλυσμιαίες πτώσεις, πολύπλοκες σχέσεις που καθορίζονται από τεράστιο αριθμό μεταβλητών, βασίλεια που σφυρηλατούνται στη φωτιά και το ατσάλι προτού πέσουν σαν ντόμινο. Τι παραπάνω να ζητήσουμε οι αναγνώστες του George R.R. Martin;

George R.R. Martin, «Φωτιά & Αίμα»: Διαβάσαμε το βιβλίο των εκδόσεων Anubis στο οποίο βασίστηκε η υπερπαραγωγή του ΗΒΟ, «House of the Dragon».
Πίτερ Ντίνκλατζ, Εμίλια Κλαρκ και οι δράκοι Ντρόγκον και Ρέγκαλ σε σκηνή από την 7η σεζόν του «Game of Thrones» © HBO

Με τη συνέχεια του «Χορού των δράκων» να επίκειται από το 2011, με περισσότερα από 90 εκατομμύρια πωλήσεων παγκοσμίως να πιστοποιούν την εξάπλωση του έργου του συγγραφέα και με εμάς, το κοινό του, να περιπολούμε σαν αδέσποτοι ανταρόλυκοι τα ειδησεογραφικά δελτάρια, τα tweet και τα blog posts για updates και πιθανές ημερομηνίες έκδοσης, τώρα που χάσαμε τη συνέχεια της ιστορίας του «Τραγουδιού της Φωτιάς και του Πάγου», καταλαβαίνουμε την αξία του. Θα είναι το magnum opus της λογοτεχνίας επικής φαντασίας ένα ατελές όμορφο ναυάγιο, ένα μοναδικό αφηγηματικό ταξίδι του οποίου η έκταση καταλαμβάνει ήδη 5550 σελίδες και του οποίου δεν πρόκειται ποτέ να γραφτεί το τέλος; Τα ωραιότερα έργα τέχνης συχνά προκύπτουν από μια έμμονη ιδέα. Μένει να δούμε αν ο George R.R. Martin θα την ολοκληρώσει.

George R.R. Martin, «Φωτιά & Αίμα»: Διαβάσαμε το βιβλίο των εκδόσεων Anubis στο οποίο βασίστηκε η υπερπαραγωγή του ΗΒΟ, «House of the Dragon».
Η Έμα Ντ’ Άρσι ως πριγκίπισσα Ρενύρα Ταργκάρυεν στο «House of the Dragon» © HBO

Στο μεσοδιάστημα, το «Φωτιά & Αίμα» συνιστάται σε κάθε φίλο της σειράς ή του fantasy ιδιώματος. Οι εκδόσεις Anubis, οίκος που φιλοξενεί το σύνολο του «Τραγουδιού της Φωτιάς και του Πάγου», με περισσότερους από 120.000 αναγνώστες στην Ελλάδα, μεταχειρίστηκαν υποδειγματικά το μυθιστορηματικό αυτό χρονικό των Ταργκάρυεν. Έξι μεταφραστές έχουν εργαστεί ταυτόχρονα προκειμένου το βιβλίο να κυκλοφορήσει το συντομότερο, ενώ τη χορταστική έκδοση κοσμούν πάνω από ογδόντα εικονογραφήσεις του σχεδιαστή Doug Wheatley. Μια πολύτιμη συνεισφορά στη βιβλιοθήκη του George R.R. Martin. Έως τον επόμενο τόμο: Valar Morghulis.

George R.R. Martin, «Φωτιά & Αίμα», σελίδες 840, μετάφραση Εβίτα Λύκου, Βασιλειάνα Ζηκίδη, Γιάννης Βοζίκης, Ηλίας Τσιάρας, Παναγιώτα Ράπτη, Γιάννα Αναστοπούλου (συλλογικό έργο), εκδόσεις Anubis

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ