Βιβλιο

Web comics για να ξεκινάμε καλά την ημέρα μας

Tom Gauld, Grant Snider, Dinosaur και Poorly Drawn Lines

Κυριάκος Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σχεδιαστές που αγαπιούνται και έχουν φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο

Από τότε που υπάρχει Τύπος, αυτό που έφτιαχνε το κέφι των αναγνωστών δεν ήταν άλλο από τα κόμικς, στριπάκια συνήθως με έναν κεντρικό ήρωα, που ήταν είτε λιλιπούτειες αυτοτελείς ιστορίες είτε φτιαγμένα σε συνέχειες. Παλιά, όταν υπήρχαν ακόμα εφημερίδες και διαβάζονταν, γίνονταν μέχρι και καβγάδες μέσα στην οικογένεια για το ποιος θα πρωτοπάρει ποιο τμήμα — άλλος τα πολιτιστικά, άλλος τα αθλητικά, και άλλος βέβαια τις σελίδες με τα κόμικς. Ωραίες εποχές. (Ωραίες ως προς αυτό και κάποια άλλα μικροπράγματα, ειδάλλως μόνο ωραίες δεν ήταν σε σύγκριση με τη δική μας).Όσο είμαι στο ίντερνετ, και βασικά την τελευταία ντουζίνα χρόνια στα ΜΚΔ, εξακολουθώ να ξεκινώ πάντα την ημέρα μου με τα αγαπημένα μου web comics. Είναι μπόλικα, και τρώω τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο μέχρι να τα ψάξω όλα για να δω αν οι δημιουργοί τους ανέβασαν κάτι καινούργιο. Αυτοί όμως που ξεχωρίζω είναι τέσσερις. Οι εξής:

Tom Gauld
Είναι ο πιο αγαπημένος μου, γιατί ασχολείται πολύ συχνά και με βιβλία: βάζει βιβλία, συγγραφείς, αλλά και την ίδια τη διαδικασία της συγγραφής και της ανάγνωσης, μέσα στις ιστορίες του. Ξέρει πολύ περισσότερα για το γράψιμο από τους περισσότερους συγγραφείς που ξέρω, εδώ που τα λέμε. Είναι σαρανταπεντάρης πια. Γεννημένος στη Σκοτία το 1976, συνεργάζεται με τον Guardian, το New Scientist, τους New York Times και, με κάποια εκπληκτικά εξώφυλλα, με το The New Yorker. Συγκεντρώνει τα ακριβή, λεπτομερέστατα σχέδιά του σε άλμπουμ που εκδίδονται από τον οίκο Drawn & Quarterly. Το παιδικό του βιβλίο «The Little Wooden Robot and the Log Princess» (2021) είναι ένα αριστούργημα.

Grant Snider
Είναι Αμερικανός, γεννημένος στο Κάνσας. Ο πιο ανθρώπινος, αισιόδοξος και ονειροπόλος σχεδιαστής που γνωρίζω. Έχει τη σπάνια ικανότητα να σου λέει, «Ναι, ξέρω πως τα πράγματα είναι χάλια, αλλά κοίτα λιγάκι: αν δεν το βάλεις κάτω, αν προσπαθήσεις, κι αν προσθέσεις και λίγη μαγεία, όλα θα πάνε πολύ καλύτερα». Επίσης βιβλιόφιλος (το βιβλίο του «I Will Judge You By Your Bookshelf», Abrams Books 2020, είναι αξεπέραστο), συνεργάζεται με μεγάλα περιοδικά, όπως το The New York Review of Books και το The New York Times Magazine. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία, μεταξύ τους και μπόλικα παιδικά. Το τελευταίο του, «One Boy Watching» (Chronicle Books 2022) είναι μαγευτικό. Αναζητήστε το.

Dinosaur
Εδώ δεν έχουμε έναν, αλλά δύο δημιουργούς: τον Βρετανό James Stewart —εδώ και αρκετά χρόνια όμως ζει στη Φινλανδία—, που γράφει τα σενάρια, και τον designer και animator K Roméy, από τον Καναδά, που σχεδιάζει τη σειρά στον υπολογιστή του. Δεν μπορεί παρά να λατρέψει κανείς τους δεινόσαυρούς τους, και να συγκινηθεί μαζί τους. Οι δυο τους έχουν εκδώσει δύο βιβλία με τα στριπάκια τους, ενώ ένα ακόμη είναι υπό έκδοση. Μαζί, έχουν κάνει και άλλες δύο σειρές: «Tortoise & Dino» και, την πολύαγαπημένη μας, «Hey Buddy Comics», με ήρωα έναν σκυλάκο και τον άνθρωπό του. Οι Stewart και Roméy κάνουν μαζί web comics πολλά χρόνια τώρα. Συναντήθηκαν ΜΙΑ φορά στη ζωή τους, φέτος τον Ιούλιο.

Poorly Drawn Lines
Το απόλυτο αριστούργημα του Reza Farazmand. Δεν έχουμε λόγια γι’ αυτόν τον καλλιτέχνη. Ζει στο Λος Άντζελες και έχει συνεργαστεί με μεγάλα Μέσα (McSweeney’s Internet Tendency, Adventure Time comics, Buzzfeed, NPR). Οι ιστορίες με τα ζωάκια του από το Poorly Drawn Lines έχουν εκδοθεί και σε βιβλία (τρία μέχρι τώρα), έχουν γίνει σειρά κινουμένων σχεδίων, και ανανεώνονται πολύ συχνά στη σελίδα του. Είναι σαρκαστικός, πανέξυπνος, χαρισματικός σχεδιαστής, και η παλέτα του με τα πλακάτα παλ χρώματα είναι πλέον χαρακτηριστική και κάπως σαν «σήμα κατατεθέν» — όπως και οι αχτύπητες πόζες και το βλέμμα των πρωταγωνιστών του, που είναι ξεχωριστοί και μοναδικοί: είναι εντέλει όλοι εμείς.