Βιβλιο

Αδημοσίευτες επιστολές του Κάρολου Ντίκενς αποκαλύπτουν ότι είχε επίγνωση για τη φήμη του

Ποια στοιχεία μάς δίνουν για την προσωπικότητά του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάρολος Ντίκενς
Κάρολος Ντίκενς © EPA / ANDY RAIN

Κάρολος Ντίκενς: Οι αδημοσίευτες επιστολές ως τεκμήρια για τη ζωή και τα ζητήματα που απασχολούσαν τον σπουδαίο συγγραφέα.

Για πρώτη φορά στο φως έρχεται το περιεχόμενο από αδημοσίευτες επιστολές του Κάρολου Ντίκενς. Σε αυτές, ο σπουδαίος συγγραφέας εμφανίζεται να έχει επίγνωση της φήμης του. Στις 11 αυτές επιστολές του αποκαλύπτονται οι αναγνωστικές συνήθειες του, αλλά και η απογοήτευσή του για την απώλεια μιας κυριακάτικης ταχυδρομικής υπηρεσίας.

Σε μία από τις επιστολές, με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 1866, ο Κάρολος Ντίκενς αναφέρεται στην κατάργηση μιας κυριακάτικης ταχυδρομικής υπηρεσίας. «Αντιτίθεμαι πιο αποφασιστικά και σθεναρά στην πρόκληση οποιασδήποτε τέτοιας ταλαιπωρίας στον εαυτό μου», γράφει ο Ντίκενς.

«Έχω τις καλύτερες σχέσεις με τους γείτονές μου, φτωχούς και πλούσιους, και πιστεύω ότι θα λυπόταν να με χάσουν», γράφει ο συγγραφέας σε επιστολή του. Σε ένα γράμμα που έγραψε ο Κάρολος Ντίκενς από τη Λωζάνη στις 5 Αυγούστου 1846, στον φίλο και δικηγόρο του Τόμας Μίτον, περιγράφει λεπτομερώς την παραμονή του στην Ελβετία. 

Κάρολος Ντίκενς: Πώς ήρθαν στο φως οι αδημοσίευτες επιστολές του

Περισσότερα από 300 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών αντικειμένων, πορτρέτων, σκίτσων, παιχνιδιών και βιβλίων, αποκτήθηκαν από έναν συλλέκτη στις ΗΠΑ το 2020. Η Έμιλι Ντάνμπαρ, επιμελήτρια στο Μουσείο του Τσαρλς Ντίκενς, λέει ότι η επιστολή που παραπονιέται για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες είναι «ένα σπουδαίο παράδειγμα του Ντίκενς που δείχνει αυτοπεποίθηση. Η επίγνωση για τη μεγάλη του φήμη και τη θέση του στην κοινωνία έρχεται στο προσκήνιο. Ένα από τα καλύτερα πράγματα» που προκύπτουν από τα γράμματα είναι ότι δείχνει τον συγγραφέα να γράφει στα 30, 40 και 50 του και «την ποικιλία των θεμάτων που απασχολούσαν το μυαλό του». Τα γράμματα, έχουν αποκτηθεί από το Μουσείο Καρόλου Ντίκενς.

Ο Κάρολος Ντίκενς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 19ου αιώνα, γνωστός για τα κλασικά έργα, όπως ο Όλιβερ Τουίστ. Η επιρροή του ξεπερνά πολύ τη λογοτεχνία και πολλές από τις φράσεις, τους χαρακτήρες και τις ιδέες του έχουν ριζώσει στη σύγχρονη κουλτούρα.

Με πληροφορίες από BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ