Βιβλιο

Ντέιβιντ Ατένμπορο: Η ζωή στον πλανήτη μας

Ένα βιβλίο του μεγάλου Βρετανού φυσιοδίφη που μας προειδοποιεί για τους κινδύνους και μας προτείνει λύσεις για την επιβίωση της Γης

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντέιβιντ Ατένμπορο
Ντέιβιντ Ατένμπορο © EPA/ANDY RAIN

Η ζωή στον πλανήτη μας: Παρουσίαση του βιβλίου του Άγγλου φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατένμπορο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Μυρτώς Καλοφωλιά.

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο είναι ένας από τους σύγχρονους σοφούς: φυσιοδίφης και ιστορικός της φύσης, θεωρείται «εθνικός θησαυρός» για το Ηνωμένο Βασίλειο - ένας από τους 100 δημοφιλέστερους Βρετανούς όλων των εποχών. Έγινε γνωστός για τη συγγραφή και παρουσίαση της «Life Collection», μιας σειράς εννέα ντοκιμαντέρ φυσικής ιστορίας του BBC, αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας για τη ζωή των φυτών και των ζώων πάνω στη Γη. Το βιβλίο «Η ζωή στον πλανήτη μας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Μυρτώς Καλοφωλιά, είναι ένα παρόμοιο έργο αγάπης: «Είμαι 94 χρόνων» λέει ο Ατένμπορο. «Έζησα μια πραγματικά απίστευτη ζωή. Και μόνο τώρα είμαι σε θέση να εκτιμήσω πραγματικά πόσο συγκλονιστικά ήταν αυτά που έζησα. Όταν ήμουν νέος, πίστευα ότι περιπλανιόμουν σε έναν άγριο, παρθένο φυσικό κόσμο - αλλά δεν ήταν παρά μια ψευδαίσθηση. Η τραγωδία του καιρού μας εκτυλίσσεται ολόγυρά μας και μετά βίας μπορούμε να τη διακρίνουμε. Ο πλανήτης μας στερείται την άγρια φύση του και η βιοποικιλότητά του εκφυλίζεται. Υπήρξα μάρτυρας αυτής της παρακμής. “Η ζωή στον πλανήτη μας” είναι η μαρτυρία μου, αλλά και ένα όραμα για το μέλλον. Το βιβλίο αυτό αφηγείται πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο, ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος μας και με ποιον τρόπο -αν δράσουμε χωρίς καθυστέρηση- μπορούμε να επανορθώσουμε».

«Η ζωή στον πλανήτη μας» του Ντέιβιντ Ατένμπορο (εκδ. Πατάκη)
Πώς θα αποφύγουμε ένα καινούργιο Τσερνομπίλ; Τι μας περιμένει άραγε ενώ το φυσικό περιβάλλον υποβαθμίζεται; Έχουμε ευκαιρίες για να σώσουμε τον μικρό μας πλανήτη; Ο Ατένμπορο δεν είναι καταστροφολόγος: μας προειδοποιεί προβάλλοντας συγχρόνως ένα φωτεινό μέλλον.

Το βιβλίο εντάσσεται σε μια σειρά των εκδόσεων Πατάκη που με τίτλο Green Deal προσπαθεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους αναγνώστες για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ανάμεσα στα βιβλία που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά είναι το «Πώς να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή» του Bill Gates και το «Spillover, από τα ζώα στον άνθρωπο», ένα συναρπαστικό ντοκουμέντο για τις ζωονόσους και τις επιδημίες, του Αμερικανού συγγραφέα David Quammen.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ