Βιβλιο

Ο Jordan B. Peterson «Πέρα από την τάξη»

Ο πιο επιδραστικός ψυχολόγος της Δύσης σύμφωνα με τους New York Times επιστρέφει με ένα βιβλίο ορόσημο για την αβέβαιη εποχή που ζούμε

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 810
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jordan B. Peterson «Πέρα από την τάξη», εκδόσεις Key Books
Φωτογραφία Jordan B. Peterson © Daniel Ehrenworth

Jordan B. Peterson: Παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Πέρα από την τάξη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books.

Οι κυκλοφορίες των βιβλίων του σε κάθε χώρα αποτελούν εκδοτικά γεγονότα της χρονιάς και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Σε μία περίοδο που όλοι καλούμαστε να διαχειριστούμε την καθημερινή αβεβαιότητα και ένα άγνωστο μέλλον, το Πέρα από την τάξη: 12 επιπλέον κανόνες για τη ζωή του Jordan B. Peterson αποτελεί το ιδανικό αντίδοτο στην ανασφάλεια των ημερών μας, προτρέποντάς μας να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο που διέπεται από συνεχείς αλλαγές.

Ο Jordan B. Peterson παραμένει πάντα επίκαιρος - όπως φανερώνουν και οι αριθμοί και το πλήθος των ανθρώπων που τον ακολουθεί πιστά στον ψηφιακό κόσμο: το κανάλι του στο YouTube έχει 2,7 εκατομμύρια συνδρομητές, τα βίντεό του τα έχουν παρακολουθήσει 700 εκατομμύρια άνθρωποι, τα podcasts του τα έχουν ακούσει 55 εκατομμύρια ακροατές, ο ιστότοπός του έχει 14 εκατομμύρια «χτυπήματα», οι λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκεντρώνουν συνολικά 3,5 εκατομμύρια ακόλουθους, και στoυς 160 σταθμούς της τελευταίας του παγκόσμιας περιοδείας έκοψε πάνω από μισό εκατομμύριο εισιτήρια. Δικαιολογημένα, λοιπόν, θεωρείται ο πιο προβεβλημένος ψυχολόγος, αλλά και στοχαστής, που έχει να επιδείξει ο δυτικός κόσμος στον αιώνα μας.

Στο τελευταίο του βιβλίο, Πέρα από την τάξη (12 επιπλέον κανόνες για τη ζωή), συνέχεια του παγκόσμιου best seller 12 Κανόνες για τη ζωή, δίνει απαντήσεις σε άκρως επίκαιρα ερωτήματα, όπως τα ακόλουθα:

  • Τι κάνεις όταν ο κόσμος γύρω σου καταρρέει;
  • Πώς μπορείς να διατηρήσεις την ισορροπία σου όταν δεν μπορείς να πάρεις τίποτα για δεδομένο;
  • Πόσο μπορείς να επηρεάσεις τις καταστάσεις που σου κάνουν τη ζωή δύσκολη;

Ο κορυφαίος ψυχολόγος μάς καθησυχάζει, λέγοντας ότι η ανασφάλεια και το χάος είναι αναπόσπαστα κομμάτια του σύγχρονου κόσμου. Για να πλοηγηθούμε με ασφάλεια στο χάος της καθημερινότητας απαιτείται τάξη – τι συμβαίνει όμως όταν καλούμαστε να διαχειριστούμε καταστάσεις που βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό μας; Όπως η ευταξία, έτσι και το χάος αποτελεί μια σταθερά στις ζωές όλων, λέει ο Peterson. Το ζητούμενο δεν είναι, λοιπόν, να το εξαλείψουμε, αλλά να μάθουμε να ζούμε με αυτό.

Jordan B. Peterson «Πέρα από την τάξη», εκδόσεις Key Books
Στο Πέρα από την τάξη, ο αναγνώστης θα μάθει ότι μεγαλύτερη σημασία από το τι του συνέβη έχει το πώς τοποθετείται ο ίδιος απέναντι στη ζωή: οι καταστάσεις πολλές φορές μάς προλαβαίνουν, αλλά η στάση μας απέναντι στα πράγματα αποτελεί πάντα δική μας επιλογή. 

Κύριο μέλημα του Peterson είναι να βοηθήσει τον σύγχρονο άνθρωπο να βρει τη θέση του σε μια λειτουργική κοινωνία, κατανοώντας ότι οι μεγάλες συγκρούσεις των καιρών μας πηγάζουν από την έλλειψη κοινωνικής συνείδησης. «Μην υποτιμάς απερίσκεπτα ούτε τους κοινωνικούς θεσμούς ούτε τα δημιουργικά επιτεύγματα», διδάσκει στον πρώτο κανόνα του, ενώ σε επόμενο κεφάλαιο προτρέπει τον αναγνώστη «να είναι ευγνώμων, παρά τα βάσανά του». Περισσότερο συναισθηματικός από ποτέ, και με βαθιά κατανόηση για τις καθημερινές μάχες που καλείται να δώσει ο καθένας μας, ο Jordan B. Peterson μάς διδάσκει ότι το μυστικό βρίσκεται στην προσαρμογή μας σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από συνεχείς αλλαγές.

Γεννημένος στην Αλμπέρτα του Καναδά, στο μέσο του Ψυχρού Πολέμου, ο Peterson επηρεάστηκε βαθιά από το κλίμα εκείνων των ημερών. Η ανησυχία του για το μέλλον της ανθρωπότητας, σε συνδυασμό με την προσπάθειά του να κατανοήσει τα μυστήρια των ανθρώπινων πεποιθήσεων, οδήγησαν τον Peterson σε μία πολυετή μελέτη των συστημάτων αξιών, που αποτυπώθηκε στο πρώτο βιβλίο του, Maps of Meaning: The Architecture of Belief.

Το δεύτερο βιβλίο του «12 Κανόνες για τη ζωή», ένα αντίδοτο για το χάος ήταν εκείνο που τον εκτόξευσε στην κορυφή των ευπώλητων συγγραφέων διεθνώς και του χάρισε παγκόσμια αναγνώριση. Αντλώντας από την εμπειρία του ως κλινικού ψυχολόγου, από τις κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές έρευνές του, από τη μελέτη της Βίβλου, αλλά και των έργων των πρωτοπόρων της ψυχανάλυσης, ο Δρ Peterson κατέληξε σε έναν δωδεκάλογο συμβουλών που λειτουργεί ευεργετικά στον ανθρώπινη ανάγκη για αναζήτηση νοήματος.

Διεθνώς, τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 50 γλώσσες. Oι 12 Κανόνες βρέθηκαν στο #1 των πλέον ευπώλητων βιβλίων για το 2018 στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Βραζιλία και τη Νορβηγία, ενώ και το Πέρα από την τάξη ακολουθεί την ίδια εντυπωσιακή εμπορικά πορεία. Στη χώρα μας, τα βιβλία του Δρ Peterson Πέρα από την τάξη και 12 Κανόνες για τη ζωή κυκλοφορούν από την Key Books.

Ο ψυχολόγος και συγγραφέας Jordan B. Peterson
Jordan B. Peterson © Daniel Ehrenworth

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ