Βιβλιο

«Τα Σταφύλια της Οργής»: Κυκλοφορεί το αυθεντικό χειρόγραφο

Ο συγγραφέας τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To βιβλίο «Τα Σταφύλια της Οργής»
To βιβλίο «Τα Σταφύλια της Οργής» ©SP Books

Κυκλοφορεί σε νέα έκδοση το χειρόγραφο των «Σταφυλιών της Οργής» του Τζον Στάινμπεκ ενός από τα πιο πολυσυζητημένα αμερικανικά βιβλία του 20ού αιώνα.

Ο ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος SP Books κυκλοφορεί σήμερα 7 Οκτωβρίου μία νέα έκδοση του βιβλίου «Τα σταφύλια της οργής» του Τζον Στάινμπεκ, παρουσιάζοντας πρώτη φορά το αυθεντικό χειρόγραφο του συγγραφέα, συμπεριλαμβάνοντας και τις βωμολοχίες που «κόπηκαν» από το μυθιστόρημα όταν κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Ο Στάινμπεκ έγραψε το εμβληματικό έργο του μέσα σε λίγους μήνες, μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου του 1938, και σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο το χειρόγραφο «από την αρχή μέχρι το τέλος αποκαλύπτει την αφοσίωση με την οποία προσέγγισε αυτό το έργο, με απόλυτη αποφασιστικότητα και πειθαρχία». Είναι χαρακτηριστικό ότι το χειρόγραφο δεν έχει σχεδόν καθόλου διορθώσεις από τον ίδιο, κι αυτό δείχνει πόσο προσηλωμένος ήταν στο έργο του.

Το βιβλίο του βασίστηκε σε άρθρα που είχε δημοσιεύσει σε εφημερίδα στο Σαν Φρανσίσκο. Κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ το 1940, ενώ έγινε ταινία σε σκηνοθεσία Τζον Φορντ, με πρωταγωνιστή τον Χένρι Φόντα.

Ο Στάινμπεκ ήρθε αντιμέτωπος με τους κρατικούς μηχανισμούς όταν τον κατηγόρησαν ότι ψευδολογούσε και ήταν υπέρμαχος κομμουνιστικών απόψεων. Το βιβλίο για δύο χρόνια απαγορεύτηκε να διδάσκεται στα σχολεία και να βρίσκεται στα ράφια των δημόσιων βιβλιοθηκών. Παρόλα αυτά τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας, το μυθιστόρημα πούλησε πάνω από 40 χιλιάδες αντίτυπα, ενώ μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τις 14 εκατομμύρια πωλήσεις. 

Σύμφωνα με τη Susan Shillinglaw, μελετήτρια του Στάινμπεκ, ο συγγραφέας άρχισε να γράφει τα Σταφύλια της οργής με μεγάλα γράμματα, που καθώς το έργο προχωρούσε γίνονταν όλο και μικρότερα, υποδεικνύοντας τη βιασύνη του να ολοκληρώσει το βιβλίο του. «Ήθελε να απαθανατίσει την ιστορία την ώρα που γραφόταν – και πράγματι, το κατάφερε. Το χειρόγραφο δίνει μια ιδέα για το τεράστιο βάρος του έργου που ανέλαβε, να καταγράψει τις κακουχίες των μεταναστών στην Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1930, αλλά και την επείγουσα ανάγκη του να τις αφηγηθεί», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι το αυθεντικό χειρόγραφο του βιβλίου φυλάσσεται στα αρχεία του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ