Βιβλιο

Ντίνο Μπουτζάτι: Οι επτά αγγελιοφόροι

Δεκαεννέα διηγήματα του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Οι επτά αγγελιοφόροι» του Ντίνο Μπουζάτι, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Παρουσίαση του βιβλίου «Οι επτά αγγελιοφόροι», μια συλλογή διηγημάτων του Ντίνο Μπουζάτι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

O Ντίνο Μπουζάτι (1906-1972) είναι μια μεγάλη προσωπικότητα των ιταλικών γραμμάτων και ένα μέρος του έργου έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Αλλά, το «έργο» είναι ανεξάντλητο: εδώ, οι εκδόσεις Μεταίχμιο προτείνουν τη συλλογή διηγημάτων «Οι επτά αγγελιοφόροι» σε μετάφραση Μαρίας Οικονομίδου, τα οποία δίνουν μια γεύση του σουρεαλισμού και της μαγείας του «Ιταλού Κάφκα» όπως τον ονομάζουν όσοι αναζητούν αντιστοιχίες.

Πρόκειται για πολυγραφότατο συγγραφέα που επεξεργάστηκε μια μορφή του φανταστικού και του παράλογου με υπαρξιστικές διαστάσεις: τον ενδιέφεραν τα παραφυσικά γεγονότα και η μετατροπή των απλών ειδήσεων ―υπήρξε δημοσιογράφος στην Corriere della sera για πάνω από 40 χρόνια― σε φανταστικές και ποιητικές ιστορίες επινοώντας έναν αριστοτεχνικό συνδυασμό δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας.

Άρχισε να δημοσιεύει από το 1933. Το 1940 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Η έρημος των Τατάρων» που μετέφρασε επίσης η Μαρία Οικονομίδου (Μεταίχμιο, 2019). Την «Έρημο των Τατάρων» μετέφερε αργότερα στον κινηματογράφο ο Valerio Zurlini. Το 1942 ακολούθησε αυτή η συλλογή με τίτλο «Επτά Αγγελιοφόροι» η οποία συγκέντρωνε τις καλύτερες ιστορίες του που είχαν δημοσιευτεί τα προηγούμενα χρόνια σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Οι «Επτά αγγελιοφόροι» είναι δεκαεννέα διηγήματα, μεταξύ των οποίων «Η επίθεση στο μεγάλο κομβόι», «Επτά όροφοι» (ένα διήγημα που ενέπνευσε μια ταινία του Ugo Tognazzi), «Η σκιά του Νότου», «Η θανάτωση του δράκου», «Το νυχτερινό βάσανο», «Ψευδείς ειδήσεις», «Όταν πέφτει το σκοτάδι», «Ο γερο-φακόχοιρος» και «Η ιεροσυλία»: ο Μπουτζάτι παρουσιάζει τη λαβυρινθώδη οπτική του για τον κόσμο με μια προσήλωση στις μυστικές σχέσεις των πραγμάτων σε ένα συχνά εξωτικό και ερημικό χωρο-χρονικό σκηνικό. Όπως γράφει στο επίμετρο η Μαρία Οικονομίδου, «τα πάντα είναι διαποτισμένα από την εξαιρετική υποβλητικότητα των μύθων ανατολικής έμπνευσης και του έντονου συμβολισμού που θα συνοδεύσει τον συγγραφέα σε ολόκληρη την πορεία του.» Το παράλογο του Μπουτζάτι θυμίζει Αλμπέρ Καμύ, αλλά ο Ιταλός συγγραφέας προχωρεί σε μια ανατροπή της τάξης των πραγμάτων, σε μια ανάποδη θέασή τους. Υπάρχει πάντοτε ένα σκοτεινό αίνιγμα· κάποιος φταίει, μια μυστηριώδης απειλητική ψυχική δύναμη πλανάται. Από το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο Μπαρναμπό των βουνών» (1933) μέχρι το «Ένας έρωτας (1963) ο Μπουτζάτι όργωσε κυριολεκτικά τον πλανήτη εμβαθύνοντας σε ποικίλες εμπειρίες: από τα αγαπημένα του βουνά στην αρχή μέχρι τον απελπισμένο έρωτα για μια πολύ νεότερη γυναίκα στο τέλος, διέγραψε μια υπέροχη τροχιά αφηγήσεων όλων των ειδών και για κάθε αναγνωστικό κοινό. Στην Ιταλία, όπου δρόμοι και σχολεία έχουν το όνομά του, τα παιδιά των προηγούμενων γενεών διάβαζαν το παιδικό βιβλίο «Η εισβολή των αρκούδων στη Σικελία», ενώ οι κινηματογραφόφιλοι τον αναγνωρίζουν στην ταινία του Ermano Olmi «Το μυστικό του παλιού δάσους» και στην «Κραυγή τη νύχτα» του Antonio Margheriti.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.