Βιβλιο

Μπιλ Κλίντον: Η ζωή ενός συγγραφέα

Το δεύτερο θρίλερ του πρώην Αμερικανού προέδρου με τον τίτλο «Η κόρη του προέδρου» γίνεται μπεστ-σέλερ

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η κόρη του προέδρου: Το νέο βιβλίο του Μπιλ Κλίντον με τον Τζέιμς Πάτερσον

Η κόρη του προέδρου: Το δεύτερο βιβλίο του πρώην Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον, που συγγράφει με τον Τζέιμς Πάτερσον

Στο βιβλίο που συνέγραψε μαζί με τον βετεράνο των θρίλερ Τζέιμς Πάτερσον −τα βιβλία του οποίου έχουν πουληθεί σε 300 εκατομμύρια αντίτυπα− ο Μπιλ Κλίντον αφηγείται την ιστορία μιας απαγωγής και μιας κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να μετουσιώνει τόσο τις αμφιβολίες για την πολιτική του, όσο και τους παλιούς φόβους για την κόρη του, την Τσέλσι, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και του τρομοκρατικού χτυπήματος του 2001.

Ένα γεγονός τον έχει σημαδέψει περισσότερο από άλλα: το 1999 είχε δώσει το πράσινο φως για τον βομβαρδισμό ενός κτιρίου στο Κόσσοβο για το οποίο η CIA είχε πληροφορίες ότι φιλοξενούσε τις σερβικές μυστικές υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα όμως, το είχε αγοράσει η κινεζική πρεσβεία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αθώοι Κινέζοι. Τότε ο Κλίντον είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και στο βιβλίο «Η κόρη του προέδρου» υπάρχει ο απόηχος του σφάλματος και ο φόβος για το τίμημα. «Πάντοτε φοβόμουν για τις παράπλευρες απώλειες των αποφάσεών μου», λέει σήμερα ο Μπιλ Κλίντον. «Όταν ήμουν στον Λευκό Οίκο είχα εφιάλτες. Εκτός του ότι φοβόμουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων, φοβόμουν και για την ίδια τη ζωή της οικογένειάς μου. Τώρα, ως πρώην πρόεδρος, εξακολουθώ να απολαμβάνω αστυνομική προστασία, αλλά, σύμφωνα με τον νόμο, η Τσέλσι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα: η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται στην ιστορία που αφηγούμαι στο βιβλίο».

The President's Daughter

Αν και ο Κλίντον έμεινε στη μνήμη πολλών ως ο πρόεδρος με το γελοίο σεξουαλικό σκάνδαλο και τους λανθασμένους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, είμαστε πια σχεδόν βέβαιοι ότι αν βρισκόταν στη θέση του Τζορτζ Γ. Μπους, δεν θα διέπραττε χονδροειδείς γκάφες όπως η εισβολή στο Ιράκ. Ο Κλίντον θεωρούσε ότι ο εχθρός Νο1 ήταν η Αλ Κάιντα και όχι ο Σαντάμ, κι ότι επικίνδυνα όπλα −βιολογικά και πυρηνικά− διέθεταν η βόρεια Κορέα, η Ινδία και το Πακιστάν, όχι το Ιράκ. Αλλά το περιβάλλον του Μπους, είτε επειδή είχε διαφορετικές πληροφορίες, είτε επειδή είχε κακούς σκοπούς, έβαλε στο στόχαστρο το Ιράκ και το Ιράν, αγνοώντας τον παράγοντα Μπιν Λάντεν. Έτσι, παρά τις πιέσεις του Κλίντον, ο Τζορτζ Μπους προχώρησε σε μια αλλοπρόσαλλη πολιτική στη Μέση Ανατολή: στο βιβλίο του ο Κλίντον παρουσιάζει, εμμέσως, τις συνέπειες αυτής της πολιτικής και φαίνεται μάλλον απαισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων στην περιοχή.

Ο Τζέιμς Πάτερσον και ο Μπιλ Κλίντον στην παρουσίαση του πρώτου τους βιβλίου με τον συγγραφέα Lee Child
© Gilbert Carrasquillo/Getty Images

«Η κόρη του προέδρου» είναι το δεύτερο βιβλίο που υπογράφει το ντουέτο Πάτερσον-Κλίντον. Το πρώτο «Ο πρόεδρος αγνοείται» κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ωκεανίδα σε μετάφραση Γιάννη Σπανδώνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ