Βιβλιο

22 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας και ποίησης

Κάποιες από τις καλύτερες εκδόσεις που θα βρείτε στα ράφια των βιβλιοπωλείων

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 782
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοπέλα που διαβάζει βιβλίο
© Maisie Kane / Pexels

Αφιέρωμα της ATHENS VOICE στα βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας και ποίησης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Εύα Μ. Μαθιουδάκη, Μέρες της Κηφισιάς, Εκδ. Καστανιώτη
Εύα Μ. Μαθιουδάκη, Μέρες της Κηφισιάς, Εκδ. Καστανιώτη
Πρωταγωνίστρια του συναρπαστικού μυθιστορήματος της Εύας Μαθιουδάκη η Ισμήνη, ένα νεαρό κορίτσι που μεγαλώνει σ’ έναν μαγευτικό κηφισιώτικο κήπο, προσπαθώντας να πάρει τη ζωή στα χέρια της, μακριά από τα συναισθηματικά βάρη και τ’ αδιέξοδα της προηγούμενης γενιάς. Ένας μεγάλος έρωτας, ένα οικογενειακό μυστικό που αργεί να αποκαλυφθεί, μοναδικοί ήρωες σε μικρούς και μεγάλους ρόλους καθώς και άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας συνθέτουν το σκηνικό της μυθοπλασίας, που εκτυλίσσεται στις δεκαετίες του ’50 και του ’60.


Σπύρος Πετρουλάκης, Το Ναυάγιο, Εκδ. Μίνωας
Σπύρος Πετρουλάκης, Το Ναυάγιο, Εκδ. Μίνωας
«Το ναυάγιο» είναι το όγδοο μυθιστόρημα του συγγραφέα των 120.000 αντιτύπων Σπύρου Πετρουλάκη. Εμπνευσμένο από το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα, το 1966, εμπεριέχει πραγματικά και μυθοπλαστικά στοιχεία, συνθέτοντας ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που συγκλονίζει. Ο αναγνώστης θα μεταφερθεί από το 1966 στο σήμερα και από τα Κύθηρα, στην Αθήνα και το Παρίσι, ακολουθώντας την πορεία των ηρώων, σε ένα ταξίδι που δεν τελείωσε ποτέ.


Δέσποινα Χατζή, Το Πανδοχείο – Η ζωή στην ελληνόφωνη Καλαβρία, Εκδ. Μίνωας
Δέσποινα Χατζή, Το Πανδοχείο – Η ζωή στην ελληνόφωνη Καλαβρία, Εκδ. Μίνωας
Η Δέσποινα Χατζή επιστρέφει με ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις ολέθριες συνέπειες του πολέμου, εμπνευσμένο από τη μακραίωνη ιστορία και τη σαγήνη του ιταλικού Νότου. Αθήνα, 1941. Ο δικηγόρος Αριστείδης Ιωακειμίδης και ο αδελφός του Ανδρέας τάσσονται με δουλική προθυμία στο πλευρό των Γερμανών κατακτητών. Στον αντίποδα, ο μικρότερος αδελφός τους, Φωκάς, και τρεις γυναίκες της οικογένειας αντιστέκονται δρώντας με απόλυτη μυστικότητα. Η οικογενειακή ισορροπία διαταράσσεται από εχθρότητες, πάθη και ασίγαστους έρωτες.


Χρήστος Ναούμ, Στο σκοτάδι ανθίζω, Εκδ. Καστανιώτη
Χρήστος Ναούμ
, Στο σκοτάδι ανθίζω, Εκδ. Καστανιώτη
Ο Φίλιππος Δελλής μαθαίνει ότι έχει καρκίνο. Ο νους του στρέφεται στα παλιά για να εξηγήσει και να αντέξει τα καινούργια. Επανεξετάζει γεγονότα που τον σημάδεψαν, ανατρέχει στους έρωτες και στις οικογενειακές σχέσεις, στη βία και την κακοποίηση των παιδικών και εφηβικών χρόνων, στις ματαιώσεις της ενηλικίωσης αλλά και στις ασύμμετρες συγκρούσεις με τις κοινωνικές προκαταλήψεις. Ο Φίλιππος θα κληθεί να αναμετρηθεί με φόβους και βεβαιότητες, για να αποδείξει ότι η ζωή είναι μοναδική, γλυκιά και απρόβλεπτη και ότι οι άνθρωποι μπορούν να ξανανθίσουν – ακόμα και στο σκοτάδι.


Κώστας Ακρίβος, Πότε διάβολος πότε άγγελος, Εκδ. Μεταίχμιο
Κώστας Ακρίβος, Πότε διάβολος πότε άγγελος, Εκδ. Μεταίχμιο
Στην ιστορία του Κώστα Ακρίβου, ένας άντρας μεγαλώνει, ζει και πεθαίνει χωρίς ποτέ να μάθει ποιος ήταν ο πατέρας του – ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ένας άλλος θα περάσει όλη του τη ζωή αγαπώντας λάθος άνθρωπο για πατέρα – Μήτρος Αγραφιώτης το όνομά του. Οι δρόμοι τους θα συναντηθούν στα αίματα και στις θυσίες της επανάστασης του ΄21. Τους ενώνει ο πόθος για την ελευθερία της πατρίδας, αλλά και κάτι βαθύτερο που ο ένας το αγνοεί και ο άλλος το αποσιωπά επίτηδες. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν πια εκείνο που έχει μείνει απ΄ όλα αυτά είναι ένα αμήχανο αίσθημα ευγνωμοσύνης, το ερώτημα συνεχίζει να βασανίζει τον αφηγητή από την παιδική του ακόμη ηλικία: ήρωας γεννιέσαι ή γίνεσαι;


Φιόρη Ζαφειροπούλου, Η άχρονη παραλία, Εκδ. Κάκτος
Φιόρη Ζαφειροπούλου, Η άχρονη παραλία, Εκδ. Κάκτος
Ένα βιβλίο για το τράφικινγκ βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Εκείνη γεννήθηκε σε μια από τις πλούσιες οικογένειες του ευρωπαϊκού Νότου, όπου οι γυναίκες θεωρείται πως ζουν ισότιμα με τους άντρες. Εκείνες στα φτωχά κράτη των Βαλκανίων και της Αφρικής, όπου η αξία της γυναίκας είναι αναλώσιμη. Εκείνη είναι μια γυναίκα δυναμική. Εκείνες είναι θύματα μιας τραγικής ιστορίας που εκτυλίσσεται παράλληλα στα ίδια ή σε άλλα γεωγραφικά μήκη. Νεαρές γυναίκες αδύναμες, που δεν πρόλαβαν να ονειρευτούν, τους έσκισαν τα πέπλα της αθωότητας φορώντας τους τις αλυσίδες της σωματεμπορίας. Μέρος των εσόδων της συγγραφέως δωρίζονται σε κοινωφελείς οργανισμούς για την ένταξη γυναικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και θυμάτων έμφυλης βίας.


Μαρία Παναγοπούλου, Ολική έκλειψη καρδιάς, Εκδ. Ψυχογιός
Μαρία Παναγοπούλου, Ολική έκλειψη καρδιάς, Εκδ. Ψυχογιός
Όλα αρχίζουν το καλοκαίρι του 1988, όταν μια παρέα, φίλοι από τον Πειραιά από την παιδική τους ηλικία, ταξιδεύει για την Τήνο. Ενώ βρίσκονται εν πλω, ο σύντροφος της Αρετής εξαφανίζεται μυστηριωδώς και οι αρχές θεωρούν πως έπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θάλασσα και πνίγηκε. Πέντε χρόνια αργότερα η Αρετή παντρεύεται αιφνιδιαστικά με έναν συνάδελφό της και προσκαλεί τους φίλους της στο νέο της σπίτι. Όμως, το έκτακτο δελτίο ειδήσεων ανατρέπει τα πάντα και τα θαμμένα ψέματα βγαίνουν ορμητικά στην επιφάνεια. Μια καταιγιστική περιπέτεια με φόντο την αστραφτερή δεκαετία του ’80.


Μάνος Ελευθερίου - Μαλαματένια Λόγια, Καταγραφή-επιμέλεια: Σπύρος Αραβανής, Ηρακλής Οικονόμου, Εκδ. Μεταίχμιο
Μάνος Ελευθερίου - Μαλαματένια Λόγια, Καταγραφή-επιμέλεια: Σπύρος Αραβανής, Ηρακλής Οικονόμου, Εκδ. Μεταίχμιο
Όπως αναφέρουν οι δύο επιμελητές, «η ιδέα να συγγράψουμε, συνομιλώντας με τον Μάνο Ελευθερίου, τη βιογραφική (μυθ)ιστορία του μας ήρθε όπως έρχονται οι ωραίες ιδέες. Τον γνωρίζαμε ήδη μερικά χρόνια, έχοντας αναπτύξει μια φιλική σχέση. Τον ξέραμε όμως καλά, πολλά χρόνια πριν από αυτή τη γνωριμία, μέσα από το έργο του, που είχε σημαδέψει τη νεότητά μας. Όταν του αποκαλύψαμε τις προθέσεις μας, δεν απάντησε τίποτα σαφές. Είπε μόνο: “Σας περιμένω την Κυριακή στις 10.30”. Έτσι, για τα επόμενα τρία χρόνια συναντιόμασταν τα κυριακάτικα πρωινά, στο σπίτι του στο Νέο Ψυχικό, και εκείνος άφηνε αβίαστη τη μνήμη του να κυλάει σε τόπους όπου τον πήγαινε η ανάμνηση και το συναίσθημα». Η έκδοση περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.


Ευάγγελος Μαυρουδής, Το Ταξίδι. Η Οδύσσεια του Κυπριακού, Εκδ. Κέδρος
Ευάγγελος Μαυρουδής, Το Ταξίδι. Η Οδύσσεια του Κυπριακού, Εκδ. Κέδρος
Ένας Ισραηλινός δημοσιογράφος φτάνει το 1977 στην Κύπρο αναζητώντας την ταυτότητα του πατέρα του. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνει αποκαλύπτουν μια συνταρακτική αλήθεια, ενώ στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται τα ονόματα δύο κορυφαίων στελεχών της κυπριακής Αριστεράς, ένας από τους οποίους διατηρούσε κρυφή σχέση με την Ελληνοεβραία μητέρα τού δημοσιογράφου. Όσα μαθαίνει για το ταξίδι των στελεχών στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 1948 και την πολύμηνη περιπέτειά τους στην Ευρώπη και στην Αφρική ρίχνουν φως στις απαρχές του Κυπριακού λίγο πριν από την έκρηξη.


Σοφία Χουλιαρά, Μικρές σοφίες για να πετάξεις, Εκδ. Καλειδοσκόπιο
Σοφία Χουλιαρά, Μικρές σοφίες για να πετάξεις, Εκδ. Καλειδοσκόπιο
Η εικαστικός Σοφία Χουλιαρά «εκπαίδευσε τα χαρτιά της», όπως λέει η ίδια με χιούμορ, «σε χαμηλές πτήσεις και στην υψηλή τέχνη του κολάζ», και τα προσγείωσε σ’ αυτό το βιβλίο. Εικόνες που δεν ξεδιαλύνονται απ’ τα λόγια, αποσπασματικές μικρές σοφίες σε διαρκή αναζήτηση του μεγάλου στοχασμού. Ένα ζεστό και ταξιδιάρικο βιβλίο για ενήλικες και όχι μόνο, που θες να το ξεφυλλίζεις και να μην τελειώνει - σαν συμβουλή-ψίθυρος στ’ αυτί και αγκαλιά μαζί.


Τζούλη Αγοράκη, Ανδρολίβαδο, Εκδ. Key Books
Τζούλη Αγοράκη, Ανδρολίβαδο, Εκδ. Key Books
Δεκαοκτώ γλυκόπικρες, σαρκοφαγικές ιστορίες παράφορης ερωτικής βλάστησης και απότομης ενηλικίωσης με σύνθημα… ζήτω οι ηδονές! Γιατί εκεί που νομίζεις ότι γνωρίζεις τα πάντα για τους άντρες, συναντάς τον Ντουντούκα, τον Καστράτο, τον μικρό βεδουίνο, τον Boy George και χωρίς να το καταλάβεις έχεις βρεθεί στο Ανδρολίβαδο. Τι είναι το Ανδρολίβαδο; Ένας φλεγόμενος τόπος γεμάτος ερωτικές μειονότητες, ένα τέρας φτιαγμένο από Λίμπιντο, ένα κίνημα ερωτικής αναρχίας.


Ηρώ Σκάρου, Η ζωή όπως είναι, Εκδ. Κέδρος
Ηρώ Σκάρου, Η ζωή όπως είναι, Εκδ. Κέδρος
Ένας επιστήμονας μελετά τους παράγοντες της μακροζωίας ενώ μια νοικοκυρά αποκαλύπτει τις αιτίες ενός πρόωρου θανάτου. Ένα αγόρι που αρνείται να μιλήσει γράφει την ιστορία του στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου κι ένας Έλληνας της διασποράς διαβάζει τη δική του σε αλλεπάλληλα στρώματα καταστροφής. Ένας νεαρός κρατούμενος ονειρεύεται τον κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι κι ένας μεσόκοπος πωλητής τον αντικρίζει όπως είναι πραγματικά. Οικογενειακά μυστικά ξεδιπλώνονται σε παραχωμένα σημειώματα ενώ κάποια παραμένουν αθέατα σε μία ορθάνοιχτη ντουλάπα.


Νεκτάριος Στελλάκης, Πόσο κρατά η ελπίδα, Χαρακτικά: Αλέξης Φραγκούλης, Εκδ. Καλειδοσκόπιο
Νεκτάριος Στελλάκης, Πόσο κρατά η ελπίδα, Χαρακτικά: Αλέξης Φραγκούλης, Εκδ. Καλειδοσκόπιο
Όπως λέει ο συγγραφέας, το βιβλίο αυτό περιέχει κάποιες από τις ιστορίες που μοιράστηκαν μαζί του γνωστοί και φίλοι από την Κύπρο, με την οποία τον συνδέουν στενές φιλίες και κάποια άλλα ανθεκτικά νήματα. Κύπρος γράμματα έξι, ελπίδα γράμματα έξι. Και έξι ιστορίες για το πώς ζυμώνεται η ελπίδα σε μια γωνιά της γης… Σε μια γωνιά που η εισβολή και η κατοχή την ανέδειξαν ως ακρογωνιαίο λίθο της ελπίδας για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό, ειρηνικό και δίκαιο. Καίει τούτος ο λίθος.


Φωτεινή Ναούμ, Η Ζέλντα έφυγε, Εκδ. Bell
Φωτεινή Ναούμ, Η Ζέλντα έφυγε, Εκδ. Bell
Η Φωτεινή Ναούμ επιστρέφει με το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο της, ένα μυστηριώδες, ατμοσφαιρικό κοινωνικό μυθιστόρημα, ένα βιβλίο για την αναζήτηση, για το πάθος, για την εμμονή, για τον έρωτα, για τη χαρά της ζωής. Μια ιστορία για ένα κορίτσι που ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό στον Έβρο και κατάφερε να γίνει… μούσα. Από το οπισθόφυλλο: «Πάει καιρός που η Ζέλντα έφυγε και τον άφησε μόνο. Τώρα, ακολουθεί τα βήματά της. Θέλει να τη βρει. Πρέπει να γράψει την ιστορία της…».


Κατερίνα Μπέη, Η καλλονή, Εκδ. Key Books
Κατερίνα Μπέη, Η καλλονή, Εκδ. Key Books
Μια ιστορία για τις ταμπέλες και τα στερεότυπα, τον ρατσισμό, την εκμετάλλευση, τη βία, την πατριαρχία και την κατάχρηση: μια σπουδή στην ανθρώπινη φύση, με πρωταγωνίστρια την Ντάσα. Είναι αφοπλιστικά όμορφη και ξεχωριστή. Παιδί ακόμη, φτάνει παράνομα στην Ελλάδα με τη μητέρα της και διανύοντας μια δαιδαλώδη διαδρομή καταφέρνει να λάμψει. Με φόντο τον υπόκοσμο, τα ναρκωτικά, τα βρόμικα υπόγεια, την πορνεία και την εκμετάλλευση, και αφετηρία την παρακμιακή εγχώρια showbiz του modelling, διαγράφει μια απρόβλεπτη τροχιά στον χώρο της μόδας, σε καλλιστεία και διεθνείς πασαρέλες.


Άρης Σφακιανάκης, Η σκιά του κυβερνήτη, Εκδ. Κέδρος
Άρης Σφακιανάκης, Η σκιά του κυβερνήτη, Εκδ. Κέδρος
Το νέο βιβλίο του Άρη Σφακιανάκη, βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα, είναι ένα μυθιστόρημα που καταπιάνεται με τα τελευταία χρόνια της ζωής του Ιωάννη Καποδίστρια, του σπουδαίου Κερκυραίου πολιτικού και θεμελιωτή του ελληνικού κράτους, που ήρθε στην Ελλάδα σαν σωτήρας και έμεινε στην Ιστορία σαν μια ευκαιρία που χάθηκε. Με τον δικό του τρόπο ο συγγραφέας αφηγείται τα πιο σημαντικά γεγονότα του τόπου αλλά και τις προσωπικές στιγμές του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, του ανθρώπου που συνδύαζε τη βαθιά πνευματικότητα με τον ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα.


Μάρια Μπαχά, Μια ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό, Εκδ. Καλειδοσκόπιο
Μάρια Μπαχά, Μια ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό, Εκδ. Καλειδοσκόπιο
Η Μάρια Μπαχά κάνει μια διπλή επίσκεψη, εικαστική και αφηγηματική, στη ζωή και το έργο του Διονύσιου Σολωμού. Όλα μοιάζουν σαν ένα ποιητικό θεατρικό σκηνικό. Η Ζάκυνθος, η Ιταλία και η Κέρκυρα του 19ου αιώνα. Ακολουθώντας τις διαδρομές του, φανερές και υπόγειες, ο αναγνώστης αισθάνεται ότι ο Σολωμός έχει την ίδια αφετηρία με τον καθένα, είναι διαχρονικά ένας πάσχον άνθρωπος που όμως διακρίνεται απ’ τους άλλους τη στιγμή που μετατρέπει τα βιώματά του σε καθολική εμπειρία μέσω της τέχνης του. Η έκδοση περιλαμβάνει 32 πρωτότυπα εικαστικά έργα της συγγραφέως. Η επιμέλεια είναι του Δημήτρη Παπακώστα, τον σχεδιασμό της έκδοσης έκανε ο Δημήτρης Χαλκιόπουλος.


Στέργια Κάββαλου, Κονέκτικατ, Εκδ. Βακχικόν
Στέργια Κάββαλου, Κονέκτικατ, Εκδ. Βακχικόν
Οι δράστες ένοπλοι, το αίμα νερό, η γη τρεμάμενη, τα ψάρια στο μπαλκόνι, οι αρουραίοι ψόφιοι, ο αριθμός των εραστών διψήφιος, οι βαθμοί κακοί, η ανάμνηση εδώ, το πόδι ένα, η ντροπή στον καναπέ, το πύον στο βυζί, η αγάπη μικρή, ο καιρός δύσκολος. Εικοσιπέντε ιστορίες για τη βία των σωμάτων, του όπλου, των αδιεξόδων, του καιρού, των ηθών, της μνήμης, των αφορισμών, της μοναξιάς, των φόβων και του πολέμου.


Έλενα Γιοβανάκη, O δρόμος με τα χίλια χρώματα, Εκδ. Βακχικόν
Έλενα Γιοβανάκη, O δρόμος με τα χίλια χρώματα, Εκδ. Βακχικόν
Ο Παύλος αναρωτιέται τι συνέβη και, κάποια νύχτα, τον πλάκωσε το ταβάνι της μικρής του γκαρσονιέρας. Η Σοφία ψάχνει να βρει τι απέγινε η κολλητή της και γιατί έπαψε να της μιλά. Την ίδια στιγμή, μια πανέμορφη πριγκίπισσα, δύο δίδυμοι μισθοφόροι, ένας γενναίος πολεμιστής και ένας ερωτευμένος νεαρός αναζητούν το Ιλ-Ναχίρ, το μαγικό πετράδι που έχει τη δύναμη να πραγματοποιεί τους ανεκπλήρωτους πόθους.


Μάρα Μεΐμαρίδη, Κατίνα 1922 – 1925
Μάρα Μεΐμαρίδη, Κατίνα 1922 – 1925
Η συνέχεια της συναρπαστικής ιστορίας της έξυπνης κι αδίστακτης Σμυρνιάς, της Κατίνας Καραμάνου, που γνώρισε στους φτωχομαχαλάδες μια Τουρκάλα μάγισσα, την Αττάρτη, μυήθηκε στην τέχνη της μαγείας και από τη Σμύρνη βρέθηκε στην Αίγινα. Δεκαοκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου «Οι Μάγισσες της Σμύρνης» (2002), που σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων και μεταφέρθηκε τόσο στην τηλεόραση (Mega 2005) όσο και στο θέατρο (Θέατρο Παλλάς 2018) με τεράστια επιτυχία, η συγγραφέας Μάρα Μεϊμαρίδη αναβιώνει τη συνέχεια της δημοφιλούς και πραγματικής ιστορίας της Κατίνας, με τίτλο «Κατίνα 1922-1925». Στο βιβλίο αυτό η Κατίνα Καραμάνου αφηγείται τη ζωή της από το 1922 έως το 1925. Η Κατίνα γεννήθηκε στην Καππαδοκία το 1877 από πατέρα Τούρκο και μάνα Χριστιανή. Μετά το θάνατο του πατέρα της, μάνα και κόρη κατέφυγαν ξυπόλυτες στη Σμύρνη. Εκεί άνοιξαν ένα μαγαζάκι και πουλούσαν κρέμες ομορφιάς, που τις έφτιαχναν οι ίδιες. Λίγο αργότερα συνάντησαν στους φτωχομαχαλάδες την Μάγισσα Αττάρτη και τους δίδαξε την τέχνη της μαγείας. Με τα μάγια, η Κατίνα κατάφερε να παντρευτεί τρεις από τους καλύτερους γαμπρούς της Σμύρνης και από πάμφτωχη έγινε βαθύπλουτη. Όταν κάποια μέρα τα χαρτιά έδειξαν ότι προμηνύεται όλεθρος, η Κατίνα έπεισε τη μάνα της και τις συγγενείς της να ξεπουλήσουν τα πάντα και να φύγουν. Τον Ιούνιο του 1922, τρεις μήνες πριν την Μικρασιατική καταστροφή οι Σμυρνιές ήρθαν στην Ελλάδα έχοντας σώσει όλη τους την περιουσία. Σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο marameimaridi.gr


ΠΟΙΗΣΗ

Δημήτρης Κόκορης, Ο Καζαντζάκης ως ποιητής, Εκδ. Πεδίο
Δημήτρης Κόκορης, Ο Καζαντζάκης ως ποιητής, Εκδ. Πεδίο
Μια εμπεριστατωμένη μελέτη που προσεγγίζει τα ποιητικά έργα του Καζαντζάκη ως στάδια της εξελικτικής συγγραφικής του πορείας. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας: «Με την ελπίδα πως η προσπάθεια άρθρωσης απαντήσεων στα ερωτήματα που εγείρει το ποιητικό έργο του Καζαντζάκη μπορεί να ενδιαφέρει όχι μόνον όσες και όσους τον διαβάζουν, αλλά και την ευάριθμη ομάδα ανθρώπων που συνεχίζουν να αγαπούν την ποίηση, ξεκινούμε από την προσέγγιση των πρώιμων ποιητικών κειμένων του συγγραφέα, ώστε στη συνέχεια να εξετάσουμε την ποιητική παραγωγή του με όρους εξέλιξης και χρονικής διαδοχής, αλλά και υπό το πρίσμα των αξόνων που συγκροτούν τον προαναφερθέντα στόχο του βιβλίου».


Άννα Γριμάνη, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. 600 μολύβια και 10 ποιήματα, Εκδ. Γκοβόστη
Άννα Γριμάνη, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. 600 μολύβια και 10 ποιήματα, Εκδ. Γκοβόστη
Eλένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Η ζωή της όλη! Μέσα από μία διαφορετική βιογραφία, η συγγραφέας-δημοσιογράφος Άννα Γριμάνη ρίχνει τον προβολέα στην εξέχουσα προσωπικότητα της Ελληνίδας με τη διεθνή ακαδημαϊκή καριέρα, στα σημαντικότερα γεγονότα της πολυδιάστατης διαδρομής της και στα πρόσωπα που καθόρισαν τη ζωή της. Στην παράθεση εξαίσιων κεφαλαίων μιας συναρπαστικής πορείας που ξετυλίγεται σαν κινηματογραφική ταινία, δέκα νέα ποιήματα της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ δίνουν το δικό τους στίγμα στο βιβλίο της ζωής της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ