Βιβλιο

Διαβάσαμε πρώτοι το βιβλίο «Η τύχη ευνοεί τους νεκρούς»

Η πρώτη περιπέτεια των Πέντικοστ και Πάρκερ από τον Stephen Spotswood είναι ένα σύγχρονο νουάρ με κλασική αύρα (εκδ. Bell)

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Stephen Spotswood, «Η τύχη ευνοεί τους νεκρούς», εκδόσεις Bell

Βιβλιοπαρουσίαση: Το συγγραφικό ντεμπούτο του Stephen Spotswood, «Η τύχη ευνοεί τους νεκρούς», κυκλοφορεί την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Bell

Ο Stephen Spotswood φαίνεται πως είναι ένας άνθρωπος που τολμά να δοκιμάζει τις δυνάμεις και τις αντοχές του αναζητώντας διαρκώς νέους τρόπους έκφρασης όσων αισθάνεται και βιώνει. Σπουδαίος δημοσιογράφος, ο οποίος τις τελευταίες δύο δεκαετίες γράφει συνεχώς για τα επακόλουθα των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και τους αγώνες τραυματιών βετεράνων, αλλά και βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας, αποφάσισε να αποτυπώσει στο χαρτί μια ιστορία μυστηρίου παλιάς κοπής. Συνδυάζοντας την αύρα και τις τεχνικές αφήγησης της αξεπέραστης Άγκαθα Κρίστι με τις επιταγές της σύγχρονης αστυνομικής μυθοπλασίας, δημιούργησε ένα δυναμικό γυναικείο δίδυμο που κατορθώνει να εξιχνιάσει με κάθε τρόπο την υπόθεση που αναλαμβάνει χωρίς να φοβάται να αφεθεί στα πάθη και τις αδυναμίες του.

1946. Η πανέξυπνη Γουίλοουτζιν Πάρκερ σώζει από βέβαιο θάνατο τη διάσημη ιδιωτική ντετέκτιβ της Νέας Υόρκης Λίλιαν Πέντεκοστ, χωρίς να γνωρίζει ποια είναι, και εκείνη αποφασίζει να την πάρει μακριά από την μποέμικη ζωή του τσίρκου και να τη χρίσει βοηθό της στην εξιχνίαση των πολύπλοκων υποθέσεων που αναλαμβάνει. Η Πέντεκοστ καταλαβαίνει από την πρώτη στιγμή ότι η κοφτερή και διορατική ματιά της Γουίλ σε συνδυασμό με τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα που γνωρίζει θα καλύψουν το κενό που έχει δημιουργήσει η εύθραυστη υγεία της, καθώς πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Το ένστικτό της επιβεβαιώνεται και η Γουίλ αποδεικνύεται η καλύτερη συνεργάτης. Μαζί κατορθώνουν να διαλευκάνουν πλήθος υποθέσεων και να εδραιώσουν ακόμα περισσότερο τη φήμη της Πέντεκοστ.

Γι’ αυτό και όταν η πλούσια χήρα Άμπιγκεϊλ Κόλινς δολοφονείται, η οικογένειά της καταφεύγει στη δημοφιλή ντετέκτιβ ώστε να ανακαλύψει τον δράστη. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, τη βραδιά του Χαλοουίν και ενώ γινόταν ένας χορός στην έπαυλη των Κόλινς, η πνευματική σύμβουλος Μπέλεστρεϊντ οργάνωσε μια πνευματιστική συνεδρία. Κατά τη διάρκεια αυτής, η φωνή του νεκρού Άλιστερ Κόλινς –ο οποίος είχε αυτοκτονήσει έναν χρόνο πριν– ακούστηκε να ζητάει από την κόρη του Ρεμπέκα και τη γυναίκα του Άμπιγκεϊλ να μην τον προδώσουν και να τον αφήσουν να αναπαυθεί. Τα λόγια αυτά τάραξαν την Αμπιγκεϊλ που έσπευσε αμέσως να κλειστεί στο γραφείο του άντρας της, δίνοντας άδοξα τέλος στη βραδιά. Λίγη ώρα αργότερα, καπνοί άρχισαν να βγαίνουν από το δωμάτιο και όταν κατάφεραν να ανοίξουν την πόρτα, βρήκαν τη γυναίκα στο γραφείο του άντρα της  χτυπημένη από ένα βαρύ αντικείμενο στο κεφάλι. Κανείς δεν βρισκόταν μέσα στον χώρο και η οικογένειά της θεωρεί πως δράστης ήταν κάποιο φάντασμα, αφού δεν μπορούν να βρουν κάποια λογική εξήγηση. Η Πέντεκοστ και η Πάρκερ ξεκινούν τις έρευνες και δεν αφήνουν κανένα στοιχείο χωρίς να το εξετάσουν σε βάθος. Πολύ γρήγορα, η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων αρχίζει να γιγαντώνεται και όσα έρχονται στο φως αποκαλύπτουν τη ζοφερή αλήθεια.

Stephen Spotswood, «Η τύχη ευνοεί τους νεκρούς», εκδόσεις Bell
«Η τύχη ευνοεί τους νεκρούς»
είναι ένα μυθιστόρημα διασκεδαστικό, γρήγορο, με μια σπιρτάδα θεατρική που ταιριάζει γάντι στην κλασική ιστορία μυστηρίου που ξεδιπλώνεται. Η νουάρ ατμόσφαιρα που τυλίγει την εξιχνίαση της υπόθεσης προσθέτει την απαραίτητη δόση αγωνίας ενώ η πνευματιστική διάσταση της δολοφονίας δίνει μια μεταφυσική χροιά στις εικασίες. Ο ιστός της πλοκής έχει πολύ έξυπνα στηθεί πάνω στις δύο γυναίκες, την Πέντεκοστ και την Πάρκερ. Είναι δυο πρωταγωνίστριες που φαινομενικά κινούνται στον άξονα του Σέρλοκ Χολμς και του Δρ Γουάτσον, όμως το πολυτάραχο παρελθόν τους, οι αδυναμίες τους, η διαφορετικότητά τους σε πολλαπλά επίπεδα και η έντονη προσωπικότητά τους, γρήγορα τις κάνει να ξεχωρίσουν και να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα ως ένα αντισυμβατικό ζευγάρι χωρίς αναστολές. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση της Πάρκερ προσδίδει μια αμεσότητα στο κείμενο και αυξάνει κατακόρυφα το ενδιαφέρον λόγω της χιουμοριστικής αφήγησή της. Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την Πέντεκοστ ξεχειλίζει μέσα από τις περιγραφές της ενώ την ίδια στιγμή αποκαλύπτει τις μύχιες επιθυμίες της, τις αγωνίες της αλλά και τη σεξουαλική της έλξη για τη Μπέκα, αναδεικνύοντας με ευαισθησία θέματα που ταλανίζουν και σήμερα την κοινωνία.

Η υπόθεση του κλειδωμένου δωματίου που ξεδιπλώνεται, όπου ο ύποπτος με το ισχυρότερο κίνητρο είναι ήδη νεκρός, απαιτεί υψηλού επιπέδου αντιληπτικές ικανότητες αλλά και εξαιρετικά λεπτές κινήσεις λόγω της φήμης της οικογένειας Κόλινς. Είναι ένα λαβυρινθικό μυστήριο που δεν επιτρέπει λάθη και βεβιασμένες ενέργειες και που δεν αποκαλύπτει εύκολα τα κρυμμένα μυστικά του. Τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά και τα στερεότυπα της εποχής οδηγούν σε στασιμότητα και αδιέξοδα τις δύο ηρωίδες αλλά και τον υπαστυνόμο Λέιζενμπι. Η λύση κρύβεται στις λεπτομέρειες και κάθε σελίδα είναι πραγματικά απολαυστική.

«Η τύχη ευνοεί τους νεκρούς» είναι η πρώτη συναρπαστική περιπέτεια της Πέντεκοστ και της Πάρκερ και είναι σίγουρο πως αυτό το μοναδικό δίδυμο θα μας προσφέρει και άλλες δυνατές, απολαυστικές στιγμές μυστηρίου και σασπένς με τον δικό τους χαρισματικό τρόπο. Γιατί δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη…


Το αστυνομικό μυστηρίου «Η τύχη ευνοεί τους νεκρούς» κυκλοφορεί την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Bell

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ