- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Προδημοσίευση: Η φιλία είναι και δεν είναι παντοτινή
Το νέο βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός στις 13 Μαρτίου
Προδημοσίευση του νέου βιβλίου της Μάρως Βαμβουνάκη, «Η φιλία είναι και δεν είναι παντοτινή», που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αρμός στις 13 Μαρτίου 2020.
Το νέο βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη με τίτλο «Η φιλία είναι και δεν είναι παντοτινή» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αρμός την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020.
Την πρώτη μου ανάρτηση στο φέισμπουκ την έκανα απόγευμα με καύσωνα, τον Αύγουστο του 2014. Το γεγονός ότι δεν υποφέρω τη ζέστη του καλοκαιριού με έχει αρκετές φορές ωθήσει σε μια παραπάνω εργατικότητα προκειμένου να βρω ένα ενδιαφέρον, ένα καταφύγιο από το θερμό του μαρτύριο, να αποξεχαστώ….
…Μέχρι τότε ελάχιστα γνώριζα, ελάχιστα με απασχολούσε. Μάλλον αρνητική ήταν η αόριστη ιδέα μου για το περίπλοκο σύμπαν του μέσα στο λάπτοπ. ‘Άκουγα ένα σωρό για τους κινδύνους του, τη δύναμή του, την επικινδυνότητα, ή την ανοησία του, κυρίως για την ανοησία του, αλλά ειλικρινά βαριόμουν να μπω κι εγώ στο παιχνίδι. Όμως εντέλει και σχετικά σύντομα κατέληξα πως,
Το φέισμπουκ είναι ψυχογράφημα!
Το λέω και το ξαναλέω και όσο περνά ο καιρός με την ενασχόληση, σιγουρεύομαι. Κανείς δεν ξεσκεπάζεται καλύτερα από εκείνον που επίμονα προσπαθεί να σκεπαστεί
Όπως ξεκίνησα να γράφω για τον δήθεν ψευτόκοσμο του φέισμπουκ, όσο το συλλογιζόμουν και όσο σύγκρινα, κατέληγα πως και το διαδίκτυο μιμείται και επαναλαμβάνει τελικά τη ζωή κι ας μην το θέλει. Καμιά φορά μάλιστα πιο έντιμα και ξεκαθαρισμένα στους όρους που υπογράφονται. Σε τελευταία ανάλυση και οι σχέσεις στο φέις, και οι σχέσεις στη ζώσα ζωή, είναι κι από τα δύο: και γνήσιες και εικονικές.
Εννοείται πως η μέση φιλία στο φέισμπουκ δεν θα είναι παντοτινή, αργά ή γρήγορα ο ένας από τους δυο θα αραιώσει, θα σταματήσει να επικοινωνεί, θα κατεβάσει τη σελίδα του, θα την καταργήσει. Να όμως που και στη ζωντανή ζωή σχέσεις και φιλίες δεν είναι οπωσδήποτε παντοτινές. Όχι μονάχα επειδή ο παλιός φίλος σου σε απογοήτευσε, σε πρόδωσε, σε βλέπει τώρα με αλλιώτικο μάτι, αλλά και όταν δεν σε απογοήτευσε, δεν σε πρόδωσε, δεν αποδείχθηκε κάλπικος μέσα στο χρόνο. Απομακρυνόμαστε και γιατί οι άνθρωποι αλλάζουμε, αλλάζουμε γούστα, σκοπούς, προτεραιότητες, κριτήρια και όλα όσα συναποτελούν πια το προσωπικό μας σήμερα. Έρχεται μια μέρα που με τον φίλο σου δεν έχεις πολλά να πεις, ασυνείδητα αραιώνουν οι συναντήσεις, οι συζητήσεις, δεν τον γυρεύεις να τα πείτε όσο πριν, δεν σε γυρεύει. Οι μεταμορφώσεις μας με το κύλισμα του καιρού έχουν απώλειες.
Γι’ αυτό ποτέ να μην πούμε πως μια σχέση δεν ήταν σχέση, δεν άξιζε. Γιατί ήταν μια σχέση που έκανε τον κύκλο της, που τα μέλη της άλλαξαν αλλά πάντα ισχύει ότι υπήρξαν τότε φίλοι, ήταν αναγκαίο να ήταν τότε φίλοι. Είναι σοβαρή τέχνη να διαχειρίζεσαι σωστά το παρελθόν σου.
Και η αγάπη που είναι παντοτινή;
Θα ρωτήσουν με το δίκιο τους κάποιοι. Η αγάπη μένει, μιλάμε για επαφές. Η αγάπη μένει, ίσως και να μεγαλώνει με ζωντανούς και νεκρούς μας, η αγάπη που συνεργάζεται πια με τη μνήμη είναι πάλι αγάπη, μπορεί και αγάπη πιο μεστή. Θα θυμίσω εκείνο το όμορφο: Έχω χρόνια να σε δω αλλά δεν έλειψες ποτέ από τη ζωή μου.
- Μα κλείσε πια τον υπολογιστή, μίλησε πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον άνθρωπο!
Η επικοινωνία είπαμε είναι το κλειδί των σχέσεων, το "Σε καταλαβαίνω σ' αυτό που λες, πολύ σε καταλαβαίνω, έχω ζήσει κι εγώ ανάλογα". Μια τέτοια κουβέντα μοιάζει πιο ειλικρινής από τις ζωντανές συναντήσεις μισοπεθαμένων φίλων και συγγενών όπως είναι οι εγωκεντρικότατοι φίλοι και συγγενείς μας. Μοιάζει; Μπορεί και να είναι. Όλα από το περίσσευμα της καρδιάς μας φτιάχνονται ή χαλούν, από το πόση ειλικρίνεια βάζεις. Από τη φυσικότητα πάντα.
Όσο για τα μικρά και για τα πιο μεγάλα παιδιά που καταφεύγουν −κακώς εννοείται− ολημερίς κι ολονυχτίς στον υπολογιστή;
Μάστιγα, γράφουν και φωνάζουν οι γονείς, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνιολόγοι, οι αστυνομικοί, οι δημοσιογράφοι.
Αλλά μάστιγα πρώτη δεν είναι το κοινωνικό διαδίκτυο, μάστιγα είναι οι ανιαρές οικογένειες, οι κρύες εστίες, οι απουσίες, οι ανόητοι γονείς, η αφόρητη ατμόσφαιρα άγχους ή πλήξης μέσα στο σπίτι. Οι νεαρές ψυχές διψούν ένα κόσμο ενδιαφέροντα για να ερεθιστούν, να ζωντανέψουν, να επιζήσουν, να ξυπνήσουν από τη ναρκωτική γκρίνια της οικογένειας, από την ερημιά του σπιτιού όπου ανήκουν. Από εκεί και πέρα λογικό να βρουν ομοιοπαθείς φίλους ή να τους στήνει καρτέρι το κάθε εθιστικό παιχνίδι που σε ταξιδεύει πέρα μακριά, ο κάθε επιτήδειος, ο εκμεταλλευτής, ο διεστραμμένος. Όλα συμβαίνουν εκεί έξω στον κόσμο, μέσα στο ίντερνετ, ή βαδίζοντας στα πεζοδρόμια.
Πάντα το ζήτημα του φυγάδα όπως και του ταξιδευτή είναι όχι το "πού" πας αλλά το "από πού" θες να φύγεις. Φεύγω για ταξίδι γιατί θέλω από κάπου να απομακρυνθώ. Χωρίζω όχι πρωτίστως επειδή σαγηνεύτηκα από νέο ταίρι όσο γιατί θέλω να ξεφύγω από το παλιό. Καταφεύγω σε σχέσεις εικονικές διότι με αποδιώχνουν οι πραγματικές που μου προσφέρονται. Το τι και ποιον θα βρεις εκεί που πας είναι ασφαλώς ένα ρίσκο, επικίνδυνο αφού θα είναι τόσο απρόσωπο και ανώνυμο, τόσο ψευδώνυμο. Επικίνδυνο και ελπιδοφόρο. Βέβαιο παραμένει ότι εκείνο από το οποίο με τόση βιάση φεύγεις για να απομακρυνθείς είναι ήδη χαλασμένο, σου έχει πονέσει το στομάχι σου.
Από ανάρτησή μου στο facebook:
// Μα γιατί λένε πως είναι κακό που οι άνθρωποι κολλούν στο κινητό τους; Δεν είναι το κινητό! Είναι που εκεί μέσα κρύβεται ένα δικό τους πλάσμα, μια κουβέντα, μια επαφή! Τρεις τέσσερις λέξεις που μπορούν να φτιάξουν ή να τσακίσουν τη μέρα τους.
Οδηγώ χθες, απόγευμα Σαββάτου, σε σχεδόν έρημο δρόμο της Αθήνας προς το Σταθμό Λαρίσης. Σταματώ στο φανάρι που είναι κόκκινο. Παρατηρώ την πιο συνηθισμένη εικόνα. Ένα αγόρι στο πεζοδρόμιο κοιτάζει στο κινητό του για μήνυμα. Της μαμάς του που τον εκνευρίζει, και πάλι του γράφει. Του κοριτσιού που αδημονεί να του γράψει, και δεν του γράφει...
ΥΓ. Θυμάμαι όταν ο γιος μου έλειπε μακριά για σπουδές, να του στέλνω sms:
-Γιώργη, διαβάζω στην εφημερίδα πως ένας γιος έκανε μήνυση στη μάνα του για να πάψει να τον παίρνει τόσο συχνά στο κινητό!
Και να απάντα:
-Δεν είμαι εγώ μαμά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Η Ιστορία, το βίωμα, τα ντοκουμέντα, οι μαρτυρίες συμπορεύονται με τη μυθοπλασία
Η χαρισματική αφήγηση του Morris, μέσα από σημαντικές πηγές και σπουδαίο documentation
Τίτλος του «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα» - Θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Η συγγραφέας φωτίζει τα παράδοξα και τις αντιθέσεις της ιταλικής κοινωνίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.