Βιβλιο

«Γκρηκ Φρικ» με το πενάκι του ΚΥΡ

Το όπλο εδώ και χρόνια ονομάζεται ΚΥΡ

Βαγγέλης Περρής
ΤΕΥΧΟΣ 728
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Βαγγέλης Περρής γράφει για τον ΚΥΡ και το ημερολόγιο του 2020 με τίτλο «Γκρηκ Φρικ» (εκδ. Διόπτρα).

Κλασικό ζευγάρι. Μεγάλες μύτες, αδύνατα ποδαράκια, γουρλωμένα μάτια, χέρια χωμένα στις τσέπες, δάχτυλα που όσο και να τα μετράς ποτέ δεν βγαίνουν πέντε. Μία παρέα από πουλάκια πετούν ανάμεσα σε δύο ψηλόλιγνα δέντρα, σαν αυτά που σχεδιάζουν τα παιδιά. Ο Δημιουργός συμπληρώνει τη σκηνή σχηματίζοντας με τη σινική του ένα συννεφάκι και ολοκληρώνει τη μεγαθυμία του δίνοντας στα ανθρωπάκια το χάρισμα του Λόγου. «Πώς βλέπεις μια συνεργασία Μητσοτάκη, Βαρουφάκη, Τσίπρα για την αντιμετώπιση της κρίσης;» ρωτάει η γυναίκα. «Προτιμώ την κρίση» απαντά ο άνδρας και απτόητοι, απορημένοι, φοβισμένοι και αποφασιστικοί περπατάνε μέχρι να φτάσουν στην άκρη του εξωφύλλου και μετά να χωθούν στο άλμπουμ με τις ημερομηνίες της επόμενης χρονιάς και τα γεγονότα αυτής που απέρχεται.



Δημιουργός είναι ο ΚΥΡ. Περνούν τα χρόνια, οι αιώνες, οι χιλιετίες και αυτός συνεχίζει να καταγράφει τον κόσμο με την ακρίβεια επιμελούς σοφού ερευνητή και την αυθάδεια μικρού παιδιού που μπορεί να φωνάξει «ο βασιλιάς είναι γυμνός», χωρίς να λογοκρίνει τη σκέψη του. Για όλους εμάς που από νωρίς μπλεχτήκαμε στις γελοιογραφίες του, το ημερολόγιο του 2020 με τίτλο «Γκρηκ Φρηκ» (εκδ. Διόπτρα), θα πάρει θέση δίπλα στα υπόλοιπα που έχουν την ίδια υπογραφή και με τη σειρά του θα ξεδιπλώσει την Ιστορία σκορπώντας πικρά χαμόγελα και αισιόδοξες μελαγχολίες.



Όπως πάντα, το τελευταίο απόκτημα είναι και το αγαπημένο. Εξαιτίας του ταξιδεύουμε με ένα κότερο που ονομάζεται Καρλ Μαρξ και στην πρύμνη του κάθεται ένας νεαρός αντισυστημικός πολιτικός που καπνίζει πούρα, επισκεπτόμαστε την ελληνική ύπαιθρο και συναντάμε ένα γέρο ξωμάχο καθώς κάθεται μπροστά στον οβελία και σουβλίζει αμελέτητα γιατί μόλις παρέλαβε το δώρο του Πάσχα, μεταφερόμαστε στη Βηθλεέμ όπου ένας άγγελος ενημερώνει τους ταπεινούς βοσκούς ότι «Χριστός γεννάται σήμερον» και εκείνοι σχολιάζουν «μεγάλη υπόθεση η κινητή τηλεφωνία».

Είναι ένα ημερολόγιο βλάσφημο, καλοπροαίρετο, ενοχλητικό και καλόγουστο. Όσοι το ξεφυλλίσουν, θα επιβεβαιώσουν ότι αποτελούν θαυμαστό είδος γιατί άντεξαν όσα πέρασαν από μπροστά τους και θα οπλιστούν για να αντιμετωπίσουν τα επόμενα. Το όπλο εδώ και χρόνια ονομάζεται ΚΥΡ.