Βιβλιο

«Η κυνηγός του Χίτλερ» είναι ένα συγκινητικό ιστορικό μυθιστόρημα

Από τη συγγραφέα του best seller «Alice Network», Kate Quinn (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η κυνηγός του Χίτλερ» της Kate Quinn (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Η Κέλλη Κρητικού διαβάζει το νέο βιβλίο της Kate Quinn, «Η κυνηγός του Χίτλερ» (εκδόσεις Κλειδάριθμος).

H Kate Quinn κατάφερε να κερδίσει αναγνωστικό κοινό και κριτικούς το 2017 με την τεράστια επιτυχία του βιβλίου της «The Alice Network», που δυστυχώς ακόμα δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά... Όμως, οι λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τη δωρική και ταυτόχρονα δυναμική γραφή της μέσα από το τελευταίο της βιβλίο «Η κυνηγός του Χίτλερ» και να γνωρίσουν συγκλονιστικές πτυχές ανθρώπινων ιστοριών που πυροδότησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο απόηχός του. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η συγγραφέας βουτάει την πένα της στο μελάνι των φρικτών εγκλημάτων που στοίχειωσαν την ανθρωπότητα και αφήνει τους ήρωές της να χαράξουν επάνω στο χαρτί την πορεία τους, να υπερβούν τις αξίες τους, να τιθασεύσουν τα άγρια ένστικτά τους και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Με τον δικό τους τρόπο. Αρκεί να πάρουν εκδίκηση για όσους σφαγιάστηκαν.

Η πλοκή στηρίζεται σε τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες: τον Ίαν Γκράχαμ, τη Νίνα και την Τζόρνταν ΜακΜπράιτ.Ο Ίαν, έχοντας βιώσει από κοντά τις θηριωδίες των Ναζί ως πολεμικός ανταποκριτής, αποφασίζει να στήσει μετά τη λήξη του πολέμου ένα γραφείο με τον Αμερικανό Τόνι Ραντομόφσκι και να επιδοθούν με πάθος και συνέπεια στο κυνήγι εγκληματιών που έχουν  ξεφύγει τη σύλληψη. Ο Ίαν όμως έχει μια ανοικτή πληγή που δεν του επιτρέπει να ησυχάσει: τον θάνατο του αγαπημένου του αδερφού Σεμπ από τα χέρια της διαβόητης Κυνηγού. Η μεγαλύτερη επιθυμία του είναι να καταφέρει να την εντοπίσει και να τη φέρει ενώπιον των δικαστών. Σε αυτή τη δύσκολη αποστολή έχει μια ανέλπιστη σύμμαχο. Τη σύζυγό του, Νίνα, που έρχεται εσπευσμένα από το Λονδίνο. Οι τρεις τους αποφασίζουν να ταξιδέψουν στην Αμερική με τις ελάχιστες ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους και να παλέψουν για το ακατόρθωτο. Στο μεταξύ, ο αναγνώστης γνωρίζει τη νεαρή Τζόρνταν, ορφανή από μητέρα, που ζει με τον πατέρα της Νταν στη Βοστόνη. Η ζωή της αλλάζει όταν η Ανελίσε γίνεται μητριά της και έρχεται με τη μικρή της κόρη στο σπίτι τους για να ζήσουν ως οικογένεια. Μέσα από τον φωτογραφικό της φακό, που τόσο λατρεύει, η Τζόρνταν εντοπίζει ασήμαντες λεπτομέρειες που όμως καταδεικνύουν κάποιο μεγάλο μυστικό εκ μέρους της Ανελίσε. Σύντομα εξομολογείται τις αμφιβολίες της στον πατέρα της μα οι απαντήσεις που παίρνει είναι πέρα ως πέρα αληθοφανείς. Μέχρι τη στιγμή που όλα αλλάζουν...

«Κυνηγάμε φονιάδες. Όπως οι χωρικοί που κυνηγάνε τον άγριο λύκο. Μόνο που όταν σκοτώνεται ο λύκος, οι χωρικοί πάνε σπίτι τους, ενώ εμείς βρίσκουμε άλλον άγριο λύκο. […] Ο κόσμος είναι γεμάτος άγριους λύκους κι εμείς θα τους κυνηγάμε ώσπου να πεθάνουμε».

Το μυθιστόρημα είναι χωρισμένο σε τρία μέρη και κινείται με ευελιξία στις διαφορετικές χρονικές περιόδους που επεκτείνεται. Μεθοδικά και ανεπιτήδευτα, η πλοκή μάς συστήνει σε ένα αλλιώτικο σύμπαν: σε εκείνο των κυνηγών Ναζί. Οι πληροφορίες που ξεπηδούν μέσα από την αφήγηση των γεγονότων και τις πράξεις των χαρακτήρων, συναρπάζουν και συγκινούν βαθιά. Το κυνήγι εγκληματιών πολέμου, που κατάφεραν να διαφύγουν σε άλλες χώρες και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη λήξη του πιο ολέθριου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα, παίρνει σάρκα και οστά οδηγώντας τον αναγνώστη σε ένα καθηλωτικό, έντονα φορτισμένο και περιπετειώδες αναγνωστικό ταξίδι που χαράσσεται στη μνήμη. 

Η αφήγηση τριτοπρόσωπη σε όλη την εξέλιξη της ιστορίας, με τον φακό να εστιάζει σε τρία πρόσωπα και να αποκαλύπτει σε κάθε κεφάλαιο και άλλο ένα κομμάτι από το χθες και το σήμερα του εκάστοτε πρωταγωνιστή. Ίαν και Νίνα επιδίδονται στο κυνήγι της διαβόητης «Κυνηγού του Χίτλερ» που ακούει στο όνομα Λορελάι Φογκ ενώ η Τζόρνταν, χιλιόμετρα μακριά τους, παλεύει να βρει τον δρόμο της, να ακολουθήσει την καρδιά της και τα όνειρά της, να γίνει η κόρη που ο πατέρας της επιθυμεί. Οι ζωές τους θα συναντηθούν σε μια κρίσιμη στιγμή και οι εξελίξεις θα είναι τόσο ραγδαίες που κανείς τους δεν θα προλάβει να αντιδράσει.

«Άμα δεν φοβάσαι, κάνεις βλακείες. Καλύτερα να φοβάσαι κάτι. Μάζεψε όλο τον φόβο σου σε αυτό το κάτι και θα είσαι προσεκτική όσο χρειάζεται».

«Η κυνηγός του Χίτλερ» της Kate Quinn (εκδόσεις Κλειδάριθμος)
Όλοι οι κεντρικοί χαρακτήρες αυτού του συγκλονιστικού μυθιστορήματος είναι σκιαγραφημένοι εξαιρετικά μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Με ζηλευτή δεξιοτεχνία η συγγραφέας  αποκαλύπτει το παρελθόν τους, τις δύσκολες στιγμές της ζωής τους που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα τους, τις κρίσιμες αποφάσεις που αναγκάστηκαν να πάρουν για να επιβιώσουν, τις ανασφάλειες που τους καταδιώκουν, τις ενοχές που τους πνίγουν, τα όνειρα που δεν τολμούν να ξεστομίσουν και τα αφήνουν θαμμένα στα συρτάρια της ψυχής τους. Ο πόλεμος έχει αφήσει πάνω τους τα σημάδια του και τίποτα δεν είναι πια το ίδιο. Ο Ίαν που παλεύει να διατηρήσει τις αρχές του ακόμα και απέναντι στο μένος της εκδίκησης που τον πνίγει, η Νίνα, που από τις άγριες τάιγκες της Ρωσίας γίνετισ μια Μάγισσα της νύχτας −όπως αποκαλούνταν οι ρωσίδες πιλότοι σε βομβαρδιστικά αεροσκάφη από τους Γερμανούς− και εν μία νυχτί καταλήγει να παλεύει για τη ζωή της μέσα στη φωτιά του πολέμου, η Τζόρνταν που θέλει να ζήσει, να σπουδάσει, να ακολουθήσει τον δρόμο της φωτογραφίας και μένει παρόλ' αυτά εγκλωβισμένη στα «θέλω» του πατέρας της, δέσμια των επιλογών του. Μα και όλοι οι δευτεραγωνιστές, που κατορθώνουν να γίνουν ένα κράμα μοναδικό πυροδοτώντας όχι μόνο απίστευτες ανατροπές αλλά και έντονες συναισθηματικές συγκρούσεις που αναγκάζουν τον αναγνώστη να διακόψει συχνά την ανάγνωση για να αντέξει το μέγεθος του πόνου και της αγριότητας που φέρουν τα γεγονότα.

«Η κυνηγός του Χίτλερ» είναι ένα γαϊτανάκι προσωπικών ιστοριών που μπλέκονται αριστοτεχνικά μεταξύ τους προσφέροντας ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα που μιλάει τη γλώσσα της τιμής, της αξιοπρέπειας, του έρωτα, της αγνής αγάπης, της πίστης, της επιμονής και της ελπίδας. Είναι ένα μυθιστόρημα που αγγίζει την ψυχή με φόντο τη φρίκη του πολέμου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ