- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Πώς να γράψεις δημιουργικά την αυτοβιογραφία σου
Σεμινάριο βιωματικής γραφής με την Αμάντα Μιχαλοπούλου
Η ανάγκη να αφηγηθούμε τη ζωή μας, να την εντάξουμε σε ένα αφηγηματικό είδος, είναι η ανάγκη να κατανοήσουμε τον κόσμο, να τον νοηματοδοτήσουμε – ανάγκη διαχρονική, όπως έχει φανεί, από την εποχή της ζωγραφικής των σπηλαίων που αναπαριστούσαν πρακτικές της καθημερινής ζωής ή τη μαρτυρία «Κύρου Ανάβαση» του Ξενοφώντα.
Η (αυτο)βιογραφία είναι είδος που σήμερα, διόλου τυχαία, ανθεί, όπως ακριβώς μεσουρανούσε στη βικτωριανή εποχή ή στα ψυχροπολεμικά χρόνια. Περιόδους δηλαδή ανακατατάξεων και αστάθειας, στους οποίους η κρίση αποτυπώνεται με μια ροπή προς την ενδοσκόπηση, προς την ανάγκη αφηγηματοποίησης του εαυτού. Με άλλα λόγια;, σε κρίσιμες εποχές, οι άνθρωποι θέλουν να διηγηθούν την ιστορία τους, και διαμέσου αυτής, να μιλήσουν για την εποχή τους. Σήμερα, με την ευκολία και προσβασιμότητα των ψηφιακών μέσων, τα μπλογκ και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αποτελούν το καθένα τους μία ακόμα κραυγή για προσοχή, μία ακόμα μίνι εκδοχή αυτοβιογραφίας.
Με το πρωτότυπο σεμινάριο «Ζωή: Οδηγίες Χρήσεως», η διακεκριμένη συγγραφέας και δημοσιογράφος Αμάντα Μιχαλοπούλου θα γνωρίσει τους ενδιαφερόμενους στο λογοτεχνικό είδος της βιογραφίας και της αυτοβιογραφίας. Μέσα από απλές μεθόδους, ασκήσεις και ιστορικές αναδρομές, θα μυήσει τους συμμετέχοντες στη μαγεία της βιωματικής γραφής – γραφή που σαρκώνεται μέσα από επιστολές, ημερολογιακές καταγραφές, κείμενα βασισμένα σε κειμήλια και προσωπικές φωτογραφίες.

Οι ασκήσεις και τα αυτοβιογραφικά κείμενα ελληνικής και παγκόσμιας γραμματείας που θα μελετηθούν θα εστιάσουν στους κινδύνους του είδους της αυτοβιογραφίας (ναρκισισμός, μισαλλοδοξία, επιθυμία εκδίκησης, εξιδανίκευση). Αλλά και στην πνευματική και σωματική εγρήγορση που προσφέρει η αφήγηση της ζωής μας (αναγνώριση κινήτρων, κατανόηση, ενσυναίσθηση, θάρρος, απελευθέρωση).
Το μεγαλύτερο δέλεαρ είναι και η πλούσια δεξαμενή εμπειριών από την οποία θα αντλήσουν οι συμμετέχοντες, αφού το σεμινάριο θα πλαισιώσουν με επισκέψεις τους πολλοί και αναγνωρισμένοι καλεσμένοι από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων. Μεταξύ αυτών ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός, η ψυχαναλύτρια Κατερίνα Πουλοπούλου, η θεατρική συγγραφέας Έλενα Πέγκα και η κινησιολόγος Μαρία Καρακωστάνογλου.
Γιατί η ζωή μπορεί να ανασυντεθεί δημιουργικά μόνο μέσα από συλλογική καταγραφή και ενσυναίσθηση.
Τόπος Διεξαγωγής: Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο, 210 3461981)
Ημέρες & Ώρες Διεξαγωγής: κάθε Παρασκευή από 18:00-21:00
Ημερομηνίες: 17/1, 24/1, 31/1, 7/2, 14/2, 21/2, 28/2
Ημερομηνία Εγγραφής: εγγραφές μέχρι την Τετάρτη 15/1
Διάρκεια Σεμιναρίου: 21 διδακτικές ώρες (7 τρίωρες συναντήσεις)
Κόστος Συμμετοχής: 280 €
200€ για κατόχους φοιτητικής ταυτότητας ή κάρτας ανεργίας
δυνατότητα εξόφλησης με πιστωτική κάρτα σε 3 άτοκες δόσεις
Δίδεται βεβαίωση συμμετοχής
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει το δουκάτο της Αθήνας του 1453
Νά ποιο είναι το μέσο εισόδημα ενός επαγγελματία συγγραφέα
Έρωτας και απελπισία στη new wave Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’80
Η αγαπημένη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου μέσα από τις αναμνήσεις του αδελφού της, που έζησε από κοντά τις πιο προσωπικές και σημαντικές στιγμές της ζωής της
Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Ως τα πέρατα της γης», ένα πλοίο σαλπάρει από την Αγγλία για την Αυστραλία, στα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα.
Τι λένε ένας συγγραφέας, ένας κβαντικός φυσικός και ένας φιλόσοφος του 18ου αιώνα για το σύμπαν
Η εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τις αιτίες της κυκλοφοριακής ασφυξίας
Δείτε πώς συζητούν δύο συγγραφείς μεταξύ τους.
20 χρόνια μετά το «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων», ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός μιλά για τη μετανάστευση, την ελληνική κοινωνία και τις νέες πατρίδες
Ο καθηγητής και συγγραφέας Κάρλο Μασάλα μιλά στην ATHENS VOICE για τη στάση του Τραμπ και για το στοίχημα της Μόσχας στην κόπωση της Ευρώπης
Συναντήσαμε τον διάσημο Ελβετό συγγραφέα και φιλόσοφο και μιλήσαμε για τον έρωτα, την ευτυχία και την παιδική ηλικία
Ο συγγραφέας του «Λίνε» και podcaster της ATHENS VOICE μιλά για τα παιδιά, τα «πρέπει» που μαθαίνουμε από μικροί κι εκείνες τις μικρές «καμπύλες» που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε.
Ένα μυθιστόρημα-λαβύρινθος που γοητεύει, τρομάζει, συναρπάζει και τέρπει, με άφθονα στοιχεία μύθου, παραλογισμού, χιούμορ και συγκίνησης
Από την έκδοση του Δόκτορα Ζιβάγκο το 1957 μέχρι την υπόθεση της Σάλι Ρούνεϊ και τη ματαίωση εκδήλωσης για την εβραϊκή λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Στο Καφέ Φίλιον - Με τη συμμετοχή Ευάγγελου Βενιζέλου, Σπύρου Βούγια και Νίκης Λυμπεράκη
Οι τίτλοι που αγαπήσαμε περιμένουν την ψήφο μας
Ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης από τον επιδραστικό Ιταλό φυσικό
Η σκληρή πραγματικότητα μιας απλήρωτης «δουλειάς»... ή μήπως μιας απλής απασχόλησης... ή ενός χόμπι;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.