Βιβλιο

Πώς να γράψεις δημιουργικά την αυτοβιογραφία σου

Σεμινάριο βιωματικής γραφής με την Αμάντα Μιχαλοπούλου

32823-103920.jpg
Κωνσταντίνος Τζήκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
57913-115842.jpg

Η ανάγκη να αφηγηθούμε τη ζωή μας, να την εντάξουμε σε ένα αφηγηματικό είδος, είναι η ανάγκη να κατανοήσουμε τον κόσμο, να τον νοηματοδοτήσουμε – ανάγκη διαχρονική, όπως έχει φανεί, από την εποχή της ζωγραφικής των σπηλαίων που αναπαριστούσαν πρακτικές της καθημερινής ζωής ή τη μαρτυρία «Κύρου Ανάβαση» του Ξενοφώντα.

Η (αυτο)βιογραφία είναι είδος που σήμερα, διόλου τυχαία, ανθεί, όπως ακριβώς μεσουρανούσε στη βικτωριανή εποχή ή στα ψυχροπολεμικά χρόνια. Περιόδους δηλαδή ανακατατάξεων και αστάθειας, στους οποίους η κρίση αποτυπώνεται με μια ροπή προς την ενδοσκόπηση, προς την ανάγκη αφηγηματοποίησης του εαυτού. Με άλλα λόγια;, σε κρίσιμες εποχές, οι άνθρωποι θέλουν να διηγηθούν την ιστορία τους, και διαμέσου αυτής, να μιλήσουν για την εποχή τους. Σήμερα, με την ευκολία και προσβασιμότητα των ψηφιακών μέσων, τα μπλογκ και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αποτελούν το καθένα τους μία ακόμα κραυγή για προσοχή, μία ακόμα μίνι εκδοχή αυτοβιογραφίας.

Με το πρωτότυπο σεμινάριο «Ζωή: Οδηγίες Χρήσεως», η διακεκριμένη συγγραφέας και δημοσιογράφος Αμάντα Μιχαλοπούλου θα γνωρίσει τους ενδιαφερόμενους στο λογοτεχνικό είδος της βιογραφίας και της αυτοβιογραφίας. Μέσα από απλές μεθόδους, ασκήσεις και ιστορικές αναδρομές, θα μυήσει τους συμμετέχοντες στη μαγεία της βιωματικής γραφής – γραφή που σαρκώνεται μέσα από επιστολές, ημερολογιακές καταγραφές, κείμενα βασισμένα σε κειμήλια και προσωπικές φωτογραφίες.

n

Οι ασκήσεις και τα αυτοβιογραφικά κείμενα ελληνικής και παγκόσμιας γραμματείας που θα μελετηθούν θα εστιάσουν στους κινδύνους του είδους της αυτοβιογραφίας (ναρκισισμός, μισαλλοδοξία, επιθυμία εκδίκησης, εξιδανίκευση). Αλλά και στην πνευματική και σωματική εγρήγορση που προσφέρει η αφήγηση της ζωής μας (αναγνώριση κινήτρων, κατανόηση, ενσυναίσθηση, θάρρος, απελευθέρωση).

Το μεγαλύτερο δέλεαρ είναι και η πλούσια δεξαμενή εμπειριών από την οποία θα αντλήσουν οι συμμετέχοντες, αφού το σεμινάριο θα πλαισιώσουν με επισκέψεις τους πολλοί και αναγνωρισμένοι καλεσμένοι από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων. Μεταξύ αυτών ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός, η ψυχαναλύτρια Κατερίνα Πουλοπούλου, η θεατρική συγγραφέας Έλενα Πέγκα και η κινησιολόγος Μαρία Καρακωστάνογλου.

Γιατί η ζωή μπορεί να ανασυντεθεί δημιουργικά μόνο μέσα από συλλογική καταγραφή και ενσυναίσθηση.

Τόπος Διεξαγωγής: Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο, 210 3461981)

Ημέρες & Ώρες Διεξαγωγής: κάθε Παρασκευή από 18:00-21:00

Ημερομηνίες: 17/1, 24/1, 31/1, 7/2, 14/2, 21/2, 28/2

Ημερομηνία Εγγραφής: εγγραφές μέχρι την Τετάρτη 15/1

Διάρκεια Σεμιναρίου: 21 διδακτικές ώρες (7 τρίωρες συναντήσεις)

Κόστος Συμμετοχής: 280 €

200€ για κατόχους φοιτητικής ταυτότητας ή κάρτας ανεργίας

δυνατότητα εξόφλησης με πιστωτική κάρτα σε 3 άτοκες δόσεις

Δίδεται βεβαίωση συμμετοχής

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.