Βιβλιο

25 βιβλία για το καλοκαίρι

Ποιος είπε ότι η ποιότητα δεν πάει παραλία;

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
ΤΕΥΧΟΣ 706
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
book summer
© Chen Zo on Unsplash

ΘΡΙΛΕΡ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Η κούκλα Mo Hayder, Διόπτρα
Η κούκλα Mo Hayder, Διόπτρα
Η Mo Hayder έχει γράψει μερικά από τα πιο ανατριχιαστικά αστυνομικά μυθιστορήματα στην ιστορία του είδους. Το πρώτο της βιβλίο, «Το φονικό κελάηδισμα», χαρακτηρίστηκε από την Guardian «πρώτης γραμμής θρίλερ που σοκάρει» και το επόμενο, «Η σιωπή των δέντρων», ψηφίστηκε από τους Times ως «ένα από τα πιο τρομακτικά θρίλερ που γράφτηκαν ποτέ». Στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Η Κούκλα» μας μεταφέρει σε μια υψίστης ασφαλείας ψυχιατρική κλινική, όπου τρόφιμοι και προσωπικό στοιχειώνονται από το θρύλο του φαντάσματος της Μοντ που φημολογείται ότι κακοποιούσε παιδιά το 1860, και που τώρα έχουν λόγους να πιστεύουν ότι έχει επιστρέψει. Ο ντετέκτιβ Τζακ Κάφερι έρχεται αντιμέτωπος με το απόλυτο κακό. Ποιος θα βγει νικητής;


Μπροστά στα μάτια τους Cara Hunter, εκδ. Διόπτρα
Μπροστά στα μάτια τους Cara Hunter, εκδ. Διόπτρα
Πώς μπορεί να εξαφανιστεί ένα οκτάχρονο παιδί από ένα καλοκαιρινό πάρτι μασκέ που οργάνωσαν οι γονείς του; Κανείς δεν είδε τίποτα στο ήσυχο προάστιο – ή τουλάχιστον έτσι λένε όλοι. Όμως ο επιθεωρητής Άνταμ Φόλεϊ ξέρει ότι εννιά στις δέκα φορές ο δράστης είναι κάποιος γνωστός της οικογένειας. Και η οικογένεια της Ντέιζι είναι σίγουρα παράξενη. Ο επιθεωρητής Φόλεϊ ξεκινάει έναν αγώνα δρόμου για να βρει τα ίχνη της Ντέιζι, καθώς ο χρόνος του λιγοστεύει, μαζί και οι ελπίδες για να βρεθεί ζωντανή… H Cara Hunter γράφει ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, που κρύβει πολλά μυστικά και ενόχους, μια αναπάντεχη ανατροπή στο κλείσιμο της ιστορίας, ενώ οι δεξιοτεχνικά σκιαγραφημένοι ήρωες θα συνεπάρουν τους αναγνώστες σε μία ιστορία απαγωγής που προμηνύεται ιδιαίτερα σκοτεινή.


Τοξικά μάτια Δημήτρης Σίμος, BELL
Τοξικά μάτια Δημήτρης Σίμος, BELL
Ο αστυνόμος Καπετάνος επιστρέφει για τρίτη φορά για τη δυσκολότερη υπόθεση της καριέρας του. Σε ένα χαρακτηριστικό δείγμα του νέου μεσογειακού νουάρ, παρακολουθούμε μία υπόθεση την οποία περιτριγυρίζει ο θάνατος και η παρανομία και που μπορεί να λυθεί μόνο με ρίσκα, τα οποία ο αστυνόμος πρέπει να αναλάβει μόνος του, καθώς βαίνει στα «Σκοτεινά Νερά».


Λύκε, λύκε, είσαι εδώ; M. J. Arlidge, Διόπτρα
Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;
M. J. Arlidge, Διόπτρα
Κάτι άρρωστο σέρνεται στο δάσος. Η Έλεν Γκρέις πρέπει να αντιμετωπίσει έναν νέο εφιάλτη. Τα θύματα κυνηγήθηκαν με τόξο και αφέθηκαν να κρέμονται από τις αρχαίες βελανιδιές. Γιατί στοχοποιούνται αβοήθητοι παραθεριστές στο απόγειο της περιόδου κάμπινγκ; Τι σηματοδοτούν οι δολοφονίες τους; Ο M. J. Arlidge εργάζεται στην τηλεόραση και ειδικεύεται στην παραγωγή ποιοτικών δραματικών σειρών, μεταξύ των οποίων οι αστυνομικές σειρές «Torn», «The Little House» και «Silent Witness». Στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα τα βιβλία του «Α μπε μπα μπλομ», «Γύρω γύρω όλοι», «To σπίτι με τις κούκλες», «Αν σε πιάσω καίγεσαι», «Στο στόμα του λύκου», «Φτου και βγαίνω»,  «Μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά» και «Λύκε λύκε, είσαι εδώ».


Παράξενος καιρός Joe Hill, BELL
Παράξενος καιρός Joe Hill, BELL
Τέσσερις ιστορίες τρόμου έρχονται να μας δείξουν το σκοτάδι που κρύβεται πίσω από την καθημερινότητά μας και να μας επιβεβαιώσουν ότι η πραγματικότητα είναι τέτοια, που η μπροστά της οι εφιάλτες μας δεν μοιάζουν πλέον τρομαχτικοί. Πώς; Μέσα από μία φωτογραφική μηχανή που κλέβει αναμνήσεις, έναν ήρωα του κινήματος υπέρ της οπλοκατοχής, ένα νησί που μοιάζει να έχει δικό του νου και βούληση και ένα σκηνικό που θυμίζει Αποκάλυψη.


Συζυγικό καθήκον Χριστόφορος Βεϊνόγλου, Βακχικόν
Συζυγικό καθήκον Χριστόφορος Βεϊνόγλου, Βακχικόν
Το 1964 στην Αθήνα τρεις άντρες διαφορετικών κοινωνικών και επαγγελματικών προελεύσεων συναντιούνται και μιλάνε για πράγματα μικρής σημασίας. Ένας από αυτούς, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Χαράλαμπος, αρχίζει να ερευνά μία υπόθεση του Αλκιβιάδη, του εύπορου δικηγόρου της παρέας, ανακαλύπτοντας πληροφορίες τόσο για αυτόν, όσο και για τον δημοσιογράφο φίλο τους, Ντάνη, σε μία υπόθεση με φόντο τα πολιτικά γεγονότα της εποχής.


Η ξηρασία Jane Harper, Μεταίχμιο
Η ξηρασία Jane Harper, Μεταίχμιο
Πολυβραβευμένο (Βραβείο Gold Dagger - Καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα, Indie Book Awards βιβλίο της χρονιάς, Βραβείο Ned Kelly καλύτερης πρώτης εμφάνισης και ανάμεσα στους κορυφαίους τίτλους του Άμαζον στην κατηγορία μυστήριου/ θρίλερ), δεν είναι τυχαίο που το βιβλίο έλαβε πλήθος διακρίσεων, μεταφράζεται σε 35 γλώσσες και μεταφέρεται ήδη στη μεγάλη οθόνη με παραγωγό τη Ρις Γουίδερσπουν και τον Έρικ Μπάνα στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε μια μικρή πόλη της Αυστραλίας οι εντάσεις που υποβόσκουν στην κοινότητα γίνονται αφόρητες, όταν τρία μέλη της οικογένειας Χάντλερ βρίσκονται νεκρά. Όλοι θεωρούν ότι ο αρχηγός της οικογένειας Χάντλερ, ο Λιουκ, αυτοκτόνησε αφού σκότωσε τη σύζυγο και τον εξάχρονο γιο του. Ο αστυνομικός Άρον Φαλκ επιστρέφει για την κηδεία του καλύτερου φίλου των παιδικών του χρόνων. Σαν τη σειρά «True Detective», αλλά τοποθετημένη στην αγροτική ενδοχώρα της Αυστραλίας...


Ανάρμοστον εστί Ειρήνη Βαρδάκη, BELL
Ανάρμοστον εστί Ειρήνη Βαρδάκη, BELL
Ένα ψυχολογικό θρίλερ με φόντο τα φαράγγια της Κρήτης έρχεται να μας ταξιδέψει στα πιο σκοτεινά μονοπάτια του ανθρώπινου μυαλού, μέσα από μία ιστορία για μια γυναίκα-θύμα. Η αλήθεια για το αποτρόπαιο έγκλημα που της συνέβη κρύβεται πίσω από τον σύζυγο, τον εραστή και την καλύτερή της φίλη, σε μια ιστορία που γεννά γρίφους ανάλογους της αρχαίας τραγωδίας.


Μαχαίρι Jo Nesbo, Μεταίχμιο
Μαχαίρι Jo Nesbo, Μεταίχμιο
Ο νορβηγός Jo Nesbo (1960), ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, υπογράφει τη συγκλονιστική 12η περιπέτεια του αγαπημένου  Χάρι Χόλε. Τη σκοτεινότερη υπόθεση της ζωής του. Ο Χόλε βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Η Ράκελ τον έχει διώξει από το σπίτι, έχει ξανακυλήσει στο ποτό, ενώ δουλεύει κάτι ασήμαντες υποθέσεις. Ο διαβόητος βιαστής και δολοφόνος Σβάιν Φίνε κυκλοφορεί ελεύθερος, αφού έχει εκτίσει την ποινή του, και είναι αποφασισμένος να πάρει εκδίκηση από τον Χόλε που τον έκλεισε για τόσα χρόνια στη φυλακή. Όταν ο Χάρι ξυπνά µε τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα και χωρίς καμιά ανάμνηση, ξέρει πως τα πράγματα µόνο προς το χειρότερο μπορούν να εξελιχθούν.


ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

Η κυρία Όσμοντ Τζων Μπάνβιλ, Καστανιώτης
Η κυρία Όσμοντ Τζων Μπάνβιλ, Καστανιώτης
Μια από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης αγγλόφωνης πεζογραφίας, ο  Τζων Μπάνβιλ υπογράφει  μια ιστορία προδοσίας και υπαρξιακών διλημμάτων. Έχοντας δραπετεύσει από τη Ρώμη και το τέλμα ενός δυστυχισμένου γάμου, η πλούσια Αμερικανίδα Ίζαμπελ Όσμοντ βρίσκεται στο Λονδίνο προσπαθώντας να ανασυντάξει τις δυνάμεις της. Έχει ανακαλύψει ένα μυστικό που ο σύζυγός τηςτης κρατούσε κρυφό. Παδιγευμένη σε έναν συναισθηματικό λαβύρινθο προσπαθεί να ξαναβρεί τον νεανικό της εαυτό, εκείνον που επιζητούσε με ορμή και πάθος την ελευθερία και τη χειραφέτηση. Με το νέο του μυθιστόρημα ο πολυβραβευμένος Ιρλανδός συγγραφέας αποτίνει φόρο λογοτεχνικής τιμής στον Χένρι Τζέιμς επινοώντας μια αντάξια συνέχεια του «Πορτρέτου μιας κυρίας». Όπως σημείωσε για αυτό το αριστοτεχνικά γραμμένο ψυχογράφημα και ο Τζέφρυ Ευγενίδης στους The New York Times: «Η ικανότητα του Μπάνβιλ να οικειοποιείται την τεχνοτροπία και το ποιητικό ύφος του Χένρι Τζέιμς είναι εκπληκτική».


Το τελευταίο reunion Κατερίνα Μπέη, Key Books
Το τελευταίο reunion Κατερίνα Μπέη, Key Books 
Μια συγγραφέας σε δημιουργικό αδιέξοδο, η Τίνα, αποφασίζει να παραιτηθεί από τις προσωπικές της φιλοδοξίες και να σώσει τον γάμο της. Η Ρέα είναι επιτυχημένη ηθοποιός, εγκλωβισμένη σε μια σαδομαζοχιστική σχέση, και η Φάνια, έχοντας καταφέρει να απομακρυνθεί από την τυραννική οικογένειά της νιώθει πως έχει βρει την ευτυχία στην αγκαλιά του Παύλου. Οι τρεις γυναίκες θα συναντηθούν μετά από 20 χρόνια, σε σχολικό reunion. Προσδοκίες, ψευδαισθήσεις και φοβίες θα αναζωπυρωθούν, μαζί με αναμνήσεις και κρυφά πάθη.


Να γίνεις εσύ Θεός Αθηνά Λατινοπούλου, Βακχικόν
Να γίνεις εσύ Θεός Αθηνά Λατινοπούλου, Βακχικόν
Η κόρη μιας εύπορης οικογένειας προσφύγων από τον Πόντο στο Κιλκίς το 1922 γίνεται η αφορμή να δούμε όλα όσα διαμόρφωναν τον ψευτοκαθωσπρεπισμό της εποχής, αλλά και πώς ο έρωτας καταφέρνει να τα ξεπεράσει όσο κι αν κάποιος προσπαθήσει να τον αποφύγει, τη στιγμή που μία μικρή πόλη της Μακεδονίας έρχεται να καθρεφτίσει όλα τα συναισθήματα των τότε ανθρώπων. 


Το λυκόφως του Αιγαίου Κατερίνα Καριζώνη, Καστανιώτης
Το λυκόφως του Αιγαίου Κατερίνα Καριζώνη, Καστανιώτης
Αιγαίο, 17ος αιώνας, ο αιώνας της πειρατείας. Ο πειρατής Ιωάννης Κάψης απελευθερώνει τη Μήλο από τον οθωμανικό ζυγό. Στέφεται βασιλιάς, αλλά ένας μεγάλος έρωτας με την κόρη του κυβερνήτη του νησιού σημαδεύει τη ζωή του. Την ίδια περίοδο Δυτικοί και κυρίως Μαλτέζοι πειρατές κατακλύζουν το Αρχιπέλαγος, που αποτελεί πεδίο σύγκρουσης θρησκειών και συμφερόντων. Μεγάλοι πειρατές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την οθωμανική απειλή. Το Αιγαίο παραμένει το μήλον της έριδος ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Μάχες, συνωμοσίες και προδοσίες καθορίζουν ένα άγριο παιχνίδι κερδοσκοπίας και κυριαρχίας. Ένα μυθιστόρημα εποχής, ένα πανόραμα ιστοριών από τη θρυλική ζωή και τη δράση των Ελλήνων και των ξένων πειρατών. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, στα νησιά του Αιγαίου και στις δοξασίες τους από την πολυγραφότατη Κατερίνα Καριζώνη (έχει γράψει συνολικά τριάντα βιβλία, μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση, παραμύθια και ιστορικές μελέτες) που έχει τιμηθεί με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της «Χίλιες και μία νύχτες των Βαλκανίων» και με το βραβείο του περιοδικού «Αυλαία» για το συνολικό της έργο ενώ επίσης ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί από τον Μιχάλη Γρηγορίου και ερμηνεύτηκαν από τους Σαββίνα Γιαννάτου, Δώρο Δημοσθένους, Καλλιόπη Βέτα και Τάση Χριστογιαννόπουλο. 


Σφάλμα συστήματος Νίκος Α. Μάντης, Καστανιώτης
Σφάλμα συστήματος Νίκος Α. Μάντης, Καστανιώτης
Το καινούργιο βιβλίο του βραβευμένου Νίκου Α. Μάντη (έχει τιμηθεί με το βραβείο μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη) είναι η ιστορία μιας άγριας ενηλικίωσης. Είναι ο απολογισμός μιας γενιάς που ξεκίνησε από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας και κατέληξε πρωτοσέλιδο, μέσα απ’ τα μάτια τριών ιδιαίτερων παιδιών. Μια αφήγηση έρωτα και αναρχίας, από το γύρισμα του αιώνα μέχρι το σημαδιακό 2015. Ένα τεχνολογικό θρίλερ με στοιχεία ιλαροτραγωδίας, ένα αντισυστημικό όνειρο που δεν εντόπισε εγκαίρως το σφάλμα, ένα βιβλίο για την πολιτική, την επανάσταση, την ουτοπία.


Το αρπακτικό Gil Scott-Heron, Βακχικόν
Το αρπακτικό Gil Scott-Heron, Βακχικόν
Το μυθιστόρημα του σημαντικότερου «προγόνου της ραπ» μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και έρχεται να μας μεταφέρει στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Οι περιθωριοποιημένοι του γκέτο έρχονται να συγκρουστούν μεταξύ τους, με τον εαυτό τους, αλλά και με το Αρπακτικό, σε μία ιστορία με φόντο το μαύρο κίνημα, τα ναρκωτικά και έναν φόνο.


Ο γενναιόδωρος τα παίρνει όλα Μπομπ Μπεργκ, Τζον Ντέιβιντ Μαν, Key Books
Ο γενναιόδωρος τα παίρνει όλα Μπομπ Μπεργκ, Τζον Ντέιβιντ Μαν, Key Books
Ο Τζο είναι φιλόδοξος, εργασιομανής και επίμονος, μόνο που νιώθει πως όσο πιο σκληρά δουλεύει τόσο απομακρύνεται από τους στόχους του – και την ευτυχία. Μέχρι που μια μέρα συναντά τον αινιγματικό Πίνδαρο, έναν θρυλικό σύμβουλο επιχειρήσεων που δέχεται να μοιραστεί το Επαγγελματικό Μυστικό του. Στο καθηλωτικό αυτό μπεστ σέλερ οι Bob Burg και John David Mann αφηγούνται με τρόπο συναρπαστικό την ιστορία του Τζο και τη μύησή του σε έναν νέο τρόπο σκέψης και δράσης. 


Ο φταίχτης Εύα Μ. Μαθιουδάκη, Κωστής Σχιζάκης, Καστανιώτης
Ο φταίχτης Εύα Μ. Μαθιουδάκη, Κωστής Σχιζάκης, Καστανιώτης
Η Εύα M. Μαθιουδάκη και ο Κωστής Σχιζάκης έχουν ένα κοινό σημείο, το Ηράκλειο της Κρήτης. Το μυθιστόρημα αυτό είναι έργο και των δύο. Ένα βιβλίο που αποκαθηλώνει πρότυπα και μύθους παρασύροντας τον αναγνώστη σε ατραπούς όπου το πάθος, η αμφισβήτηση και ο ερωτισμός κλιμακώνουν την αγωνία του μέχρι το τέλος. Ο Παναγιώτης με τα αδέρφια του και τη μητέρα του Ελένη κατεβαίνουν το 1969 από την Ευρυτανία και εγκαθίστανται στην Αθήνα. Μια φωτογραφική σχεδόν περιήγηση στη δεκαετία του ’70, στην κοινωνία που με ανασφαλή βήματα οδεύει προς την ευημερία. Πλήθος ηρώων στους αθηναϊκούς δρόμους και στις γειτονιές, κι ανάμεσά τους ένας ευάλωτος νέος που πορεύεται στα σκοτεινά, με μόνη τη λαχτάρα του για τις μηχανές. Αναμορφωτήριο, στρατός, ψυχιατρείο. Το δράμα κορυφώνεται παραμονές Πρωτοχρονιάς του 1982. Ποιος να ’ναι, άραγε, ο φταίχτης; 


Μανίνα Ζουμπουλάκη «Το (σχεδόν) ημερολόγιο μιας 82χρονης», εκδόσεις Παπαδόπουλος
Το (σχεδόν) ημερολόγιο μιας 82χρονης Μανίνα Ζουμπουλάκη, Παπαδόπουλος
Το βιβλίο, ένα ημερολόγιο μιας γυναίκας που ζει την ηλικία της με το volume στο 11, θα ευχόμασταν να καθρεφτίζει τον τρόπο που θα γεράσουμε όλοι. Το αισιόδοξο είναι ότι η Μανίνα Ζουμπουλάκη βασίζει την ηρωίδα της σε υπαρκτά πρόσωπα που τα γνωρίζει καλά, και, ναι, ζούνε έτσι, μιλάνε έτσι, αυτό που θα θέλαμε και για εμάς όταν έρθει εκείνη η εποχή. 


ΔΙΑΦΟΡΑ

Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι - Η περιπέτεια της κατάκτησης του Διαστήματος Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Μεταίχμιο
Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι - Η περιπέτεια της κατάκτησης του Διαστήματος Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Μεταίχμιο
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη προσελήνωση, ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου κορυφαίος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, ο μόνος Έλληνας ανταποκριτής που κάλυψε δημοσιογραφικά την αποστολή Apollo 11, αφηγείται την πορεία μας προς τα άστρα και αναθυμάται σταθμούς της προσωπικής του διαδρομής. Ξεκινώντας από τους πρωτοπόρους αστρονόμους και τα πρώτα τηλεσκόπια αφηγείται με αμεσότητα τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις που μας οδήγησαν στο Φεγγάρι, αλλά και πώς διαδραματίστηκε η κούρσα της κατάκτησης του Διαστήματος στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Παράλληλα, ξετυλίγει το κουβάρι της προσωπικής του διαδρομής μέσα από γεγονότα-σταθμούς. Ένα βιβλίο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συνδυάζει μοναδικά την ιστορία της επιστήμης με τα απομνημονεύματά του.


Το ημερολόγιο ενός βιβλιοπώλη Shaun Bythell, Key Books
Το ημερολόγιο ενός βιβλιοπώλη Shaun Bythell, Key Books
O Σον Μπάιθελ είναι ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Wigtown, του δεύτερου μεγαλύτερου παλαιοβιβλιοπωλείου της Σκοτίας, με 100.000 βιβλία, τα οποία απλώνονται σε ράφια συνολικού μήκους 1,5 χλμ. Ένας σωστός παράδεισος για τους βιβλιόφιλους; Όχι ακριβώς... Σε αυτό το έξυπνο και ξεκαρδιστικό ημερολόγιο, ο Σον προσφέρει μια εκ των έσω ματιά στον κόσμο του βιβλίου. Από τις δυσκολίες με τους εκκεντρικούς πελάτες και τις λογομαχίες με το δικό του προσωπικό μέχρι τα ταξίδια σε παλιές επαύλεις και οίκους πλειστηριασμών.


Ποιήματα 1975-2012 Γιώργος Σταυρίδης, Δίαυλος
Ποιήματα 1975-2012 Γιώργος Σταυρίδης, Δίαυλος
Τα ποιήματα του Γιώργου Σταυρίδη δεν έχουν μία συγκεκριμένη θεματολογία και αυτό γιατί έμπνευσή του είναι η ίδια η καθημερινή ζωή τόσο με τα άσχημα, όσο και με τα ωραία της. Αν υπάρχει κάτι που μισεί, αυτό είναι το εφήμερο και αν υπάρχει κάτι που επιδιώκει είναι η ειλικρίνεια και η αυτογνωσία και γι’ αυτό όταν η πραγματικότητα είναι σκληρή την αποτυπώνει με σκληρότητα και πικρή ειρωνεία και όταν είναι όμορφη με ομορφιά.


Μικροί δρόμοι της Αθήνας Νίκος Βατόπουλος, Μεταίχμιο
Μικροί δρόμοι της Αθήνας Νίκος Βατόπουλος, Μεταίχμιο
Στον πρόλογο του ο γνωστός έγκυρος δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος τα λέει όλα: «Αυτή η συλλογή κειμένων και φωτογραφιών εστιάζει στους μικρούς δρόμους της Αθήνας. Σε δρόμους που είτε σκοπίμως είτε τυχαία περπάτησα. Εντάσσονται σε μια ενδεικτική ανθολογία της ελάσσονος Αθήνας, εκείνης δηλαδή της πόλης που αιμοδοτεί το αθηναϊκό κέντρο αλλά και που με έναν τρόπο σχεδόν νομοτελειακό ζει και μια ζωή ξέχωρη. Οι συνοικίες της Αθήνας είναι ένας απέραντος θησαυρός. Όλες οι παλιές γειτονιές της Αθήνας είναι κιβωτοί πολύτιμων ενσταλάξεων αστικού βίου, με ποιότητες συχνά υποτιμημένες και ευτελισμένες. Το μικρό αυτό βιβλίο επιθυμεί να τιμήσει την ελάσσονα Αθήνα, με τον τρόπο όσων βίωσαν τη χάρη της αθηναϊκής συνοικίας. Τα κείμενα αυτά θέλουν να τιμήσουν την απλότητα και την εντιμότητα, τα βασικά δηλαδή υλικά με τα οποία φτιάχτηκαν οι γειτονιές της Αθήνας».


Κάπταιν, Στέφανος Ξενάκης, Key Books
Κάπταιν, Στέφανος Ξενάκης, Key Books
Ο μπαμπάς, λέει, είναι αυτός που κάνει τα δύσκολα να φαίνονται εύκολα. Επίσης, μπαμπάς είναι αυτός που όταν τον χάσεις, χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο μπορεί να σε κάνει να αναθεωρήσεις τη σχέση με τους δικούς σου γονείς, είτε ζουν είτε όχι. Σίγουρα όμως θα αναθεωρήσεις τη σχέση με τον γονιό που έχεις μέσα σου. Βλέπεις, όταν έρθει η ώρα να την κάνεις, μόνο θύμησες, μυρωδιές κι αγκαλιές θα αφήσεις πίσω. Κι αγάπη. Μπόλικη αγάπη.


Τα έξυπνα παιχνίδια του κύριου Πλάτωνα Δημήτρης Παναγάκος, Δίαυλος
Τα έξυπνα παιχνίδια του κύριου Πλάτωνα Δημήτρης Παναγάκος, Δίαυλος
«Όταν μαθαίνεις παίζοντας, το πράγμα αποκτά ενδιαφέρον» λέει ο παράξενος κύριος Πλάτωνας, ο οποίος μέσα από έξυπνα παιχνίδια σκέψης βοηθάει τον μικρό του γείτονα Χρίστο, αλλά και κάθε αναγνώστη, να αγαπήσει ένα από τα πιο μισητά μαθήματα, τα μαθηματικά. Το μυστικό του βρίσκεται στον κύβο του Ρούμπικ, στο σκάκι, στο ντόμινο και σε άλλα παιχνίδια λιγότερο γνωστά με κοινό γνώμονα την στρατηγική και μαθηματική σκέψη που απαιτούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ