Βιβλιο

Παιδικό βιβλίο: 45 προτάσεις για το πιο όμορφο δώρο

Ένα αφιέρωμα στις νέες κυκλοφορίες βιβλίων για παιδιά και νέους που αξίζουν

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
ΤΕΥΧΟΣ 706
39’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
boy sitting near red table reading book
© Anita Jankovic on Unsplash

45 παιδικά βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων αλλά και παιδικά παραμύθια για τους μικρούς αναγνώστες.

«Τα παιδιά του κόσμου» Μόιρα Μπάτερφιλντ, εκδ. Ψυχογιός
«Τα παιδιά του κόσμου» Μόιρα Μπάτερφιλντ (μτφ. Έρρικα Πάλλη, εικονογράφηση Χάριετ Λίνας), εκδ. Ψυχογιός [3+ ετών]
Ένα βιβλίο ξέχειλο από χρώματα και εικόνες που μαγνητίζει το βλέμμα και ταξιδεύει παιδιά και γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τα πρωινά γεύματα µέχρι τα γενέθλια, από τα γλυκά µέχρι τα ρούχα, από τον λόξιγκα µέχρι τα αντίο, από το ντύσιμο στο σχολείο μέχρι ένα απλό αψού, κάθε χώρα έχει τους δικούς της ξεχωριστούς και ιδιαίτερους τρόπους. Αλλά όλοι ζούμε σε αυτό τον πλανήτη και όλοι μιλάμε, όλοι ντυνόμαστε, όλοι τρώμε. Και αυτό το υπέροχο βιβλίο, με ξεναγούς τα ίδια τα παιδιά, κατορθώνει να φέρει κοντά όλους τους ανθρώπους προβάλλοντας ήθη, έθιμα, παραδόσεις, καθημερινές συνήθειες, τύπους σπιτιών, λέξεις, χρήσιμες εκφράσεις, παιχνίδια, γιορτές, μουσική, ζώα.
Μέσα από τις σελίδες αυτού του ξεχωριστού βιβλίου με την εντυπωσιακή εικονογράφηση, οι μικροί αναγνώστες και ακροατές θα κατανοήσουν τη διαφορετικότητα των άλλων λαών, θα ανακαλύψουν κοινά σημεία και ιδιαίτερες διαφορές, θα προσπαθήσουν να μάθουν νέες λέξεις, θα ξεχωρίσουν χώρες, θα αναζητήσουν να μάθουν περισσότερα και κυρίως θα μάθουν να σέβονται κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής του. Ένα διασκεδαστικό και μορφωτικό ταξίδι γεμάτο ενδιαφέρουσες πληροφορίες και όμορφες εκπλήξεις.


«Μικρός Έλιοτ - Μεγάλη πόλη» Mike Curato, εκδ. Κλειδάριθμος
«Μικρός Έλιοτ - Μεγάλη πόλη» Mike Curato (μτφ. Αυγή Δαφερέρα) εκδ. Κλειδάριθμος [3+ ετών]
Ο Mike Curato γράφει και ζωγραφίζει τις δικές του ιστορίες, ενώ τρώει κεκάκια και παγωτό. Γι αυτό οι ιστορίες τους είναι γλυκές και τρυφερές και διανθισμένες με την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Ο αξιαγάπητος Έλιοτ, ο μικρός ελέφαντας με τις βούλες, είναι σίγουρο ότι θα χωθεί δια μαγείας στις καρδιές των παιδιών από την πρώτη στιγμή. Καλόψυχος, τρυφερός, και μόνος σε μια τεράστια πόλη, προσπαθεί να φάει ένα απλό κεκάκι, μα ακόμα και αυτό είναι δύσκολο όταν δεν έχεις παρέα. Μέχρι τη στιγμή που θα αποκτήσει έναν πολύτιμο φίλο και όλα θα αλλάξουν για εκείνον.
Η παιδική σειρά «Μικρός Έλιοτ» έχει μεταφραστεί σε 13 γλώσσες και έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές από τον Τύπο αλλά και διακρίσεις για την εικονογράφηση, και αποτελεί την κατάλληλη αφορμή για να μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά για αξίες ανεκτίμητες αλλά και για τα συναισθήματά τους.


«Γύρνα σπίτι, λέμε» John Jory, εκδ. Παπαδόπουλος
«Γύρνα σπίτι, λέμε» John Jory (εικονογράφηση Davies Benji, μτφρ. Μάνος Μπονάνος), εκδ. Παπαδόπουλος [3+ ετών]
Ο Πάπιος θέλει να κάνει παρέα με τον Αρκούδο. Όμως ο Αρκούδος έχει πάει εκδρομή για ψάρεμα για μια ολόκληρη εβδομάδα. Τι θα κάνει ο Πάπιος μόνος του όσο λείπει ο Αρκούδος; Πώς θα ζήσει χωρίς τον καλύτερό του φίλο;
Ρεαλιστική εικονογράφηση γεμάτη χρώματα, συνεχείς εναλλαγές εικόνων, μικρές φράσεις και αστείες αντιδράσεις είναι τα βασικά συστατικά που κάνουν αυτό το υπέροχο βιβλίο να ξεχωρίζει και να κερδίζει τα παιδιά. Η παράξενη και ιδιόμορφη σχέση των δύο φίλων και οι σκέψεις που κάνουν καθώς βρίσκονται μακριά ο ένας από τον άλλον είναι βέβαιο ότι θα διασκεδάσουν τους μικρούς φίλους, όσες φορές και αν ακούσουν αυτή τη γλυκιά ιστορία.


«Ο Νόι και η γιαγιά» Benji Davies, εκδ. Ίκαρος
«Ο Νόι και η γιαγιά» Benji Davies (μτφ. Αντώνης Παπαθεοδούλου) εκδ. Ίκαρος [3+ ετών]
Το τρίτο βιβλίο του βραβευμένου δημιουργού Benji Davies από τον κόσμο του Νόι, θα συνεπάρει για άλλη μια φορά μικρούς και μεγάλους.
Ο Νόι φιλοξενείται στο σπίτι της Γιαγιάς του, που είναι κάπως παράξενη: μαγειρεύει φύκια και ροχαλίζει όταν κοιμάται! Ένα πρωί, ο Νόι ξεμακραίνει από το σπίτι και βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα περιπέτεια, που θα τον φέρει, τελικά, πιο κοντά στη Γιαγιά. Μια ιστορία που θα αναδείξει την αξία της αγάπης, της φιλίας αλλά και της γιαγιάς και του παππού, που συχνά τα παιδιά θεωρούν ότι δεν μπορούν να τους προσφέρουν συναρπαστικές στιγμές. Η παιδική αφέλεια και ο αυθορμητισμός του Νόι, η ζεστασιά της ιστορίας και η παραμυθένια εικονογράφηση είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσουν τους μικρούς βιβλιόφιλους.


«Τα φτερά του Νόρμαν» Τομ Πέρσιβαλ, εκδ. Ψυχογιός
«Τα φτερά του Νόρμαν» Τομ Πέρσιβαλ (μτφ. Πετρούλα Γαβριηλίδου) εκδ. Ψυχογιός [3+ ετών]

Ο Νόρμαν ήταν πάντα φυσιολογικός, απολύτως φυσιολογικός… μέχρι που μια μέρα… έβγαλε φτερά. Και τώρα δεν ξέρει πώς να τα κρύψει γιατί όλοι θα τον κοιτούν περίεργα.
Μια πρωτότυπη και τρυφερή ιστορία από τον ταλαντούχο δημιουργό Τομ Πέρσιβαλ για την αυτοεκτίμηση και την πίστη στον εαυτό μας. Διανθισμένη από μικρές φράσεις γεμάτες νόημα και συναίσθημα, και με μια εκπληκτική εικονογράφηση που επιτυγχάνει να μιλήσει στην καρδιά: έντονες αντιθέσεις χρωμάτων με το γκρι να υπερτερεί καθώς η απόγνωση του Νόρμαν μεγαλώνει μέχρι τα φτερά του να πλημμυρίσουν και πάλι με φως τις σελίδες και τη ζωή του. Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα και την επιτακτική ανάγκη να απελευθερωθούν τα παιδιά από στερεότυπα και προκαταλήψεις και να προβάλλουν, με αποφασιστικότητα, τον εαυτό τους και τα θέλω τους.


«Τα ’μαθες» Frank J. Sileo, εκδ. Κλειδάριθμος
«Τα ’μαθες» Frank J. Sileo (εικονογράφηση Jennifer Zivoin, μετάφραση Αυγή Δαφερέρα) εκδ. Κλειδάριθμος [3+ ετών]
Τα ’μαθες για τον Έρικ που όλο στη μύτη χώνει δάχτυλα; Κι ότι η Αλέξα έχει στο πόδι έξι δάχτυλα;
Δεκάδες κουτσομπολιά και πειράγματα προβάλλουν μέσα από τις σελίδες αυτού του ιδιαίτερου βιβλίου με τις έντονες χρωματικές αντιθέσεις και τις γρήγορες εναλλαγές τόπων και γεγονότων. Το κείμενο άμεσο και λιτό καταφέρνει πολύ εύστοχα να περάσει τα βαθύτερα μηνύματά του και ενθαρρύνει τα παιδιά να μπουν στη θέση των άλλων και να αποφασίσουν μόνοι τους ποιο μονοπάτι να διαλέξουν: να συμμετέχουν στη διάδοση ψευδών ειδήσεων ή απλά να πουν πως δεν τα ενδιαφέρει και να ασχοληθούν με πιο σημαντικά πράγματα;
Ένα βιβλίο για την ενσυναίσθηση και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, το οποίο περιλαμβάνει ειδικό σημείωμα για γονείς και εκπαιδευτικούς με εξαιρετικές αναλύσεις όσον αφορά το κουτσομπολιό, τα αίτια, τις επιπτώσεις, αλλά και συμβουλές ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά.


«Η Θάλασσα είδε» Tom Percival, εκδ. Ίκαρος
«Η Θάλασσα είδε» Tom Percival (μτφ. Φίλιππος Μανδηλαράς) εκδ. Ίκαρος [3+ ετών]
Η ιστορία του Tom Percival θα αγγίξει τις καρδιές των μικρών και θα συγκινήσει βαθιά τους μεγαλύτερους αναγνώστες της. Είναι η ιστορία της γλυκιάς Σοφίας που χάνει ξαφνικά το αγαπημένο της αρκουδάκι στην παραλία και κανείς δεν το είδε. Κανείς εκτός από τη Θάλασσα. Και θέλει τόσο πολύ η Θάλασσα να της το επιτρέψει που τίποτα δεν τη σταματά. Ούτε ο χρόνος που γρήγορα κυλά…
Ένα συναρπαστικό βιβλίο που κρύβει στις σελίδες του μυριάδες συναισθήματα, μηνύματα, χρώματα και εικόνες ικανές να ταξιδέψουν τους μικρούς αναγνώστες σε άγνωστους τόπους. Η ιστορία της Σοφίας αναδεικνύει την αγάπη, την πίστη, την επιμονή, την υπομονή, το πείσμα, τη δύναμη των παιδικών αναμνήσεων. Σπουδαίος συνοδοιπόρος είναι η εξαιρετική εικονογράφηση που βασίστηκε σε μια ιδιαίτερη και καινοτόμα τεχνική κολλάζ, που συνδυάζει πίνακες από τη συλλογή του Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, στα πλαίσια  μιας πρωτότυπης δράσης κατά την οποία το μουσείο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ έδωσε πρόσβαση σε 125.000 εικόνες από τη συλλογή του για να χρησιμοποιηθούν και να επεξεργαστούν ελεύθερα από όλους. O Tom Percival γοητεύτηκε από την ιδέα να σχεδιάσει κάτι καινούργιο συνδυάζοντας τη δική του εικονογράφηση με στοιχεία από κλασικούς πίνακες, κι έτσι εμπνεύστηκε τον κόσμο αυτού του βιβλίου, χρησιμοποιώντας έργα των Willem Roelofs, Aelbert Cuyp, Vincent van Gogh, Maurits van der Valk και Hendrik Willem Mesdag.


«Το καναρίνι που έκανε πιπί στη φωλιά του» Christine Beigel, εκδ. Κλειδάριθμος
«Το καναρίνι που έκανε πιπί στη φωλιά του» Christine Beigel (εικονογράφηση: Herve Le Goff, μτφ. Χριστίνα Σωτηροπούλου), εκδ. Κλειδάριθμος [3+ ετών]
Το διάβασμα ενός βιβλίου λίγο πριν τον βραδινό ύπνο αποτελεί μια όμορφη συνήθεια και μια μοναδική ευκαιρία ώστε γονείς και παιδιά να χαλαρώσουν με χαρούμενες ιστορίες που θίγουν με έξυπνο τρόπο ευαίσθητα θέματα. Η σειρά «Η γιαγιά κότα» προσφέρει πολλά μικρά παραμύθια, ιδανικά για ήσυχα βράδια, ενώ στη Γαλλία μόνο έχουν πουληθεί πάνω από 400.000 αντίτυπα.
Το καναρίνι της ιστορίας πετάχτηκε ξαφνικά στον ύπνο του γιατί έκανε πιπί στη φωλιά του. Ναι, ναι, ακόμα και ένα τόσο δα μικρό καναρινάκι μπορεί να δημιουργήσει μια λίμνη ικανή να προξενήσει προβλήματα σε όλα τα ζώα που εκείνη την ώρα ξεκουράζονται και να πυροδοτήσει καυγάδες και φασαρία. Θέλετε να μάθετε τη συνέχεια; Υπομονή, η γιαγιά κότα όλα θα σας τα πει. Η υπέροχη εικονογράφηση και το έξυπνο και απλό κείμενο θα βρει τον στόχο του και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά θα δώσει και μια αφορμή για να λυθούν προβλήματα και ανασφάλειες των μικρών φίλων.


«Το μικρό μου κουβαράκι» Μάρω Θεοδωράκη, εκδ. Μίνωας
«Το μικρό μου κουβαράκι» Μάρω Θεοδωράκη (εικονογράφηση Χρύσα Σπυρίδωνος), εκδ. Μίνωας [3+ ετών]
Η ζωή του μικρού Λεωνίδα αλλάζει όταν εμφανίζεται ένα πολύτιμο δώρο για εκείνον: μέσα σε ένα ασπρόμαυρο χαρτάκι αποκαλύπτεται ένα μικροσκοπικό κουβαράκι αδερφάκι. Ο ρόλος του μεγάλου αδερφού τον βάζει σε διλήμματα. Θα είναι αγόρι ή κορίτσι; Θα πρέπει να μοιράζεται το δωμάτιό του; Και η αγάπη της μαμάς και του μπαμπά; Θα μεγαλώσει ή θα μικρύνει;
Η έλευση ενός νέου μέλους προκαλεί πάντα αναστάτωση στα παιδιά και πολλές ανασφάλειες. Δεκάδες ερωτήματα τριβελίζουν το μυαλό τους καθώς φοβούνται πως το νέο μωρό θα τους στερήσει πολλά πράγματα, με σπουδαιότερο και κυριότερο την αγάπη των γονιών. Το βιβλίο της Μάρως Θεοδωράκη κατορθώνει να αγγίξει με ευαισθησία αυτό το δύσκολο θέμα και με τη βοήθεια των ρεαλιστικών σκίτσων να αποτυπώσει όλη την γκάμα των συναισθημάτων των πρωταγωνιστών της αναδεικνύοντας τη δύναμη της πιο αγνής αγάπης: της αδερφικής.


«Δεν θέλω σούπα» Alberto Pellai και Barbara Tamborini, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
«Δεν θέλω σούπα» και «Ουφ ένας αδερφούλης» Alberto Pellai και Barbara Tamborini (μτφ. Γιούλη Δελιοπούλου, εικονογράφηση Elisa Paganelli) εκδ. Ελληνικά Γράμματα [3+ ετών]
Κάθε βιβλίο της σειράς «Μικρές Μεγάλες Προκλήσεις» δεν είναι απλώς μια εικονογραφημένη ιστορία, ούτε ένας οδηγός ανατροφής. Είναι και τα δύο: ένα διπλό εργαλείο προκειμένου γονείς και παιδιά να ξεπεράσουν μαζί και ομαλά τις αναπτυξιακές προκλήσεις της νηπιακής ηλικίας. Κάθε βιβλίο της σειράς περιλαμβάνει ένα μέρος με εικονογραφημένα νανουρίσματα, σχεδιασμένο να διαβαστεί από τους γονείς στα παιδιά, για να τα βοηθήσει να κατανοήσουν (και να επιλέξουν) αυτό που θα τα κάνει να νιώσουν δυνατά και ασφαλή. Χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες και ελκυστικές για το νήπιο λέξεις, οι στόχοι εκφράζονται με έμμετρα τραγούδια, που επιτρέπουν στον γονιό να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με το παιδί του και μεταφέρουν το μήνυμα με φαντασία και παιχνιδιάρικη διάθεση.
Το βιβλίο «Δεν θέλω σούπα!» μιλά για την «πρόκληση» που αντιμετωπίζει ο γονιός όταν το παιδί του επιμένει να ζητά τροφές που δεν του κάνουν καλό και αρνείται το υγιεινό φαγητό που θα το κάνει «δυνατό σαν βράχο». Το «Ουφ, ένας αδελφούλης!» χειρίζεται τη μεγάλη «πρόκληση» της υποδοχής και αποδοχής του νέου μωρού στην οικογένεια από το πρωτότοκο παιδί, και της υιοθέτησης του ρόλου του μεγαλύτερου αδελφού ή της μεγαλύτερης αδελφής.


«Χαριστική βιβλιοθήκη» Παπαθεοδούλου Αντώνης, Χατζηπλής Δικαίος, εκδ. Πατάκη
«Χαριστική βιβλιοθήκη» Παπαθεοδούλου Αντώνης, Χατζηπλής Δικαίος (εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά), εκδ. Πατάκη [4+ ετών]
Ο Σοφοκλής διαλέγει ένα βιβλίο από τη δανειστική βιβλιοθήκη. Μόλις το ανοίγει, ξεπετάγονται από μέσα αρκούδοι, ακροβάτες, ιππότες, συναισθήματα, ταξίδια, γνώσεις, φαντασία, παιχνίδια... Έρχεται όμως η ώρα να το επιστρέψει. Δεν μπορεί να κρατήσει ούτε καν την αγαπημένη του σελίδα. Πρέπει να το επιστρέψει ΟΛΟ! Ή μήπως όχι;
Ο θεσμός της δανειστικής βιβλιοθήκης τείνει να εκλείψει τα τελευταία χρόνια με την έκρηξη της τεχνολογίας και τον άκρατο καταναλωτισμό, όπου τα παιδιά προτιμούν να αγοράζουν και όχι να δανείζονται. Ο γλυκύτατος Σοφοκλής αποτελεί μια οικεία φυσιογνωμία που δεν μπορεί να κατανοήσει για ποιο λόγο θα πρέπει να επιστρέψει το βιβλίο αυτό που του χάρισε μοναδικές στιγμές και τον ταξίδεψε σε τόσα μέρη. Όταν αντιλαμβάνεται όμως τη μαγεία που κρύβουν οι τοίχοι μιας δανειστικής βιβλιοθήκης μένει άφωνος. Και αυτή η χαρισματική ιστορία αποτελεί ένα εξαιρετικό εφαλτήριο για να ανακαλύψουν τα παιδιά την αξία του μοιράζομαι, τη χαρά του δανείζομαι, και την ευθύνη του να επιστρέψω κάτι όπως ακριβώς μου το έδωσαν. Ένα ευφάνταστο βιβλίο πλημμυρισμένο από χρώματα, θεότρελα σκίτσα και μικρές και κατανοητές προτάσεις με έντονη αστεία γραμματοσειρά, που θα σαγηνεύσει όποιον αποφασίσει έστω να το ξεφυλλίσει.


«Σιμόν ντε Μποβουάρ» Sánchez Vegara Isabel Mª,  εκδ. Παπαδόπουλος
«Σιμόν ντε Μποβουάρ», «Τζέιν Γκούντολ» και «Άννα Φρανκ» Sánchez Vegara Isabel Mª (μτφ. Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη), εκδ. Παπαδόπουλος [4+ ετών]
Η σειρά «μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ», που γνωρίζει παγκόσμια επιτυχία και έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, εξακολουθεί να σαγηνεύει τους αναγνώστες όλων των ηλικιών. Μέσα από τις σελίδες κάθε βιβλίου προβάλλουν σπουδαίες γυναίκες, που άφησαν το στίγμα τους στη λογοτεχνία, στο κίνημα του φεμινισμού, στην εξερεύνηση. Σημαντικές γυναίκες της σύγχρονης ιστορίας που διδάσκουν με τη ζωή και το έργο τους και αποτελούν διαχρονική πηγή έμπνευσης. Γυναίκες όπως η Άννα Φρανκ, η Σιμόν ντε Μποβουάρ, η Τζέιν Γκούντολ, που μετέτρεψαν ένα μικρό όνειρο σε μια μεγάλη ιστορία. Η εικονογράφηση της Frau Isa προσφέρει καθαρές εικόνες με λεπτομερή σκιαγράφηση χαρακτηριστικών και εκφράσεων, αποδίδοντας μοναδικά τα συναισθήματα και δίνοντας την εντύπωση πως οι πρωταγωνιστές θα αρχίσουν να μιλούν. Οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις σε συνδυασμό με το λιτό και περιεκτικό κείμενο, συστήνουν με αμεσότητα και σεβασμό το έργο και τη διαχρονική προσφορά αυτών των γυναικών στον κόσμο.


«Αναζήτηση» Aaron Becker, εκδ. Φουρφούρι
«Αναζήτηση» Aaron Becker, εκδ. Φουρφούρι [4+ ετών]
Η απρόσμενη και μαγική εμφάνιση ενός βασιλιά ξαφνιάζει δύο φίλους στο πάρκο της πόλης. Ο βασιλιάς σπρώχνει έναν χάρτη και κάποια περίεργα αντικείμενα μπροστά τους, αλλά προτού μπορέσει να εξηγήσει, συλλαμβάνεται από εχθρικές δυνάμεις και βρίσκεται πίσω στον μαγεμένο κόσμο του. Κι έτσι ξαφνικά, οι δύο φίλοι παγιδεύονται σε ένα ξέφρενο κυνήγι για τη διάσωση του μυστηριώδους μονάρχη. Ξεκινούν την αναζήτηση της ερμηνείας του χάρτη που, όπως ελπίζουν, θα σώσει τον βασιλιά και τους ανθρώπους του από το σκοτάδι.
Ο συγγραφέας και εικονογράφος Aaron Becker παρουσιάζει τη συνέχεια στην εκπληκτική του τριλογία, η οποία ξεκίνησε με το βραβευμένο με Caldecott Honor «Ταξίδι», δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμπνευση στους αναγνώστες του χάρη στους μοναδικούς υπέροχους κόσμους του! Η φαντασία έχει τον πρώτο λόγο, καθώς δεν υπάρχει κείμενο, μόνο δυνατές και έντονες εικόνες. Εικόνες που πυροδοτούν τη σκέψη των παιδιών και τα κινητοποιούν να εμπνευστούν τη δική τους ιστορία, να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι. Ένα βιβλίο που «διαβάζεται» με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους και παρασύρει μικρούς και μεγάλους στο κόσμο της μυθοπλασίας και των χρωμάτων.


«Ο λύκος και η πεταλούδα» Χριστίνα Αποστολίδη, εκδ. Μίνωας
«Ο λύκος και η πεταλούδα» Χριστίνα Αποστολίδη (εικονογράφηση Σεραφείμ Στρούμπης), εκδ. Μίνωας [4+ ετών]
Ήταν κάποτε ένας λύκος σαν όλους τους λύκους, που περνούσε τον χρόνο του παραμονεύοντας τα άλλα ζώα. Ώσπου μια μέρα, κυνηγώντας μια πεταλούδα, άρχισε να προσέχει όλα εκείνα τα εκπληκτικά πράγματα που μέχρι τότε προσπερνούσε. Για πρώτη φορά θαύμασε το δάσος από ψηλά κι άκουσε το τραγούδι του ποταμιού. Η καινούρια ξεχωριστή του φίλη του έδειξε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνει στη ζωή του από το να κυνηγά.
Μια όμορφη ιστορία που γεννά τρυφερά συναισθήματα στις καρδιές των παιδιών και τα μυεί στη δύναμη της φιλίας και της αναζήτησης. Με δυνατές εικόνες γεμάτες χρώματα και υπέροχες λεπτομέρειες που προσδίδουν ζωντάνια στο κείμενο, ο λύκος και η πεταλούδα ταξιδεύουν τους μικρούς φίλους σε θαυμαστά μέρη κυνηγώντας το όνειρο. Με λίγα λόγια, που κατορθώνουν όμως να συμπυκνώσουν τα βαθύτερα νοήματα της ιστορίας, η συγγραφέας δημιουργεί ένα βιβλίο που διαβάζεται ξανά και ξανά και παρακινεί τα παιδιά να αναζητήσουν νέα μονοπάτια, να ερευνήσουν ό,τι τα συναρπάζει, για να κατορθώσουν κάποια στιγμή να βρουν αυτό που ψάχνουν και επιθυμούν και να νιώσουν πραγματικά ευτυχισμένα.


«Φίλοι πάνω κάτω» Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη, εκδ. Παπαδόπουλος
«Φίλοι πάνω κάτω» Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη (εικονογράφηση Σοφία Τουλιάτου), εκδ. Παπαδόπουλος [4+ ετών]
Ο παππούς της Κατερίνας μένει στον τελευταίο όροφο μιας μεγάλης πολυκατοικίας με κλειδωμένες πόρτες, κλειστά παράθυρα και φαρδιά μπαλκόνια, πάντα έρημα και βουβά. Μια μέρα όμως, η μπάλα της Kατερίνας πέφτει στο κάτω μπαλκόνι...
«Ποιος να μένει άραγε εκεί;» αναρωτήθηκε ο κύριος Αντρέας. «Θα μάθουμε αμέσως!» είπε αποφασιστικά η Κατερίνα και, τραβώντας απ' το χέρι τον παππού της, κατέβηκαν γρήγορα στον κάτω όροφο. Το κουδούνι έγραφε...
Κοιτώντας στα μάτια την αποξένωση που έχουν επιφέρει τα διαμερίσματα και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι συγγραφείς δημιουργούν μια έξυπνη ιστορία με πρωταγωνίστρια τη μικρή. Κατερίνα και την αθωότητά της που παρασύρει τους πάντες στο διάβα της. Με μια εκπληκτική εικονογράφηση πλημμυρισμένη από χρώματα και χιουμοριστικές λεπτομέρειες που συναρπάζουν, το λιτό μα συνάμα συναρπαστικό κείμενο που διατηρεί ένα σταθερό μοτίβο από σελίδα σε σελίδα, κατορθώνει να γοητεύσει τα παιδιά και ταυτόχρονα να τους διδάξει την αξία της συνεργασίας, της αρμονικής συμβίωσης, της αλληλοβοήθειας και της φιλίας.


«Ιστορίες για αγόρια που ονειρεύονται να αλλάξουν τον κόσμο» Γκ. Λ. Μαρβελ), εκδ. Ψυχογιός
«Ιστορίες για αγόρια που ονειρεύονται να αλλάξουν τον κόσμο» Γκ. Λ. Μαρβελ (μτφ. Αγγελική Βασιλάκου), εκδ. Ψυχογιός [5+ ετών]
Ένας συναρπαστικός τόμος πλούσιος σε δυνατές ιστορίες ζωής που εμπνέουν τα αγόρια να κυνηγήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους με πάθος. Ένα βιβλίο με 50 ήρωες που τόλμησαν και πέτυχαν και εξακολουθούν στο πέρασμα των χρόνων να αποτελούν πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο. Από τον Άλαν Τούρινγκ και τον Βιθέντε Φερέρ, από τον Γιουσέιν Μπολτ και τον Ιωάννη Καποδίστρια, από τον Πολ Πουαρέ και τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, μέχρι τον Τζέιμι Όλιβερ και τον Τζον Λένον, παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες αυτής της καλαίσθητης έκδοσης και προσφέρουν ηχηρά μηνύματα: υπομονή, επιμονή, πίστη, συνεχή προσπάθεια και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Τα επιτεύγματα αυτών των αντρών είναι σίγουρο πως θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών και θα τα παρακινήσουν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες αλλά και να παραδειγματιστούν από τη στάση που κράτησαν αυτές οι προσωπικότητες μπροστά στα εμπόδια που συνάντησαν και στις αποτυχίες που γεύτηκαν μέχρι να τα καταφέρουν. Ένα συναρπαστικό βιβλίο για κάθε ηλικία.


«Φεγγαροπαιχνιδίσματα» Ανέστης Ποϊράζης, εκδ. Ίκαρος
«Φεγγαροπαιχνιδίσματα» Ανέστης Ποϊράζης (εικονογράφηση Κώστας Καρασαββίδης), εκδ. Ίκαρος [5+ ετών]
Η ιστορία αυτή ξεκινά σε μια μικρή χώρα, όπου οι κάτοικοί της είχαν μία παράξενη συνήθεια: ξυπνούσαν το σούρουπο και έπεφταν για ύπνο την αυγή. Ο Ντάνιελ βρίσκεται κάθε νύχτα στο δωμάτιό του φτιάχνοντας κολάζ με τα αγαπημένα του φεγγάρια. Ώσπου μια μέρα, ή πιο σωστά μια νύχτα, ακούει τον ήχο ενός βιολιού. Αυτός ο ήχος, αυτή η υπέροχη μελωδία, θα γίνει η αφορμή για να ανακαλύψει το ταλέντο που θα διαμορφώσει τα πιο απρόσμενα όνειρά του.
Μια γλυκιά, τρυφερή ιστορία που μαγεύει τα παιδιά, τα ταξιδεύει και τους δείχνει τον τρόπο να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους. Με μικρές φράσεις και μια εικονογράφηση έντονων χρωματικών αντιθέσεων που απογειώνει το κείμενο, ο Ντάνιελ κλέβει τις καρδιές των παιδιών και τα συναρπάζει. Ένα υπέροχο παραμύθι που τα παιδιά μπορούν να το ακούσουν και από τη μελωδική φωνή της Μαριάννας Ρούκαλη σε μουσική Daniel Georgiev στο cd που συνοδεύει το βιβλίο.


«Φραντζ Κλάφτα - Τα λόγια είναι περιττά», Κατερίνα Κρις, εκδ. Πατάκη
«Φραντζ Κλάφτα - Τα λόγια είναι περιττά», Κατερίνα Κρις, εκδ. Πατάκη [5+ ετών]
Ο Φραντζ Κλάφτα θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος συγγραφέας στον κόσμο, αν είχε καταφέρει να γράψει έστω κι ένα βιβλίο. Για την ώρα το μόνο που έχει καταφέρει είναι να βρει άλλους να γράψουν και να κυκλοφορήσουν ένα βιβλίο που μιλάει για το βιβλίο που δεν έχει γράψει ακόμα!
Έξυπνο κείμενο, αστείες και απλές φράσεις, λιτή γραφή, συνεχείς εναλλαγές εικόνων και κειμένου, γράμματα γραφομηχανής, τρελά, σκίτσα δίνουν μια άλλη πνοή στο κείμενο και βοηθούν τα παιδιά να ακολουθήσουν εύκολα τη ροή της ιστορίας. Ένα βιβλίο για τον αναβλητικό εαυτό μας –μικρών και μεγάλων– που προσπαθεί να δώσει συμβουλές για να γράψει κάποιος ένα βιβλίο… ή μάλλον για να μην το γράψει τελικά. Ένα χιουμοριστικό βιβλίο για τη ζωή του σπουδαίου επίδοξου συγγραφέα Φραντζ Κλάφτα που σίγουρα θα κάνει τους μικρούς φίλους να κλαίνε από τα γέλια και να θέλουν να μοιραστούν όσα διαβάζουν με τους γονείς τους και τους φίλους τους. Ένα βιβλίο που θα θέλουν να έχουν συνεχώς μαζί τους.


«Μια άδεια κουβαρίστρα» Φωτεινή Βασιλείου, εκδ. Μίνωας
«Μια άδεια κουβαρίστρα» Φωτεινή Βασιλείου, (εικονογράφηση Ρένια Μεταλληνού), εκδ. Μίνωας [5+ ετών]
Η συγγραφέας Φωτεινή Βασιλείου αποτύπωσε στο χαρτί μια όμορφη, τρυφερή ιστορία που ψάχνει εναγωνίως την πηγή της χαράς και της ευτυχίας. Η αξιολάτρευτη ηρωίδα της, η μικρή Αλίκη, όλο ζηλεύει. Και όλο θυμώνει και σταματάει το παιχνίδι της στη μέση. Κι άλλες φορές, πάλι, βάζει τα κλάματα. Χαρούμενη πάντως δεν είναι. Μια μέρα ρωτάει τον παππού της: Παππού, τι είναι χαρά; κι εκείνος για απάντηση της χαρίζει ένα κουτί με μια άδεια κουβαρίστρα. Έτσι ξεκινά η Αλίκη να ανακαλύπτει τη χαρά. Τι είναι αυτό, όμως, που μας κάνει πραγματικά χαρούμενους; Ποια αόρατη κλωστή δένει τις χαρούμενες στιγμές και τις τυλίγει σε μια άδεια κουβαρίστρα;
Με τη λυρική της πένα, η συγγραφέας δημιούργησε ένα ξεχωριστό παραμύθι που μιλάει τη γλώσσα των παιδιών και τονίζει την αξία της προσφοράς, της φιλίας, της ευγνωμοσύνης, του μοιράζομαι. Με μια εικονογράφηση γεμάτη χρώματα που αναδεικνύει τα συναισθήματα των ηρώων της ιστορίας, η κουβαρίστρα δείχνει τον δρόμο και προσκαλεί τα παιδιά να αναζητήσουν και εκείνα την ευτυχία σε πράγματα απλά μα ουσιαστικά.


«Ρωμαίος & Ιουλιέτα - Ανακαλύπτοντας τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ» Fredrik Colting & Melissa Medina, εκδ. Φουρφούρι
«Ρωμαίος & Ιουλιέτα - Ανακαλύπτοντας τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ» Fredrik Colting & Melissa Medina (μτφ. Στέλλα Φέικου, Εικονογράφηση Marijke Buurlage), εκδ. Φουρφούρι [5+ ετών]
Το βιβλίο «Ρωμαίος & Ιουλιέτα» ζωντανεύει για τα παιδιά τη μεγαλύτερη ιστορία αγάπης όλων των εποχών μέσα από μια υπέροχη εικονογράφηση και μια ιδιαίτερη απόδοση που αναδεικνύει τη δύναμη της αγάπης. Η ιστορία των δύο νέων που ερωτεύονται με πάθος χωρίς να μπορούν να εκπληρώσουν το όνειρο της αγάπης τους αλλά και το μίσος των δύο οικογενειών που οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα, προβάλλουν στο διαχρονικό και κλασικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Οι μικροί αναγνώστες θα έρθουν σε επαφή με την ομορφιά του λογοτεχνικού κειμένου και την ίδια στιγμή θα γνωρίσουν την ένταση της ασύνορης αγάπης, του απόλυτου έρωτα αλλά και τις συνταρακτικές συνέπειες του απύθμενου μίσους και του αχαλίνωτου θυμού. Ένα βιβλίο που θα σαγηνεύσει τα παιδιά και θα δημιουργήσει τα θεμέλια της εκτίμησης για τους σπουδαίους συγγραφείς του κόσμου. 


«Ο Γκάρης» Τασούλα Επτακοίλη, εκδ. Πατάκη
«Ο Γκάρης» Τασούλα Επτακοίλη (εικονογράφηση Στέλλα Στεργίου), εκδ. Πατάκη [6+ ετών]
Πετάει ο γάιδαρος; Για να δούμε…
Ο Γκάρης ήταν ένας γάιδαρος όπως όλοι οι άλλοι. Δούλευε σκληρά, κουβαλούσε φορτία, είχε υπομονή, άντεχε στην πείνα και στη δίψα. Μέχρι που μια μέρα, ο Γκάρης άλλαξε και δεν ήταν πια ένας γάιδαρος όπως όλοι οι άλλοι. Απέκτησε δυνάμεις που κανένας από τη γενιά του δεν είχε ποτέ, ούτε είχε καν ονειρευτεί, για να βοηθάει όλα τα ζώα που έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό μιλούν γι’ αυτόν με θαυμασμό πρόβατα και γουρούνια, κότες και λαγοί, αετοί και μοσχάρια. Ακόμα και άλογα. Ή μάλλον, κυρίως τα άλογα. Και δεν τον θαυμάζουν μόνο. Τον ζηλεύουν. Γιατί ξέρουν καλά πως ούτε με μια τρίχα από την ουρά του δεν μπορούν να συγκριθούν.
Με λιτή γραφή και ωραία αφήγηση, η συγγραφέας δημιουργεί μια έξυπνη ιστορία με ήρωα το πιο παρεξηγημένο από τα οικόσιτα ζώο: έναν απίθανο γάιδαρο. Τον συναρπαστικό Γκάρη, που σίγουρα θα ξετρελάνει τα παιδιά με τα κατορθώματά του, θα προκαλέσει τον απέραντο θαυμασμό τους και θα τους φανερώσει τη δύναμη της πίστης, της επιμονής και της υπομονής. Με μια ρεαλιστική εικονογράφηση που κινείται μοναδικά στους τόνους του λευκού και του μαύρου, ο χαρισματικός αυτός ήρωας θα πολεμήσει με πάθος την αδικία και θα αναδείξει σπουδαίες αξίες για τη ζωή των μικρών βιβλιόφιλων.


«Έτσι είναι οι φίλοι» Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, εκδ. Ελληνοεκδοτική
«Έτσι είναι οι φίλοι» Τζένη Κουτσοδημητροπούλου (εικονογράφηση Θέντα Μιμηλάκη), εκδ. Ελληνοεκδοτική [6+ ετών]
Ο Κάρολος είχε πολλούς φίλους, αλλά ο Ευγένιος ήταν ο καλύτερος. Ήταν αυτό που λέμε φίλοι κολλητοί. Τα σπίτια τους; Κολλητά και αυτά. Το ένα διαμέρισμα δίπλα στο άλλο, στην ίδια πολυκατοικία. Τα ποδήλατά τους τα έδεναν πάντα κολλητά. Και τα δύο μαζί, με μια αλυσίδα, στην πυλωτή. Γιατί έτσι είναι οι φίλοι, αυτοκόλλητοι. Μια μέρα όμως ο Ευγένιος ανακοινώνει στον φίλο του πως μετακομίζει μαζί με την οικογένειά του και ο κόσμος του Κάρολου διαλύεται…
Η φιλία του Κάρολου και του Ευγένιου είναι μια μοναδική φιλία που θα συγκινήσει τα παιδιά και θα τους κάνει να σφίξουν ακόμα πιο σφιχτά το χέρι του κολλητού τους. Γιατί η ιστορία αυτή τονίζει πόσο δυνατή μπορεί να είναι η φιλία που δένει δυο παιδιά, ανεξάρτητα από την απόσταση που τα χωρίζει, και πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε τους παιδικούς μας δεσμούς ζωντανούς στην πάροδο του χρόνου. Αδιαμφισβήτητα, η αθωότητα αυτής της ηλικίας γεννά τις πιο όμορφες και ισχυρές σχέσεις και αφήνει στην καρδιά όμορφα και τρυφερά συναισθήματα.


«Έτοιμος;» Γιάννης Διακομανώλης, εκδ. Ελληνοεκδοτική
«Έτοιμος;» Γιάννης Διακομανώλης (εικονογράφηση Μαρία Μανουρά), εκδ. Ελληνοεκδοτική [6+ ετών]
Ο Οδυσσέας, ένα μικροκαμωμένο και αδύνατο αγόρι με τεράστια στρογγυλά γυαλιά, κάθισε στο παγκάκι του σχολείου. Στα χέρια του κρατούσε, όπως πάντα, ένα εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων το οποίο σκόπευε να διαβάσει στο διάλειμμα. Δίπλα του ήρθε και κάθισε ο νέος συμμαθητής του, ο Αχιλλέας «ο γίγας». Όλα κυλούσαν ήρεμα, μέχρι τη στιγμή που… έγινε ο σεισμός!
Με μια εκφραστική εικονογράφηση, πλούσια σε χρώματα, και με ένα κείμενο απλό και κατανοητό, ο συγγραφέας κατορθώνει να δημιουργήσει μια διδακτική ιστορία με όμορφα μηνύματα. Στο επίκεντρο, βρίσκεται ο Εγκέλαδος και τα βήματα που πρέπει τα παιδιά να μάθουν να ακολουθούν όταν αρχίσει το ταρακούνημα της γης, αλλά την ίδια στιγμή προβάλλουν οι αξίες της συνεργασίας, της εμπιστοσύνης, της αποδοχής της διαφορετικότητα και της φίλιάς. Τα φύλλα εργασίας στο τέλος του βιβλίου αποτελούν μια έξυπνη ιδέα για να αφομοιώσουν οι μικροί αναγνώστες όσα έμαθαν αλλά και να διασκεδάσουν.


«Μορτίνα και ο ξινός ξάδερφος» Barbara Cantini, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
«Μορτίνα και ο ξινός ξάδερφος» Barbara Cantini (μτφρ. Παναγιώτα Δελιοπούλου), εκδ. Ελληνικά Γράμματα [6+ ετών]
Το τρίτο βιβλίο της σειράς που έγινε παγκόσμια επιτυχία και μεταφράστηκε σε είκοσι τρείς γλώσσες, με τις νέες περιπέτειες του πιο αστείου κοριτσιού ζόμπι στον κόσμο, έφτασε!
Η Μορτίνα και ο καλύτερός της φίλος, ένα αλμπίνο λαγωνικό με το όνομα Μύθος, ζουν μαζί με τη θεία Εκλιπούσα και περνούν υπέροχα παίζοντας με τα φαντάσματα της Ξεπεσμένης Έπαυλης. Μια μέρα συμβαίνει κάτι απροσδόκητο: κάποια παιδιά του χωριού, φίλοι της Μορτίνα, φτάνουν στην έπαυλη έχοντας λάβει μια μυστηριώδη πρόσκληση, ενώ η θεία Εκλιπούσα είναι εξαφανισμένη από παντού. Τι σχέση έχει ο ξινός ξάδελφος Διλβέρτος που έχει έρθει για επίσκεψη στην έπαυλη εκείνο το πρωί;
Η Μορτίνα επιστρέφει με μια νέα ιστορία, ξεκαρδιστική αλλά και γεμάτη δράση.


«Οι απόλυτοι ήρωες του ποδοσφαίρου: Μέσι, Νεϊμάρ, Σαλαχ, Ρονάλντο», Ματ Όλντφιλντ, Τομ Όλντφιλντ, εκδ. Ψυχογιός
«Οι απόλυτοι ήρωες του ποδοσφαίρου: Μέσι, Νεϊμάρ, Σαλαχ, Ρονάλντο», Ματ Όλντφιλντ, Τομ Όλντφιλντ, εκδ. Ψυχογιός [7+ ετών]
Ο Ματ Όλντφιλντ είναι αναγνωρισμένος συγγραφέας και αρχισυντάκτης της ηλεκτρονικής ποδοσφαιρικής επιθεώρησης Οf Pitch & Page. Ο Τομ Όλντφιλντ είναι ελεύθερος επαγγελματίας αθλητικογράφος και συγγραφέας. Μαζί, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια σειρά για σπουδαίους ποδοσφαιριστές που κατάφεραν να ξεπεράσουν εμπόδια, στερεότυπα και προκαταλήψεις και να κατακτήσουν τον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη.
Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων ξεδιπλώνονται οι ζωές τεσσάρων θρύλων του δημοφιλέστερου αθλήματος παγκοσμίως. Ξεκινώντας από την παιδική τους ηλικία και φτάνοντας μέχρι σήμερα, προβάλλουν γεγονότα που τους έκαναν να λυγίσουν και να απογοητευτούν, δύσκολες οικογενειακές και προσωπικές καταστάσεις που όφειλαν να διαχειριστούν μόνοι τους αλλά κυρίως το πείσμα, η επιμονή, η θέληση και η πίστη στο όνειρό τους να γίνουν σπουδαίοι αθλητές και να καταφέρουν να γευτούν μοναδικές στιγμές ευτυχίας και αναγνώρισης στα στάδια όλου του κόσμου. Ιστορίες που σίγουρα θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για χιλιάδες παιδιά.


«Ύποπτο γάλα στο σούπερ μάρκετ» Jurgen Banscherus, εκδ. Μεταίχμιο
«Ύποπτο γάλα στο σούπερ μάρκετ» Jurgen Banscherus (μτφ. Μαρία Αγγελίδου, εικονογράφηση Ralf Butschkow), εκδ. Μεταίχμιο [8+ ετών]
Ο ντετέκτιβ Κλουζ επανέρχεται με μια περιπέτεια που δεν έχει προηγούμενο: κάποιος βάλθηκε να χαλάσει τη μεγάλη απόλαυση του ντετέκτιβ, που δεν είναι άλλη από το γάλα! Ένα πρωί, ενώ πίνει ένα ποτήρι για να έχει ενέργεια και να γράψει καλά στο διαγώνισμα των μαθηματικών, διαπιστώνει με μεγάλη φρίκη ότι έχει άρωμα και γεύση μάνγκο-καραμέλα, ενώ η ετικέτα του είναι φυσιολογική. Τι συμβαίνει; Ποιος έχει βαλθεί να τον τρελάνει και να τον αποσυντονίσει; Ο Κλουζ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση και αυτή τη φορά δεν είναι μόνος του. Τον βοηθάει η ανιψιά της Όλγας, με εξειδίκευση στη χημεία, που αναλαμβάνει να κάνει χημική ανάλυση στη «μολυσμένη» παρτίδα γάλακτος.
Ο διάσημος ντετέκτιβ δεν εφησυχάζει ποτέ: είναι πάντα έτοιμος να οδηγήσει τα παιδιά σε μια νέα εκρηκτική περιπέτεια με μυστήριο, δράση, σασπένς, ανατροπές και πολλή αγωνία. Με την υπομονή του, την επιμονή του, την εξυπνάδα του, και φυσικά με τις αχτύπητες τσίχλες του κατορθώνει να αποκρυπτογραφήσει κάθε σημαντική και ασήμαντη ένδειξη και να βρει τη λύση κινητοποιώντας τη σκέψη και τη φαντασία των μικρών αναγνωστών.


«Γίνε φίλος με τον εαυτό σου» Οντερσέ Μαρί-Ζοζέ, εκδ. Πατάκη
«Γίνε φίλος με τον εαυτό σου» Οντερσέ Μαρί-Ζοζέ (μτφ. Μαρίζα Ντεκάστρο, εικονογράφηση Ιζαμπέλ Μαροζέ), εκδ. Πατάκη [8+ ετών]
Η εφηβεία είναι μια πολύ σημαντική και περίπλοκη περίοδος στη ζωή των παιδιών. Μια περίοδος που ψάχνουν να βρουν τον εαυτό τους, να προσαρμοστούν στις δεκάδες αλλαγές στο σώμα τους, στην εξωτερική τους εμφάνιση, στον τρόπο που αισθάνονται και στις πρωτόγνωρες συναισθηματικές εκρήξεις που τους κατακλύζουν. Η Μαρί-Ζοζέ Οντερσέ, δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών έργων για εφήβους, έγραψε ένα ιδιαίτερο και σύγχρονο βιβλίο, με τίτλο «Γίνε φίλος/η με τον εαυτό σου» με σκοπό όχι να κουνήσει το δάχτυλο και να δώσει κατευθυντήριες γραμμές, αλλά να προσφέρει γρήγορες και έξυπνες συμβουλές που θα βοηθήσουν τους εφήβους να αποδεχτούν όσα τους συμβαίνουν και να ανακαλύψουν νέους τρόπους για να τα αντιμετωπίσουν.
Με έξυπνα κείμενα γραμμένα στη γλώσσα των νέων, μοναδικά σκίτσα που παραπέμπουν σε σκηνές της καθημερινότητά τους, έντονα χρώματα και μοντέρνα σχεδίαση και διάταξη, η συγγραφέας κατορθώνει να τραβήξει την προσοχή των παιδιών που διανύουν τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας και να τους δώσει χρήσιμες κατευθύνσεις για να απεγκλωβιστούν από τις εκρηκτικές δονήσεις που νιώθουν. Το βιβλίο «Γίνε φίλος/η με τον εαυτό σου» είναι ένα πραγματικός φίλος για κάθε έφηβο/η.


«Ειρήνη» Sandrine Mirza, εκδ. Μίνωας
«Ειρήνη» Sandrine Mirza (μτφ. Κλαιρ Νεβέ, εικονογράφηση Λε Ντιό) και «Γυναίκες» Isabelle Motrot, εκδ. Μίνωας [8+ ετών]
Ονειροπόλοι, καλλιτέχνες, συγγραφείς, άνθρωποι που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά μας. Από το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στην ειρηνική διαμαρτυρία του Γκάντι και στον αγώνα του Νέλσον Μαντέλα, αλλά και γυναίκες που αγωνίστηκαν κατά της βίας, της στέρησης της ελευθερίας και βοήθησαν ώστε να ακουστεί η φωνή των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Μεγάλες προσωπικότητες που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο με ειρηνικό τρόπο και έκαναν τόσο πολλά για όλους, ενώ οι πράξεις τους είχαν πάντα την ίδια κατεύθυνση, προς την εξέλιξη της ανθρωπότητας.
Τα πορτρέτα σπουδαίων αντρών και γυναικών προβάλλουν με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, σημαντικά αποφθέγματα, ιδιαίτερες πληροφορίες και εξαιρετικά σκίτσα που λειτουργούν ως εννοιολογικοί χάρτες, όπου με λίγα και ουσιώδη λόγια αποτυπώνεται τηλεγραφικά η ταυτότητα της κάθε προσωπικότητας. Δύο βιβλία που τονίζουν την υπομονή, την επιμονή, την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και στις ικανότητές μας, τη συνεχή προσπάθεια και πάνω από όλα, τη βαθιά πίστη στις αρχές και στις αξίες, κόντρα σε εμπόδια και δυσκολίες. 80 προσωπικότητες παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες αυτών των δύο μικρών αλλά κομψών βιβλίων και προσφέρουν ηχηρά μηνύματα στα παιδιά. Από τον Βίκτορ Ουγκό στον Ερρίκο Ντυνάν, τη Ρόχα Λούξεμπουργκ στη Ζοφί Σολ, τη Μαρία Κιουρί στην Άλις Γκι, τη Σιμόν Ντε Μποβουάρ στη Βιρτζίνια Γουλφ, υπάρχει μια κοινή συνισταμένη: το όνειρο για έναν κόσμο πιο δίκαιο και πιο αλληλέγγυο. Έναν κόσμο καλύτερο.


«Το αίνιγμα του μπλε ζαφειριού» Pierdomenico Baccalario, Alessandro Gatti, σειρά Οικογένεια Ιντρίγκ, εκδ. Διόπτρα
«Το αίνιγμα του μπλε ζαφειριού» και «Επιχείρηση τριπλό διαμάντι» Pierdomenico Baccalario, Alessandro Gatti, σειρά Οικογένεια Ιντρίγκ, εκδ. Διόπτρα [9+ ετών]
Γνωρίζετε το Άμστερνταμ, την πρωτεύουσα της Ολλανδίας με τα υπέροχα κανάλια και τα πολλά μουσεία; Λοιπόν, σε αυτή τη μαγευτική πόλη βρίσκεται η μονοκατοικία που ζει η οικογένεια Ιντρίγκ, μια φαινομενικά συνηθισμένη οικογένεια… μόνο που στην πραγματικότητα τα πέντε μέλη της είναι φοβεροί κατάσκοποι που ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη του κόσμου αναλαμβάνοντας να λύσουν περίπλοκα μυστήρια.
Στην πρώτη τους περιπέτεια, καλούνται να πάνε επειγόντως στο Παρίσι καθώς ο συνεργάτης τους και κοσμηματοπώλης Αλφόνς Ζεζεκέλ χρειάζεται τη βοήθειά τους: κάποιοι κατάφεραν να κλέψουν το πιο πολύτιμο κομμάτι της συλλογής του και η επιχείρησή του κινδυνεύει. Η Ζέλντα θα είναι εκείνη που θα καταφέρει με το πραγματικό ιντριγκο-ταλέντο της να συναρπάσει τους πάντες. Στη δεύτερη περιπέτειά τους ο μυστηριώδης πάπυρος του Διόσκουρου θα αποτελέσει μέρος των ερευνών τους στην επιχείρηση τριπλό διαμάντι, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο ευφυής Μάρκους Ιντρίγκ, το αγαπημένο παιδί όλων που μπορεί να πιάσει στα χέρια του οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή και να την κάνει να σταματήσει να λειτουργεί… για πάντα! Η οικογένεια Ιντρίγκ σας προσκαλεί να τους ακολουθήσετε σε δαιδαλώδεις διαδρομές και μοναδικές περιπέτειες.


«Ο Σέρλοκ Χολμς και η κατάρα της Οδού Μπέικερ» Sam Hearn, εκδ. Μεταίχμιο
«Ο Σέρλοκ Χολμς και η κατάρα της Οδού Μπέικερ» Sam Hearn (μτφ. Μάρω Ταυρή), εκδ. Μεταίχμιο [9+ ετών]
Μετά τις διακοπές, ο Σέρλοκ, ο Τζον και η Μάρθα επιστρέφουν στην Ακαδηµία της Οδού Μπέικερ, αλλά προς μεγάλη τους έκπληξη διαπιστώνουν ότι αλλόκοτα γεγονότα συμβαίνουν στο σχολείο τους. Ένα Φάντασμα παραμονεύει στην Παλιά Βιβλιοθήκη, που μόνο ο κύριος Μάσγκρεϊβ έχει δει, και ένας νέος καθηγητής, ο κύριος Μπράντον παίρνει τη θέση της δεσποινίδος ΝτεΡόσι. Ο Τζέιμς Μοριάρτι στέλνει περίεργες κάρτες από την Ελβετία που επιτείνουν το μυστήριο και κανείς δεν μπορεί να ησυχάσει. Τι συμβαίνει τελικά με την Οδό Μπέικερ; Είναι όλοι καταραμένοι; Ποιο μυστικό κρύβουν οι τοίχοι της Ακαδημίας και ποιος θα καταφέρει να το αποκρυπτογραφήσει;
Ο Σαμ Χερν δημιούργησε μια σειρά για παιδιά με πρωταγωνιστές τον Σέρλοκ Χολμς και τον Τζον Γουάτσον ως μαθητές της ακαδημίας Μπέικερ σήμερα, ευελπιστώντας να φέρει τους μικρούς αναγνώστες κοντά στους χαρισματικούς αυτούς ήρωες. Και τα κατάφερε: η πλοκή είναι συναρπαστική ενώ τα εξαιρετικά σκίτσα και οι απλοί, κατανοητοί διάλογοι αποτελούν το ατού αυτής της σειράς, όπως φυσικά και οι συνεχείς εναλλαγές στην αφήγηση με τη χρήση κόμικ, αποκομμάτων εφημερίδων, χιουμοριστικών κειμένων, καρτών, screenshots από διαλόγους μέσω κινητών, ανακοινώσεων. Μια περιπέτεια που πυροδοτεί τη φαντασία και το μυαλό των μικρών φίλων του Σέρλοκ Χολμς.


«Η Πηνελόπη και η πορφυρή μαγεία» Βάλια Τσινκ, εκδ. Ψυχογιός
«Η Πηνελόπη και η πορφυρή μαγεία» Βάλια Τσινκ, εκδ. Ψυχογιός [9+ ετών]
Η Πηνελόπη είναι ένα παράξενο κορίτσι: τα μαλλιά της είναι γκρίζα σαν της γιαγιάς της και ξέρει πάντα τι θα τη ρωτήσει η μητέρα της, προτού καν εκείνη ανοίξει το στόμα της. Όμως ένα πρωί αλλάζουν όλα: η Πηνελόπη ξυπνάει και τα μαλλιά της είναι κατακόκκινα! Ταυτόχρονα, νιώθει μέσα της μια πρωτόγνωρη δύναμη. Την ίδια μέρα μαθαίνει πως ο πατέρας της είναι ακόμη ζωντανός ενώ τόσο καιρό πίστευε πως ήταν νεκρός. Χωρίς να πει τίποτα σε κανέναν, η Πηνελόπη αποφασίζει να τον αναζητήσει. Ούτε που φαντάζεται όμως σε τι περιπέτειες πάει να μπλέξει…
Το συναρπαστικό αυτό βιβλίο ήταν υποψήφιο για τρία βραβεία παιδικής λογοτεχνίας στη Γερμανία και την Ελβετία. Ένα σαγηνευτικό μυθιστόρημα που καθηλώνει κάθε αναγνώστη με τη γλυκιά ηρωίδα του, τη γρήγορη και ευφυή πλοκή του, τους ζωντανούς διαλόγους του, τις συνεχείς ανατροπές και τη μυστηριακή του αύρα. Μια τρυφερή ιστορία που προβάλλει τη δύναμη της αγάπης, της αυτοεκτίμησης, της γενναιότητας της προσήλωσης στους στόχους και στα όνειρα με πάθος. 


«Το μυστικό του δούλου, συνωμοσία στην Αγορά της αρχαίας Αθήνας» Εύη Πίνη, εκδ. Πατάκης
«Το μυστικό του δούλου, συνωμοσία στην Αγορά της αρχαίας Αθήνας» Εύη Πίνη, εκδ. Πατάκης [9+ ετών]
Αθήνα, άνοιξη του 421 π.Χ. Ο Καλλίµαχος, ένας Αθηναίος βουλευτής, συναντά τυχαία τον Χυτρίωνα, τον γέρο δούλο που εργάζεται στο µαγειρείο της Θόλου. Αρχίζουν να συζητούν και τότε ο βουλευτής διαπιστώνει ότι, εκτός από νόστιµα φαγητά, ο Χυτρίων ξέρει να σερβίρει και ωραίες ιστορίες. Οι αφηγήσεις του τον διασκεδάζουν, µέχρι που καταλαβαίνει ότι ο Χυτρίων δεν είναι αυτό που φαίνεται, ένας αγαθός γέρος δούλος, αλλά ένας άνθρωπος που κρύβει κάποιο µεγάλο µυστικό. Ποιο είναι αυτό το µυστικό; Γιατί ο γέρος δούλος αρνείται πεισµατικά να µιλήσει γι’ αυτές τις «παλιές ιστορίες»; Ποιους προσπαθεί να προστατέψει; Τι είχε συµβεί στην Αγορά της Αθήνας σαράντα χρόνια πριν; Ο Καλλίµαχος δεν µπορεί να ησυχάσει αν δε βρει τη λύση του µυστηρίου…
Η Εύη Πίνη κατορθώνει να μεταφέρει νοερά μικρούς και μεγάλους στην αρχαία Αθήνα, να αναβιώσει ήθη, έθιμα, παραδόσεις και καθημερινότητα και να δημιουργήσει μια δυνατή ιστορία μυστηρίου. Η ιστορία συναντά τη φαντασία, ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας συνδυάζεται με τη λιτή γραφή και η αγωνία μπλέκεται περίτεχνα με βαθιά νοήματα και σπουδαίες αξίες. Ένα μυθιστόρημα που θα σαγηνεύσει τους αναγνώστες και θα τους παρασύρει σε όσα έχουν διδαχθεί με έναν σαγηνευτικό τρόπο.


«Πινόκιο, ο βασιλιάς των παρανόμων» Edward Berry, εκδ. Μεταίχμιο
«Πινόκιο, ο βασιλιάς των παρανόμων» Edward Berry (μτφ. Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη), εκδ. Μεταίχμιο [9+ ετών]
Άλλο ένα διαμαντάκι στη σειρά «Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ» που εμπνεύστηκαν και αποτύπωσαν στο χαρτί το συγγραφικό δίδυμο Πιερντομένικο Μπακαλάριο και Εντουάρντο Χάουρεγκι παρασύροντας σε μοναδικές περιπέτειες χιλιάδες παιδιά παγκοσμίως. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστής ο Πινόκιο, που θέλει απεγνωσμένα να γίνει κανονικός άνθρωπος και τελικά γίνεται… κανονικός παράνομος!
Ο Ζάργκο προχωρά µε το σχέδιό του να εξαφανίσει τις Αθάνατες Ιστορίες. Η τελευταία του φαεινή ιδέα είναι να στείλει ένα τρένο µε παρανόµους από την Άγρια Δύση µέσα στην ιστορία του Πινόκιο. Και, φυσικά, αυτό αλλάζει τελείως το γνωστό παραµύθι. Ο πρωταγωνιστής δεν είναι πια αξιαγάπητος, αλλά ένας φρικτός εγκληµατίας. Η Άλµπα και ο Ντιέγκο έχουν διπλή αποστολή: να διορθώσουν την ιστορία και να σταµατήσουν τον Ζάργκο µια για πάντα! Θα τα καταφέρουν;
Το συναρπαστικό τέλος αυτής της μαγικής περιπέτειας µέσα στη λογοτεχνία φτάνει, και οι λάτρεις της είναι βέβαιο πως θα χαθούν για άλλη μια φορά στις σελίδες της και στις καταιγιστικές ανατροπές που κρύβουν. Το κλασικό παραμύθι του Πινόκιο αλλάζει μορφή με περίεργο τρόπο και τα παιδιά ακολουθούν πιστά τους χαρισματικούς χαρακτήρες στην εξέλιξη της ευρηματικής πλοκής. Φαντασία, κριτική και δημιουργική σκέψη και διασκέδαση συνδυάζονται αρμονικά σε μια ιστορία που σαγηνεύει.


«Αφηνιασμένος ρομποστρατός» ΝΙικ και Τέσλα από τους «Science Bob» Pflugfelder και Steve Hockensmith, εκδ. Κλειδάριθμος
«Αφηνιασμένος ρομποστρατός» ΝΙικ και Τέσλα από τους «Science Bob» Pflugfelder και Steve Hockensmith (μτφ. Κώστας Καρανικολός), εκδ. Κλειδάριθμος [9+ ετών]
Η σειρά «Νικ και Τέσλα» καταφέρνει να συνδυάσει μοναδικά τη λογοτεχνία με τα πειράματα και τις δραστηριότητες STEM που λατρεύουν τα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών στην εξέλιξη της ιστορίας και ταυτόχρονα να ενισχύσει την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης τους, την ικανότητα επίλυσης πολύπλοκων προβλημάτων και τη βελτίωση των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων τους.
Σε αυτή την περιπέτεια, ένα κύμα διαρρήξεων σαρώνει την πόλη του Χαφ Μουν Μπέι, τα εντεκάχρονα λαγωνικά που ακούν στα ονόματα Νικ και Τέσλα αποφασίζουν να τσακώσουν τους κακοποιούς. Για να το κάνουν, όμως, θα πρέπει να φτιάξουν ένα σωρό από έξυπνες και περίεργες κατασκευές! Θα μπορέσουν ο Νικ και η Τέσλα να συλλάβουν τον ένοχο –και να νικήσουν τη στρατιά των ρομπότ του– προτού να είναι πολύ αργά; Θα καταφέρουν να δράσουν σωστά και μεθοδικά και να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους;


«Η τρομερή διαθήκη του Τζέρεμι Χόπερτον» Davide Morosinotto, εκδ. Μεταίχμιο
«Η τρομερή διαθήκη του Τζέρεμι Χόπερτον» Davide Morosinotto (εικονογράφηση Ombretta Tavano μτφ. Δήμητρα Δότση) και «Η επιστροφή του τσάρου» (εικονογράφηση Rosalia Ra.Ro Radosti, μτφ. Δήμητρα Δότση), εκδ. Μεταίχμιο [9+ ετών]
Σύντομες, αυτοτελείς ιστορίες γραμμένες από τους πιο διάσημους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, που διαδραματίζονται σε διαφορετικούς τόπους και εποχές, έρχονται από την ιταλική παιδική λογοτεχνία για να ταξιδέψουν τους μικρούς αναγνώστες στις θάλασσες της Ιστορίας! Από την παγωμένη Σιβηρία του 1891 όπου ένας μυστηριώδης νεαρός έχει ένα μεγάλο όνειρο –ένα τρένο που θα ενώνει το παλιό με το καινούριο– μέχρι τα μακρινά νησιά της Πολυνησίας του 1799 όπου ένα εντεκάχρονο κορίτσι έχει λόγους για να τρυπώσει παράνομα σε ένα καράβι που σαλπάρει για την άλλη άκρη του κόσμου.
Ημερολόγια παλιών εξερευνητών και ταξιδιωτικά απομνημονεύματα ενώνονται μοναδικά με την άμεση και λυρική γραφή του Pierdomenico Baccalario –ο οποίος είναι υπεύθυνος και εμπνευστής της σειράς– και του Davide Morosinotto, και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Η προσεγμένη έκδοση επισφραγίζεται με τα παραθέματα στο τέλος κάθε βιβλίου, τα οποία περιλαμβάνουν σημαντικές ιστορικές αναφορές, και πληροφορίες για τόπους, πρόσωπα, αντικείμενα και γεγονότα που σχετίζονται με την εκάστοτε ιστορία, όπως για τον Υπερσιβηρικό, για το πότε δημιουργήθηκε το πρώτο αυγό Φαμπερζέ από τον διάσημο Ρώσο χρυσοχόο και για το ότι η Μπουκαμβίλια πήρε το όνομά της από τον καπετάνιο κόμη ντε Μπουγκενβίλ. Βιβλία που μυούν τα παιδιά στο πνεύμα της ιστορίας και καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη σε βάθος.


«Ο έξυπνος οδηγός για την Αρχαία Ελλάδα» Τζόναθαν Στόουκς, εκδ. Ψυχογιός
«Ο έξυπνος οδηγός για την Αρχαία Ελλάδα» Τζόναθαν Στόουκς (μτφ. Έρρικα Πάλλη), εκδ. Ψυχογιός [9+ ετών]
Ο πιο ανατρεπτικός και πρωτότυπος οδηγός για την αρχαία Ελλάδα έρχεται από το εξωτερικό και συναρπάζει κάθε επίδοξο τουρίστα. Μοναδικές διακοπές στον τόπο που γέννησε τη Δημοκρατία και έθεσε τα θεμέλια των επιστημών, του θεάτρου και της φιλοσοφίας, με σύμμαχο ένα απολαυστικό βιβλίο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και συμβουλές.
Ποιο ένδυμα ενδείκνυται για το Μαντείο των Δελφών; Πώς μπορώ να καταλάβω τη σπαρτιατική γλώσσα; Με ποια άτομα αξίζει να γευματίσω στη Σαλαμίνα ή στη Μακεδονία; Πώς μπορώ να παρακολουθήσω ή να πάρω μέρος στη Μάχη των Θερμοπυλών; Ερωτήματα που βρίσκουν άμεσες και λεπτομερείς απαντήσεις μέσα στις σελίδες αυτού του ευφάνταστου και διασκεδαστικού οδηγού, που ενώνει το σήμερα με το χθες και ζωντανεύει με χιούμορ και παραστατικότητα μια ολόκληρη εποχή, πλούσια σε σημαντικά γεγονότα και σπουδαίες προσωπικότητες. Με μικρά και κατανοητά κείμενα, έξυπνους πίνακες, αστείες επισημάνσεις και ιδιαίτερα σκίτσα, αυτό το βιβλίο θα ταξιδέψει τα παιδιά πίσω στον χρόνο, θα τα μυήσει στην ιστορία της Ελλάδας χωρίς να κουράζει, θα τους συστήσει τα κατορθώματα των αρχαίων Ελλήνων και θα τους δώσει το κίνητρο να μάθουν περισσότερο και να παραδειγματιστούν από το πάθος, την τόλμη, την ανδρεία, την επιμονή, την υπομονή και τις αξίες των προγόνων μας.


«Ανθρωποκυνηγητό στο Λονδίνο, Τα μυστήρια της Πένι Πέπερ» Ulrike Rylance, εκδ. Μεταίχμιο
«Ανθρωποκυνηγητό στο Λονδίνο, Τα μυστήρια της Πένι Πέπερ» Ulrike Rylance (μτφ. Εικονογράφος Lisa Hansch), εκδ. Μεταίχμιο [9+ ετών]
Η Πένι Πέπερ αγαπά να λύνει μυστήρια και το κάνει με το δικό της απαράμιλλο στιλ, συναρπάζοντας όσα παιδιά αγαπούν τις περίεργες υποθέσεις και τους γρίφους.
Στη νέα της ιστορία η γιαγιά της Πένι κερδίζει ένα ταξίδι για πέντε άτομα στο Λονδίνο και η Πένι αποφασίζει να τη συνοδεύσει μαζί με τις καλύτερές της φίλες. Όλα κυλούν υπέροχα καθώς ξεναγούνται στα ιστορικά μνημεία της αγγλικής πρωτεύουσας, μέχρι τη στιγμή που η γιαγιά της χάνει το χρυσό της περιδέραιο. Και αυτό είναι μόνο η αρχή… μια σειρά από αντικείμενα κάνουν φτερά και κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει τον δράστη. Οι υποψίες πολλές αλλά η Πένι Πέπερ και η παρεά της θα προσπαθούσαν να βρουν την άκρη του νήματος μέσα από εντατικές έρευνες και επισημαίνοντας μικρές λεπτομέρειες που κανείς δεν προσέχει. Θα τα καταφέρουν; Ή θα επιστρέψουν χωρίς να έχουν να λύσουν το μυστήριο;
Τα ρεαλιστικά σκίτσα, οι εναλλαγές στις γραμματοσειρές, τα σχήματα και οι σημειώσεις των κοριτσιών, το λιτό κείμενο και η ανατρεπτική πλοκή κάνουν την ανάγνωση ευχάριστη και δίνουν έναν γρήγορο ρυθμό στην εξέλιξη της υπόθεσης. Για μια ακόμη φορά, η Πένι Πέπερ κατορθώνει να ενθουσιάσει τους αναγνώστες της με τις ευφάνταστες πράξεις της και τις έξυπνες επιλογές της και να τους συστήσει το συναρπαστικό Λονδίνο: μνημεία, κτίρια, μουσεία, συνήθειες, ήθη, αλλά και αγγλικές φράσεις που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα. Η περιπέτεια μόλις ξεκίνησε…


«Εντελώς απίθανη επιστήμη» Robert Winston, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
«Εντελώς απίθανη επιστήμη» Robert Winston, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης [9+ ετών]
Η νέα σειρά βιβλίων των ΠΕΚ για παιδιά και εφήβους έχει στόχο να δείξει στους νεαρούς αναγνώστες ότι η φυσική πραγματικότητα, όπως την αποκαλύπτει η επιστήμη, είναι πολύ πιο συναρπαστική από οποιαδήποτε μυθοπλασία, και ότι η γνώση μπορεί να είναι αναπάντεχα διασκεδαστική. Πέρα όμως από την επιστημονική παρουσίαση του κόσμου, φιλοδοξεί να κεντρίσει τη φυσική περιέργεια των παιδιών για τον κόσμο που μας περιβάλλει, να τους δώσει ερεθίσματα για να τον ανακαλύψουν, και να τους δείξει πώς να προσεγγίζουν τη φύση με διάθεση εξερεύνησης και πειραματισμού.
Το Εντελώς απίθανη επιστήμη είναι μια συναρπαστική ματιά στις βασικές αρχές της επιστήμης. Με εντυπωσιακές, διαδραστικές χάρτινες κατασκευές, πολύχρωμες εικόνες και διασκεδαστικές δραστηριότητες, παρουσιάζει κεντρικά θέματα της επιστήμης όπως δύναμη και κίνηση, φως και χρώμα, στοιχεία και ύλη, μαγνήτες και ηλεκτρισμός. Στις φωτογραφίες, τις εικόνες και τα διαδραστικά στοιχεία είναι ενσωματωμένο επεξηγηματικό κείμενο κατάλληλο για τους μικρούς αναγνώστες, που εξηγεί τις επιστημονικές έννοιες με σαφήνεια και απλότητα. Γεμάτο με απίστευτες γνώσεις, το Ε«ντελώς απίθανη επιστήμη» κάνει την ανακάλυψη των νόμων της φύσης μια διαδραστική και διασκεδαστική εμπειρία.


«Επιχείρηση καταιγίδα» Γιορν Λιρ Χορστ, εκδ. Κέδρος
«Επιχείρηση άντρας με τα μαύρα» και «Επιχείρηση καταιγίδα» Γιορν Λιρ Χορστ (μτφ. Δέσποινα Μάντζαρη, εικονογράφηση Χανς Γιέργκεν Σάντνες), εκδ. Κέδρος [9+ ετών]
Το «Πρακτορείο Ντετέκτιβ Νο2» είναι μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές αστυνομικών ιστοριών για παιδιά παγκοσμίως του Γιορν Λιρ Χορστ με γεγονότα βγαλμένα από την πραγματική ζωή. Όσα διαβάζετε μπορεί να έχουν συμβεί πραγματικά. Ίσως να έχουν συμβεί και σε εσάς…
Δυο συναρπαστικές ιστορίες ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια των παιδιών και τα παρασύρουν σε δύο μοναδικές περιπέτειες δράσης. Στην πρώτη ο Όλιβερ πέφτει με το ποδήλατό του σε μια μεγάλη τρύπα και τρώει μια γερή τούμπα. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Μήπως ο μυστηριώδης άντρας με τη μαύρη μπέρτα που χάθηκε στο δάσος; Μπορεί το γεγονός να μην είναι τρομερό, όποιος όμως ευθύνεται πρέπει τουλάχιστον να του πληρώσει μια καινούρια ρόδα ποδηλάτου! Στη δεύτερη ιστορία κάποιος κλέβει όλη τη μαγιά του φούρναρη, ξαφνικά εξαφανίζονται τα άδεια βαρέλια με τα οποία θα φτιαχνόταν μια προβλήτα στην παραλία, ενώ κάποιος κόβει κλαδιά από τους αγριόκεδρους του πάρκου. Η λίστα με τα κλεμμένα συνεχώς μεγαλώνει.
Η Τίριλ και ο Όλιβερ, φίλοι και ντετέκτιβ, και ο σκύλος τους, ο Ότο, αναζητούν στοιχεία για να λύσουν τα μυστήρια, που ακόμα και οι μεγάλοι αδυνατούν να επιλύσουν. Με μια δυνατή εικονογράφηση και με απλή γραφή, η σειρά Γιορν Λιρ Χορστ μαγνητίζει τα βλέμματα των μικρών βιβλιόφιλων και τα παρακινεί να αναλάβουν δράση και να δοκιμάσουν και εκείνοι τις δυνάμεις τους ως ντετέκτιβ.


«Η κατάρα της χαμένης Ατλαντίδας» Άρης Δημοκίδης, εκδ. Μεταίχμιο
«Η κατάρα της χαμένης Ατλαντίδας» Άρης Δημοκίδης (εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια), εκδ. Μεταίχμιο [9+ ετών]
Το νέο βιβλίο του Άρη Δημοκίδη είναι γεγονός και άλλη μια περιπέτεια προστίθεται στη σειρά Αόρατοι Ρεπόρτερ που ξεχωρίζουν τα παιδιά για τις ευφάνταστες ιστορίες που πραγματεύονται. Ένας διάσημος έλληνας φωτογράφος ξυπνάει µε αμνησία στη Σαντορίνη, έχοντας τραβήξει φωτογραφίες μιας ολόχρυσης υποβρύχιας πόλης που μοιάζει µε τη χαμένη Ατλαντίδα... Η Νάσια, η φωτογράφος της φοβερής δημοσιογραφικής ομάδας των Αόρτων Ρεπόρτερ, θα µπλεχτεί στην υπόθεση και θα ζήσει απίθανες περιπέτειες ψάχνοντας τη λύση του μυστηρίου. Ένας αρχαίος μύθος, η τρομερή κατάρα, το ηφαίστειο που μοιάζει έτοιμο να εκραγεί, µια νεαρή σχεδιάστρια μόδας, δύο μοντέλα µε πολλά μυστικά, ο άνδρας µε τα 1.000 πρόσωπα, νυχτερινές παρακολουθήσεις, κυνηγητά που κόβουν την ανάσα και µια φωτογραφία που δείχνει τον ένοχο! Η Νάσια θα ενωθεί µε τους υπόλοιπους ΑΟΡ για να σταματήσει την καταστροφή της Σαντορίνης και να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από την κατάρα.
Με συνεχείς εναλλαγές, παράξενα απρόοπτα και ατελείωτη δράση, η υπόθεση που θα αποφασίσει να διαλευκάνει η Νάσια θα μαγνητίσει αδιαμφισβήτητα τα βλέμματα των βιβλιόφιλων. Η ιστορία κατορθώνει να συνταιριάξει ανθρώπους από διαφορετικά μέρη του κόσμου και να τους οδηγήσει στη Σαντορίνη και στους μύθους που κρύβει ο βυθός αυτού του μαγευτικού νησιού. Αγωνία και μυστήριο σε αγαστή συνεργασία με έναν και μοναδικό απώτερο σκοπό: την αναγνωστική απόλαυση των παιδιών μέχρι την τελευταία σελίδα.


«Οι καλύτερες ιστορίες με φίλες και φίλους» Κυριάκος Αθανασιάδης, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Ελένη Γκίκα, Άρης Δημοκίδης, Αργυρώ Πιπίνη, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Γιώργος Στόγιας, Κατερίνα Σχινά, εκδ. Παπαδόπουλος
«Οι καλύτερες ιστορίες με φίλες και φίλους» Κυριάκος Αθανασιάδης, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Ελένη Γκίκα, Άρης Δημοκίδης, Αργυρώ Πιπίνη, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Γιώργος Στόγιας, Κατερίνα Σχινά (εικονογράφηση Αλέξανδρος Τζάλλας), εκδ. Παπαδόπουλος [9+ ετών]
Επτά καταξιωμένοι συγγραφείς ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον συγγραφέα-επιμελητή και εμπνευστή μιας νέας σειράς παιδικών βιβλίων Κυριάκο Αθανασιάδη και, συμμετέχοντας ο καθένας με ένα διήγημα, αφηγούνται τις πιο πρωτότυπες, τις πιο συναρπαστικές, τις πιο συγκινητικές, κάποιες φορές ακόμα και τις πιο ανατριχιαστικές ιστορίες που απαντούν σε μερικά σπουδαία και αληθινά ερωτήματα...
Υπάρχει κάποιος που να μπορεί να ξεχάσει τους φίλους του σχολείου, εκείνης της μαγικής εποχής; Ποια είναι η Πέτρα που ενώνει δύο ανθρώπους μια ζωή, από τη νεαρή, γεμάτη γέλια και ωραίες ανατριχίλες ηλικία τους; Πόσοι φίλοι χρειάζονται για να γυρίσουν όλο τον κόσμο – και να σώσουν όλα τα μνημεία του; Πώς γίνεται να σε βλέπουν καλύτερα οι φίλοι σου, ενώ τα γυαλιά τα φοράς εσύ; Ποιοι είναι αυτοί που σου μαθαίνουν να φροντίζεις όσους έχεις στην ευθύνη σου, βρίσκοντας λύσεις με φαντασία στο καθετί; Ποιοι επιτρέπεται να τρώνε παγωτό στο διάλειμμα και ποιοι, και κυρίως γιατί, δεν μπορούν; Είναι ποτέ δυνατόν, όταν είσαι μικρός, να γίνει φίλος σου ένα αγρίμι, ένα ζωάκι χωρίς όνομα; Και, τέλος, πόσο μακριά μπορεί να φτάσει για σένα ένας πραγματικά πιστός φίλος;
Μια ανθολογία που ανοίγει νέους ορίζοντες σκέψης στους μικρούς αναγνώστες και τους συστήνει τον απύθμενο πλούτο της ελληνικής γλώσσας και τη μαγεία της παιδικής λογοτεχνίας. Διαφορετικές ιστορίες που επιτυγχάνουν να ενθουσιάσουν, να αγγίξουν την καρδιά, να εκπλήξουν, να προκαλέσουν μυριάδες συναισθήματα στους αποδέκτες τους και να κερδίσουν επάξια μια θέση στην καρδιά τους.


«Αδέσποτη πόλη» Δέσποινα Μάντζαρη, εκδ. Κέδρος
«Αδέσποτη πόλη» Δέσποινα Μάντζαρη (εικονογράφηση Αποστόλης Ιωάννου), εκδ. Κέδρος [11+ ετών]
Οι γίγαντες, εκτός από τεράστιοι, είναι και μάγοι. Καλούν τον άνεμο, δαμάζουν τη φωτιά και κάνουν τον αέρα συμπαγή. Έχουν εξημερώσει άγριους δράκους, φυτεύουν μεταλλικά δέντρα και μεταμορφώνουν τα χέρια τους σε εργαλεία και σκοινιά. Ο Ρόρι, βέβαια, δεν είναι γίγαντας. Είναι ένας οκτάχρονος Τρίφλινγκ, που ζει με τους φίλους του σε μια παραγκούπολη μέσα στην πόλη των γιγάντων, όπου περνούν τη μέρα τους παίζοντας. Μια μέρα όμως χάνεται η φίλη τους η Έλλα... Τι μπορεί να της συνέβη και πόσο δύσκολο θα είναι να τη βρουν;
Με γλώσσα απλή και κατανοητή, ζωντανούς διαλόγους, οικείους χαρακτήρες που αντιδρούν και φέρονται σύμφωνα με την ηλικία τους, και με μια λιτή εικονογράφηση που ενισχύει την πλοκή χωρίς να την ερμηνεύει, η συγγραφέας επιτυγχάνει να ανοίξει νέους δρόμους και να διευρύνει τους ορίζοντες των μικρών βιβλιόφιλων. Σκληρότητα και καλοψυχία, πίστη και προδοσία, χαρά και πόνος, φιλία και απώλεια, συνυπάρχουν σε αυτή τη συναρπαστική αλληγορική ιστορία, που κρύβει στους κόλπους της μεγάλες αλήθειες και δυνατές συναισθηματικά στιγμές. Μια ιστορία που αναρωτιέται «Υπάρχει τελικά το άρωμα της αγάπης;»


«Κόκκινη μεταξωτή κορδέλα» Lucy Adlington, εκδ. Διόπτρα
«Κόκκινη μεταξωτή κορδέλα» Lucy Adlington, εκδ. Διόπτρα [12+ ετών]
Το εφηβικό μυθιστόρημα αποτελεί αδιαμφισβήτητα το καλύτερο όχημα για να μπορέσει η νέα γενιά να έρθει σε επαφή με ευαίσθητα και δύσκολα κοινωνικά ζητήματα αλλά και με ιστορικά γεγονότα που εξακολουθούν να στοιχειώνουν την ανθρωπότητα. Πολλές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσεις σε έναν έφηβο για ένα σημαντικό ιστορικό θέμα, είναι μέσα από ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Η συγγραφέας Lucy Adlington αποτύπωσε με τη λιτή γραφή της μια συγκλονιστική ιστορία που διαδραματίζεται το καλοκαίρι του 1944 και στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά των αναγνωστών, μικρών και μεγάλων.
Στην «Κόκκινη μεταξωτή κορδέλα», η Έλλα αφηγείται την καθημερινότητά της και ταυτόχρονα και τριών άλλων κοριτσιών που δουλεύουν στο ατελιέ που διατηρεί η σύζυγος του διοικητή του στρατοπέδου. Ράβουν, μεταποιούν αλλά κυρίως αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα στη φρίκη του πολέμου διατηρώντας τη νεανική τους αθωότητα αλώβητη. Ένα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό μυθιστόρημα που καταφέρνει να αναδείξει την κτηνωδία που γεννά η εξουσία, την αξία της ηθικής και τη δύναμη της φιλίας.


«Πώς να μη σας ερωτευτεί ο κολλητός σας» Αντωνίου Άντρη, εκδ. Πατάκη
«Πώς να μη σας ερωτευτεί ο κολλητός σας» Αντωνίου Άντρη, εκδ. Πατάκη [12+ ετών]
Αλεξάνδρα και Αιµίλιος. Συµµαθητές από το νηπιαγωγείο. Κολλητοί. Αδελφές ψυχές. Σχολείο, σπίτι, κοπάνες, ξενύχτια, φροντιστήριο – πάντα και παντού µαζί. Μέχρι µια µέρα που όλα αλλάζουν. Η Αλεξάνδρα υποψιάζεται πως ο Αιµίλιος έπαψε να τη βλέπει µόνο ως την καλύτερή του φίλη. Ο Αιµίλιος είναι ερωτευµένος µαζί της! Λες;… Άσε καλύτερα, σκέφτεται η Αλεξάνδρα και κάνει τα πάντα ώστε να µην καταστραφεί η φιλία τους στον βωµό ενός (κατά πάσα πιθανότητα) αποτυχηµένου έρωτα. Tο πετυχαίνει όµως;
Μια τρυφερή ιστορία διανθισμένη από όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους νέους κατά τη διάρκεια της εφηβείας: ανασφάλειες, ενοχές, άγχη, αβεβαιότητα, φόβο, αθωότητα που χάνεται μπροστά στα πρώτα σκιρτήματα, καταιγισμός σκέψεων και βιαστικές αποφάσεις. Μια ιστορία που αγγίζει ευαίσθητα θέματα, μια ιστορία με ανθρώπινους και οικείους χαρακτήρες που ξεδιπλώνουν τα συναισθήματά τους άλλοτε διστακτικά και άλλοτε με πάθος, που προσπαθούν να βρουν τα όρια φιλίας και έρωτα, που θέλουν να γευτούν τη ζωή και την ίδια στιγμή φοβούνται να κάνουν το βήμα και να τολμήσουν σε πράγματα απλά. Ένα μυθιστόρημα για όλους τους έφηβους, για όσα αισθάνονται και βιώνουν καθώς επισκέπτονται τον μαγικό και παρανοϊκό πλανήτη της εφηβείας.


«Ο αδερφός μου ο Έτσι Απλά» Μαρί-Οντ Μιράιγ, εκδ. Κέδρος
«Ο αδερφός μου ο Έτσι Απλά» Μαρί-Οντ Μιράιγ (μτφ. Αριάδνη Μοσχονά), εκδ. Κέδρος [12+ ετών]
Μια υπέροχη, συγκινητική ιστορία ξεδιπλώνεται με χιούμορ και λιτή γραφή μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Ο αδερφός μου ο Έτσι Απλά». Μια ιστορία που αγγίζει τις καρδιές με τους χαρισματικούς πρωταγωνιστές της καταφέρνοντας ταυτόχρονα να περάσει σπουδαία μηνύματα στους αναγνώστες. Μηνύματα ανθρωπιάς και αγάπης, υπομονής και επίμονης προσπάθειας, σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας.
Ο Έτσι Απλά, που το κανονικό του όνομα είναι Μπαρναμπέ, λέει πάντοτε αυτό που σκέφτεται. Λέει «ουπς, κακιά λέξη» όταν ο αδελφός του, ο Κλεμπέρ, βρίζει. Ξέρει να μετράει γρήγορα: 7, 9, 12, Β, 1.000, 100. Παίζει με Playmobil και με τα ανθρωπάκια που νομίζει πως κρύβονται στα τηλέφωνα, στα ξυπνητήρια και στα φανάρια. Η ταυτότητά του γράφει είκοσι δύο, αλλά το μυαλό του λειτουργεί όπως ενός τρίχρονου. Ο Κλεμπέρ πηγαίνει στην τελευταία τάξη του λυκείου. Είναι πολύ δυνατός, αλλά πολύ κουρασμένος από τη φροντίδα του Έτσι Απλά. Και, ταυτόχρονα, πολύ μπερδεμένος από τα δικά του προβλήματα. Τίποτα δεν είναι απλό στη ζωή του Κλεμπέρ και του Έτσι Απλά. Από τη μέρα όμως που ο Κλεμπέρ αποφασίζει να ζήσουν σε ένα διαμέρισμα, παρέα με τέσσερις φοιτητές, για να σώσει τον Έτσι Απλά από το ίδρυμα, όλα γίνονται εξαιρετικά περίπλοκα.
Το βιβλίο χάρισε στη συγγραφέα του πολλά βραβεία και παγκόσμια αναγνώριση, μεταφράζεται σε 16 γλώσσες και έχει γίνει ταινία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ